TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Asus Eee PC

Installera Windows 7 på Asus Eee PC 901

Skribent:
Publicerad: , 20:14
Uppdaterad: 2013-05-27, 17:58
Respons: 16 kommentarer

windows-7-asus-eee-pc-901Jag har idag äntligen provat att installera Windows 7 på min gamla Asus Eee PC 901 Go, för att testa hur bra Microsofts “nya” operativsystem fungerar på en en relativt seg minidator (netbook).

Jag har tidigare bloggat om att Windows 7 faktiskt ska fungera bra även på prestandaklena minidatorer (Windows 7 på gamla slöa datorer), men det är alltså först nu jag faktiskt testat det.

Jag valde att installera Windows 7 Ultimate (32 bitar), eftersom det var den enda version jag hade liggande. Det finns en speciell version som heter Windows 7 Starter N och som är anpassad för att installeras på just minidatorer, men det blev alltså den tyngsta versionen Ultimate som jag installerade.

Installationen gjordes från DVD-skiva. Jag kopplade in en extern DVD-spelare till min Asus Eee PC, stoppade in skivan och bootade om datorn. Datorn identifierade enheten utan problem och startade snällt från installationsskivan.

Jag har en SSD-enhet (Solid State Drive) i min Eee PC, istället för vanlig hårddisk. Skälet till att jag valde SSD framför hårddisk var att SSD är knäpptyst och dessutom stöttålig eftersom den saknar rörliga delar.

Windows 7 installeras snabbt och problemfritt

Installationen av Windows 7 gick snabbt och smärtfritt. Jag står fast vid min åsikt att Windows 7 är det hittills bästa Windows-operativsystemet. Installationen är jämfört med tidigare versioner betydligt snabbare och simplare. Det kräver bara några få musklick och en kortare väntestund.

Eftersom jag lyckats fylla min SSD med allt möjligt valde jag att formatera enheten innan jag startade installationen. Det går att göra direkt från installationsprogrammet.

Efter installationen bootade jag upp i ett förvånansvärt snabbt operativ. Jag var tveksam till huruvida grundinställningarna i Windows 7 Ultimate skulle hålla för den rätt klena Asus Eee PC 901, men det var inga problem.

asus-eee-pc-windows-7

Eee PC 901 fungerar fint med Windows 7

Inledningsvis laddade jag ner och installerade Internet Explorer 9 (jag vill testa det på en minidator) samt Panda Cloud Antivirus (det är det bästa gratis antivirusprogrammet för en prestandaklen minidator som alltid är online).

Jag ska erkänna att jag var en smula tveksam till hur Windows 7 skulle fungera på min Eee PC. En trött Intel Atom-processor och 1 GB internminne är inte mycket att leka med för ett stort operativsystem. Men det fungerar minst lika bra som Windows XP – jag upplever det till och med aningen snabbare (men jag har ännu inte testat att trycka in Office-paketet och Photoshop, så jag ska inte säga för mycket)… :-)

Det enda problemet jag har stött på, är att Windows 7 identifierat min skärm till att ha upplösningen 1024×768 – vilket inte stämmer, eftersom Asus Eee PC 901 har 1024×600.

Det här gör att ibland när jag startar datorn blir skärmen svart eftersom den inte är kompatibel med upplösningen… Trycker jag On/Off-knappen på datorn går den ner i strömsparläge, och efter ett till tryck startar den upp med rätt upplösning. Det här är en slags bugg och även om jag inte fixat det än tror jag nog att det går att lösa…

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

16 kommentarer

 1. Aleks2010-12-03 at 19:29Reply

  Det går att klämma in på 4gb disken, dock är det ett 3 dagarsprojekt :). Det blir mycket snabbare efter lyckad installation. Dock får man hoppa över allt som windows updates innebär. Vidare kan man mha junktions flytta filer till den större partitionen för att skapa utrymme. Att skärmen blir svart beror på att det fattas en bios uppdatering. Vidare kan man installera XP drivrutiner för att fixa batteritiden. Asus hybrid engine. Dessutom funkar ”fn” knapparna.
  Jag har kört på detta sättet länge, intresserad? börja med att google på eeepc och vlite.
  Office fungerar utmärkt, och surfing utmärkt med chrome. Prestandan blir mycket bättre om man använder RAMDISK och cachar browerdata där. För bra ramdisk köpte jag en gig ram extra…
  Som sagt 3 dagar :)… men resulatet blir den bästa surfdatorn/plattan någonsin!

 2. bo2010-11-29 at 22:11Reply

  hur gor jag for att installerra utorrent pa min eeepc asus???

 3. Rustan Werling2010-10-20 at 19:10Reply

  För lite drygt 1 år sedan gjorde jag exakt samma sak. Jag har sedan dess kört W7 på min Acer helt utan problem. Jag letade upp min kommentar från en artikel här på TKJ.

