TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Asus Eee PC

Asus Eee PC 900, test del 1: En första titt på datorn, flera bilder!

Skribent:
Publicerad: , 07:23
Uppdaterad: 2008-09-12, 08:55
Respons: 41 kommentarer

Igår fick jag alltså mitt låneexemplar av Asus Eee PC 900, som inom kort kommer att lanseras i Sverige med svenskt tangentbord. Testdatorn saknar svenska tecken på tangentbordet, och den kom med Windows XP som operativsystem. Alternativet är en Linuxversion.

Asus Eee PC 900

Jag har testkört datorn genom att använda den för vanligt enkelt bruk. Jag har kopplat upp mig till Internet via ett par olika trådlösa nätverk, surfat, skrivit en del, skickat e-post, lekt med webbkameran och så vidare. Än har jag inte hunnit utsätta den för några större tester, men det kommer! I första delen av testet får du läsa mina första åsikter och se en hel del bilder på hur datorn ser ut, hur den är jämfört med min vanliga bärbara PC och hur strömadaptern ser ut.

För dig som inte känner till så mycket om Asus Eee PC rekommenderar jag att du kollar upp min artikelkategori om ämnet. Här har jag skrivit en hel del om denna lilla ultraportabla minidator som med sin låga prislappar har hittat många målgrupper.

Några snabba specifikationer:

 • Skärm: 9 tum, upplösning 1024 x 600 pixlar
 • Portar: 3 USB2, VGA, SD/MMC-kortläsare, Ethernet, mikrofon och hörlurar/högtalare samt AC.
 • Webbkamera: 1,3 megapixlar
 • Lagring: SSD-disk på 12 GB
 • Processor: Intel Celeron Mobile 900 Mhz
 • Internminne: 1 GB

Asus Eee PC 900 från sidan

Det första jag slås av är att skärmen är väldigt skarp. Det reflekterade jag även över när jag tittade lite på Asus Eee PC 701, men det märks verkligen att 9-tummaren har en större skärm. De har lyckats trycka upp 1024 x 600 pixlar på ytan så om du har dålig syn kommer du att få problem. Men annars är det glasklart.

Med bredden 1024 pixlar fungerar de allra flesta webbsajter utan att behöva skrollas i sidled. Det är samma antal pixlar jag har på den IBM Thinkpad X31 jag använder som bloggdator. X31 är ingen stor dator, men jämfört med Eee PC blir den gigantisk…

Thinkpad X31 versus Eee PC 900

Styrplattan är bra även om knapparna under den är aningen sega. Fast jag tror det här är en vanesak, för jag föredrar styrpinne framför styrplatta. Bland alla styrplattor jag har provat är dock Eee PC:ns bland de absolut bättre. Inte för känslig, inte för seg.

Tangentbordet är så klart bra mindre än ett normalt, vad annars kan man vänta sig? Att sätta sig framför datorn och försöka använda den vanliga fingersättningen fungerar helt enkelt inte. Man trycker ner fel knappar och det blir skit av alltihop. Fast med några timmars övning kände jag en klar förbättring och det började flyta på.

Man får helt enkelt gå tillbaka till att titta på var man sätter fingrarna ett tag, innan man vant sig. Det här går inte att komma undan. Man kan inte skapa en så här liten dator och bibehålla ett vanligt tangentbords storlek. Det är emot fysikens alla lagar.

Eee PC 900 tangentbord

Det sitter så klart trådlöst nätverk i datorn och det fungerade bra och snabbt. Jag blev imponerade av med vilken hastighet Asus Eee PC 900 hittade nätverk runt omkring och anslöt till mitt privata. Den snappade faktiskt upp fler nätverk och med bättre signal än flera andra bärbara jag har testat på samma plats (det vill säga i soffan framför TV:n).

En annan detalj som imponerade var strömadaptern. Man kunde föreställa sig att den skulle vara en rejäl klump, men Asus har faktiskt lyckats hålla nere storleken ordentligt. Den är bra mycket mindre än vad andra adaptrar för bärbara datorer är.

Asus Eee PC 900 strömadapter

På bilden ovan ser du också storleken jämfört med min mobiltelefon – en vanlig Sony Ericsson K610i.

Att surfa och jobba på datorn är lite ovant på grund av tangentbordet. Det kommer att ta några dagar innan fingersättningen sitter där den ska. Men hittills har det känts bra. Det är bra fart i burken och allt har fungerat som det ska. Konstruktionen känns relativt gedigen, även om det handlar om en plastdator. Med tanke på att prislappen är så pass låg, hade man kunnat tänka sig något riktigt plastigt. Så är inte fallet.

