TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Internet

Tips till föräldrar om hur barnen får använda Internet

Skribent:
Publicerad: , 11:24
Uppdaterad: 2009-03-04, 08:52
Respons: 3 kommentarer

Panda Security har inlett ett samarbete med BRIS, och har i och med det publicerat ett PDF-dokument som innehåller tips om vad föräldrar ska tänka på när deras barn får tillgång till Internet. Det är bra tips som jag tycker är värda att vidarebefordra, så här kommer hela listan

 1. Prata med dina barn: Det är bra om du vet vilka sidor de besöker, vem de pratar med, vad de tycker är roligt på Internet osv. En öppen dialog är grunden till en sund Internetkultur i ditt hem.
 2. Var uppdaterad: För många föräldrar är Internet fortfarande en ganska okänd värld, åtminstone när det gäller vetskapen om vad barn gör när de surfar. Det är viktigt att vara uppdaterad på vad som händer på nätet, vad det finns för risker och hur man bäst undviker dem.
 3. Ha regler hemma för hur Internet får användas: Du bör ha fasta och tydliga regler för hur dina barn ska surfa och vad de får göra när de är ute på Internet. En annan sak som kan vara viktig att tänka på, är var datorn är placerad; om ni bara har en dator hemma, ställ den i ett gemensamt utrymme och inte i ditt barns rum.
 4. Avråd dina barn från att lämna ut privat och konfidentiell information: Instruera dina barn om vikten av att vara försiktiga med att lämna ut privat information på Internet. Det gäller namn, adress och även fotografier. Ge dem rådet att alltid använda påhittade namn eller smeknamn när de registrerar sig någonstans.
 5. Skenet kan bedra på Internet: Skadlig kod kan se ut på många olika sätt. Den kan klä ut sig till vanliga program, bilder eller filmer. Meddelanden som man tror kommer från en säker källa kan istället infektera datorn. Det är också enkelt att utge sig för att vara någon annan för att lura barn. Lär dina barn att vara uppmärksamma, hålla ögonen öppna och att inte göra något som kan äventyra deras säkerhet.
 6. Installera en effektiv säkerhetslösning på alla datorer hemma: Det bästa sättet att skydda dina barn från skadlig kod är att alltid ha ett uppdaterat antivirusprogram på datorn. Det finns föräldrakontroll i två av våra konsumentprodukter.

Du hittar mer information om kampanjen Surfa SjälvsäkertPanda Securitys hemsida. De flesta större säkerhetspaket innehåller idag föräldrakontroll på olika nivåer. Detta är en funktion som gör det möjligt för föräldrar att bestämma vad sina barn får komma åt på Internet.

Mer om antivirus och säkerhet:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

3 kommentarer

 1. Dac2009-03-09 at 00:36Reply

  Det är självklart en godhjärtad tanke, att försöka få barn att använda Internet på ett bra sätt. Men såna här tips har man läst i tidningsartiklar otaliga gånger, och jag kan inte låta bli att tänka, att det kanske finns en risk att det gör mer skada än nytta om föräldrar blir överbeskyddande och tittar över sitt barns axel hela tiden. Jag är säker på att det finns föräldrar som tar lite för hårt på såna här tips, så att t.o.m. kan bli jobbigt för barnen. Själv började jag använda Internet när jag var nio år, och har helt enkelt haft mina föräldrars förtroende för att jag inte pysslat med något olämpligt. Jag tycker att det är onödigt att ge ett barn – som inte är gammal nog att förstå att det är dumt att lämna ut personuppgifter, eller att möta någon man träffat på nätet i en ödslig gränd – tillgång till en dator över huvud taget. Fram tills jag var nio, använde jag dator i skolan, aldrig annars. Och trots att jag gillar datorer och ser Internet som en enormt hjälpfull informationskälla både till skola och hobbies, tycker jag inte det ser helt rätt ut när folk sätter sina barn, som precis börjat skolan – eller knappt det – framför datorskärmen.

  Nä, låt det först hinna gro fram ett vett i ungarna, och behandla det som vad det faktiskt är; ett vardagligt medium. Inte som något farligt, spännande, vars dåliga egenskaper man måste utforska så fort man får chansen.

 2. AnnaKarin2009-03-06 at 14:01Reply

  Tack för ett superbt inlägg – har vidarebefordrat det till alla kollegor med barn!

 3. Emmie2009-03-06 at 12:04Reply

  Europaparlamentsvalet närmar sig och du verkar vara en person med någon typ av samhällsintresse – jag utgår givetvis från att du röstar den 7/6. Jag vill i detta mail lyfta fram Jörgen Warborns politik, gå gärna in på hans hemsida http://www.warborn.se för att läsa om vad han kan göra för dig i EU. Warborn är en underdog i EU-valet, som nummer 17 på moderaternas lista är hans chanser att faktiskt komma in i europaparlamentet ganska små. Vad som krävs är 30 000 kryss i valet. Driver du eller funderar på i framtiden driva ett företag är Warborn kandidaten för dig, oavsett ”politisk färg”.

  Jag skulle bli jätteglad om du väljer att kryssa Warborn den sjunde juni.

  Tack för en bra blogg!

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.