TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Android

App fixar taxi var man än befinner sig

Skribent:
Publicerad: , 12:12
Respons: 5 kommentarer

Click A Taxi är en app som gör att man kan beställa taxi med sin telefon oavsett var man befinner sig i landet. I fredags lanserades appen officiellt i Sverige och framöver väntar Storbritannien och resten av Europa.

Jag har testat appen och passade på att ta en pratstund med en av de danska grundarna,  Nikolaj Køster.

Många större taxibolag erbjuder idag möjligheten att boka resor via en app i mobiltelefonen. Problemet är bara att man inte alltid vet vilket taxibolag det är man ska använda när man befinner sig i olika städer runt om i landet. Click A Taxi gör att man oavsett var man befinner sig kan använda sig av en och samma app för att beställa sina taxiresor. Man behöver inte bekymra sig om vilket bolag som man ska använda sig av eftersom appen automatiskt känner av var man befinner sig och sedan fixar bokningen med ett taxiföretag som har körningar i detta område.

Nikolaj Køster, en av grundarna av Click A Taxi

Ovan: Nikolaj Køster, en av grundarna av Click A Taxi.

– Idén till det här kom tillsammans med en kompis för ungefär ett år sen, säger Nikolaj Køster.

Kompisen bodde i Slovakien och reste mycket runt om i Europa. Mellan möten och annat tyckte han att det vore smidigt att kunna boka in och förbeställa taxiresor oavsett om han var i Stockholm eller i Amsterdam, och det blev den idé som nu ett år senare är den app – Click A Taxi – som man nu har för avsikt att rulla ut runt om i Europa. Totalt är man nu 17 personer som arbetar på företaget. Appen har funnits i ett halvår i Danmark och i Sverige fick appen sin officiella lansering i fredags. I veckan som kommer så lanserar man även i Storbritannien och Norge.

För den som befinner sig i Polen eller Ukraina under fotbolls-EM så har man även sett till så att appen går att använda i de åtta olika polska och ukrainska städer där mästerskapet pågår fram till juli.

Bokas via callcenter

– Det finns många många tusen olika taxibolag i världen. Problemet var hur man ska kunna integrerera appen med taxibolagens system, när alla har olika lösningar. Det skulle krävas hur många ingenjörer som helst för det, så lösningen på problemet är faktiskt väldigt gammaldags, säger Nikolaj Køster.

Medan man har en färdig lösning där bokningen är digitalt integrerad med systemen hos de större taxibolagen i de större städerna, så sker bokningen istället via ett stort callcenter i Bucharest i Rumänien om man befinner sig på en ort där det inte finns något samarbete med något taxibolag. När callcentret får in en bokning från en av appens användare så ringer de till det aktuella taxibolaget i området och bokar resan åt användaren.

Intäkterna till Click A Taxi kommer via en förmedlingsavgift på den taxitrafik som genereras via appen till de taxiföretag som Click A Taxi har avtal med. Löftet till användaren om att fixa taxi oavsett var man befinner sig innebär att Click A Taxi på många mindre orter, där man inte har avtal med några taxibolag utan där bokningen istället sker via Rumänien, alltså inte tjänar några pengar alls på taxiförmedlingen.

–  Men i de flesta länder så sker ungefär 80 procent av taxitrafiken i de fem till tio största städerna, säger Nikolaj Køster, som samtidigt påpekar att man ständigt knyter nya avtal med olika taxibolag.

Så fungerar det

När jag testar appen på min Motorola Razr så hittar appen själv den adress jag befinner mig på i Kungsholmen i Stockholm och jag kan boka taxin med några enkla klick. Man kan välja om man vill bli upphämtad en viss tid eller om man vill åka så fort det är möjligt. Skulle gpsen visa fel adress så går det enkelt att manuellt ställa in var man vill bli hämtad någonstans.

Åtta minuter beräknas det ta innan taxin anländer står det i beställningsinformationen, som är baserad på den aktuelle taxichaufförens egna beräkningar. Hos vissa taxibolag måste man ange vart man vill åka någonstans när man bokar, men det behövdes inte när jag åkte. Taxichauffören jag åkte med berättar att de får in en hel del bokningar via appar och att chauffören även själv kan se vad det är för typ av bokning som har inkommit bland beställningsinformationen på skärmen i bilen.

– Innan året är slut så kommer Click A Taxi att gå att använda i större delen av västvärlden, säger Nikolaj Køster.

