TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Allmänt

Bambuser direktsänder från mobilkameran

Skribent:
Publicerad: , 19:41
Uppdaterad: 2012-05-17, 15:31
Respons: 4 kommentarer

Med en smartphone och appen Bambuser kan man sända livestreamad ljud och bild direkt från sin telefon rakt ut på nätet.

Tjänsten imponerar  rent tekniskt, men det som jag tycker är mest spännande är ändå de journalistiska användningsområdena för den.

Bambuser är en tjänst som finns tillgänglig både i en webbaserad version för Mac och PC (där man använder sig av webbkamera och mikrofon) och i form av en mobilapplikation. Mobilappen går att använda på de allra flesta moderna mobiltelefoner och är inte begränsad bara till Iphone och Android. Bambuser går även att använda på telefoner baserade på Bada, Windows Mobile, Maemo 5 och en rad olika versioner av Symbian.

Själv har jag testat tjänsten på min Samsung Galaxy S och det fungerar alldeles utmärkt. När man väl har installerat appen, vilket kan göras i respektive telefons programbutik eller via tjänstens hemsida, kör man igång den och möts då av huvudmenyn. Innan man kan börja använda programmet måste man registrera sig som användare hos Bambuser vilket man kan göra antingen i sin vanliga webbläsare på datorn eller direkt inne i appen.

Det går att köra sändingen både via en wifi-anslutning eller via 3G-nätet och bäst fungerar det förstås med det förstnämnda eftersom bandbredden då är mycket högre. Eftersom de flesta operatörer har en mängdbegränsning även om man har fast pris på datatrafiken så bör man använda sändningsmöjligheterna sparsamt via 3G-nätet om man inte vill få sin hastighet strypt. Bambuser drar nämligen en hel del trafik.

Sajt med många funktioner

På sajten för Bambuser kan man som besökare se vilka användare som är inloggade och som sänder med sina telefoner eller datorer. Klickar man på någon av användarna så kommer sändningen upp och man får även se en Google Maps-baserad karta som visar var någonstans användaren befinner sig och sänder. Dessutom kan man kommunicera direkt med den som sänder via ett chattfönster.

Så fort man är igång och sänder så dyker man upp på listan över de senast startade sändningarna på sajten vilket ofta gör att man direkt får ett gäng nyfikna tittare som både hör och ser det man håller på med med sin telefon. Får någon av dem för sig att gå in i chattfönstret så dyker det som skrivs upp direkt på skärmen i mobiltelefonen. Man kan även ställa in så att programmet automatiskt postar inlägg med adressen till sändningen via sociala nätverk som Facebook och Twitter.

Som tur är så kan man också om man vill göra sina sändningar privata så att inte vem som helst kan ta del av dem. Under sitt användarkonto på  webben kan man även titta igenom tidigare webbsändningar som man har gjort.

Bambuser är en tjänst som jag tycker är spännande på väldigt många sätt. Inte bara för att det rent tekniskt sett förstås är häftigt att kunna sända live-tv från sin mobiltelefon ut till hela världen, det är också intressant ur en journalistisk synpunkt. Vem som helst kan bli journalist och direktsända allt ifrån hockeymatcher till uppsendeväckande händelser som man är med om, utan någon som helst gatekeeper eller censur. Kvaliteten på sändningarna är dessutom riktigt bra, med min Samsung Galaxy S kunde jag utan problem sända i upplösningen 800×480 via 3G-nätet till ett par testtittande kompisar.

Länkar

Bambuser på webben

Bambusers mobilsajt

Bambuser i App Store

Bambuser i Android Market

 

Artikeln är skriven av Kent Vilhelmsson, frilansjournalist som gästar bloggen den här veckan medan TkJ är på solsemester.

 

 

 

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

BREDBAND: Sponsrade länkar

Mobilt bredband!
Det i många fall smidigaste sättet att skaffa Internet – oavsett på resande fot eller i hemmet – är mobilt bredband. Jag har använt Telenors abonnemang sedan starten och har alltid varit nöjd. Finns även med FRI TRAFIK! Ingen bindningstid.

Kommentarer

4 kommentarer

 1. Eddie Vivenius2011-09-09 at 11:58Reply

  Jag kan använda min iPad för att sända via Bambuser. Men kan jag använda min Sony Ericsson W 380 och/eller Nokia N 80 och hur gör jag i så fall då? Vet Du e-postadressen till event. support hos Bambuser AB?

 2. Ulf Seijmer2011-04-08 at 20:11Reply

  Peter: detta är bara för mac, men om du skall sända från fler kameror så finns ett gratisprogram som heter Camtwist som ger möjlighet att växla mellan två kameror. Från Camtwist går du via Flash Media Live encoder och skickar till bambuser. Exempelvis denna sändning gjorde jag idag med två webkameror och två mickar för inköpspris runt 500 kr totalt:
  http://bambuser.com/channel/induo/broadcast/1563223

  Har själv skrivit ett gäng blogginlägg i ämnet: http://wyrls.com/video/

  Och sedan tipsar jag om #allakanstreama, SocialVideo Produktion, där finns också matnyttigt:

  http://www.socialvideo.se/kategori/allakanstreama/

  Kör du PC får du söka annat än Camtwist, men principiellt borde tänket vara detsamma.

 3. obap.se2011-04-05 at 21:20Reply

  Häftigt det där måste jag testa :)

 4. Peter Carlberg2011-04-04 at 09:58Reply

  Bambuser är bra men hur gör man om man vill sända från två kameror… Finns det någon bra programvara för det eller är det att skaffa två bambuser konton och köra via båda???

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.