Som jag skrev i en kommentar igår, så får jag ännu inte släppa någon information om vad datorn kommer att kosta. Först vecka 28 blir det officiellt, då lanseras datorn i Sverige, och jag har lovat att hålla tyst. Gissa kan ni göra men jag kommer inte att kommentera det över huvud taget mer än i detta stycke.

Asus Eee PC 900 ihopfällt

En till del av testet kommer framöver! Datorn kommer att få utstå en del, eftersom jag kommer att ta med den till Göteborg och testa att skriva artiklar på den. Förhoppningsvis kan jag provköra Internetanslutning via 3G. Det beror lite på om vi har något ledigt abonnemang på jobbet som jag kan låna.

(Förtydling: Eee PC har inte inbyggt 3G-stöd, utan jag kommer att använda ett vanligt USB-anslutet 3G-modem, vilket jag nu har testat och det fungerade helt problemfritt.)

Läs vidare: Andra delen i testet av Asus Eee PC 900.

Relaterat:

Uppdatering 080911: Asus Sverige: ”Nu kommer Eee PC 901 och 904HD till Sverige!”

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

41 kommentarer

 1. Calle2011-01-30 at 10:58Reply

  Skön recension. En annan går nu mot en Eee av nyare modell, och det kan då vara j-vligt skönt att — mentalt — ”bakreferera” till recensioner av betydligt äldre modeller, med tidsenlig teknik. Det kittlas lite i fingrarna för den som inte håller på med dataspel utan bara vill ha en jätteliten dator att surfa DN och skriva hotbrev från. Bra skrivet; bra täckning etc. Cheers!

 2. Cissi2009-06-22 at 10:30Reply

  Hej tack för testet av Asus EEE PC 900! Ska köpa dator men har ingen koll på vad man ska köpa-men du förklarade bra.
  Har du testat/vet något om Acer Extensa 5620Z?

 3. Kajsa2008-11-26 at 15:00Reply

  Hej! Jag gillar din recension på denna datorn, men jag har funderat lite. Jag är jättesugen på att köpa en liten netbook, men vet inte om jag ska satsa på denna, eller om jag ska lägga ca 1300 mer på en Advent 4213, som har 160 gb hdd, 1gb ram, 10” skärm och fått bra kritik! Vad tycker du? ska jag lägga ganska lite pengar på denna, eller satsa på den lite bättre? För tanken är ju att det ska vara en extradator, då jag redan har en 20” iMac – som jag är mer än nöjd med! Hur ska jag göra? Tack för bra sida!!//Kajsa

 4. tobbesanda2008-10-14 at 14:05Reply

  Har lite svårt för dessa ”mini datorer”. kanske jag som har för klumpiga fingrar :)

 5. Jonna2008-09-09 at 21:14Reply

  Hej! Tack för bra information om datorn, ja är själv inte så kunnig men skulle vilja använda datorn för att blogga. Fungerar den med ett vanligt mobiltbredband från telenor? Har hört så himla mycket olika! Svara gärna i min blogg eller på mailen:) tack!

 6. Asus EEE 900?2008-08-25 at 16:37Reply

  […] fick syn på Asus EEE 900 idag i ett reklamblad, och vart intresserad. Såg dessutom att TkJ har två recensioner, men vill gärna ha åsikter från andra […]

 7. lindha2008-08-22 at 08:54Reply

  Tack för en jätte bra recension! Tänkte fråga dig som verkar ha bra koll på läget, om man kan surfa mobilt genom en nokia N95?? och hur man gör då??? vore grymt tacksam för svar!

 8. Johan Gustafsson2008-08-19 at 21:32Reply

  Är det inte konstigt att ausus ger dig en dator att recensera som är bättre än den svenska versionen . Det jag syftar på är avsaknaden av det interna 4gb snabba minnet. Det känns lurendrejeri på lång väg av asus. XP fungerar inte på den svenska versionen. (visst fungerar xp men inte bra)..

 9. Jessica Forsblom2008-08-14 at 17:01Reply

  Hej hej.
  Jag måste bara fråga. Jag funderar på att köpa en mindre dator och det lutar åt en Asus Eee PC 900. Har kollat runt lite men bara sett den med Linux, går det att köpa till så man får Windows XP eller så, linux är jag nämligen inte så förtjust i. Är de något du vet? Tack på förhand /Jessica

 10. TkJ2008-08-07 at 22:53Reply

  Carl-Axel: Det är 2008. Windows 98 är aldrig en bra idé. Kör med XP istället och stäng av alla onödiga funktioner, så fungerar det mycket snabbare och bättre än 98:an. Med tanke på hur gammalt Windows 98 är lär det inte finnas några drivrutiner för 802.11g/n och USB-drivrutinerna i 98:an är förskräckliga.

