TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Acer Aspire One

Acer Aspire One: Hur är den efter en tids användning?

Skribent:
Publicerad: , 13:39
Uppdaterad: 2008-12-31, 16:11
Respons: 21 kommentarer

För ett tag sedan skaffade min kamrat Kent Vilhelmsson en Acer Aspire One, och han var schysst nog att skriva en recension av datorn till min blogg. Du hittar artikeln på Test av Acer Aspire One

Nu har Kent använt sin ultraportabla minidator ett tag, och efter en förfrågan från en läsare lät jag Kent svara på ett par frågor för att se om han fortfarande trivs med datorn. Intrycken ändras ju en del efter att man har använt en produkt längre.

Nu när du har använt din Acer Aspire One ett tag, sedan du skrev testen. Är du fortfarande lika positiv?

Jag är överlag fortfarande mycket mycket nöjd med min dator, ja. Det följde med en massa onödiga verktyg och program som gick igång automatiskt när datorn startade som jag efter ett tag valde att avinstallera för att få bättre fart på maskinen, så egentligen kan man säga att den fungerar ännu bättre nu än när jag köpte den! Ofta när jag sitter och arbetar med maskinen får jag kommentarer och komplimanger ifrån omgivningen, vilket känns kul. Tjejer tycker att datorn är ”söt” medan killar tycker att den är häftigt liten!

Hur har du använt din Aspire One? Som komplement till din vanliga dator, eller har du huvudsakligen kört Aspire One?

Jag använder maskinen framförallt som ett komplement till min vanliga dator och det är nog så jag tror att ultraportabla datorer främst skall användas. Att sitta 8 timmar om dagen framför en 8.9-tum stor skärm är inget att rekommendera. Datorn har jag med mig i min attaché vart jag än beger mig, i princip. Jag har även införskaffat en blåtandsadapter till den så att jag kan surfa trådlöst via min mobiltelefon.

Har batteritiden känts bra?

Batteritiden ligger runt 2-2½ timme, vilket är vad som utlovats av tillverkaren. Jag är inte helt nöjd med detta och lär därför införskaffa ett 6-cellsbatteri när det kommer.

Är det några detaljer som du irriterat dig över, eller varit mindre nöjd med?

Datorn har en väldigt blank design som gör att det lätt blir fingeravtryck på den och ger ett ”kladdigt” intryck om man inte är noga med att ständigt torka av den. Originalinställningarna för touchpaden gör att det är lätt hänt att man av misstag råkar ändra textstorleken i webbläsaren, vilket var ett nog så irriterande och vanligt förekommande fenomen tills jag helt enkelt stängde av denna funktion.

Har du några tips till den som funderar på att köpa en Acer Aspire One?

Avinstallera och avvaktivera merparten de program och verktyg som Acer varit så vänliga att skicka med, du kommer märka en avsevärd skillnad i hastighet på din dator inte minst vid uppstarten.

Läs mer om Acer Aspire One:

327514

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

BATTERI: Sponsrade länkar

Powerbank som klarar bilbatteri!
Vooni Jumpstarter Powerbank räddar din dag oavsett vilket batteri som tagit slut! Jumpstarter klarar nämligen att både ladda smartphones, surfplattor och datorer – och starta bilen när bilbatteriet är tomt. Det här är en väldigt bra pryl att ha i bilens handskfack… 10 adaptrar för olika strömuttag medföljer.
Läs mer om Vooni Jumpstarter!

Kommentarer

21 kommentarer

 1. steinar2012-07-19 at 10:55Reply

  Hej på er.
  Läste omtalen av Acer Aspire one, och det som slog mig, är att detta måste vare en marknadsföring från Acer. Min hustru köpte själv en sådan, och den är trög som kall sirap. Den har endast 1 Gb minne, och hårddisken jobbar alltid för fullt, så den sliter ut sig. Även i lugnt surfande, eller bara chatt som tar mycket liten kraft från den är allt för trögt.
  Att avinstallera lullull-program, är bra, det snabbar uppstarten, men ändå, jobbar den trögt. Man kan se i övervakningsprogrammet på den, detaljer av bruk av minne och antal procent hårddisken jobbar, så det går gott att få detta bekräftat. Även med bara ett program igång, jobbar den tungt. Kan också lägga till att jag har läst många andra användares kommentarer om denna dator att de, som min hustru, ångrade sig att de köpte den.

