TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Backup

Backup online – Din webbhårddisk!

Skribent:
Publicerad: , 08:51
Uppdaterad: 2012-01-07, 07:48
Respons: 23 kommentarer

OnlinebackupOnlinebackup är ett intressant val för säkerhetskopiering för privatpersoner. Det har sina stora fördelar mot att köpa en extern hårddisk och själv ta hand om säkerhetskopieringen. Men hur fungerar det egentligen?

En onlinebackup är ett utmärkt komplement till en lokal säkerhetskopia på exempelvis en extern hårddisk eller CD/DVD-skivor. Skulle du råka ut för inbrott, brand eller ett elakt virus som sprider sig över ditt nätverk, är det väldigt bra att ha dina filer lagrade på ett säkert ställe som kontrolleras av experter på backup

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om vad du ska tänka på när du köper en backuplösning för dina digitalfoton. Där går jag igenom olika lösningar som du som privatperson kan använda dig av. Det bästa alternativet för hemmabruk är att skaffa en extern hårddisk, eftersom det ger mest valuta för pengarna. Men det är inte nödvändigtvis det allra bästa.

Det är här onlinebackup kommer in i bilden. Med en sådan här tjänst hyr du en webbhårddisk på ett företags server, och med hjälp av en backupprogramvara görs din säkerhetskopia till servrarna. Onlinebackup är ett bra komplement till lokal backup.

Säkrare med onlinebackup

Fördelarna med onlinebackup på det här viset, är flera. Till att börja med ger det dig bättre säkerhet. Har du en extern hårddisk kan den bli stulen, borttappad eller förstörd i en brand. När det gäller backup ska man undvika att ha säkerhetskopiorna i samma hus som originalfilerna.

Företagen som erbjuder onlinebackup – eller onlinehårddisk/webbhårddisk som det också kallas – har som regel väldigt säkra lösningar. De tar kontinuerlig backup på sina servrar och servrarna ska även vara placerade på säkra ställen. För något år sedan pratade jag med ett av företagen (tyvärr kommer jag inte ihåg vilket) och de berättade att deras servrar står långt inne i urbergen.

Backup online är smidigt

En annan fördel med onlinehårddisk är smidigheten. Programvaran sköter säkerhetskopieringen i bakgrunden och skickar allt material via Internet. Du behöver inte bry dig om någon hårdvara i form av backupenhet.

Nackdelen med onlinebackup är så klart att du behöver bandbredd. Hur mycket du behöver beror på hur stora backuper du gör, men jag skulle inte rekommendera att använda sådana här tjänster om du sitter på modem eller en slö variant av ADSL.

onlinebackup

Skaffa onlinebackup

Här kommer några företag som erbjuder onlinebackup:

 • Diino – 100 GB, 490 kronor per år (41 kr/mån). Prova gratis 30 dagar.
 • Storegate – har en gratistjänst på 2 GB, 10 GB kostar 49 kronor i månaden. Prova gratis 1 månad!
 • HelpOut – 5 GB kostar 99 kronor i månaden
 • Europadata – 1 GB kostar 49 kronor i månaden
 • Mamut – 250 MB gratis, 5 GB kostar 61 kronor i månaden
 • Keepit – obegränsad datamängd, 49 kronor i månaden

Som du märker skiljer sig priserna enormt mycket. Jag ska testa tjänsterna framöver och se hur de fungerar. Tills dess får du gärna, om du själv provat onlinebackup, lämna en kommentar med åsikter här nedanför.

Läs mer om säkerhetskopiering:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

23 kommentarer

 1. Åke Hultgren2011-08-23 at 20:02Reply

  Keepit är bara skit. Håller inte vad dom lovar. Har säkerhetskopierat hela datorn, tog jättelång tid. När jag sedan efter ominstallation ska återställa så vill dom ha betalt fast det stod att det var gratis. Så akta er för denna skit.

  Åke

 2. Stefan2010-04-27 at 15:03Reply

  Jag har använt Dropbox ett tag nu på mina datorer och är helnöjd med Dropbox.

