TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Android

För helvete Apple – stämma HTC och Android?!

Skribent:
Publicerad: , 19:40
Uppdaterad: 2012-05-17, 15:31
Respons: 36 kommentarer

Det är få företag som skulle våga göra något sådant här – det vill säga stämma en konkurrent, när man befinner sig på den här nivån i världen. Men Apple kan göra det. Och de gör det; de stämmer HTC som bland annat ligger bakom Androidmobilen Google Nexus One.

När jag läste det här skämdes jag över att jag har en iPhone. Det är uppenbart att det öppna Android har växt så mycket att det blivit en nagel i ögat på Apple och deras iPhone. Men att ta till så otroligt tråkiga metoder som att stämma HTC för påstådda patentintrång, tycker jag är ovanligt fult.

Idag är Android den enda riktigt intressanta konkurrenten till iPhone. I sin stämning kräver Apple att HTC tvingas sluta sälja sina mobiltelefoner; vilket är en rätt lång lista. Det är helt uppenbart en attack mot Googles mobila operativsystem Android. Till viss del verkar även Microsoft beröras i och med Windows Mobile OS.

I vanliga fall hade något sådant här slagit bakut. Media och andra hade ställt sig på Androids sida och konsumenter hade uppmanats köpa dessa mobiler istället för iPhone. Men Apple är Apple, och när det gäller dålig PR tenderar de att vara helt immuna. iPhone-användare kommer garanterat att försvara Apples stämning med näbbar och klor.

Visst kan det vara så att HTC har brutit mot patent som “Unlocking A Device By Performing Gestures On An Unlock Image”. Jag vet inte. Men det spelar ingen roll, för jag tycker ändå det är småsint och fult av Apple.

Läs vidare hos IDG.

Gillade du artikeln? ⇨ Bjud på kaffe – swisha 25 kr till 0703321680!

 

36 kommentarer

 1. Apple och HTC till domstol2014-01-15 at 23:38Reply

  […] http://blogg.tkj.se/ […]

 2. office2012-03-19 at 15:44Reply

  N.Y city hit låt first we take manhattan then we take berlin.. skillnad inse…

 3. Mobiele Telefoons » RT @dannesevensix: TJK: Fu00f6r helvete Apple u2013 stu00e4mma HTC och Android?! http://blogg.tkj.se/apple-stammer-htc/2010-03-07 at 21:53Reply

  […] @dannesevensix: TJK: Fu00f6r helvete Apple u2013 stu00e4mma HTC och Android?! http://blogg.tkj.se/apple-stammer-htc/ Tags: fresh, […]

 4. TkJ2010-03-06 at 21:37Reply

  jg: Mina far- och morföräldrar svor. Mina föräldrar svär. Jag svär. Min fru svär. Hennes föräldrar svär. Vårt barn kommer att svära. Vi har en lång och trogen tradition av svordomar i vår släkt.

  Förresten skulle inte du sluta läsa den här jävla bloggen?

  LOL!

 5. rotve2010-03-06 at 21:26Reply

  Jag har en stark känsla att du egentligen inte har så stora problem med svordomen som att artikelförfattaren kritiserar Apple..

 6. Michael2010-03-05 at 23:27Reply

  Haha, pekpinnar om barnuppfostran i kommentarerna i en IT-blogg, dig (jg) skulle inte jag heller vilja ha som läsare. ;)

 7. Aemony2010-03-05 at 14:00Reply

  Jag förstår inte varför alla har något problem med en svordom. Vad som spelar roll är inte att du har svurit, utan hur du använde svordomen. Nu skulle jag inte ens kallat ordet helvete för en direkt ful svordom men att ta illa av en svordom på nätet som användes för att lägga ytterligare vikt på rubriken är bara löjligt. Speciellt eftersom det är på Internet 2010 och inte 1995.

  Seriöst, man skulle kunnat tro att hela världen gått under som ni reagerar för en ynka svordom på Internet.

 8. jg2010-03-05 at 13:39Reply

  TKJ, börjar du svära (som hör hemma i sandlådan) till ditt barn så kommer ditt barn bli likadant, dvs svära också. Barnet tror det är tufft att svära. Dags att växa upp TKJ och inse att du är en förälder som MÅSTE ta ansvar för vad du säger runtomkring dig!!
  Jag har ledsnat på den här bloggen nu….

 9. Natanael L2010-03-05 at 10:16Reply

  Magnus:
  ”Varför ska de sitta stilla och rulla tummarna medans ett företag, istället för att innovera själva, helt enkelt snor Apples patenterade innovationer?”
  > Patenterade = Ja. Innovationer = Nej. Tror du på allvar att deras mobil var först med allt detta? Tycker du verkligen att de förtjänar patent på så enkla saker som någon annan ändå kommit på inom månader?

