TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Antivirus

Gratis antivirus går förbi kommersiella enligt AV-Test

Skribent:
Publicerad: , 13:39
Respons: 1 kommentar

Gratis antivirus, testAV-Test genomför och publicerar kontinuerligt olik former av tester av både kommersiella som gratis antivirus och andra säkerhetsprogram. I det senaste testet man gjort av antivirus och säkerhetspaket, framgår en del intressanta nyheter.

Bland de toppnoterade programmen finns nämligen gratis antivirus – närmare bestämt det populära Avast Free Antivirus. Dessutom har Microsofts egna Windows Defender, som kommer förinstallerat i Windows, positionerat sig bra med höga betyg.

I princip alla gratis antivirus finns även i kommersiella versioner. Gratisutgåvorna är nerbantade versioner vars främsta syfte är att locka användare att uppgradera till betalversionen.

Själva motorn för att identifiera och stoppa skadlig kod brukar vara densamma i de gratis respektive kommersiella versionerna. Däremot brukar betalande användare prioriteras när det handlar om att distribuera ut uppdateringar av virusdatabaserna, vilket teoretiskt sett betyder att du snabbare får ett skydd mot nya hot.

I övrigt är skillnaderna att de kommersiella antivirusprogrammen innehåller en massa andra funktioner för att stoppa fler hot än skadlig kod.

Gratis antivirus slår kommersiella

Men frågan är om du inte klarar dig fint med gratis antivirus? Du behöver som regel komplettera ditt gratis antivirus med andra program; till exempel antispyware, eventuellt en bättre brandvägg och skydd mot skadliga webbsidor. En bra VPN-tjänst rekommenderas också varmt.

Avast gratis antivirus
image-26843

Avast Free Antivirus har blivit så pass bra att det gratis antivirusprogrammet är bättre än många kommersiella antivirus.

AV-Test senaste genomgång verkar dock bevisa att du klarar dig fint med ett kostnadsfritt antivirus. I alla fall om du väljer Avast Free Antivirus. Och det är onekligen intressant!

Tidigare har annars det generella rådet varit att skaffa ett komplett kommersiellt säkerhetspaket för din huvuddator, medan du klarar dig med gratis antivirus på exempelvis den bärbara dator du främst använder på resande fot.

Windows Defender skyddar hemanvändare

Testet visar som sagt även att Microsofts egna antivirus Windows Defender har blivit så pass bra att de flesta användare klarar sig med det. Historiskt sett har Windows Defender annars varit ett val av typen ”hellre än inget”.

Windows Defender
image-26844

Microsofts egna gratis antivirus och antispyware Windows Defender har fått riktigt bra betyg i senaste testet.

Det medföljer Windows och har haft som syfte att hålla din dator hyfsat säker i väntan på att du skaffat ett ”riktigt” antivirus.

Idag erbjuder Windows Defender ett tillräckligt effektivt skydd att många hemanvändare klarar sig fint utan att investera i något annat. Om du använder din dator för att surfa, använda Office-paketet, kolla på film och lyssna på musik, klarar du dig med Defender.

Om du däremot sysslar med att ladda ner program och filer från sajter i en mer eller mindre gråzon, rekommenderas att du har ett mer omfattande skydd…

Här laddar du ner bäst gratis antivirus för Windows, Mac OS X och Linux.

Källa: PCWorld

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

En kommentar

  1. Juha T2019-05-15 at 18:17Reply

    Man kommer även långt genom att köra som standardanvändare istället för administratör. Själv har jag inte använt någon antivirus (förutom den som är inbyggd i Windows) sen 2009 då jag testade Linux första gången och förstod mig på vad det innebär att vara inloggad som administratör jämfört med standardanvändare.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.