TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Fildelning

Många åsikter om 15-åriga skoleleven och fildelning

Skribent:
Publicerad: , 12:57
Respons: 12 kommentarer

Fildelning, åtal i GöteborgFörra veckan skrev jag om att en skola i Göteborg valt att polisanmäla en 15-årig elev efter att de kommit på honom att ladda ner, och dela ut, filmer via fildelningsnätverk.

Kommentarerna till bloggposten är i skrivande stund uppe i 37, och det är många som har skilda åsikter. En del tycker att det var helt rätt av skolan att polisanmäla, medan andra tycker det var fel. Här är några av kommentarerna!

Signaturen Mattias skrev en av de första kommentarerna, som jag tycker är tänkvärd:

Det framgår inte av artikel om det har genomförts samtal med eleven/vårdnadshavare tidigare. Arbetar själv som lärare och min erfarenhet säger mig att så är fallet men det har inte hjälpt.

Vi vet inte mycket om bakgrunden, huruvida det ligger mer som grund till polisanmälan.

Jimmy får medhåll från flera andra läsare när han skriver:

Undrar om samma skola också har polisanmält alla misstänkta sexuella ofredanden, narkotikaärenden, vapenbrott och mobbingfall på skolan, eller om detta är ännu ett exempel på det skenheliga, ryggradslösa hyckleri som är så vanligt bland alltför många skolledningar i landet. Hoppas innerligt att klarhet i den frågan framkommer.

Anonyma lionheart anser att de som tycker skolan agerat överdrivet eller fel är anarkister:

Helt dj-a rätt! Vad hade det annars lett till senare? Ni är några dj-a anarkister som tycker att man inte borde anmäla. Ni har en sån dj-a dubbelmoral!

Örjan tycker också att det var rätt att polisanmäla, och påpekar att man alltid ska planera sin brottslighet ordentligt:

Det är inte lätt för en skola att ta ställning i ett sånt här ärende då de inte har kunnande nog.
Jag tycker att det var rätt att polisanmäla. Killen har ju begått ett brott och då får man stå för konsekvenserna. Man ska alltid ta med i beräkningarna att man kan åka fast och väga det mot fördelarna man får av att begå brottet. Annars ska man absolut inte göra det.

Judit skriver att läraren varit empatilös, och att unga ska känna sig trygga i skolan:

Skolan ska vara ett ställe, ett andra hem där unga känner sig trygga. Visserligen bröt 15-åringen mot lagen, men borde inte skolan försökt lösa detta först? Det finns tusen olika sätt och själv på hur och varför detta borde ha valt som det sista utvägen. Hur kan en lärare vara så obetänksam och empatilös? Han/hon borde skaffa ett jobb som åklagare stället :0(

Istvan skriver att det var rätt att polisanmäla, att det var moraliskt korrekt:

Hej! ni som tycker att killen innte skal anmällas till polisen, ni har värkan ansvar äller måral.Om inte skolanagerar väm skal då göra det? För dagens föreldrar är inte kapabla att fostra ett barn.Ni vill häls att andra tar ansvar.Män att erat barn värkan vill eller kan ta i mot ansvar.

Lancer är en av dem som tar upp Copyswedes privatkopieringsavgift:

Copyswedes avgifter legaliserar fildelning, punkt! Jag tänker inte betala någon avgift för något någon annan gör när inte jag får göra det.

Rent spontant, och baserat på alla mina år som IT-bevakare, tycker jag att det är ovanligt många som är för polisanmälan. Hade det här varit för 10 år sedan hade i stort sett samtliga varit emot, och tyckt att fildelning är helt okej. Det verkar som om Antipiratbyrån har lyckats övertyga stora delar av svenska befolkningen att fildelning är stöld.

Säg din åsikt här!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

12 kommentarer

 1. ConnyT2011-08-31 at 08:29Reply

  @Stefan Nilsson
  ”Borde det inte vara varje medborgares skyldighet att anmäla när ett brott begås?”

