TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Bjud på en kaffe!

Topplista appar

Radannonser

Surfa SÄKERT: PrivateVPN! En av världens största och snabbaste VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning.

PureVPN Väldigt stor VPN-tjänst, världens snabbaste VPN-tjänst! Passar för dig som laddar ner mycket.

NordVPN Populär VPN-tjänst som rekommenderas av många!

OVPN - svensk säkerhet! OVPN är en svensk VPN-tjänst med hög kvalitet - rekommenderas!

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Hitta RÄTT banklån! Behöver du låna pengar, använd Lendo för att hitta den bank med bäst villkor för just dig!

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Asus Eee PC

Asus Eee PC 900, test del 1: En första titt på datorn, flera bilder!

Skribent:
Publicerad: , 07:23
Uppdaterad: 2008-09-12, 08:55
Respons: 41 kommentarer

Igår fick jag alltså mitt låneexemplar av Asus Eee PC 900, som inom kort kommer att lanseras i Sverige med svenskt tangentbord. Testdatorn saknar svenska tecken på tangentbordet, och den kom med Windows XP som operativsystem. Alternativet är en Linuxversion.

Asus Eee PC 900

Jag har testkört datorn genom att använda den för vanligt enkelt bruk. Jag har kopplat upp mig till Internet via ett par olika trådlösa nätverk, surfat, skrivit en del, skickat e-post, lekt med webbkameran och så vidare. Än har jag inte hunnit utsätta den för några större tester, men det kommer! I första delen av testet får du läsa mina första åsikter och se en hel del bilder på hur datorn ser ut, hur den är jämfört med min vanliga bärbara PC och hur strömadaptern ser ut.

För dig som inte känner till så mycket om Asus Eee PC rekommenderar jag att du kollar upp min artikelkategori om ämnet. Här har jag skrivit en hel del om denna lilla ultraportabla minidator som med sin låga prislappar har hittat många målgrupper.

Några snabba specifikationer:

  • Skärm: 9 tum, upplösning 1024 x 600 pixlar
  • Portar: 3 USB2, VGA, SD/MMC-kortläsare, Ethernet, mikrofon och hörlurar/högtalare samt AC.
  • Webbkamera: 1,3 megapixlar
  • Lagring: SSD-disk på 12 GB
  • Processor: Intel Celeron Mobile 900 Mhz
  • Internminne: 1 GB

Asus Eee PC 900 från sidan

Det första jag slås av är att skärmen är väldigt skarp. Det reflekterade jag även över när jag tittade lite på Asus Eee PC 701, men det märks verkligen att 9-tummaren har en större skärm. De har lyckats trycka upp 1024 x 600 pixlar på ytan så om du har dålig syn kommer du att få problem. Men annars är det glasklart.

Med bredden 1024 pixlar fungerar de allra flesta webbsajter utan att behöva skrollas i sidled. Det är samma antal pixlar jag har på den IBM Thinkpad X31 jag använder som bloggdator. X31 är ingen stor dator, men jämfört med Eee PC blir den gigantisk…

Thinkpad X31 versus Eee PC 900

Styrplattan är bra även om knapparna under den är aningen sega. Fast jag tror det här är en vanesak, för jag föredrar styrpinne framför styrplatta. Bland alla styrplattor jag har provat är dock Eee PC:ns bland de absolut bättre. Inte för känslig, inte för seg.

Tangentbordet är så klart bra mindre än ett normalt, vad annars kan man vänta sig? Att sätta sig framför datorn och försöka använda den vanliga fingersättningen fungerar helt enkelt inte. Man trycker ner fel knappar och det blir skit av alltihop. Fast med några timmars övning kände jag en klar förbättring och det började flyta på.

Man får helt enkelt gå tillbaka till att titta på var man sätter fingrarna ett tag, innan man vant sig. Det här går inte att komma undan. Man kan inte skapa en så här liten dator och bibehålla ett vanligt tangentbords storlek. Det är emot fysikens alla lagar.

Eee PC 900 tangentbord

Det sitter så klart trådlöst nätverk i datorn och det fungerade bra och snabbt. Jag blev imponerade av med vilken hastighet Asus Eee PC 900 hittade nätverk runt omkring och anslöt till mitt privata. Den snappade faktiskt upp fler nätverk och med bättre signal än flera andra bärbara jag har testat på samma plats (det vill säga i soffan framför TV:n).

En annan detalj som imponerade var strömadaptern. Man kunde föreställa sig att den skulle vara en rejäl klump, men Asus har faktiskt lyckats hålla nere storleken ordentligt. Den är bra mycket mindre än vad andra adaptrar för bärbara datorer är.

Asus Eee PC 900 strömadapter

På bilden ovan ser du också storleken jämfört med min mobiltelefon – en vanlig Sony Ericsson K610i.

Att surfa och jobba på datorn är lite ovant på grund av tangentbordet. Det kommer att ta några dagar innan fingersättningen sitter där den ska. Men hittills har det känts bra. Det är bra fart i burken och allt har fungerat som det ska. Konstruktionen känns relativt gedigen, även om det handlar om en plastdator. Med tanke på att prislappen är så pass låg, hade man kunnat tänka sig något riktigt plastigt. Så är inte fallet.

Som jag skrev i en kommentar igår, så får jag ännu inte släppa någon information om vad datorn kommer att kosta. Först vecka 28 blir det officiellt, då lanseras datorn i Sverige, och jag har lovat att hålla tyst. Gissa kan ni göra men jag kommer inte att kommentera det över huvud taget mer än i detta stycke.

Asus Eee PC 900 ihopfällt

En till del av testet kommer framöver! Datorn kommer att få utstå en del, eftersom jag kommer att ta med den till Göteborg och testa att skriva artiklar på den. Förhoppningsvis kan jag provköra Internetanslutning via 3G. Det beror lite på om vi har något ledigt abonnemang på jobbet som jag kan låna.

(Förtydling: Eee PC har inte inbyggt 3G-stöd, utan jag kommer att använda ett vanligt USB-anslutet 3G-modem, vilket jag nu har testat och det fungerade helt problemfritt.)

Läs vidare: Andra delen i testet av Asus Eee PC 900.

Relaterat:

Uppdatering 080911: Asus Sverige: ”Nu kommer Eee PC 901 och 904HD till Sverige!”

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

 

41 kommentarer

  1. Calle2011-01-30 at 10:58Reply

    Skön recension. En annan går nu mot en Eee av nyare modell, och det kan då vara j-vligt skönt att — mentalt — ”bakreferera” till recensioner av betydligt äldre modeller, med tidsenlig teknik. Det kittlas lite i fingrarna för den som inte håller på med dataspel utan bara vill ha en jätteliten dator att surfa DN och skriva hotbrev från. Bra skrivet; bra täckning etc. Cheers!

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.