  hälsar
  steinar selvaag

  • Tommy k Johansson2012-07-19 at 12:45Reply

   Steinar: Det var väldigt dålig prestanda i så kallade netbooks. Syftet med datorerna var att erbjuda små, nätta datorer till väldigt lågt pris. Och man får vad man betalar för. Så det är inte alls konstigt att det bara är 1 GB internminne i, eller att den är seg. Betalar man 3500 för en lite bärbar dator så kan man inte räkna med att det sitter en Ferrarimotor under huven… :)

 2. Johan2010-05-28 at 08:08Reply

  Hej!
  Undrar om du kan lanka hur man far svenska tangentbordet att funka, mina tangenter fungerar inte och en del ligger fel.

  MVH Johan

 3. Lisa2009-08-06 at 01:02Reply

  Hej!
  Jag älskar min Acer men märker av att den segar. Jag är lite nyfiken på vilka program som är ”säkra” att ta bort. Är novis på området, så Kent får hemskt gärna komma med en uppföljning/avinstallationsguide för oss som är rädda att inte få igång datorn om vi pillar för mycket. :-)

 4. Martin2009-01-14 at 19:48Reply

  Här är en guide som jag själv har skrivit om hur ni installerar Windows XP på er linuxpreppade AA1. http://acerbook.blogspot.com den är dock på engelska men jag tror ni klarar er iaf :)

 5. Jew2008-12-05 at 00:29Reply

  Hur ändra du så man inte öka och sänkte sidstorlken har suttit och försökt men all info gör en mer oitenligent.

 6. Recension av Acers minidator Acer Aspire One 110A - del 1 | Klang IT2008-10-02 at 01:28Reply

  […] Johannssons vän Kent Wilhelmsson skrev en recension av Acer Aspire One som han sedan följde upp i ytterligare en postning. Wilhelmssons recension och diverse trådar i olika forum lovordade mer eller mindre Acers Netbook […]

 7. Klang IT2008-09-28 at 03:19Reply

  Just det, det glömde jag. När jag sitter och läser guider på Acer Aspire Ones forum så hittar jag en guide för hur man ska uppgradera datorns RAM-minne. Här är länken:

  http://www.aspireoneuser.com/forum/viewtopic.php?f=40&t=2673

 8. Klang IT2008-09-28 at 03:16Reply

  Det hackar ganska rejält om man kollar en video på YouTube och samtidigt laddar in en ny sida i en annan flik i Firefox. datorn klarar inte av att spela upp en sändning från svt play utan hack. Jag undrar om det inte blir att uppdatera ram-minnet till totalt 1,5 GB. Jag stör mig lite på en del småsaker frutom hackandet så här efter ett halvt dygns användning.

  Ljudet är ju ingenting att skriva hem om. Det är knappt godkänt för att se på webbtv med och at tlyssna på musik mha datorn är ganska meningslöst tycker jag. Då är det tusen ggr bättre att köpa en mp3-spelare eller använda en musikmobil. Ljudet håller helt enkelt ingen högre klass, varken med eller utan hörlurar.

  Fläkten låter för mycket. Det ska iofa gå att stänga av fläkten eller något sådant, men hur sunt är det i så fall? Jag ska undersöka saken närmare iaf.

  Linpus Lite är extremt pedagogiskt, lättnavigerat och idiotsäkert, men tråkigt! Det tar inte lång tid innan man har betat av alla inställningar i systemet. Det är väl iofa användarvänligt, men inte så bra om man på ett smidigt vis vill konfigurera systemet mer ingående.

 9. Klang IT2008-09-27 at 18:07Reply

  Dessutom tycker jag att fläkten viner/piper lite för mycket för att jag ska var nöjd. Datorn är inte tyst, utan man hör ett lite störande ljud hela tiden. Jag tror jag har läst om att man kan göra något åt det på något forum, men minns inte säkert nu.

  Nu låter det kanske som om jag är negativ, men det är jag inte, tvärtom är jag imponerad av AA1! För att avsluta min recension en gång för alla med en bra sak så måste jag äga att datorn är lätt. Det är inga som helst problem att bära med sig datorn och det lär jag säkert göra, för smidig att ha med sig är den verkligen! Eller som jag hörde någon i butiken säga: Den är så liten så man kommer att tappa bort den. Det ligger en del i det faktiskt.

