TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Programmering

Basic-varianter vi minns – på riktigt!

Skribent:
Publicerad: , 05:26
Respons: 7 kommentarer

Commodore BasicComputer Sweden har publicerat en liten artikel om Basic-varianter man minns. Nio olika modeller har man letat upp, fast det är bara sådana som körts på PC-datorer. Inga andra hemdatorer; Vic-64, Amiga, Atari, Sinclair och så vidare.

Det gör listan rätt menlös, för så gott som alla vi som tog våra första steg inom programmering på 80-talet, gjorde det inte på PC-datorer utan på just någon av alla de hemdatorer som fanns. Basic på Commodore 64 har lagt grunden för många som idag skriver avancerade spel. Så vilka var Basic-varianterna vi minns – på riktigt?

Du hittar Computer Swedens lista här. Min lista innefattar de olika Basic jag själv har lekt med. Därför är den långt ifrån komplett, så du får mer än gärna komma med dina egna tillägg genom att posta en kommentar här nedan!

1. Vic-64: Commdore Basic

Jack Tramiel och hans bolag Commodore licensierade sitt Basic från Microsoft. Så fort du slog på din Vic-64, som datorn kallades för i Sverige, möttes du av en READY-prompt. Här var det bara att börja skriva kod. 64:an var min första dator.

2. Sinclair ZX-81: Basic

Medan alla de andra föräldrarna till ungarna i mellanstadieklassen köpte en Commodore 64 till sina barn, var det en stackars kille som fick nöja sig med en begagnad Sinclair ZX-81. Det var visserligen inget större fel på den datorn, men det var inte Vic-64… Jag testade den en gång. Otroligt störiga ”touchknappar” med Basic-instruktioner inlagda som snabbkommandon så att du slapp skriva hela syntaxen.

3. Amiga: AmigaBasic

Även detta licensierade Commodore – som stod bakom Amiga – från Microsoft. AmigaBasic var i ärlighetens namn ingen höjdare, jämfört med nästföljande variant.. Visst, det gick att göra det mesta men det var en oinspirerande arbetsmiljö (det var fult).

Amiga AMOS4. Amiga: AMOS

AMOS blev snabbt en stor favorit hos mig. Det var riktigt, riktigt roligt att skriva kod i. Det fanns massor av smarta funktioner för att underlätta hantering av ljud och grafik, vilket gjorde att det passade fint för att skriva spel i. Jag skrev en hel del program i AMOS, både spel och verktyg. I stort sett allt var för eget nöjes skull.

5. Atari: STOS

Själv har jag aldrig ägt en Atari, men jag hade tillgång till sådana via bland annat kusinerna. Så jag hade möjlighet att prova STOS – föregångaren till AMOS. Men jag skulle ljuga om jag sa att jag suttit med det några längre stunder. Däremot vet jag att de som valde Atari framför Amiga gillade det så det platsar på listan.

6. Amiga: BlitzBasic

Under de sista åren med Amiga, innan jag gick över till PC, lekte jag en del med BlitzBasic som alternativ till AMOS. BlitzBasic riktade sig till nybörjare som ville lära sig skriva spel. Det innehöll en hel del intressanta grejor och var snabb, men jag hann aldrig sätta mig in i det speciellt mycket.

7. PC/MS-DOS: Microsoft Basic

De första stegen inom programmering på PC tog jag i Microsoft Basic för MS-DOS. Det fick vi syssla med på tekniklektionerna på högstadiet. Jag ägnade dock inte några längre perioder i den här miljön. Eftersom jag höll kvar vid Amigan länge så fanns Windows 95 när jag äntligen köpte PC och då fanns något helt annat…

Visual Basic 6.08. PC/Windows: Visual Basic 6.0 (och tidigare)

…nämligen Visual Basic! Det här finns fortfarande fast numera heter det Visual Basic.Net, är objektorienterat och inte alls samma sak om Visual Basic 6.0 och tidigare. Just Visual Basic 6.0 tycker jag fortfarande är det roligaste programmeringsspråket jag har använt. Det fina med VB 6.0 är att det gick att göra fulhack snabbt. På några timmar gick det att slänga ihop ett Windowsprogram med gränssnitt som gjorde något specifikt.