 3. Gunnar Sjöman2010-04-15 at 18:52Reply

  Någon som testat:
  http://www.elephantdrive.com
  eller
  http://www.backblaze.com/

 4. Johan2010-03-07 at 14:13Reply

  glömde lägga ut en länk :)

  http://sites.google.com/site/johanslinxit/

 5. Johan2010-03-07 at 14:12Reply

  Ville bara länka till min undersökning.
  5 G = 300:-

 6. The Blog of Blogs » Blog Archive » Bra åtkomst till Microsoft SkyDrive2009-11-11 at 12:35Reply

  […] Bra åtkomst till Microsoft SkyDrive SkyDrive Explorer 1.1 Beta [engelska, 1,8 MB, gratis]Microsoft Live heter programföretagets Internetjänst där du gratis kan bli medlem för att få tillgång till olika webbtjänster och nerladdningsbara program. En av tjänsterna är SkyDrive, som är en onlinehårddisk med hela 25 GB lagringsutrymme. Med programmet SkyDrive Explorer, som integrerar sig med Utforskaren, kan du komma åt SkyDrive direkt via, tja, Utforskaren. Programmet är fortfarande i Beta men fungerade rätt bra när jag testade det. SkyDrive ExplorerLäs mer om onlinebackup […]

 7. Paven2009-10-17 at 11:04Reply

  Dropbox och SpiderOak är två bra tjänster som är lätta att hantera i sådanna här syften oxå. Dock dyrare än Diino. Men snyggare.

 8. Svenne2009-10-08 at 10:27Reply

  Jag tycker många klagar på att det går segt att ladda upp till många onlinebackup servrar. Har själv bara provat Diino för privat bruk och tycker också det var lite omständigt. En automatisk lösning till svenska servrar på bra lina tror jag är bäst i längden. Någon som testat och kan rekommendera nån?

 9. Palle2009-10-08 at 09:40Reply

  http://www.onlinepartner.nu har en grym backup för företagare (klient eller serverbackup) helautomatisk tjänst. kan varmt rekommendera.

 10. Gunnar Sjöman2009-09-23 at 13:30Reply

  Mozy borde nog vara med.
  Det finns en fördel med att filerna inte är komprimerade,
  man kan lätt logga på på webben för att se sina filer.

  2gb är även här gratis

  Obegränsat kostar ca 380:- året.
  http://www.mozy.com

 11. Karin2009-09-21 at 08:52Reply

  Storegate har automatisk backup, kostnadsfritt. Funkar kanon. De kör 2 GB gratis inkl. automatisk backup. Laddade ner en programvara när jag registrerade mig och valde ut vilka mappar och dokument och tidpunkt när jag vill göra min backup, sedan har det rullat på automatiskt. Har funkat utmärkt. 2 GB kanske inte räcker för alla men det var lätt att köpa till mer yta på sitt konto när det behövdes.

 12. Fredrik2009-09-20 at 11:55Reply

  Den stora nackdelen med detta måste vara bandbredden som går ut. Sen är frågan hur säkra dessa alternativ egentligen är.

 13. Magnus Adolfsson2009-09-20 at 11:26Reply

  Kan även rekommendera SpiderOak, https://spideroak.com/
  §10/mån för 100 GB, klienter för Linux (Ubuntu, Debian, Fedora), Mac, Windows.
  Får användas på alla datorer du har i hemmet. Möjlighet att synka kataloger mellan datorer, samt dela ut filer till kompisar via Internet. Både överföring och filerna på deras servrar är krypterade.
  Jag har tidigare gjort en jämförelse mellan olika online backuplösningar för Linux: http://adma7.org/2009/02/online-backuplosning-med-linuxstod

 14. Christofer2009-09-20 at 11:19Reply

  Glöm inte Dropbox (getdropbox.com)! Det är min absoluta favorit. 2 GB gratis, funkar på alla plattformar. Deras idé är att hålla en sk Dropbox, en mapp på din dator, synkad mellan flera olika datorer, oavsätt om det är OS X, Windows eller Linux (iPhone på väg). Allt går via en server, vilket ger dig en backup, som du kommer åt via webbgränssnitt var du än är. Du kan dessutom se tidigare versioner av filer, dela mappar med andra Dropbox-användare, osv. Jag är helt frälst!