 10. Klang IT2008-09-27 at 18:02Reply

  Förresten… AA1s touchpad imponerar inte direkt. Framförallt tycker jag INTE att det är en bra idé att sätta knapparna på touchpaden på sidorna istället för strax under. Vad är det för dumt påfund. Det borde dom väl själva begripa att det inte är lika smidigt, men, men, det är bara en liten detalj.

 11. Klang IT2008-09-27 at 17:58Reply

  Jaha, då har man så köpt sig en alldeles egen Acer Aspire One, modell 110A med 512MB RAM och 8GB ssd. Jag stod länge och väl och fingrade på Media Markts 14-tummare, Asus Eee PC 900 och Acer Aspire One. 14-tummarna är fina, väge rinte så mycket, typ 2 kg, vilket visserligen är dubbelt så mycket som AA1, men ändå överkomligt om man ska springa runt med datorn. Eee PC 900 dissar jag rakt av pga tangentbordet. Det är nära på omöjligt att skriva ordentligt på det. Asus har krymt ihop tangentbordet för mycket helt enkelt. Hur som helst så bestämde jag mig efter moget övervägande att köpa en Acer Aspire One. Här är lite ris och ros om AA1 så här långt efter att jag har använt den några timmar.

  Jag börjar med det som jag tycker är bra. Tangentbordet är så stort att man utan problem skriver ordentligt redan efter några timmars träning.
  AA1s operativsystem Linpus Lite är faktiskt riktigt bra och snyggt. Man ska inte låta sig skrämmas av att det är Linux för utseendet är så pedagogiskt att ingen människa som har sett en dator förut kan misslyckas med att skicka mail, surfa på nätet, titta på film, lyssna på musik eller skriva ett dokument i ordbehandlingsprogrammet OpenOffice. En annan positiv sak som även slog mig redan inledningsvis när jag testade Media Markts demoex det var AA1s 8,9-tums skärm. Den är visserligen liten och hade gärna fått vara 1-2-tum större, men den är iaf bra i färgerna och bilden. Kontrasten verkar bra och det är helt enkelt en fullgod skärm i miniatyr. Ja, vad sak jag säga mer. Det var förresten löjligt enkelt att komma igång med datorn, packa upp den på 1 minut, trycka i batteriet, sätta i sladden i dväggeuttaget och sedan trycka på on-knappen på datorn. Därefter fick jag svara på några superenkela frågor om land och tid mm, sedan var det bara att tuta och köra. Jag har inget trådlöst nätverk utan pluggade in en vanlig nätverkskabel från Bredbandsbolagets jack. Det gick som smort, inga problem.
  Jag vet inte vad jag ska säga om datorn mer annat än att den är snygg, känns gedigen, dvs som en riktig dator fast i miniformat.