Jag har till exempel skrivit massor av små verktyg för att generera Excel-filer utifrån data som hämtades från en SQL-server. Det var bara att dra och släppa olika knappar, textfält och annat, och sedan skriva lite kod till varje objekt. Superenkelt. Sen finns det så klart skäl till varför man ska syssla med objektorienterad programmering, men å andra sidan använde man inte VB 6.0 för att bygga ett Office-paket precis…

Så – vilken Basic-dialekt är din favorit? Skriv en kommentar här nedan!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PROGRAMMERING: Sponsrade länkar

Utveckla med Microsoft? Många verktyg och tjänster för dig som utvecklar webbapplikationer, Windowsprogram, mobila appar och mycket mer…

Kommentarer

7 kommentarer

 1. Robotnyheter2013-11-08 at 13:13Reply

  Fick också AMOS och senare AMOS Professional i julklapp och ägnade otaliga timmar åt att skriva program och små spel i dem. BlitzBasic testade jag bara en demoversion av som man fått från coverdisken till AmigaFormat eller liknande tidning. BB hade en stor fördel gentemot AMOS eftersom man kunde skapa program som använde AmigaOS eget GUI, medan AMOS-programmen kördes på separata skärmar (Amigans skärmsystem är ju ett kapitel för sig bara det). Jag tror dock aldrig BlitzBasic blev lika stort som AMOS på Amigan.

  AmigaBASIC provade man ju också lite eftersom det följde med Workbench. Innan dess var det Commodore 64:s BASIC som man också gjorde en hel del spel och program i. Det fanns ju dock inga grafikkommandon överhuvudtaget så man fick POKE:a och PEEK:a minnesadresserna direkt. Inte särskilt användarvänligt när man ser tillbaka på det.

  Programmerade även en del i QBASIC (som väl följde med Windows 3.1) på skolans PC-datorer (hade enbart Amiga hemma vid den tidpunkten). Det var rätt enkelt att porta program mellan QBASIC och AMOS eftersom de flesta kommandon var lika.

 2. David2013-10-29 at 23:35Reply

  Har också testat flera ur listan, men AMOS var ju en riktig favorit, fantastiskt roligt att jobba med. Som du nämner också enkelt att använda musik/ljud och avancerad grafikhantering typ sprites, BOBs och double buffering. Enkel kollisionsdetektering mellan objekt osv. Jag köpte även AMOS Professional då det begav sig, så alla avancerade funktioner kanske inte fanns i första AMOS. Blev glad av att se skärmdumpen från AMOS! Tack för den :)

  • Tommy k Johansson2013-10-30 at 20:39Reply

   Jag köpte också AMOS Professional – eller så fick jag det i julklapp, minns inte. Men det var ett fantastiskt roligt programmeringsspråk! :)

 3. Anders H2013-10-29 at 21:47Reply

  De som jag lade mest tid på var nog Basic för ZX-81 och sedan Commodore Basic 7.0 för C128. Men tuffast av dessa var helt klart AMOS.

 4. Olof K2013-10-29 at 10:21Reply

  VIC-20 var föregångaren till Vic-64, och var min första kontakt med basic. Det fanns listningar i tex tidningen ”Min hemdator” så att man kunde kopiera och få lite mer avancerade program. Minnet var bara 3,5kb som standard har jag för mig, så det gällde att ha korta variabelnamn.

 5. Mikael2013-10-27 at 21:01Reply

  Känner igen samtliga som du tagit upp i listan. Minns att jag själv testade Commodore 64 Basic, Amiga Basic samt AMOS. Min personliga favorit var dock Commodore 128 Basic. Den var efter vad jag minns ganska mycket förbättrad mot den man hade i Commodore 64.

  Det var roligt att programmera Basic på C-128, även om det för min egen del aldrig blev några riktigt avancerade program

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.