 11. Carl-Axel Hafström2008-08-07 at 21:04Reply

  Hej!
  Jag reser mycket och en liten 901:a skulle vara bra som alternativ till dessa internet cafeer. Jag tänkte stoppa in en Windows 98 istället för Linux versionen. Är det en bra ide tror du?
  Med vänlig hälsning
  Carl-Axel

 12. Philip2008-08-03 at 11:52Reply

  Hej,jag tackar för den bra informationsrika bloggen

 13. adam2008-07-31 at 19:21Reply

  hej är sugen på en 900, men vart köper man den med windows xp??

 14. Erik Laakso | På Uppstuds » En ny liten leksak2008-07-29 at 22:08Reply

  […] bloggposten skriven på det här rackarn. Ägaren är nöjd. Stort tack till Tommy k Johansson för utförliga […]

 15. Asus EEEpc 900 i Sverige « Datorn i skolan - pryl eller verktyg?2008-07-26 at 10:30Reply

  […] utläggningar av arbete och textskrivande. Läs Tommy K Johanssons längre utläggning om datorn här. Själv har jag lite resfeber och kommer nog att passa på att införskaffa mig en Advent 4211 […]

 16. Asus Eee 900 i Sverige - första intrycket | Allt Om Prylar | din prylguide på nätet2008-07-26 at 00:19Reply

  […] Igår kom paketet från Komplett.se med min Asus Eee 900 PC som jag längtat efter. Så till slut sent igår kväll (läs på natten) fick jag äntligen öppna den och börja leka lite. Asus Eee 900 är liten, fattade verkligen inte hur liten den skulle vara även om jag lekt med en 701 en liten stund en gång. Jag kommer inte skriva någon utförlig recension om datorn då den funnits ett tag marknaden även om den dyker upp först nu till Sverige men läs gärna Tommy K Johanssons recension. […]

 17. Törnebohms Hotspot » Blog Archive » Bra sajt om minibärbara datorer2008-07-24 at 07:56Reply

  […] nya trenden när det gäller datorer är dessa små miniburkar som dykt upp. Asus EEE 900 är min personliga favorit och den kommer att inköpas, med ett pris på under 3000kr så har den […]

 18. Enberg.org » Archives » En dator till2008-07-07 at 23:21Reply

  […] inte länge sen jag köpte en ny bärbar), har läst Tommy k Johanssons recension (1,2) av Asus Eee PC 900 och är verkligen intresserad av en sån. Och nu är priset klart […]

 19. Törnebohms Hotspot » Blog Archive » Asus EEE 9012008-07-07 at 18:08Reply

  […] Test Del 1 […]

 20. Asus Eee PC 900 - i väntan på nästa vecka | techzone2008-07-04 at 23:14Reply

  […] har fått en recensionsdator från Asus och du kan läsa hans recension på hans blogg (Del 1 & Del 2). Tommy verkar väldigt nöjd med datorn och det man kan klaga på verkar vara att […]

 21. Johan Tessander2008-07-03 at 11:49Reply

  Det är rätt många av er som stavar riktigt illa…
  Bara så ni vet det.

 22. Matte2008-07-01 at 13:29Reply

  Datorn kommer att kosta 2995. Samma som 701’an. Det var inte så hemligt hos min lokala handlare :)

 23. Asus Eee 900 - Sverigelansering och prisuppgift | Allt Om Prylar | din prylguide på nätet2008-06-30 at 16:09Reply

  […] k Johansson har fått ett låne-ex så om man vill läsa mer om det så skriver han på en recension. Asus, Asus Eee […]

 24. Tony | alltomprylar.se2008-06-30 at 16:07Reply

  Den kommer att kosta 2990:- enligt komplett.se´s hemsida och komma den 12 juli.

 25. Jan Andersson2008-06-30 at 14:35Reply

  Hej på dej! jag har som jag skrev ingen hemsida men den kommer kanske.
  Jag vill bara säga att jag har väldig nytta av din blogg, eftersom jag ännu inte är så kunnig väd det gäller ämnet datorer så lusläser jag bloggen du skriver mycket o bra, det är nästan skrämmande vad det finns mycket att lära innom datorbransken jag tackar dej så mycket mvh Janne.

