TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Apple

Summering av Apple-eventet: Ingen iPhone 5, men…

Skribent:
Publicerad: , 21:22
Uppdaterad: 2012-05-17, 10:18
Respons: 12 kommentarer

iPhone 4SDet blev ingen iPhone 5 som väntat på kvällens Apple-event. Istället pratade man mycket om iOS 5 och iCloud, men det var inga större nyheter utan sådan som redan presenterats tidigare.

Den stora nyheten var dock en ny iPhone, fast med beteckningen iPhone 4S. Designen till yttret är densamma som iPhone 4, men på insidan har det hänt en del – de flesta rykten om iPhone 5 stämde rätt bra överens med iPhone 4S.

Om vi börjar med iOS 5 kommer den nya versionen att lanseras den 12 oktober, och den blir gratis för alla användare.

Nyheter i iOS 5

Bland nyheterna, som vi skrivit om tidigare på bloggen, finns:

iMessage – Apples egna meddelandesystem som kan ses som en konkurrent till SMS. Det här kommer säkert att irritera en hel del telebolag, eftersom det blir gratis att skicka meddelanden via iMessage (i alla fall om du har fri datatrafik på ditt mobilabonnemang alternativt sitter på WiFi).

Twitter-integrering – Twitter har bakats in i iOS 5 så att du enkelt kan skicka tweets från olika appar.

Newsstand – En lösning för att distribuera digitala tidningar; ungefär som iBooks för böcker.

Kameran – Apples egna kamera-applikation har inte hållt jämna steg med exempelvis Camera+ och andra appar. Den nya appen går betydligt snabbare att starta, och det ska även gå att starta den direkt från låsskärmen på något sätt. Vidare finns det stödlinjer, möjlighet att låsa autofokus, redigera dina foton direkt i appen och så vidare.

GameCenter – Här har man uppdaterat med en del nya finesser för poäng och att lägga in ett personligt foto.

E-post – Mejlappen har fått en del nya funktioner, bland annat stöd för ”rich formating”, det vill säga möjlighet att sätta färg och utseende på text med mera.

Safari – Webbläsaren har också uppdaterats. Främst ska det bli lättare att spara och läsa artiklar du hittar på webben; du ska exempelvis kunna läsa artiklar utan allt annat runt omkring på sajterna (annonser och sånt).

PC Free – Möjlighet att aktivera din iPhone utan tillgång till dator, plus att du kan ladda ner och installera iOS-uppdateringar via WiFi.

Family and Friends – En app som verkar vara något i stil med Foursquare och Gowalla.

Man pratade även mycket om iCloud, Apples molntjänst. Tjänsten ska vara gratis och innebär bland annat att du kan säkerhetskopiera dina bilder, kontakter och annat till molnet. iCloud kommer också 12 oktober.

iPod och iPhone 4S

Det har gått en del rykten om att iPod kommer läggas ner. Det visade sig vara delvis rätt. iPod Classic försvinner ur sortimentet, och kvar finns iPod Nano, Shuffle och Touch. Just iPod Touch är intressant eftersom den har blivit världens mest använda portabla spelkonsol. Den nya modellen har bland annat Retina-skärm (samma som iPhone 4).

Något iPhone 5 blev det alltså inte, men däremot en iPhone 4S – en uppgradering av iPhone 4. Utseendet är detsamma. Det enda som i skrivande stund är lite osäkert är huruvida Apple valt att behålla glasskivan på baksidan. Det är ingen bra lösning eftersom den lätt går sönder.

På insidan finns A5-processorn, alltså samma som finns i iPad 2. Processorn är en Dual Core, och även grafikprocessorn är dubbelkärnig. Enligt Apple själva ska processorn vara dubbelt så snabb och grafiken blir upp till sju gånger så snabb. Det kommer naturligtvis påverka avancerade 3D-spel.

Trots den mer kraftfulla prestandan verkar man ha kunnat bibehålla batteritiden, och även förbättrat den.

Kameran har uppgraderats

En av de stora nyheterna i iPhone 4S är digitalkameran. Apple säger sig inte bara vilja konkurrera med andra mobilkameror, utan även med kompaktkameror. Sensorn har ökats till 8 megapixlar. Optiken har förbättrats; 73 procent mer ljus fångas upp och skärpan blir 30 procent bättre. Bländare på 2,3. Det finns också ansiktsigenkänning.

Vidare ska kameran vara väldigt snabb att få igång och använda och den ska ta bilder mycket snabbt.

Man har även förbättrat videobiten. iPhone 4S klarar av att spela in video i 1080p HD-upplösning, och det finns videostabilisator för att minska störningar.

iPhone 4S får även snabbare dataöverföring, även om det inte är 4G. Man använder sig av HSDPA (det vill säga Turbo 3G), vilket ger 14,4 Mbit nerströms jämfört med 7,2 Mbit på iPhone 4. Uppströms är hastigheten fortfarande på 5,8 Mbit.

