TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Tweaks

Så programmerar du dina egna mediaknappar för att pausa Spotify

Skribent:
Publicerad: , 19:52
Respons: Skriv en kommentar!

AutoHotKey, skapa egna kortkommandonSaknar ditt tangentbord mediaknappar, kan du exempelvis inte pausa Spotify, byta låtar och så vidare. Men det finns en bra lösning i form av AutoHotKey – ett gratisprogram som låter dig programmera dina egna kortkommandon. AutoHotKey kan vid en första anblick verka lite svårt att använda eftersom du behöver skriva kod för dina knappar. Men det är rätt lätt att fixa.

Om du liksom undertecknad sedan många år tillbaka haft tangentbord med så kallade mediaknappar (Play/Pause, spola fram eller bak, ändra volym och så vidare), är det drygt att behöva byta till en dator som saknar dessa knappar. Det här hände när jag köpte en ny bärbar huvuddator. Men med hjälp av AutoHotKey löste jag det relativt simpelt.

Mediaknappar finns på de flesta tangentbord idag. Det är inte helt ovanligt att det även finns extraknappar som du kan programmera efter eget behov. Men eftersom jag valde en bärbar dator får jag leva med det tangentbordet den har. Och tyvärr saknas som sagt mediaknapparna.

Personligen lyssnar jag på Spotify i princip hela tiden när jag jobbar. När mobilen ringer eller något annat händer som gör att jag snabbt vill pausa, får jag öppna Spotify och klicka på paus-knappen. Med verktyget AutoHotKey kan du programmera dina egna snabbkommandon och utbudet av funktioner är brett.

Jag har skrivit om AutoHotKey tidigare, men det var över nio år sedan sist.

Programmet utvecklas med öppen källkod så det är alltså helt gratis. Det har dock inget gränssnitt, utan du får skriva dina egna skript för att skapa kortkommandona. Som jag skrev ovan kan det här kännas som en tröskel, men det är inte så svårt om du bara ska göra några enkla snabbkommandon. Följer du bara min guide så fixar du det enkelt.

Ladda ner AutoHotKey
image-24792

AutoHotKey utvecklas med öppen källkod och är gratis att ladda ner och använda.

1. Ladda ner och installera

Börja med att ladda ner och installera AutoHotKey. Eftersom det saknar gränssnitt kommer det inte hända så mycket när du i sista installationssteget väljer att starta programmet. Det enda som sker är att en hjälpfil öppnas. Här förklaras det skriptspråk som används.

2. Skapa ditt skript

Gå till exempelvis din Dokument-mapp, och högerklicka sedan var som helst utanför en ikon. Nu visas en meny och här väljer du Nytt -> AutoHotKey script. Döp ditt skript till något smart. Skripten är vanliga textfiler så du kan skriva dem i Anteckningar (Notepad) eller valfri texteditor.

Skapa skript för AutoHotKey
image-24793

För att skapa ett skript, högerklicka och välj Nytt -> AutoHotKey script.

3. Skriv kod för mediaknapp

För att redigera ditt skript, öppna det i din texteditor. Själv använder jag Notepad++ som jag är väldigt förtjust i. Men du kan likaväl skriva din kod i vanliga Anteckningar. Högerklicka på din nya skriptfil och välj Edit Script eller Öppna med -> Anteckningar. Har du installerat Notepad++ finns också menyvalet Edit with Notepad++.

AutoHotKeys skriptspråk är egentligen väldigt komplext och ger dig möjlighet att göra i princip vad som helst med dina snabbkommandon. I den här guiden tänker jag dock bara ta en titt på möjligheten att pausa musik från Spotify (eller annat mediaprogram som har stöd för mediaknappar). Vill du lära dig mer om skriptspråket, ta en titt i AutoHotKeys dokumentation.

Skript för AutoHotKey
image-24794

För att skriva skript till AutoHotKey behöver du en texteditor – Anteckningar går bra, men Notepad++ är betydligt bättre.

Nedan skript skapar ett snabbkommando som kör play/paus när du trycker tangentkombinationen Shift+Ctrl+Alt samt bokstaven m.

#NoEnv
 +^!m::Send {Media_Play_Pause}

Det är den andra raden som skapar kortkommandot. Första delen +^!m bestämmer att tangentbordskombinationen är + för Shift, ^för [Control], ! för Alt och sist bokstaven m. Sedan följer :: för att markera slut på kombination och start på funktion, i det här fallet kommandot Send (skicka data). Inom {} står det sedan vilken data som ska skickas, och här anger vi funktionsnamnet Media_Play_Pause.

Letar du efter fler mediaknappar så har de funktionerna Media_Prev, Media_Next, Volume_Down, Volume_Mute samt Volume_Up.

När du väljer dina kortkommandon, tänk på att de allra flesta program har egna sådana. Därför är det lätt att råka skapa kortkommandon som krockar med andra. Ett sätt att minimera risken för detta, är att använda både shift, alt och ctrl.

Skulle du till exempel ange kommandot Ctrl+p för att pausa, så kommer det säkert att strula i och med att det är snabbkommandot för att skriva ut från de flesta program. Så om du befinner dig i Word när du vill pausa Spotify, kommer du istället köra igång skrivaren…

4. Kompilera ditt skript till exekverbart program

AutoHotKey kommer med en kompilator, för dig som vill göra om ditt skript till ett körbart program (exe-fil). Det fina med det här, är att ditt skript då inte längre kräver att du har AutoHotKey installerat. Istället får du en programfil som du kan köra igång på vilken Windows-dator som helst för att aktivera dina snabbkommandon.

Att kompilera ditt skript går lätt. Lokalisera skriptet och högerklicka sedan på det. I menyn väljer du Compile script. När det är klart kommer du att ha en ny fil som heter samma sak som ditt skript, men som istället för en textfil är en körbar exe-fil.

5. Aktivera snabbkommandon när Windows startar

Det sista steget i guiden går ut på att få dina kortkommandon att automatiskt bli aktiva när du startar din dator och Windows. Den enklaste metoden för detta, är att lägga in en genväg till ditt skript i Windows Startup-mapp. Startup är en katalog vars innehåll körs varje gång du startar upp Windows.

Windows Startup/Autostart-mapp
image-24795

Öppna Startup-mappen i Windows och dra en genväg för ditt skript hit, så kommer det alltid att starta tillsammans med Windows.

Snabbaste sättet att öppna din Startup-mapp, är att välja Start -> Kör och sedan skriva shell:startup. Tryck Enter för att öppna mappen i Utforskaren. Nu behöver du bara skapa en genväg till ditt skript – eller ditt kompilerade program. Öppna en ny Utforskaren – kortkommandot [WIndows]+E – och gå till Dokument (eller där du har ditt skript).

Leta upp filen och använd höger musknapp för att klicka på den och sedan dra ikonen till Startup-mappen. Släpp och i menyn väljer du Skapa genvägar här.

För att aktivera dina snabbkommandon behöver du starta ditt kompilerade program eller skriptfilen. Du kan behöva starta om Spotify, eller vilket mediaprogram du nu använder, för att kommandot ska börja fungera.

Programinformation

AutoHotKey

  • Hemsida: AutoHotKey
  • Utvecklare: AutoHotkey Foundation LLC
  • Pris: Gratis
  • Plattform: Windows
  • Betyg: (7/10)
  • Kategori: Tweaks
  • Testat av:
  • Antal nedladdningar: 161

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PROGRAMMERING: Sponsrade länkar

Utveckla med Microsoft? Många verktyg och tjänster för dig som utvecklar webbapplikationer, Windowsprogram, mobila appar och mycket mer…

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.