TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Programmering

Barn lär sig Internet – men inte hur tekniken fungerar

Skribent:
Publicerad: , 06:43
Respons: 1 kommentar

Barn lär sig inte tekniken och hur den fungerarDagens barn växer upp med Internet, smartphones och datorer, och de flesta är inte mycket äldre än att de knappt börjat prata innan de vet hur man låser upp föräldrarnas surfplatta för att starta appar. Men det är fel att dra slutsatsen att barnen på grund av detta blir tekniskt kunniga.

Linus Larsson, teknikredaktör på DN, skriver i en kommentar på DN.se om just detta. Barnen lär sig visserligen att använda datorer, surfplattor och smartphones, men det är gränssnittet de lär sig. De lär sig använda prylarna och apparna, men det betyder inte att de automatiskt lär sig hur det fungerar. Samtidigt skriker branschen efter duktiga programmerare och IT-tekniker.

Det räcker att titta på mina egna barn, som idag är tre respektive snart sex. Nu har de visserligen vuxit upp med en nördig pappa och en uppsjö av datorer, smartphones och surfplattor runt sig, men de är knappast unika med att vara väldigt tidiga på att använda de här. Den äldste sonen var inte fyllda tre när han hade fattat hur han öppnar min iPhone, skriver in lösenordet och sedan startar och spelar Angry Birds.

Men även om det här imponerar på den äldre generationen – även om mina föräldrar numera båda skaffat iPhone, och morsan (som tillhörde de som länge var kritiska till konceptet VHS på 80-talet) använder gärna spel och Instagram – innebär det inte att sonen är ett tekniskt geni.

Det är skillnad på att förstå hur man använder en produkt och hur den fungerar. Bara för att du vet hur man värmer mat i en mikrovågsugn betyder det inte att du kan bygga en egen.

Barn behöver testa programmering

När hemdatorerna kom på 80-talet var programmering en stor del av konceptet. Då började man lära ut programmering i skolan. På högstadiet fick vi knappa Basic på tekniklektionerna, och för en gångs skull hade jag möjlighet att briljera. Idag finns det inte mycket sådant på skolorna.

Moderaterna* la för någon vecka sedan fram ett förslag om att införa programmering på skolschemat – något jag tycker låter utmärkt. Alla de nya produkter som kommer, alla appar och så vidare, måste skapas av någon även i framtiden. Branschen är som sagt i stort behov av programmerare och IT-tekniker av olika slag.

Att sådana kunskaper kommer att behövas ­råder det ingen tvekan om. Prognoserna som spår brist på programmerings- och it-kunniga kommer med jämna mellanrum. 60.000 personer inom fem år, hävdar den svenska branschen. Det är ingen vågad gissning att behovet kommer att bestå när dagens Ipadfrossande tioåringar ska ut i arbetslivet. [Källa: DN.se]

Läs Linus Larssons kommentar på DN.

Fler artiklar om programmering och barn

* Att det var just Moderaterna struntar jag fullständigt i. Det här är ingen politisk blogg.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

RASPBERRY PI: Köp mikrodatorn i Sverige!

Raspberry Pi 3 finns att köpa i Sverige hos ett antal återförsäljare. De nya generationen av enkortsdatorn har 64-bitarsprocessor och inbyggt stöd för WiFi och Bluetooth! HDMI-utång klarar upplösningen 1080p. Raspberry Pi blir din för några hundralappar… Köp från Webhallen eller Dustin.

Kommentarer

En kommentar

  1. Thomas Egrelius2015-05-06 at 13:24Reply

    Och det handlar inte bara om programmering. Jag försöker även lära mina barn hur internet fungerar. Hur och varför de faktiskt kan skypea med kompisarna medan de spelar onlinespel tillsammans. För dem finns det bara där, precis som TVn, telefonen, huset och vattnet i kranen. Självklarheter. Det är nog bra att ha lite förståelse för vad som händer under ytan också. Guiden ”så funkar internet” från .SE är en bra start. Säger en pappa som ”kör internet” ;)

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.