  Nu kommer jag till det tråkiga. Linux är int eLinux om det inte krävs lite Terminalhackande för att få datorn att fungera ordentligt. Efter att jag startat datorn och valt språk och sedan för säkerhets skull ställt in svenskt tangentbord än en gång så märker jag att å,ä och ö inte fungerar. Dessutom ligger frågetecknet under fel tangent och lite andra tecken finns inte under rätt tangent. Jag googlar lite och hittar ett Terminalhack som fixar problemet. Nu fungerar det svenska tangentbordet utmärkt. Det här är INTE bra. Hur ska vanligt folk som aldrig har hört talas om Linux komma runt det här problemet? Jag är helt säker på att en hel del AA1-köpare kommer att slita sitt hår pga det här. Man måste ju liksom ha svenska tangentbord.
  Det var första nackdelen, andra nackdelen är att skärmen trots allt är lite liten, tycker jag. Dessutom tycke rjag att texten är lite ”dassig” i Firefox. Jag vet inte om detta beror på Fx inställningar för problemet finns nämligen inte ute i övriga OS. Jo, förresten, i pdf-läsaren tycker jag mig se samma lite gråaktiga, oskarpa text. Jag vet att man i Ubuntu kan göra så att texten i OS blir skarpare genom att lägga till några inställiningar i en fil, kanske är det något liknande som krävs i Linpus Lite. Jag hoppas det iaf, annars tycker jag det är ett litet, litet minus. Dessutom tycke rjag att texten, elle regentligen skärmen är snäppet för liten. Jag har tex ökat på textstorleken i Fx för att kunna läsa texten i webbläsaren ordentligt. Det gör jag normalt inte på en vanlig bildskärm.
  En annan nackdel som jag märker när jag skriver så här mycket text som jag gör just nu på AA1, det är att man väldigt lätt kommer åt touchpaden med tummarna händerna när man skriver, vilket leder till att man hoppar ur textfältet och hamnar någon annan stans på sidan. Man måste helt enkelt hela tiden akta sig för att tafsa på touchpaden samtidigt som man skriver en längre text. Det är lite omstädigt, men man kanske får in tekniken med tiden.
  Den sista nackdelen jag kan komma på det är att jag tycker webbläsaren segar ner lite, lite emellanåt. Jag vet int eom det beror på 512MB RAM, processorn eller någonting helt annat, men det är så att jag har stört mig lite på det och misstänkt att datorn är aningen för seg. Fast jag måste använda den mer för att kunna veta säkert.
  Jo, nu kom jag på ytterligare en nackdel – ljudet. Det är verkligen ingen stereoanläggning man har köpt, det är ett som är säkert. Ljudet duger för att höra vad som sägs i en video, för att digga rejält burkigt ljud från musik, men knappast för den som har lite högre krav på ljudkvalitén. Fast, det kanske är att ha lite höga krav på en så liten och förhållandevis billig dator ändå.

  Sammanfatntingsvis så tycker jag dock att fördelarna överväger än så länge. Linpus Lite imponerar med snygga ikoner och extremt pedagogiska menyer. Tangentbordet är hel ok, kanske tom bra, definitivt bra i jämförelse med Eee PC 900 iaf. De tär inga problem att skriva den här texten trots att det är den första längre texten jag skriver på AA1. Skärmen är fin, men jag hade gärna velat ha några tum mer. Jaja, jag ska inte bli långrandig, men Linpus Lite är faktiskt snyggt och påminner starkt om Windows XP när det gäller fönsterramar och filhanteraren. Det är med största säkerhet ett medvetet val från upphovsmännen bakom OS:et.

  En annan kul grej inträffade. När jag stod där i butiken en halv evighet och fingrade på datorn så kom det fram två tjejer och sa: åh, vad söt. Jag kanske ska tillägga att dom inte syftade på mig, utan på Acer Aspire One. Jag tycker väl inte att den är söt direkt, men den är faktiskt lite cool och mitt tilll en början ganska svala intresse för netbooks har fått sig ett rejält uppsving. Det ska bli oerhört spännande att se vad det kommer frö datorer framöver och jag är ganska säker på att jag kommer vilja byta upp mig framöver. -desärre måste jag avstå, av ekonomiska skäl, men jag har ju en skithäftig dator i dagsläget iaf. Alltid någonting att vara glad över.

  Ja, det var min lilla recension, eller svammel om ni så vill, av Acers netbook Aspire One.

 12. Johan2008-09-25 at 17:31Reply

  Det finns redan 6 cells batteri till aspire one, beställde från acer parts för ett tag sedan och fick det idag. Tog lång tid eftersom de inte hade det på lagret, men förhoppningsvis så har det nu

 13. Klang IT2008-09-24 at 20:27Reply

  Äsch, idag är jag trött. Sorry att jag ”spammar” kommentarerna här nu, men jag menar givetvis 1,5GB istället för 512MB. 512GB i RAM-minne är lite väl att ta i.

 14. Klang IT2008-09-24 at 20:25Reply

  För att få 1,5GB i RAM-minne istället för 512GB, menar jag.

  Jag är fortfarande mest orolig över skärmen, håller den verkligen måttet rent storleksmässigt? Vad tycker ni som har datorn?

 15. Klang IT2008-09-24 at 20:23Reply

  Jörgen,

  Jag vet inte om det är så svårt egentligen. Ok, man får väl inte vara helt ovan vid datorer, men i den här YouTube-videon går dom igenom hur man gör. Det verkar överkomligt tycker jag för att få 1GB i RAM-minen istället för 512MB. Fast garantin ryker väl all världens väg om man behandlar sin dator på det här viset. Frågan är om det syns att man har gjort det? Ähum.

  http://www.youtube.com/watch?v=-EfzckyZMTk

 16. Jörgen2008-09-24 at 15:09Reply

  Jag var en av dom som köpte en Aspire one efter Kent Vilhelmssons artikel och jag kan bara instämma med hans uppfattning nu ett tag efter man har använt datorn.