  ”Om man tar ett patent som ”Unlocking A Device By Performing Gestures On An Unlock Image”, så gäller det ju när man drar en upplåsningsymbol från en fördefinierad plats, en fördefinierad väg så att den hamnar i en upplåsningzon”
  > Vilket är löjligt. Förtjänar inte ett patent.

  ”Det är ju inte direkt svårt att komma på andra sätt att låsa upp en telefon med en touchscreen!”
  > Jo, om man inte har någon aning om att det är patenterat/inte alls känner till att det gjorts tidigare.

  ”Men om man istället väljer att bara kopiera det som Apple har gjort så finns det juridiska konsekvenser.”
  > Apple skapade en fungerande mobil som allmänheten kan använda. Varför stämmer inte Ericsson dem för att inkräkta på deras patent från 80-talet? De var ju först! Med andra ord – viss kopiering av idéer är sunt. För du ”stal” väl inte dina föräldrars idé att gå på benen? Dessutom så finns det vissa saker som helt enkelt inte är innovativa nog, som folk ändå hade kommit på.

  kalle:
  ”men för fan va du gnäller,… apple äger sina patent och inget mer att snacka om,…”
  > Jo, av exakt de anledningar jag skrev ovan.

  Magnus:
  ”jäkligt fult av HTC att rakt av sno Apples innovationer.”
  ”Är det då rätt att HTC kommer och, istället för att själva försöka innovera, snor Apples innovationer?”
  > Problemet är att du inte kan bevisa att Apple förlorat dem och att iPhone numera inte har dem, och att HTC faktiskt någonsin snodde/inspirerades av Apple. Förresten så har de i princip ”bara” stoppat in Android och ett anpassat gränssnitt, och de flesta patent gäller just Android.

  Es:
  ”Apple hävdar ju att de gillar lite tävling företagen emellan, men nu när Android börjar växa sig större måste de genast gå till attack?”
  > De verkar inte vara så ärliga.

  ”Att låna en bra idé ser jag inte som något dåligt, jag ser det mer som teknikens och konsumentens bästa.”
  > +1

  ”Hoppas att Apple får känna the wrath of Google, ta bort allt erat stöd från Iphone, då ska vi se hur rolig den mobilen blir. Inge google maps, mail, voice, youtube etc etc.”
  > Jag hade skrattat i veckor då. :)

 10. Beta Alfa » Blog Archive » Noterat 2010-03-052010-03-05 at 07:00Reply

  […] För helvete Apple – stämma HTC och Android?! […]

 11. scaber nestor2010-03-05 at 02:14Reply

  Vansinne att man ens kan söka, och få, patent på en sådan sak som “Unlocking A Device By Performing Gestures On An Unlock Image”.

  Man kanske skulle söka patent på sedeltillverkning?
  ”To make a piece of paper have value by adding ink and a number”

 12. Nina2010-03-05 at 01:16Reply

  Vilken totalt efterbliven människa man måste vara som stör sig på ynka ”Helvete” Internet är inte säkert för lilla pryda dig isåfall ”jg”.
  Och sen ha mage att hota med att inte läsa bloggen längre HAHA jag är säker på att TKJ kommer att fälla många tårar för din skull.

 13. Es2010-03-04 at 21:27Reply

  ”Unlocking A Device By Performing Gestures On An Unlock Image”, så ingen annan än just Apple ska få använda på något som helst sätt en slide funktion för att öppna upp mobilen? Kanske någon borde ta patent på bilsäten så ingen jävel kan använda sin bil längre eftersom någon annan vill vara ett jäkla as mot alla andra? Apple hävdar ju att de gillar lite tävling företagen emellan, men nu när Android börjar växa sig större måste de genast gå till attack? Nu vet jag inte exakt vad alla patent säger, men det där patenten är ju så jävla dumt så det finns inte, det är för vagt och diffust för att kunna vara brukbart anser jag. Apple säger sig vara så goda hela tiden, men precis som ALLA andra företag tar de grejer av varandra. Annars skulle tekniken inte röra sig framåt så snabbt som den gör. Att låna en bra idé ser jag inte som något dåligt, jag ser det mer som teknikens och konsumentens bästa. Hoppas att Apple får känna the wrath of Google, ta bort allt erat stöd från Iphone, då ska vi se hur rolig den mobilen blir. Inge google maps, mail, voice, youtube etc etc. Apple vill ständigt kontrollera allt omkring sig och sina kunder, vilket stör mig så förbannat. Det finns faktiskt gränser för vad man gör, och nu har Apple gått över den. Samtidigt då jag är förbannad då jag älskar Android och Google för den delen, så känns det lite som att Google har sig sjävla att skylla, för det är uppenbart att Apple egentligen är efter Google, men tar HTC eftersom de är mycket mindre, både sett till Google och andra tillverkare som använder sig av Android. Kriget började ju faktiskt med deras ”svek” när de utvecklade sina ”egna” mobiler som kör Android.

