TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Virtual Reality & Augmented Reality

Augmented Reality vs Virtual Reality – vad är det?

Skribent:
Publicerad: , 07:40
Uppdaterad: 2015-09-14, 03:41
Respons: 1 kommentar

Augmented Reality vs Virtual Reality - vad är det?Det har börjat dyka upp en hel del företag som säger sig arbeta inom virtual reality eller augmented reality. En del som tar fram hårdvara i form av olika glasögon och hjälmar, medan andra sysslar med program – både spel och verktyg. Men vad är det egentligen?

Jag har fått en del frågor från läsare som undrar över vad det här egentligen handlar om. Är tanken att vi alla ska gå runt med speciella glasögon på oss i framtiden, filma allt vi ser, och när vi kommer hem titta på film i stora hjälmar? Nja, inte riktigt. Jag ska försöka reda ut begreppen för er som undrar.

Om du har hängt med i IT-världen lika länge som mig, så minns du säkert att virtual reality – eller virtuell verklighet – var hett på 90-talet. Men sedan föll det ihop som ett luftslott och försvann. Skälet var enkelt – tekniken var inte tillräckligt bra. De som sysslade med det då var långt före sin tid och det gick inte att göra speciellt bra applikationer.

Idag har våra datorer och skärmar blivit mycket bättre sedan 90-talet och nu börjar virtuell verklighet ta fart igen. Men det har samtidigt kommit ett parallellt spår i form av augmented realityförstärkt verklighet.

Virtual Reality – virtuell verklighet

Oculus Rift - Virtuell verklighet, VR-hjälmVirtuell verklighet innebär att du med hjälp av en hjälm med inbyggda små skärmar framför ögonen, och ibland extra tillbehör för att navigera (styrspakar och annat), går in i en digitalt skapad verklighet.

Ponera att du kör igång ett spel – till exempel Minecraft (som jag för tillfället, på grund av 6-åringen, fastnat för). Istället för att du tittar på en skärm på datorn, surfplattan eller mobilen, får du världen direkt framför dina ögon tack vare hjälmen. Det enda du ser är din Minecraft-värld.

I vissa spel och applikationer används rörelsesensorer och annat, som gör att när du själv vrider på huvudet så kommer bilden att följa med. Vill du se åt sidan i Minecraft, vrider du bara på huvudet. Samma sak om du vill titta upp eller ner.

Hjälmarna har som regel inbyggda hörlurar, så i princip förflyttar du dig till en virtuell verklighet. Jag har tyvärr inte haft möjlighet att testa det ännu, men det ska vara väldigt häftigt. (Om något VR-företag läser det här och vill demonstrera, så vet ni var jag finns…)

Oculus Rift är en av de mest kända lösningarna för virtuell verklighet. Du kan läsa mer om deras produkt på Oculus hemsida.

Ett svenskt företag vid namn Moggles har tagit fram en VR-lösning som används ihop med din smartphone. Det är ett headset som du monterar din smartphone i, för att använda den som skärm. Företaget har funnits sedan 2013 och deras lösning fungera med alla smartphones på upp till 6 tum (iOS och Android).

Fotnot: Minecraft finns idag inte för VR – det är bara ett exempel.

Augmented reality – förstärkt verklighet

Förstärkt verklighet innebär att grafik applicerar på ditt vanliga synfält. Google Glass är ett par vanliga glasögon med en liten skärm, men företag har även en produkt vid namn Google Cardboard som är en slags blandning mellan virtuell verklighet och förstärkt verklighet och som använder din smartphone.

En mer avancerad lösning är Microsoft Hololens. Det är ett par större glasögon med transparenta skärmar, som du kan används i såväl spel som i verktyg. Microsoft har gjort flera coola presentationer där Hololens används för att till exempel genomföra olika reperationsarbeten genom att få upp instruktioner över det du ser i verkligheten.

Spel i förstärkt verklighet kan innebära att du går runt hemma och det dyker upp monter genom dörröppningar och bakom soffan, som du sedan ska skjuta ner. Det här görs genom att kameran i glasögonen analyserar ditt synfält och sedan applicerar grafik på skärmarna i glasögonen. Nu är tekniken inte riktigt där ännu, men det är fullt möjligt i teorin.

En trend för 2016

Breakit har en intervju med Tommy Palm, mannen bakom Candy Crush, som nu startat bolaget Resolution Games fokuserat på spel inom VR.

Det är fortfarande en bit kvar att gå innan all teknik finns tillgänglig för alla, samt att det finns ett bra utbud av intressanta spel och applikationer. Men under 2016 kommer vi att garanterat få se väldigt många nyheter om virtuell och förstärkt verklighet.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

En kommentar

  1. Simon Philip Persson2015-09-30 at 08:36Reply

    Datameken i Söderhamn erbjuder att få testa Oculus rift dk2. Du är välkommen att testa om du har vägarna förbi!

    Mvh Simon @ Datameken

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.