TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

NEXSTORY: Ljudböckerna för dig! Sveriges trognaste och ledande tjänst för att lyssna på tusentals ljudböcker till fast månadsavgift!
Prova gratis 14 dagar >>

Billaddare
MOBILLADDARE FÖR BILEN!
Den här laddningsadaptern sätter du i bilens kopphållare, kopplad till 12V-uttag. Ladda mobiler via de två USB-portarna.
Supersmidigt - kolla själv!

REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN! En av världens största och snabbaste VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. NU HÖG TkJ-RABATT!!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Väldigt stor VPN-tjänst, världens snabbaste VPN-tjänst! Passar för dig som laddar ner mycket.

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

OVPN - svensk säkerhet! OVPN är en svensk VPN-tjänst med hög kvalitet - rekommenderas!

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Hitta RÄTT banklån! Behöver du låna pengar, använd Lendo för att hitta den bank med bäst villkor för just dig!

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bloggar

Är bloggare journalister?

En välkänd journalist, men inte bloggareI USA har nu ett fall med Crystal Cox uppmärksammats. Cox har drivit en undersökande blogg, där hon rapporterat om olika företag, och på grund av detta har hon nu blivit stämd. Problemet är att Cox inte anses vara en journalist, så hon innefattas inte av de friheter en journalist har.

John C. Dvorak har skrivit en intressant krönika om händelsen. Där lyfter han fram att domaren inte anser att Crystal Cox är journalist, eftersom hon inte har någon koppling till traditionella medier. Hade hon bara skrivit något i en liten pamflett hade hon fallit inom gruppen journalister, men nu har hon bara publicerat sig på webben i en blogg, och därmed innefattas hon inte av de skyddande regler som gäller journalister.

Nu är det klart att lagar och regler skiljer sig en del i USA och Sverige. Rätta mig gärna om jag har fel, men så vitt jag vet innefattas en publikation av pressfriheten om man innehar ett utgivningsbevis.

Crystal Cox har på sin blogg gjort undersökningar mot företag som hon anser agerar oetiskt. Ett av dessa företagen stämde bloggaren. Just den biten kan vi hoppa över, eftersom jag precis som Dvorak tycker frågan om huruvida bloggare är journalister är mer intressant.

John C. Dvorak ställer sig kritisk till domarens uttalande. Även bloggare borde få kalla sig för journalister.

As far as I’m concerned, bloggers can easily be considered journalists if they claim to be taking part in journalistic endeavors. That means reporting.

Wikipedia skriver följande om termen journalist:

En journalist (av franska journaliste) är en person som, vanligen yrkesmässigt, samlar in och framställer material för offentliga medier. Sådana medier kan vara press (dags- och kvällstidningar samt tidskrifter), etermedier (radio och tv) eller internet.

Om jag ska väva in mig själv i bloggposten, vilket jag alltid gör, så har jag inget utgivningsbevis för min blogg. Varför jag inte har det har jag inget gott skäl till, förutom att det inte blivit av eftersom jag är allergisk mot blanketter. Jag förvandlas till en lallande idiot (mer än vanligt) när det kommer till pappersarbete. Mitt mål är dock att ansöka om ett sådant bevis.

Är alla bloggare journalister?

Vidare har jag själv aldrig kallat mig för journalist, även om jag ibland rent tekniskt gör journalistiska grejor. Jag anser mig inte ha tillräckligt med kompetens om journalistik för att kunna kalla mig journalist.

Det betyder inte att jag inte tycker att bloggare får kalla sig journalister, om de utför ett journalistiskt arbete. Jag tycker inte att man måste ha gått journalistutbildningen, av samma skäl som man kan jobba inom de flesta yrken utan att traditionell utbildning i grunden.

Det finns flera duktiga bloggare som gör journalistiska arbeten, och därmed har rätt att kalla sig journalister. Samtidigt betyder det här inte att alla bloggare är journalister. Någon som bara skriver om sitt eget liv är ingen journalist – IMHO.

Uttalandet av domaren i fallet Crystal Cox känns tämligen förlegat:

“Although the defendant is a self-proclaimed ‘investigative blogger’ and defines herself as ‘media,’ the record fails to show that she is affiliated with any newspaper, magazine, periodical, book, pamphlet, news service, wire service, news or feature syndicate, broadcast station or network, or cable television system. Thus, she is not entitled to the protections of the law in the first instance.”

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

 

11 kommentarer

 1. Mediamänniskan.se2012-02-26 at 22:06Reply

  Jag tycker att en journalist i huvudsak har journalistik som sysselsättning. En bloggare eller vilken privatperson som helst kan däremot producera journalistik, enligt de definitioner som finns bland annat på Wikipedia.

  Jag tror att USA:s lagar är snävare än svenska — och domaren utgår nog bara från lagen. Oavsett om den amerikanska domaren är progressiv eller inte så måste han eller hon förhålla sig till lagens ramar. Därför tror jag att resonemanget kan kännas förlegat.

  Ett intressant ämne! Hur går det med utgivarbeviset?

 2. Pentti2011-12-11 at 10:35Reply

  LIte fånigt att en titel ska få avgöra om man får publicera undersökande text. Om det som bloggaren påstår stämmer kan det ju inte ha någon som helst betydelse vem som skriver det?
  Men jag kanske förstår problembeskrivningen fel?

