TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Konsument

Apple tvingas ersätta föräldrar till barn som handlat i appar

Skribent:
Publicerad: , 14:10
Respons: 1 kommentar

Angry Birds Star Wars II: Köp inuti appenDet rullar in en hel del pengar till utvecklare och Apple när iOS-användare köper appar i App Store. Sammanlagt spenderade iOS-användare motsvarande cirka 64 miljarder kronor på appar under 2013. En stor del av kakan kommer dock från så kallade in-app-köp; det vill säga köp av digitala pryttlar inuti spel och appar.

För att ta ett välkänt exempel lägger Candy Crush Sagas spelare drygt 6 miljoner kronor på att köpa nya liv och annat. Varje dag. Ett problem är dock att det är för enkelt att genomföra in-app-köp, vilket har lett till att föräldrar till barn med iPhones och iPads fått dyra räkningar. FTC ger nu Apple bakläxa och en nota på 210 miljoner kronor.

Visst går det att spärra iOS så att det inte är möjligt att genomföra köp inuti appar, eller i alla fall stoppa det med hjälp av ett avancerat lösenord, men det är något som inte är tillräckligt väl förklarat för gemene man.

Amerikanska FTC, Federal Trade Commission, har kommit fram till att Apple varit för dåliga på att informera föräldrar om hur dyrt det kan bli om barnen får löpa fritt i App Store och inuti spelen. Man har gjort en överenskommelse där Apple ska betala minst 210 miljoner kronor i form av återbetalningar till drabbade föräldrar. [Källa: GigaOM]

Läs om en svensk mamma som fick räkning på 50000 kronor efter att barnen köpt bär i Smurf’s Village.

Problemet uppstår när föräldrar laddar ner till synes gratis spel som deras barn sedan leker med. Väldigt många spel innefattar dock alltså så kallade in-app-köp. Det innebär att man försöker sälja saker inuti spelet – man tar 7 kronor för att låsa upp nya banor, 14 kronor för extraliv så att man kan fortsätta spela, 28 kronor för extra ammunition, och så vidare.

749 kronor för några låtsasmynt rimligt?

I vissa fall är priserna sjukt höga. Och det går inte att begära att barn ska förstå att det handlar om riktiga pengar – det är ju trots allt inuti ett spel. Att de där ädelstenarna i My Little Pony-spelet skulle innebära att pappas kreditkort belastas med 749 kronor är ingen självklarhet. Det är klart att pappa i slutet av månaden blir upprörd när hans 4-åriga dotter köpt ett par påsar ädelstenar varje dag.

My Little Pone - Köp inuti app

I My Little Pony kan barnen som spelet riktar sig till, köpa ädelstenar som behövs för att spela, för upp till 749 kronor med ett klick.

Samma sak gäller till exempel Angry Birds: Star Wars II där du behöver guldmynt för att köpa speciella fåglar. Du kan köpa påsar med guldmynt i olika storlekar. Den största kostar även här 749 kronor. Seriöst? 749 kronor! Det är mer än vad ett nytt Xbox 360-spel kostar, inklusive allt.

Visst är det enkelt för oss som vet hur man spärrar det att skylla på föräldrarna. Men samtidigt – hur ska gemene man veta att man måste låsa sin iPad för sådant här? Och framför allt; det är riktigt fult av vissa app-utvecklare – framför allt de vars spel uppenbart riktar sig mot yngre barn – att utnyttja faktumet att så många inte känner till det.

Läs mer om dyra köp inuti program och hur du skyddar dig.

Fotnot: När det gäller Candy Crush Saga ska jag förtydliga mig imorgon. Det spelet är egentligen ingen bov i dramat, eftersom de har gjort saker på rätt sätt.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Apple iPhone!: Sponsrade länkar

Tillbehör för iPhone 8 Här hittar du massor av tillbehör; headset, skal och så vidare…

Kommentarer

En kommentar

  1. Magnus2014-01-17 at 10:25Reply

    Årets lågvattenmärke hittills.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.