  Så du menar att om en lärare hör elever diskutera att dom fildelar är det deras skyldighet att polisanmäla. När mina barn har kompisar hemma och det framgår att dom fildelar så är jag ”skyldig” att polisanmäla mina barns kompisar!?

  Trevligt samhälle du ser som din idealbild…

 2. Johnny2011-08-30 at 15:29Reply

  Max: Du sväljer väl istället att fildelning är bra i alla lägen och att det inte existerar någon som förlorar på det?

  Själv tror jag snarare att det BÅDE finns de som har allt att vinna på fildelning och även de som förlorar på det… Det är inte så svart eller vitt eller enkelt att enbart det ena gäller i alla lägen.

  Olagligt bör det ändå vara enligt mig, men mer på en nivå där det ses som olagligt att sno/kopiera en bloggtext på nätet, än ett allvarligt brott. Givetvis inget brott som polisen ska högprioritera, vilket jag inte heller tror att man gör i Sverige.

  De fyra största skivbolagen är dock riktigt usla på hur de hanterar dessa frågor, den delen av musikbranschen är jag starkt kritisk till. Om vi pratar om dessa är jag helt enig. Men det finns trots allt fler skivbolag än dessa fyra och alla vinner/förlorar förstås inte exakt lika mycket på fildelningen.

 3. Max Fall2011-08-30 at 13:15Reply

  Jag sörjer att så många sväljer propagandan. Fildelning är inte ett brott, ska inte vara ett brott och att anmäla tonåringen för det bevisar bara hur långt giriga företag har lyckats komma i att plantera det i samhället. Ni som pratar om ”ja, det är brottsligt men…” har helt slukat det. Sluta acceptera det här som brottsligt – för det är inte brottsligt annat än i en godtyckligt framkrystad lag som vi alla borde anstränga oss för att få bort eller ignorera! Fildelning är bra, det minskar inga intäkter utan ökar bara dessa!

 4. Johnny2011-08-30 at 01:53Reply

  Nja av det jag känner till om fallet tycker jag det är lite överdrivet med polisanmälan kanske.

  Men angående hela ”stöld-är-fel-ord-debatten” som pågått några år. Har sett en hel del bloggare använda just ordet stöld när folk kopierar texter på nätet, men det kanske är en heelt annan sak:) Alternativt en dos dubbelmoral.

  Syftar främst på han som nyligen snodde/kopierade texter som en hel SEO-värld blev upprörd över. (Med rätta tycker jag visserligen, men ändå.)

 5. Petter2011-08-29 at 22:33Reply

  Artister och mediabolag, ha ju alltid grinat och gnällt om att de förlorar pengar. se bild länken http://goo.gl/KcxmI
  Fortfarande ser jag inte att någon ”varvskrisen” har drabbat mediaindustrin pga den illegala nedladdningen.
  Dessa lagar har beställts av en industri som ej ser sig villig att anpassa sig till verkligheten. Det finns andra sätt att hantera dessa ”brott” på och att det finns andra sätt att tjäna pengar på de varor/tjänster de levererar.

  För övrigt är jag övertygad om att du/jag och en majoritet av Svenska folket daglig dax begår brott av samma magnitud.
  Jag kan tyvärr inte likställa att ladda ner 24 stycken filmer med något större brott som ska uppta Polis och rättsväsende dyra tid.
  Därav tycker jag inte att det är skolans främsta uppgift att polisanmäla eleven. Det finns ett flertal andra sätt att hantera den här saken för skolan.
  För jag tror att även du inser att detta INTE handlar om stöld utan (som på kassettbandens tid) illegal kopiering.
  På något konstigt vis så vill mediaindustrin få det att verka vara ett stort brott. Av omfång, om man ser till straffskalor och böter, som misshandel, grovskadegörelser mm.
  Samt om man tittar på hur skadeståndskraven räknats ut i Piratebay´s rättegången så inser man att pojkens föräldrar kommer att bli skyldig en hel del pengar.
  För mig handlar den här saken om det absurda spelet bakom allt, inget annat.