  Jag var på affären för ett tag sedan och pratade lite om uppgradering av minne och fick följande svar.

  Om Acer själva ska sätta dit ett minne på 1 gig kostar det 1000:- + kostnaden för minnet (obekräftat från Acer dock) och om man ska göra det själv så får man knäppa upp hela botten på datorn för att komma åt minnet. svårt och krångligt och affären där jag köpte datorn rekomenderade inte att man gjorde det, inte ens dom själva ville göra det.

  Så svårt att byta minne är väl ett minus på en annars bra dator.

  Bra bloggpost!

  /Jörgen

 17. DestinationMiljonär2008-09-24 at 14:25Reply

  Bra att höra vad personer tycker efter att använt datorn ett tag.
  Jo Acer med mera brukar vilja fylla deras datorer full med ”skit” program som man inte behöver.

 18. Klang IT2008-09-24 at 14:14Reply

  Så här står det på Acers hemsida:

  System memory

  Single channel with onboard SDRAM and one soDIMM slot
  DDR2 533 MHz SDRAM memory interface design
  Onboard SDRAM: 512 MB
  soDIMM slot: Supports 512 MB/1 GB soDIMMs for total system memory of up to 1.5 GB

  Jag tolkar det som att man för 200-300 kr kan boosta datorns RAM-minne med 1GB, eller är jag helt fel ute?

  Om det stämmer så är det kanske tom en nackdel att köpa Acer One med gammal hårddisk på 120GB och 1GB i RAM-minne. Då ”förlorar” man indirekt 512MB i RAM-minne jämfört med en uppgraderad Acer One med ssd. Plus att datorn med 120GB hårddisk och 1GB RAM kostar en tusenlapp mer.

 19. Klang IT2008-09-24 at 14:01Reply

  ”Tjejer tycker att datorn är “söt””

  En brudmagnet alltså. Du har rätt TkJ, det här blir årets julklapp!

  Nej, men allvarligt talat. Vad är det egentligen för RAM-minne som sitter i Acer Aspire One är det ett vanligt RAM-minne som det i länken eller ett speciellt minne som är svindyrt?

  https://www.inet.se/datorkomponenter/internminnen/1024mb-sodimm-ddr2-200pin-pc4200-533mhz/5302525/

  Det här med skärmen oroar mig lite. Alltså jag misstänker ju att det är på det viset. Att skärmarna är lite för små. Att det gör det omöjligt att jobba flera timmar i sträck med datorn. Ok, jag fattar ju också att det inte är en arbetsdator, men ändå. Jag tycker man ska kunna surfa i ett par timmar utan att man blir tokig på skärmen.

  Hm, jag står i valet och kvalet att satsa på en Acer Aspire One eller att köpa en vanlig Dell Vostro 1510 på 15,4″, skräddarsydd från Dells hemsida för ca 3 000 kr. Det är ju två olika sorters datorer, men mitt behov är detsamma. Jag vill ha en dator som passar i byxfickan/rockfickan (eller i värsta fall i en väska) så att man snabbt som attan har en möjlighet att gå online om man skulle få lust. Då duger ju Acer Aspire One bättre, men sedan är det ju prestandan också, inte minst skärmen som är det stora orosmomentet enligt mig. Jag får helt enkelt besöka en elektronikaffär IRL innan jag som vanligt beställer billigare på nätet, hehe.

  Jag har postat den här videolänken i ett annat inlägg som TkJ skrivit om minidatorer, men jag tycker det är en bra jämförelse mellan olika netbooks så här kommer länken igen:

  http://www.youtube.com/watch?v=0CuxV-jsrk8

 20. Klang IT2008-09-24 at 13:42Reply

  Åh, tackar så mycket. Jag har inte ens hunnit läsa inlägget ännu, men ser ju vad det handlar om, vilken service du bjuder på TkJ! Tack! Nu ska jag läsa vad Kent har att säga om Acer One.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.