  Rustan Werling sa,

  oktober 9, 2009 @ 18:12 | Svara

  Jag kör sedan en tid Windows 7 Ultimate-versionen på min Acer Aspire One netbook, 1,6 ghz Atom-processor och 1gb ram. Har på alla funktioner inklusive aero och det funkar hur bra som helst. Systemet känns piggt och fräsch och det finns inga tendenser till laggningar eller att datorn får jobba speciellt hårt. Nu har jag visserligen bytt ut hårddisken till en 32gb SSD-disk OCZ Vertex och det kanske gör en del. Men jag är hur som helst grymt imponerad av Windows 7

 4. Johan2010-10-20 at 18:51Reply

  Tkj>>
  Jag har också en 12GB-disk men har också en snabbare 4GB-disk som Windows ligger på idag.

  Det jag funderar på är om jag ska installera på den större disken som är långsammare eller på den mindre som är snabbare.

  har inte du också en mindre disk i din som är snabbare? Tror Linux-versionen av 901 hade 4+12 och Win-versionen hade 4+8.

 5. Michel2010-10-20 at 18:37Reply

  finns det xp drivers kan dom funka om man hätar dom till mapp först och sen kör installationen, annars är dom bara att av installera

 6. Oskar2010-10-20 at 11:06Reply

  ..när Ubuntu 10.10 – netbookversionen kom och blev en sådan besvikelse för mig så stoppade jag i win7ultimate 34bitars i min Samsung nc10.

  Enda problemet för mig var att snabbknapparna slutade fungera och windows inte hämtade alla drivrutiner.

  Samsung visade sig dock ha en väldigt smidig hemsida och allt fixat på ett kick. Jag har inte hunnit analysera batteritiden ännu, men till synes är det ingen skillnad.

 7. Patrick2010-10-20 at 09:03Reply

  Verkligen intressant! W7 är ju ypperligt på alla vis.
  Men… ”simplare”…? Avses ”enklare” eller?

 8. Olof2010-10-20 at 05:48Reply

  Men hur kostnadseffektivt är det?
  Just eeePC 901 har jag som första-dator eftersom den är så smidig och som du skriver, tyst och skaktålig.
  Men det ultimata OS-et är ju ändå Ubuntu.
  Jag har skippat den speciella Netbook-versionen och kör standard, då hittar jag lättare eftersom jag har den på dom andra två datorerna.
  Enda specialaren är att jag lagt swap-fien på ett 2Gb SD-minne för att spara SSD-minnet(16Gb).
  Webläsare, naturligtvis Google Chromium som är supersnabb, men har även Firefox om det skulle knipa(tex för uppkoppling mot Citrix).
  Ubuntus Programcentral ger en enorm valfrihet att snabbt och enkelt få tillgång till mängder av för ubuntu kontrollerad programvara.

  • TkJ2010-10-20 at 10:18Reply

   Olof: Det är klart det är prisvänligare för plånboken att installera Ubuntu, men i mitt fall hade jag behövt lägga tio gånger så lång tid på att förstå Ubuntu, eftersom jag är Windowssnubbe, och då hade det i långa loppet blivit mycket dyrare. Tid är inte gratis. :)

 9. Installera Windows 7 på Asus Eee PC 901 | Domäner, webb & seo - OmDomaner.se2010-10-20 at 03:16Reply

  […] ska fungera bra även på prestandaklena minidatorer (Windows 7 på gamla slöa datorer), […] Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet Spara / dela med […]

 10. Johan2010-10-19 at 21:10Reply

  Kul läsning! Uppskattas!
  Funderar på att göra detta också.

  Hur gick det med utrymmet, installerade du detta på 4GB-SSDn?

  • TkJ2010-10-20 at 10:19Reply

   Johan: Jag har 12 GB SSD i min burk – jag är tveksam till om 4 GB räcker, men jag är inte helt säker. :)

 11. Tweets that mention Installera Windows 7 på Asus Eee PC 901 -- Topsy.com2010-10-19 at 21:01Reply

  […] This post was mentioned on Twitter by Tommy k Johansson, City Network. City Network said: RT @tkj: Nybloggat: Installera Windows 7 på Asus Eee PC 901 http://bit.ly/c2o4gf #svpt […]

 12. Michel2010-10-19 at 20:56Reply

  ja hade en eepc 900 installerade windows starter helt ok,krav enl microsoft är 800mhz cpu/384mb ram 17gb disk och det är lättare än xp på 900 modellen

 13. Marina2010-10-19 at 20:31Reply

  Hur stor SSD-disk har du då på din? Det låter intressant om det verkligen går att få plats med Windows7, office-paket och photoshop.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.