 15. Påtopp.se2009-09-19 at 20:37Reply

  Backup online – ett intressant alternativ för säkerhetskopiering…

  Intressant artikel om att det är säkrare med backup online, än med en extern hårddisk. Om ni läser artikeln förstår ni varför….

 16. hd2009-09-19 at 14:13Reply

  Jag använder mediafire.com och tycker det funkar väldigt bra, men jag hör aldrig några andra prata om dom så jag börjar undra om det verkligen är det bästa gratisalternativet?

 17. Fredrik Adolvsson2009-09-19 at 13:13Reply

  Jag har inte börjat än men har fastnat för och kommer använda jungledisk.com, av såväl trygghetsskäl (dom använder sig av Amazon S3 för lagring) som konstadsorsaker (2 dollar i månaden plus S3:s avgifter som baseras på hur mycket man lagrar och överför i månaden). Längre fram kanske Carbonites lösning blir mer ekonomiskt klok men för tillfället blir nog Jungle Disk allra bäst.

 18. Fredrik2009-09-19 at 12:48Reply

  Kan varmt rekommendera SugarSync som back-up och synkroniseringslösning. Mycket bra funktionalitet. Finns även en iPhone app om man har behov av detta.

 19. Andy2009-09-19 at 11:35Reply

  Jag använder rsync.net för dagliga inkrementella backuper via Duplicity. Till skillnad från många andra aktörer i denna bransch så får man väldigt proffsig support om man undrar över något.

 20. Andreas Hultgren2009-09-19 at 10:30Reply

  Jag använder Idrive för att säkerhetskopiera mina filer. Tycker det funkar bra, finns både scheduled backup och continuous som regelbundet försöker hitta nya/uppdaterade filer och kopierar dem med en gång. Via webbgränssnittet kan man dessutom komma åt filerna från andra datorer. 2Gb gratis, minns inte vad det kostar för mer..

 21. Klang IT2009-09-19 at 09:46Reply

  ”För något år sedan pratade jag med ett av företagen (tyvärr kommer jag inte ihåg vilket) och de berättade att deras servrar står långt inne i urbergen.”

  Oj, oj, oj, men min externa hårddisk står ju långt in i urskogen, räcker inte det?

  Det som kanske är problemet är väl möjligheten att göra automatisk backup? Nu var det ett tag sedan jag kollade in Diino mfl, men jag vill kunna säkerhetskopiera filer automatiskt och inte behöva logga in mig i ett gränssnitt för att ta en backup.

 22. [email protected]2009-09-19 at 09:33Reply

  Carbonite (www.carbonite.com) kostar 55 USD per år för en PC med obegränsad lagringsmängd.

  ZumoDrive ger 1 GB gratis, 10 GB kostar 3 USD per månad. den stora skillnaden är att Zumodrive är är nätdisk, dvs att du kan ha den tillgänglig från flera datorer samtidigt.
  Zumodrive syns som en vanlig nätverksdisk på din dator. Mycket praktiskt om ni är flera som ska dela information.

 23. Eva2009-09-19 at 09:29Reply

  Jag fotograferar mycket, och behöver därför en backuplösning som erbjuder obegränsad datamängd (med över 300 GB bara bilder räcker de begränsade alternativen inte långt). Det jag tycker funkar bäst hittills är livedrive.com. Jag provade tjänsten när den var i gratis beta och var då inte så nöjd eftersom den var långsam och gjorde så att något skrevs på min hårddisk konstant (vilket låter löjligt, men jag störde mig på det ljudet efter ett tag) och ofta hängde sig. Konceptet var dock så pass bra att jag beslutade mig för att prova när man släppt tjänsten, och är nu supernöjd. Allt går smärtfritt och det är lätt för mig att både komma åt och dela med mig av mina bilder online.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.