 26. Gunnar Andreassen2008-06-26 at 09:37Reply

  Takker for bra info. Tenkte på en slik maskin, men er lei av PC-problemer og tenker nå på Mac. Men bra info uansett! :-)

 27. TkJ2008-06-25 at 11:01Reply

  Tor: Det är inbyggda högtalare och inbyggd mic även i denna.

 28. Tor2008-06-25 at 10:38Reply

  Linuxversionen ska enligt uppgift ha 20GB SSD ist.f 12, och inbyggda högtalare och mic. Finns det någonting som hindrar från att skaffa linuxversionen och trycka in XP på egen hand?
  http://www.idg.se/2.1085/1.169153

 29. TkJ2008-06-25 at 01:43Reply

  Batteritid, medföljande program etc kommer i nästa del!

 30. Kent Vilhelmsson2008-06-24 at 19:47Reply

  Batteritider då, hur ser det ut i teorin och i praktiken med dessa?

 31. johan2008-06-24 at 17:53Reply

  Bra test Tommy! Den verkar ju lovande, gött med lite större skärm!

  http://kanonfilm.se/2008/01/30/asus-eee-vill-jag-ha-kanske/

 32. Manou2008-06-24 at 17:29Reply

  Tidigare skrev du ett inlägg om iPhone där du frågade om man skulle köpa den. jag svarade JA. Om samma fråga ställs om Asus Eee PC 900 blir mitt svar:JA. Dock men linux som OS och svenskat tangent. För mig är detta den perfekta bloggdatorn framför allt nu under sommarn. Som Dell fantast nämnde kommer DELL att släppa en och Några andra tillverkare lär också göra detsamma. Därför kan det var värt att vänta lite och jämföra.

  Hur länge vara batterierna? Precis som andra bärbar misstänker jag att skärm blänkar och man ser ingenting när man använder datorn utomhus? Vilka program följde med i din XP version?

 33. TkJ2008-06-24 at 15:55Reply

  Martin: Nej, inget inbyggt 3G-modem. Det var en dålig formulering av mig, ska rätta till det. Jag har lånat ett 3G-modem från jobbet.

 34. Martin2008-06-24 at 15:52Reply

  Enkel googling skulle säkert ge svaret. Men jag frågar dig istället.
  Du skriver vad jag tolkar det som att den har 3G modem inbyggt, har den det?

 35. Martin Wictorsson2008-06-24 at 15:23Reply

  För någon månad sedan i London kostade den med direkt omräknat pris ca 3900 kr.
  Jag ville dock ha svenskt tangentbord och bestämde mig för att vänta.
  Jag skulle gissa på 3995 kr här i Sverige.

 36. TkJ2008-06-24 at 12:42Reply

  DestinationMiljonär: Jepp! SD/MMC-kortläsare. Snabb var den också.

 37. DestinationMiljonär2008-06-24 at 12:04Reply

  Skönt med lite större skärm, tyckte att 701 med 7″ skärm var i gränsfall.
  Är det möjligt att sätta in en till minnes sticka i den?

  Annars så verkar det vara en trevlig lite rakare. Skulle ha haft en till datorn så får se om det blir denna, beror på vad för pris den hamnar på :)

 38. Dell Fantast2008-06-24 at 11:02Reply

  Jag ha längtat efter den svenska version eee 900 pc men nu kommer Dell att släppa en konkurrent inom kort – Jag gillar Dell är det någon som veta mer om det?

 39. TkJ2008-06-24 at 10:56Reply

  John: Jo, den tål nog en del stryk – mobilen alltså! :) Jag har kört ”Läs mer” en enda gång tidigare, men nu kände jag att jag var tvungen för det blev så jäääkla långt med alla bilderna… :)

  Priset? Inte ens en hint ger jag! :) Än!

 40. John Ankarström2008-06-24 at 09:58Reply

  Hmm… och sen var det priset… säkert 3500-4500….inte så överdrivet dyrt. Du kan väl åtminstone ge oss en ledtråd?! :)

 41. John Ankarström2008-06-24 at 09:52Reply

  Är inte K610i (mobilen) som ligger på datorn hållbar? Jag råkade slänga en i golvet en gång – och min kompis tappade sin från femte våning i ett trapphus – och senare i toaletten av någon anledning. Resultat: allt funkar perfekt. Det här börjar likna mer ett test av Sony Ericssons hållbara mobiler… På tal om testet – alltså, av Asus Eee 900 – det var första gången jag sett ett inlägg av dej med ”läs mer…”! :D

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.