TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Apple

Apple-eventet: iPad mini, iPad 4, ultratunn iMac och MBP Retina!

Skribent:
Publicerad: , 22:42
Uppdaterad: 2018-07-01, 01:13
Respons: 5 kommentarer

Apple-event: iPad mini och iPad 4Kvällens Apple-event innehöll en hel rad riktigt spännande nyheter. Ryktena om en iPad mini visade sig stämma; Tim Cook presenterade en ny iPad med 7,9-tumsskärm. Men man passade även på att visa upp den ny generationen av vanliga iPad (alltså iPad 4).

Dessutom har Apple uppdaterat iMac med en ny modell som är ännu tunnare. Mitt flöde på Facebook har svämmats över av vänner som konstaterat hur grymt snygg den är. Jag är böjd att hålla med. Ett annat rykte som förverkligades var MacBook Pro 13-tum med Retina-skärm.

Tyvärr hade jag inte möjlighet att följa eventet själv. Treåringen har lunginflammation och lillebror kontrar med 39 graders feber, så privatlivet satte käppar i hjulet för min livrapportering. Därför förlitar jag mig på andra källor – i mitt fall Allt om Mac, som har en omfattande bevakning. Jag länkar till den här nedan.

iPad mini blev verklighet

De senaste månaderna har jag skrivit ett antal bloggposter om ryktet om den kommande iPad mini. Ju närmare eventet vi har kommit, desto mer trovärdiga har ryktena blivit. Och de visade sig stämma väldigt bra. Till och med namnet var rätt; iPad mini.

Den nya mindre iPaden har en skärm på 7,9 tum och upplösningen är på 1024 x 768 pixlar (det vill säga samma som på iPad 2. Att man valt samma upplösning har säkert med att göra att man då undviker att ha ytterligare en som utvecklare måste ta hänsyn till.

iPad mini

iPad mini väger 308 gram och är 7,2 millimeter tunn. Designmässigt har man minskat på kanterna runt skärmen och modellen kommer i färgerna svart och vitt. Hårdvarumässigt sitter det en A5-processor i iPad mini, det finns både en vanlig digitalkamera på 5 megapixlar och en FaceTime-kamera på fronten, och surfplattan ska ha 10 timmars batteritid.

En intressant detalj är att iPad mini även kommer att finnas med 4G/LTE-stöd. Det är däremot samma standard som i iPhone 5, så det innefattar inte samma standarder som används i Sverige. GPS:en finns bara tillgänglig i LTE-versionen.

iPad mini kommer i sex olika modeller; WiFi 16, 32 och 64 GB, samt 3G/LTE med samma nivåer av lagringskapacitet. Priset börjat på 2995 kronor för den enklaste modellen (WiFi 16 GB). Det kommer att gå att förhandsboka WiFi-modellen redan nu på fredag via Apple Store.

Läs mer hos Allt om Mac.

iPad 4 en överraskning

Något som det dock inte funnits så mycket rykten om, är den nya generationen av iPad – alltså iPad 4. Det var, som Allt om Mac skriver, kvällens överraskning.

Den nya generationen handlar främst om insidan, det vill säga komponenterna. Dels har man uppgraderat 4G/LTE-stödet till samma som finns i iPhone 5. Det innebär att LTE kommer att fungera i fler länder, dock inte Sverige.

Man har även bytt ut kontakten mot den nya mindre Lightning-kontakten som vi också fick se i iPhone 5. Den används förresten även i iPad mini. I övrigt är det samma saker som i iPad 3. Priset blir detsamma. Har du en iPad 3 idag behöver du således inte stå och vänta i kylan utanför butikerna när det är dags för lansering…

Läs mer hos Allt om Mac.

iMac har blivit grymt tunn

Apples desktopvariant iMac har blivit ännu tunnare. Kanten på skärmen är bara 5 millimeter tunn. Den nya iMac kan köpas med antingen Intel Core i5- eller i7-processor, och med upp till 32 GB internminne.

iMac historik över storlek

Du kan välja mellan lagring på Flashminnen (upp till 768 GB), hårddisk på upp till 3 TB, alternativt nya Fusion Drive med en Flashlagring på 128 GB och upp till 3 TB hårddisk.

iMac ultratunn

iMac säljs med 21- eller 27-tumsskärm, och priserna börjar på 12795 kronor respektive 17795 kronor.

Läs mer hos Allt om Mac.

MacBook Pro 13-tum med Retina-skärm

Apple har redan MacBook Pro med Retina-skärm, men nu har man även uppgraderade 13-tumsmodellen till att ha skärm med väldigt hög upplösning. Retina är precis som i den större MacBook Pro inte aktivt som standard, utan istället kör datorn från start upplösningen 1280 x 800 pixlar.

Vill du ha Retina-upplösning kan du växla till 1680 x 1050 pixlar. Nackdelen med Retina, och skälet till varför man inte har det aktiverat som standard, är att applikationer som har statisk grafik, exempelvis ikoner och text satta till specifika pixelstorlekar, blir pyttesmå.

MacBook Pro 13 Retina

MacBook Pro 13-tum med Retina-skärm är en relativt tunn dator. Den är knappast som MacBook Air, men å andra sidan är prestandan i Pro betydligt bättre. Den nya modellen väger in på drygt 2 kilo. Priset börjar på 16495 kronor. Om du har en stor plånbok kan du konfigurera din nya MacBook Pro med Flashlagring på 768 GB för 12800 kronor extra.

Läs mer hos Allt om Mac.

Mer läsning om eventet:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Apple iPhone!: Sponsrade länkar

Tillbehör för iPhone 8 Här hittar du massor av tillbehör; headset, skal och så vidare…

Kommentarer

5 kommentarer

 1. Rustan Werling2012-10-26 at 18:31Reply

  Förhandsbokade min iPad mini idag. 3 veckors leveranstid ger mig gott om tid att försöka motivera köpet för mig själv. Det kan bli knivigt, speciellt då jag redan har en Samsung Galaxy Tab 7.0 som jag använder flitigt.

 2. Samuel Gustafsson2012-10-24 at 20:02Reply

  Jag hoppas verkligen att Apple hinner åtgärda byggarna i IOS6 tills lanseringen utav Ipad mini. Vore väldigt trist om detta byggiga system skulle finnas ute på ytterligare en enhet.

 3. Blanketterror och nya Ipad mini | Collapse WeBlog – Din Aspie i etern…2012-10-24 at 12:23Reply

  […] mer om hela eventet på Tkjs blogg.Läs mer om Ipads specifikationer på […]

 4. Blanketterror och nya Ipad mini | Collapse – Din Aspie i etern…2012-10-24 at 12:09Reply

  […] mer om hela eventet på Tkjs blogg.Läs mer om Ipads specifikationer på […]

 5. iPad mini – En komprimerad iPad 2 | OmTeknik.se2012-10-23 at 23:53Reply

  […] Lästips: Idg om iPad mini, Tkj om Apple-eventet […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.