 6. Stefan Nilsson2011-08-29 at 19:39Reply

  @Petter: Han hade laddat ner filmerna och delade ut dem på internet så att andra kunde ladda ner. Om det sedan är lagligt eller ej att ta kopier av media man köpt är helt irrelevant i diskussionen.

  Hur menar du att skolan agerar polis? Borde det inte vara varje medborgares skyldighet att anmäla när ett brott begås? Jag önskar åtminstone att någon ringer polisen om jag vore utsatt för ett brott. Om någon sedan anser att det bör vara lagligt är en helt annan fråga.

 7. Petter2011-08-29 at 19:29Reply

  Vet vi att pojken gjorde sig skyldig till lagbrott flera gånger, eller är punkt 1hypotetisk?
  Kanske dax att börja reflektera över att man fortfarande har rätt till att ta kopior av sina egna exemplar av ”media”. Denna rättighet har inte försvunnit än (vad jag vet), det är nog en önskan från branchen att även denna rättighet försvinner.
  Klart skolan ska anmäla brott, med det i åtanke att skolan INTE ska agera polis, för det handlar om barn!!
  Ska bli intressant, om det här går till åtal, att se vad för storleken det blir på skadeståndet.
  Personligen så jag av åsikten att upphovsrättslagarna måste ses över och anpassas till den digitala tidsåldern. Så som mediaindustrin håller på nu är ohållbart. Jag är ganska övertygad om att pojken är en stor betalande konsument redan av media (eller hans fall hans föräldrar).
  Dvs konserer, bio, spel, konsumtion av reklam mm mm mm mm.
  Hur många gånger ska man behöva betala??

 8. Stefan Nilsson2011-08-29 at 17:04Reply

  Problemet i diskussionen är att där finns två frågor att ta ställning:

  1) Ska skolan polisanmäla en elev som vid upprepade tillfällen bryter mot lagen? Det handlade trots allt om en hel del filmer som delades ut.

  2) Ska det vara olagligt att dela ut andras verk så att personen inte får ersättning får sitt arbete?

  På något vis så har diskussionen om fallet snarare fokuserat på punkt 2 än punkt 1 – nämligen om skolan ska polisanmäla upprepade brott?

 9. Christopher2011-08-29 at 14:08Reply

  Jag håller helt med vad Jimmy skriver. Skulle det vara så att eleven har pratat med rektor och föräldrar flera gånger, men ändå fortsätter, då skulle jag förstå skolans polisanmälan. I det här fallet känns det dock som att han inte fick en andra chans.
  Jag är själv 15 år, och är ordförande i skolans ”Friends”-grupp. (=en grupp som bekämpar mobbing). Jag vet precis hur mycket mobbing det förekommer i skolor över hela Sverige, så varför får mobbare 3-4 chanser, innan eventuell avstängning från skolan, och fildelare endast en? Då skall vi tänka att en mobbare förstör ett helt liv, en fildelare gör att ett filmbolag minskar sin vinst lite.

 10. Stefan2011-08-29 at 13:53Reply

  Mycket får skolan ta på sig tycker jag eftersom de är de som tillhandahåller datorn. En enkel sak för IT-avdelningen att styra vilka rättigheter man har som användare.

 11. Targenor2011-08-29 at 13:27Reply

  ”Det verkar som om Antipiratbyrån har lyckats övertyga stora delar av svenska befolkningen att fildelning är stöld.”

  Samtidigt tycker jag att det man ska göra på en skoldator är skolarbetet, fildela kan man göra hemma. Precis samma fråga som den om dom som porrsurfar eller gör annat på sin arbetstid.

 12. Daniel2011-08-29 at 13:06Reply

  ”Det verkar som om Antipiratbyrån har lyckats övertyga stora delar av svenska befolkningen att fildelning är stöld.”
  Alliansen har ju fört att hårt propagandakrig för att minska våra rättigheter på nätet generellt och jagat på beställd lagstiftning från USA. Klart det har betydelse.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.