TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

E-böcker

Kan Apple iPad slå sig in på e-boksmarknaden?

Skribent:
Publicerad: , 19:50
Respons: 9 kommentarer

Apple iPad är namnet på Apples handdator, Tablet-dator – eller vad man ska kalla det. Det ska väl understrykas att datorn inte är bekräftad än, och någon bekräftelse lär vi – i sann Apple-anda – inte få förrän Steve Jobs själv presenterar produkten. iPad är som en stor iPod, med stor tryckkänslig skärm. Ur flera perspektiv är det här intressant.

Det finns så klart flera områden som Apple iPad är ett spännande koncept, där e-böcker är ett sådant. Hos PC Magazine finns en läsvärd krönika som pratar om e-böckernas framtid, och om hur en iPad från Apple skulle kunna slå hårt mot Kindle och andra läsplattor. Apple är väldigt skickliga på att göra sådana här produkter när det gäller gränssnitt och design, och här lämnar Amazon Kindle mycket att önska.

Apple iPad tablet

Bokbranschen står inför en revolution, det är jag övertygad om. Böcker kommer säkert alltid att finnas kvar i sin nuvarande form, för en tryckt bok är alltid väldigt smidig att ta med sig. Men det är en stor del av de böcker som säljs som hade fungerat minst lika bra, och ofta mycket bättre, på läsplattor än på papper.

Facklitteratur till exempel. Har du läst en datorbok på sistone inser du säkert hur mycket smidigare det hade blivit med en läsplatta som har sökfunktion och möjlighet till smarta bokmärksfunktioner. Att kunna samla ihop sina fackböcker i en läsplatta, istället för i en tre ton tung kartong, vore grymt smidigt.

Nuut - läsplatta, e-boksläsareVidare finns det massor av skönlitteratur som hade varit intressantare på läsplattor. Ponera att du ska spendera fem timmar på ett flygplan. Då vore det klart enklare med en läsplatta och ett urval av billig ”skräplitteratur” att bläddra mellan.

Film, ljud och interaktivitet

För att inte tala om tidningar! Läsplattor innebär inte text uppifrån och ner. Det blir genast mycket intressantare med ljudklipp, videofilmer, animeringar och hyperlänkar.

Om läsplattor skulle slå igenom kommer dörrarna öppnas till nya nischade produktioner. Tryckkonstnad och distribution är stora bördor när det gäller tidningar, och kan man ta bort dem finns det massor av mindre smala tidskrifter som har möjlighet att komma till liv. Jag hade själv inte varit sen ut att testa en och annan tidningsidé om det inte, som idag, hade konstat multum att prova.

Jag har tidigare sågat läsplattor. Ju mer jag tar reda på om dem, och ju fler spännande projekt som skapas, desto mer övertygad blir jag om att vi har ett par spännande år framför oss inom den här branschen.

Hos MaxiMac kan du läsa en bra artikel om syftet med iPad. Ta även en titt på Mashable om köpintresset för en Apple Tablet (tack till @wieselgren för tipset).

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Apple iPhone!: Sponsrade länkar

Tillbehör för iPhone 8 Här hittar du massor av tillbehör; headset, skal och så vidare…

Kommentarer

9 kommentarer

 1. CaseShop.se2010-08-06 at 15:26Reply

  Många tvivlar på iPadens förmåga att bli framgångsrik som bok, men jag tror att de har helt fel. Anledningen till detta är för att iPad inte är en bok, utan det är en dator. Och tack vara appsen som finns så kan man skapa helt nya tjänster som integrerar böcker med andra funktioner och tjänster som inte funnits tidigare. Tänk dig själva att läsa om en ort i en bok och sedan kunna klicka och köpa en resa dit direkt i iPaden? eller så kanske man läser och vill göra anteckningar direkt i boken, eller så kanske man vill slå upp ett ord direkt… allt detta är möjligt med en iPad!

 2. CaseShop.se2010-08-06 at 13:05Reply

  När apparaten slutligen introducerades till allmänheten av Steve Jobs, så talade han också om för var och en vilka iPad tillbehör som passar bäst att använda till den. De här iPad tillbehören kommer att vara märkta med Apple, Inc.

 3. Kenny2010-05-28 at 23:36Reply

  Jobbigt att behöva vänta hur länge som helst på att något ska komma till Sverige. När jag var i Entre köpcentrum i Malmö så såg jag en butik som heter http://www.nymobil.se som säljer den. Köpte den för 0 :- med ett abonnemang!!!

 4. Magnus2010-01-28 at 11:46Reply

  första IPAD till salu i Sverige http://www.tradebay.se/offer/show/2631/apple-ipad-tablet-till-salu

  Jag tycker det är bara ett skämt ändå…hehe

 5. Jobs: ”Det viktigaste jag någonsin gjort” « Paulwaper2010-01-26 at 13:41Reply

  […] Mer från DN’s Leijonhufvud, Ny Teknik, DagensPS och Tommy K Johansson. […]

 6. Jobs: ”Det viktigaste jag någonsin gjort” « Paulwaper2010-01-26 at 09:57Reply

  […] Mer från DN’s Leijonhufvud, Ny Teknik och Tommy K Johansson. […]

 7. Läsvärt – 28 October 2009 « Erik & Pia2009-10-28 at 06:10Reply

  […] Kan Apple iPad slå sig in på e-boksmarknaden? […]

 8. Niclas2009-10-27 at 09:29Reply

  Kommer din sliskiga harlequin-roman att släppas bara som e-bok eller kommer den även som tryckt?

  För det är väl dags att börja skriva den snart väl? ;)

 9. KerstinJ2009-10-26 at 21:44Reply

  Så bra att du börjar skriva positivt om läsplattor! Min senaste är Cybook Gen 3. Det finns mängder av fördelar med en läsplatta. Samla flera böcker (inte bara billig skräplitteratur!) att ha med sig. Möjligheten att anpassa textstorleken är ett stort plus. Vidare att den är lätt i vikt, att man kan sköta den med en hand medan man klappar katten med andra. Att låna/köpa en bok mitt natten är inget problem. E-bibloteket/bokhandeln har alltid öppet.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.