 3. Björn2011-12-10 at 20:07Reply

  Journalist= ófta samhällsvetare högskoleutbildning, kunnig i olika samhällsteorier för att bättre kunna läsa av och analysera olika samhälls fenomen. givetsvis anställd och jobbar under en ansvarig utgivare. Tidningensståndpunk gäller Bloggare =privat person med privata personliga åsikter personligt ansvarig för sina åsikter
  stor skillnad

 4. Bengt O. Karlsson2011-12-10 at 18:20Reply

  Mumien vaknar! Vi diskuterade det här grundligt och livligt i början av seklet (på ”B-mbrec-pts” tid…). Sedan dess finns möjligheten för bloggare att skaffa sig utgivningsbevis och utse en ansvarig utgivare. Därmed har man grundlagsskyddad yttrandefrihet och ansvarige utgivaren kan endast dömas för klart definierade tryckfrihetsbrott, t.ex. ”hets mot folkgrupp.” Det är litet formaliteter och kostar ett par tusenlappar .

  Som bloggare tror vi ju gärna att vi är skyddade av någon slags ”yttrandefrihet” som gör att vi kan skriva vad som helst i stort sett på våra bloggar. Så är det emellertid inte alls. Oftast, och regelmässigt, bryter vi t.ex. mot den s.k. personuppgiftslagen (PUL). Om polis och åklagare skulle ta detta på allvar skulle de flesta av oss åka dit. Det händer ibland men sällan. I ett nyhetsbrev för en religiös församling skrev en person humoristiska krönikor där hon bl.a. berättade om roliga episoder i vilka församlingsmedlemmar varit inblandade. Hon fick böta.

  Du som bloggar professionellt borde definitivt skaffa dig utgivningsbevis. Du kritiserar väl oftast företag och de omfattas inte av PUL men om någon internetskurk dyker upp och du varnar för honom kan du säkert åka dit även om det du skriver är sant.

  Sen har en aspekt av det här varit upp i HD, det s.k. ”Ramsbrofallet.” Man kan tycka att det ger bloggare ett ganska omfattande skydd och så är kanske också fallet men strängt taget gällde det fallet en ganska begränsad aspekt. Men jag, och många bloggare utan utgivningsbevis, försöker att skydda oss genom att has någon referens till detta, hos mig t.ex.: ”Allt som publiceras här skrivs uteslutande i journalistiskt syfte som det definierats i tillämpliga lagar (bl.a. SFS 1998:20) och domslut (spec. HD mål B 293-00.) ”

  Om det skulle hjälpa i en knipa vet jag inte. Jag skulle gärna skaffa mig utgivningsbevis men det stupar på att den ansvarige utgivaren måste vara bosatt i Sverige.

  Vill förutskicka att jag inte är jurist och att läget kan ha ändrats sedan jag satte mig in i det för nu ganska många år sedan. Om någon sakkunnig kan uppdatera oss vore det ganska bra.

  Avslutningsvis skall jag nu bryta mot PUL (sant). Du kan också åka dit om du tar in denna kommentar:

  Fredrik Reinfeldt är moderat!

 5. Backa Elias Bondpä2011-12-10 at 17:50Reply

  Frågan är alltså varför till exempel journalister eller författare skulle ha en mera långtgående yttrandefrihet än andra?

 6. Nestor2011-12-10 at 15:35Reply

  Är alla som skriver en bok författare?
  Är alla som uppträder på en teaterscen skådespelare?
  Är alla som lär ut något lärare?

  Är det inte så att om man ska betecknas som journalist, föfattare, skådespelare, lärare, etc så ska man ha det som huvudsaklig sysselsättning och levebröd, kanske också medlem i ett yrkesförbund.

  Om inte så är man möjligen amatörskådespelare, osv, men mest sannolikt något helt annat.

 7. J-Martin2011-12-10 at 12:27Reply

  Journalist är väl ändå ett yrke? Det vill säga någon som jobbar för en ansvarig utgivare (som har utgivningsbevis). Det är väl den associationen de flesta gör.

  Du borde gräva vidare, Tommy. Ta reda på om det är möjligt för en blogg att få utgivningsbevis. Inte för att du behöver något, men det kan ju vara intressant för andra bloggare som tror, och kanske helt felaktigt (olagligt?) utger sig för att vara journalister…

  Det där med juridik är jäkligt intressant!

 8. Anthony2011-12-10 at 11:30Reply

  Journalist har ingenting med anställning att göra, då skulle den stora gruppen frilansande journalister stå utanför. Om jag får tycka till om den första kommentaren.

  Skillnaden mellan en bloggare och en utbildad journalist är bl.a. de pressetiska riktlinjerna som gemene man inte besitter. Bloggar handlar ofta om en skribent, redigerare och ansvarig utgivare i samma person. Då blir uppgiften att kritiskt granska sina egna alster problematiska.

  Domen i USA känns mer som en dom där kapital segrar. Bloggen borde juridiskt jämställas med ”skvaller på stan”.

 9. Daniel Artfors2011-12-10 at 11:29Reply

  Med det menar du att frilansare bara är journalister i bland, när de sålt en artikel eller de gånger de har en uppdragsgivare, rätta mig om jag har fel.

 10. Targenor2011-12-10 at 10:19Reply

  Jag tycker man är journalist när man är anställd av någon form av media och skriver för dennes räkning.
  Inte när man som privatperson skriver undersökande saker på bloggar, pamfletter eller i tidningar.

 11. Backa Elias Bondpä2011-12-10 at 10:02Reply

  Om man tänker sig att en vidsträckt yttrandefrihet är något man ska ha därför att man är medborgare och inte för att man är journalist, så blir det ju oviktigt om en bloggare är journalist eller inte.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.