Siri, din personliga assistent

Det man pratade väldigt mycket om på eventet var Siri, en app för iPhone 4S (det framgick inte huruvida appen ingår i iOS 5 även för andra modeller). Siri är en personlig assistent som du kan prata med och du kan använda Siri fmör att diktera mejl, SMS och annat.

Du kan till exempel fråga Siri om att hitta restauranger i närheten, eller vad klockan är i Paris, eller vad vädret är i Stockholm. Och så vidare. Det är lite svårt att bedöma funktionen utan att ha testat den… Till att börja med kommer den att finnas på engelska, tyska och franska, men det kommer flera språk och av allt att döma lär svenska dyka upp. Förr eller senare.

iPhoine 4S lanseras den 14 oktober. Den kommer att finnas även i en 64 GB-version, för dig som vill ha maximalt med lagringsutrymme. iPhone 4 fortsätter att leva kvar, och det gör även iPhone 3GS (som kommer att bli gratis).

På Apples hemsida kan du se video på iPhone 4S.

Här kan du läsa fler bloggar om eventet:

Nyhetssajter:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

12 kommentarer

 1. Robert2011-11-10 at 11:09Reply

  Hej alla mobil kunniga!

  Jobbar idag på Livihop, ett assistansbolag som finns över hela Sverige. Nu kommer företaget att köpa flera mobiler till alla anställda.

  Då vissa har svårt med att trycka eller hålla mobilen stadigt, så är det viktigt att funktionen Siri fungerar.

  Finns Siri på Svenska?

  Tacksam för svar.

 2. iPhone 4S presenterad | Webbhjälp2011-10-11 at 14:11Reply

  […] Scary Mary: Allt om nya iPhone 4S – TKJ: Summering av Apple-eventet: Ingen iPhone 5, men… – Emanuel Karlsten: Nya Iphone – som ett mjukt paket på julafton – Wolber: Tydlig överblick: […]

 3. MarkusH2011-10-10 at 09:57Reply

  3GS blir gratis, skrev du. Vet du ungefär när? Ska just köpa en begagnad för 1.000 kr… Dumt?

  • TkJ2011-10-10 at 10:15Reply

   MarkusH: Det blir väl i samband med lanseringen av iPhone 4S, så rätt snart. Och det är så klart ihop med abonnemang.

 4. iPhone 5 blev iPhone 4S istället | smartamobiler.se - blogg om mobiltelefoni2011-10-06 at 00:41Reply

  […] Summering av Apple-eventet: Ingen iPhone 5, men… […]

 5. iPhone 4S presenterad | Webbhjälp.se2011-10-05 at 12:22Reply

  […] Scary Mary: Allt om nya iPhone 4S – TKJ: Summering av Apple-eventet: Ingen iPhone 5, men… – Emanuel Karlsten: Nya Iphone – som ett mjukt paket på julafton – Wolber: Tydlig överblick: […]

 6. Ingen iPhone 5, bara 4S | JDahl2011-10-05 at 11:48Reply

  […] du läsa mer hänvisar jag i brist av tid till Technytt, TkJ, Apple och Engadget. var pusha_url = "http://www.jdahl.se/ingen-iphone-5-bara-4s/"; var […]

 7. Tydlig Överblick: Allt om iPhone 4S [Bilder] [Uppdaterad] — Wolber2011-10-05 at 08:34Reply

  […] TkJ | Emanuel Karlsten | Scary Mary | IDG | DN | Aftonbladet | SvD | E24 | SVT | Nyheter24 | GP | […]

 8. BjörnR2011-10-04 at 23:35Reply

  Kanske var lika bra det, då sparade man några kronor:)
  Fast trodde nog femman skulle komma idag.

 9. Mer info om iPhone 4S – Länktips | OmTeknik.se2011-10-04 at 23:14Reply

  […] Summering av Apple-eventet: Ingen iPhone 5, men…, Tkj […]

 10. Summering av Apple-eventet: Ingen iPhone 5, men…| TkJ blogg | IT och Äldre | Scoop.it2011-10-04 at 22:21Reply

  […] Summering av Apple-eventet: Ingen iPhone 5, men…| TkJ blogg Det blev ingen iPhone 5 som väntat på kvällens Apple-event. […]

 11. Allt om nya iPhone 4S2011-10-04 at 21:49Reply

  […] som skrivit om iPhone 4S: Allt om Mac, Macstories, Macworld, TkJ och Wolber. var uri = 'http://impse.tradedoubler.com/imp?type(js)pool(451493)a(1526810)' + new […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.