Hämta hem appen

Click A Taxi för Android

Click A Taxi för iOS

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

 

Kommentarer

5 kommentarer

 1. Maria Click A Taxi2012-06-15 at 09:50Reply

  Hej Rune,
  Tack för din input, jag tror att det är fler än du som har studsat till när de ser vilka informationer vi behöver tillgång till, men låt mig förklara varför, och vad de används till.

  När du förbeställer en taxi så kan du automatiskt lägga in beställningen i din kalender och få en påminnelse 15 minuter innan taxin kommer. För att kunna göra det måste vi ha tillgång till din kalender. Texten som visas är en standardtext från Google, alla appar som på något sätt integrerar med kalendern har samma text och vi får inte ändra i den. Vi läser inga händelser från kalendrar, varken från din eller dina vänners. Det enda vi gör är att lägga till bokningen med en påminnelse, men som sagt kan vi inte ändra i standardtexten.

  Vi behöver också tillgång till telefonfunktionen, det beror att vi har en funktion i appen där användaren kan ringa direkt till taxibolaget igenom appen om användaren vill komma i kontakt med taxibolaget telefoniskt.

  Jag hoppas att det här ger klarhet i varför vi behöver tillgång till de här uppgifterna samt att vi inte själva kan formulera eller skriva exakt vad vi gör eller inte gör med uppgifterna.
  Mvh Maria, Click A Taxi

 2. Rune2012-06-12 at 18:08Reply

  Idén är bra men tyvärr så är den som så många andra appar, kräver tillgång till min telefon och dess uppgifter som är omöjligt för mig att förstå, exempelvis:
  ==========================

  Läsa kalenderuppgifter plus konfidentiell information

  Tillåter att appen läser alla kalenderuppgifter som sparats i pekdatorn, inklusive händelser som tillhör vänner och kollegor. Skadliga appar kan använda detta för att extrahera personuppgifter från kalendrarna utan ägarnas vetskap. Tillåter att appen läser alla kalenderuppgifter som sparats i mobilen, inklusive händelser som tillhör vänner och kollegor. Skadliga appar kan använda detta för att extrahera personuppgifter från kalendrarna utan ägarnas vetskap.

  Lägga till eller ändra kalenderuppgifter och skicka e-post till gäster utan ägarens vetskap

  Tillåter att appen skickar inbjudningar som kalenderns ägare och att den lägger till, tar bort och ändrar uppgifter som du kan ändra på enheten, inklusive dina vänners eller kollegors uppgifter. Skadliga appar kan använda detta för att skicka skräppost som ser ut att komma från kalenderns ägare, ändra uppgifter utan ägarens vetskap eller lägga till falska uppgifter.

  Telefonsamtal läsa telefonstatus och identitet

  Tillåter att appen kommer åt enhetens telefonfunktioner. En app som har den här behörigheten kan identifiera mobilens telefonnummer och serienummer, om ett samtal pågår, numret som samtalet är kopplat till och så vidare.

  =========================

  Detta är ofattbart för mig, varför ska en app ha tillgång till allt detta på min telefon, i detta fall bara för att jag ska kunna boka en taxi.

  Denna app är inte ensam om detta, så det är ganska många appar som jag skippar pga att utvecklarna begär för mycket behörighet och de försöker inte ens förklara varför de i så fall skulle behöva all den behörigheten.

  Dåliga appar som dessa borde helt bojkottas bort. När utvecklarna lär sig att inte använda sig av denna ”latmanna-linje” vid utvecklingen av nya appar så kan vi få appar som är slimmade och bara begär den behörighet de VERKLIGEN behöver.

 3. Sverigetaxi som app till iPhone och Android | Webmastern.se2012-06-12 at 08:26Reply

  […] it-bloggen TKJ kunde man i förrgår läsa om appen Click a Taxi till iPhone och Android. Appen gör så att du kan beställa en taxi genom din […]

 4. Johan2012-06-10 at 20:26Reply

  Smart initiativ! På bilden vas en Windows-telefon men jag kan inte hitta appen på Marketplace, vet du när/om den kommer?

  • soren Nissen2012-06-11 at 09:57Reply

   Hi Johan, den kommer inden for de næste 10 dage. Microsoft er ved at godkende app’en i marketplace.

   Håber du bliver glad for den.
   Hilsen
   Søren

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.