 14. Fred2010-03-04 at 21:27Reply

  @Aemony: Det där var alltså till dig.

  Utgick från att länken ”Svara” var för att svara på en kommentar – icke! Threaded Comments Tommy? ; )

 15. Fred2010-03-04 at 21:24Reply

  OK, jag förstår vad du menar!

 16. r2010-03-04 at 20:24Reply

  ”Ärligt talat tycker jag det är helt rätt av Apple. Varför ska de sitta stilla och rulla tummarna medans ett företag, istället för att innovera själva, helt enkelt snor Apples patenterade innovationer?”//”te att det är jäkligt fult av HTC att rakt av sno Apples innovationer.”

  SVAR: Så, någon har ”snott” ”apples innovationer”? Här handlar det ju om att apple patenterat allmänna principer. Förstår du inte det orimliga i det? Eller tänker du att ingen annan tillverkare skall kunna tillverka touchscreenmobiler eftersom Apple tagit patent på massa allmänna principer i stil med ”rörelse aktiverar funktion”?

 17. KlangIT2010-03-04 at 19:47Reply

  Jag är över 30 och tycker att det är tufft när TkJ svär i bloggen!

  • TkJ2010-03-04 at 21:00Reply

   KlangIT: LMAO! ;-D Alltså, så här enkelt är det – i bloggen skriver jag personligare än vad jag gör i tidningar, eftersom det är en blogg… Och alla som träffat mig vet att jag har ett förskräckligt dåligt språk. Jag svär som en hamnarbetare. Att censurera mig själv känns bara löjligt. Nästan lika löjligt som att bli uppretad av en svordom på Internet år 2010.

 18. Leo2010-03-04 at 17:39Reply

  Det är väldigt naivt att tro att andra företag inte kopierar varandras produkter. Det är så här det alltid har fungerat och tvingar företag att tänka innovativt. Du tror inte Apple kopierade från Nokia, Sony Ericsson etc när de byggde sin iphone? Apple som aldrig gjort en mobiltelefon före iphone.

 19. Leo2010-03-04 at 17:33Reply

  Jag håller med Tommy. Man ska självklart skydda sina patent men när Android skapades så var inte dessa godkända. Nu när dessa är godkända, kan man kräva en avgift eller att andra företag ändrar sina produkter.

  Dock är det väldigt lågt att gå till domstol idag och kräva ett totalt försäljningsstopp!

 20. Magnus2010-03-04 at 14:37Reply

  Jag håller helt och hållet med att patentsystemet är dåligt, och behöver göras om, men även om man gör om systemet så ändrar det inte att det är jäkligt fult av HTC att rakt av sno Apples innovationer. Apple har lagt ner miljontals dollar på R&D för att skapa fantastiska produkter. Är det då rätt att HTC kommer och, istället för att själva försöka innovera, snor Apples innovationer?

  Sedan kan man även kritisera huruvida somliga individuella patent inte är tillräckligt nyskapande, hur lång skyddstiden är, etc., men rent principiellt finns det inget annat ord än svinigt för när ett företag kommer in och roffar åt sig andra företags surt framforskade innovationer.

  Dessutom, även om systemet är långt från perfekt så är det systemet vi har idag, och om inte Apple vill bli utkonkurrerade av andra företag så får man ju spela efter spelets regler.

 21. Aemony2010-03-04 at 14:26Reply

  Fred:
  Om företag och utvecklare hela tiden måste hålla koll på att deras produkt inte överträder någon av alla de patent som finns tas tid ifrån vad som annars hade kunnat lagts åt att förbättra någon annan del i deras produkt.

 22. Fred2010-03-04 at 14:13Reply

  @Aemony: Patent förhindrar innovation – förklara hur du tänkte där är du snäll.
  @jg: Jag utgår från att du skämtar. Om du stör dig på svordomar har du en tuff tid på nätet framför dig. Jävligt tuff. :)

 23. jg2010-03-04 at 11:08Reply

  Ok, from nu har du en läsare mindre.

  Kanske alla fjortisar som finns på din site uppskattar svärandet, men inte vi över 40…

 24. Aemony2010-03-04 at 11:08Reply

  Magnus:
  Kineserna patenterade en förstorad iPod Touch design som en tablet. Rätt åt Apple att kineserna då stämmer dem för att ha inkräktat på deras patent med iPad. [/sarkasm]

  Seriöst, patent för varenda liten grej (som att göra ett svep med fingret) är bara löjligt och förhindrar innovation om något. Varför kan ingen ta patent på knappen man trycker in, så tjänar de miljoner var gång någon elektronisk eller mekanisk maskin med knappar säljs.

