TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Android

Är vi användare redo för surfplattor?

Skribent:
Publicerad: , 09:05
Uppdaterad: 2012-05-17, 15:31
Respons: 6 kommentarer

Apple iPadFramtiden innehåller mängder av surf- och läsplattor, på engelska kallade för ”tablets” och ”slates”.

Under många år har det med jämna mellanrum kommit olika surfplattor, tablet-PC:s, men det är först nu när Apples iPad har lanserats som konceptet äntligen snurrar mot succé. Apple är på många sätt väldigt skickliga på att visa vägen och starta trender.

Förutom en lång rad surfplattor baserade på det öppna operativsystemet Android verkar det komma flera modeller som kör Windows 7. På Worldwide Partner Conference berättade Microsofts högsta chef Steve Ballmer att en handfull datortillverkare var på gång med surfplattor med Windows 7.

Bland tillverkarna kan nämnas Asus, Dell, Samsung, Toshiba och Sony. HP hade en modell på gång men företaget verkade välja att lägga ner projektet. Det är bloggen Mashable som skriver om Microsoft och surfplattorna.

Är vi redo för surfplattor?

Apple iPadDet har som sagt funnits olika former av surfplattor tidigare. Jag har som säkert bekant rapporterat om IT-nyheter i väldigt många år, och har med jämna mellanrum läst om datortillverkare som presenterat sin nya tablet-PC. De har aldrig slagit igenom. Men nu har Apple, med sin iPad, visat att vi är redo! Apple iPad såldes i 300000 exemplar redan på lanseringsdagen.

Jag tror inte det är uteslutande Apples förtjänst att vi nu ser en strid ström av surfplattor från datortillverkarna. Jag tror även det beror på att surfplattan idag fyller en funktion. Vi använder idag våra datorer på ett annat sätt än för fem-tio år sedan, och en surfplatta är för många ett utmärkt alternativ till en bärbar dator.

En surfplatta är mycket enklare att ta med och hantera än en bärbar dator. Den är lättare, mindre och den har inget tangentbord. Surfplattan kommer till sin rätt i soffan framför TV:n, i sängen, på bussen eller tåget, i bak- eller passagerarsätet på bilen, i hängmattan och så vidare.

Kortare texter i molnet

Vi använder idag våra datorer till att surfa, skicka e-post och chatta, hänga på sociala nätverk, kolla på strömmande film och spela små onlinespel. Det här är aktiviteter som fungerar lika bra på en surfplatta som på en bärbar dator.

Att det inte finns något riktigt tangentbord spelar ingen roll när vi inte skriver några längre texter. Inte heller behöver vi en massa lagringsutrymmen för programvaror, eftersom vi arbetar mycket i molnet. Du har förmodligen din e-post i en webbklient som Gmail eller Hotmail, dina dokument ligger hos Google Docs, Microsoft Office Web Apps eller ZoHo.

Det vi behöver är främst en webbläsare. Men surfplattorna erbjuder mycket mer än så. iPad ger dig tillgång till Apples App Store, där det finns mängder av applikationer utvecklade för främst iPod Touch och iPhone, men de allra flesta fungerar även på iPad och dessutom börjar det komma många iPad-specifika applikationer.

Vilket operativsystem i surfplattan?

Android

Och när det gäller konkurrenterna Android och Windows 7 finns det så klart mycket att hämta även här. Android Market innehåller i skrivande stund över 90000 applikationer, och vad gäller Windows 7 har du tillgång till alla Windowsprogram… Där finns med andra ord många, många gånger fler applikationer än vad det finns i App Store och Android Market tillsammans.

Jag tror varken iOS, Android eller Windows kommer knuffas ut från den här marknaden. De tre operativsystemen har alla en plats att fylla. På många sätt är de lika, men de är på många fler sätt olika.

iOS är byggt för att vara så lättförståligt att vem som helst kan börja använda det utan att läsa handboken, till priset av att det är rätt låst. För att iOS hela tiden ska flyta på och ge användaren en bra upplevelse, har Apple fått sätta upp gränser för vad användaren kan göra.

Multitasking, att köra flera program samtidigt, är väldigt begränsat i iOS jämfört med Android och Windows 7. Å andra sidan resulterar en massa aktiva program, under Android och Windows 7, i att surfplattan blir seg, något som Apple vill undvika.

Jag ser fram emot att få testa de Windows 7-surfplattor, som enligt Steve Ballmer ska hinna lanseras före årets utgång. Likaså är jag enormt sugen på en iPad (läs gärna Jag kommer skaffa iPad!). Givetvis vill jag även testa de Android-enheter som kommer, men ska jag rangordna intresset måste jag nog erkänna att Android-plattorna hamnar på tredjeplats…

Vad tycker du om surfplattorna? Kommer du skaffa någon, och i så fall med vilket operativsystem?

