TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Mac

Apples nya iMac med Retina-skärmar på 4K och 5K

Skribent:
Publicerad: , 18:11
Respons: 1 kommentar

iMac med 4K- respektive 5K-skärmApple har uppdaterat sitt sortiment med en ny generation iMac, som förutom bättre prestanda överlag framför allt kommer med riktiga högupplösta skärmar. iMac kommer med skärmar på 21,5 tum och 27 tum och de nya modellerna har upplösningarna 4K respektive 5K.

I praktiken innebär det rätt många pixlar – 4K betyder 4096×2304 pixlar och 5K ligger på 5120×2880. Datorerna kan konfigureras på en rad olika sätt. Den mest kraftfulla har en quad-core Intel i7-processor på 4 GHz, 32 GB internminne och 1 TB SSD, samt ett grafikkort av typen AMD Radeon R9 M395X.

Nu är toppmodellen ingenting gemene man köper hem, eftersom prislappen hamnar på 44795 kronor. Såvida du inte sysslar professionellt med extremt tung videoredigering är ett sådant köp rent vansinne.

Går du ner till en normal prislapp, 24995 kronor, får du en iMac på 27 tum med 5K-skärm och i5-processor, 8 GB internminne och 2 TB Fusion Drive (kombination av Flashminne och traditionell hårddisk).

Nu är i och för sig en i5-processor och 8 GB internminne inte speciellt spännande prestanda. Det är sådant som sitter i en vanlig PC för 6000 spänn. Men då får du inte ingen 27-tumsskärm med 5K-upplösning (såvida du inte köper en Dell UltraSharp 27 Ultra HD 5K för 18000 kronor, och då är vi uppe i samma prislapp).

Nya Apple iMac
image-24016

Apple har lanserat en ny generation av iMac som har Retina-skärmar med upplösningarna 4K respektive 5K.

Mac versus PC…

Jag är medveten om att många inte tycker att man kan jämföra PC och Mac hur som helst, men idag är det trots allt i princip samma typ av hårdvara. Det som skiljer mest är operativsystemen; Windows versus OS X. Jag använder bägge ungefär lika mycket, och idag är det faktiskt bara marginella skillnader.

Ur användarperspektiv är det inga större skillnader mellan gränssnitt och användning. Du arbetar med filer och mappar, du har dina personliga bibliotek, du har Aktivitetsfältet versus Dockan, och du arbetar med fönster. Bägge systemen fungerar fint. Någon gång kraschar de, men det är sällan.

Det jag tycker är styrkorna med Macen är att det är Apple som bestämmer all hårdvara, så det blir aldrig några problem med drivrutiner – till skillnad mot i PC-världen där sådant kan hända. Styrplattan på MacBook är fortfarande många gånger bättre än någon bärbar PC. Och, slutligen, Macarna är sjukt snygga.

Men att driva på ett OS-krig idag är bara löjligt och förlegat. Mac versus PC är en ren smaksak. De är precis lika bra bägge två, och du ska välja det du gillar mest. Och det säger jag med 20 års erfarenhet av att skriva om datorer.

Läs mer hos Apple

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PHOTOSHOP: Sponsrade länkar

Photoshop Elements är det bästa alternativet för hemanvändare som vill redigera och organisera dina digitalfoton! Lätt gränssnitt, enkelt att komma igång och mängder av de bästa funktionerna.

Premiere Elements Klipp ihop dina egna videos och filmer med hemversionen av Premiere! Gör om dina videoklipp till snygga filer för YouTube eller att bränna på DVD.

Kommentarer

En kommentar

  1. Nils Pettersson2015-10-25 at 14:37Reply

    Hej, tack för en bra blogg och en bra artikel. Tycker lite som du, det är en smaksak vilket system man väljer.

    Dock kan man lägga till att det går utmärkt att köra parallella system på Mac. Du kan installera Windows och välja OS efter behov när du ska jobba. Praktiskt!

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.