 25. kalle2010-03-04 at 10:47Reply

  men för fan va du gnäller,… apple äger sina patent och inget mer att snacka om,…

 26. joacim2010-03-04 at 08:31Reply

  Jag håller med dig. Min MacBookPro e en grymt trevlig maskin, men Apple som varumärke får sig ständigt törnar.
  Har oxå en iPhone och är livrädd för om det inte fanns andra aktörer på marknaden. Det känns väl knappast som iPhone lyckats göra den ultimata mobilen…

 27. emma2010-03-04 at 08:20Reply

  Bra att du svär, Tommy, känns som du är en mänsklig människa då… *visslar oskyldigt*

 28. Magnus2010-03-04 at 07:51Reply

  Ärligt talat tycker jag det är helt rätt av Apple. Varför ska de sitta stilla och rulla tummarna medans ett företag, istället för att innovera själva, helt enkelt snor Apples patenterade innovationer?

  Om man tar ett patent som ”Unlocking A Device By Performing Gestures On An Unlock Image”, så gäller det ju när man drar en upplåsningsymbol från en fördefinierad plats, en fördefinierad väg så att den hamnar i en upplåsningzon. Det är ju inte direkt svårt att komma på andra sätt att låsa upp en telefon med en touchscreen! Men om man istället väljer att bara kopiera det som Apple har gjort så finns det juridiska konsekvenser.

 29. jg2010-03-04 at 07:17Reply

  Sluta svära i dina inlägg Tommy.
  Det är en av orsakerna till att jag funderar på att lämna den här sidan…

  Är det nödvändigt att skriva ”För helvete Apple – stämma HTC och Android?!” ?????

  • TkJ2010-03-04 at 10:37Reply

   jg: Jag svär hur mycket jag vill i min blogg!

 30. the blackjacker2010-03-04 at 00:40Reply

  Apple är erkänt fult, så det här är inte jätteförvånande.

  I övrigt tycker jag mest det är märkligt att man kan ta patent på sådant. Jag menar det känns ju som en standardgrej.

  Ungefär som att jag skulle ta patent på att använda knappsats på en bärbar (mobil)telefon, eller att använda hjul på en bil.

 31. Fred2010-03-03 at 23:12Reply

  Det finns så mycket annat som är så mycket mycket värre än två mobiltillverkare som fightas om pekgester. Naglar i ögonen, tråkiga metoder och ovanlig fulhet lär vara barnmat i dagens företagsklimat. Jag pallar fan inte sitta här och skämmas för att Apples jurister jobbar häcken av sig för att med största möjliga kraft krossa allt i dess väg på lagligt vis. Det är inte mjäkig snällhet som gjort Apple stora även om det faktiskt funkat för företag som Ben & Jerry’s och American Apparel. Om Apple fulat sig ordentligt med storskaligt slavarbete i Kina eller prylar åt det hållet skulle jag byta bort min iPhone och Macbook – inte nu när det handlar om patentbråk.

  Trevlig kväll! :)

 32. Micke2010-03-03 at 21:37Reply

  Update: Ursäkta, 5000 downloads skulle det vara.

 33. Micke2010-03-03 at 21:36Reply

  Och ungefär samtidigt gör Google det närmast geniala motdraget att skänka bort en helt ny android-telefon (olika beroende på land) till de utvecklare som har minst 2000 downloads på sin applikation med minst 3,5 i medelbetyg. Finns väl lite olika motiv till det, men där Apple drar på sig badwill drar Google på sig goodwill.

  Kommer inte ihåg var jag läste det först, men massor av bloggare har skrivit om det, t ex här:
  http://techcrunch.com/2010/03/02/google-handing-out-free-nexus-ones-and-droids-to-top-android-devs/

 34. Aemony2010-03-03 at 21:23Reply

  Verkligen fult av Apple, men jag förväntar mig inget annat från företaget som snor kunder från konkurrenterna (Microsoft med Windows) genom att ta det sämsta med konkurrenterna och göra det till något massivt. Inte i en enda av Apples reklamer mot Windows så har jag sätt vad Apple kan ge mig för grejor, bara att de på något viss är bättre, snyggare, nyare, modernare, coolare, modigare, säkrare och mer i form än deras konkurrent (Windows).

  Helvete Apple, ni tar priset när det kommer till ful marknadsföring och konkurrenthantering. Och era fanboys är inte bättre med deras unika förmåga att älska er vad ni än gör.

  Innan någon fanboy börjar attackera mig så kan jag säga att jag äger en iPhone och är ganska nöjd med den, även om den är enormt mycket mer låst än vad jag skulle ha uppskattat.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.