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

SNABBARE DATOR: Sponsrade länkar

Vill du ha en snabbare dator? Ladda ner SLOW-PCfighter för en gratis skanning efter problem i datorn! Läs mitt test om hur bra det är!

Advanced SystemCare Kraftfullt program för att städa din dator kontinuerligt och automatiskt! Det fungerar faktiskt.

Kommentarer

6 kommentarer

 1. CaseShop.se2010-08-06 at 15:29Reply

  De flesta tillverkare har skapat TabletPC tidigare, men de har alla tänkt helt fel, och det är därför de inte har blivit lika stora som iPad. För det första så är Apples produkter enkla, roliga, pålitliga och oftast väldigt prisvärda. Andra tillverkare har inte tänkt på samma sätt, vilket gjort att de inte har haft framgång med sina produkter. Sedan tänker Apple också ”Stora marknader”, vilket innebär att de sätter ett så pass lågt pris på sina produkter att de flesta kan köpa den.

 2. Micke2010-07-14 at 23:49Reply

  Köpte en iPad via en kompis i USA och hade en väldigt specifik idé om varför och vad jag skulle använda den till. Min ”att läsa”-lista har på senaste tiden blivit allt mer webbsidor och pdf:er, och allt mindre fysiska böcker och tidningar. Men när jag sitter vid en dator har jag alltid ”viktigare” saker att göra än att läsa, samtidigt som jag ogärna plockar upp datorn i sängen, vid frukostbordet etc. Enter the iPad.

  Och det blev faktiskt precis så – för första gången läser jag faktiskt några av de där grejorna jag lägger i ”att läsa”-listan. Håller med Björn och är grymt nöjd med iPad:en.

  Däremot är det absolut inte ett substitut för datorn – jag tror man får vara noga med vad man använder och inte använder den till. Och vissa saker som är enkelt på min dator är bökigt på plattan, alternativ kräver en speciell app. Och några längre texter skriver man inte, iaf inte utan svenskt tangentbord som förhoppningsvis kommer snart.

  Den fyller ju så att säga ett behov vi knappt visste vi hade. Men för mig funkar det.

  /Micke

 3. Jag är lätt redo för en platta. Kan för nuvarande inte riktigt motivera, men det behöver jag inte… | Utveckling, kreativitet och Helsingborg2010-07-14 at 21:44Reply

  […] Är vi användare redo för surfplattor? – Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet blugz_update_post("http://ximon.se/wp-admin/admin-ajax.php",475); Viva la diskussion! […]

 4. Björn Sennbrink2010-07-14 at 11:11Reply

  Jag var i Los Angeles under juni och såg flera personer som bar runt på läsplattor (och ja, ”alla” har en iPhone). Det var en hel del på flyget som hade dessa, såväl inrikes som utrikes, antar att alternativet att bära med en tung bok inte passar alla. Förutom dessa sporadiska observationer som sannolikt står att finna mest överallt (även i Sverige) var gammelboken fortfarande dominerande.

  iPad och andra tillverkares ”plattor” får ett användningsområde när det är enkelt att ”exportera” data till t.ex. en projektor, när de får ett stöd (för att stadga upp skärmen likt en vikbar skärm) alt. att de klarar extrem lutning utan att tappa skärpa. Sen det här med prestanda kontra pris kontra en vanlig bärbar eller varför inte en ”netbook plus”-dator?

 5. Roger2010-07-14 at 09:40Reply

  Jag kan bara säga att sen jag köpte min iPad via en kompis i Usa så har jag använt den (MYCKET!) i vardagsrummet framför tv:n, i köket, i sängen mm. Jag tar sällan med mig den utanför min lägenhet men det beror mest på att jag bara har Wifiversionen och inte än skaffat någon bra väska till den. Den är perfekt för att surfa på, kolla och skriva email, kolla Facebook och Twitter, sen kommer det fler och fler bra spel på den också. Fastän SVT Play appen är en uppförstorad iPhoneversion så ser det riktigt bra ut på iPad:en. Sist men inte minst så är batteritiden brutalt bra, man klarar sig lätt flera dagar fastän den används väldigt flitigt.
  Det som jag ser fram emot är att den ska uppdateras till iOS 4 i höst och om det kommer en front/bak-kamera i nästa års version så kommer jag byta upp mig till den nya versionen, skulle väldigt gärna använda Facetime eller Skype på den.
  Det ska bli intressant att se hur Androidplattan blir, den kan nog bli en bra utmanare, dock så är jag skeptisk till Microsofts platta, jag tror inte man ska vara för förhoppningsfull förrän deras släpps, se hur det gick för Courier, Windows Mobile…

 6. @Sundhult2010-07-14 at 09:33Reply

  Hur rangordnar du? Vilka kriterier bygger du rangordning på?

  Ser fram mot en spännande höst med flera bra plattor att undersöka.

  //Christian

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.