TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Mobilt bredband

Har du köpt fel mobilt bredband?

Skribent:
Publicerad: , 14:04
Uppdaterad: 2010-10-26, 10:49
Respons: 4 kommentarer

svensk-kvalitetsindexEnligt Svensk Kvalitetsindex (SKI) har var fjärde användare av mobilt bredband klagat hos operatören gällande kvaliteten. Det är väldigt många som även anser att deras problem inte blivit lösta.

Kritiken mot teleoperatörerna inom mobilt bredband har länge varit stark och jag tycker att operatörerna har sig själva att skylla, i och med vilseledande reklam. Det framgår ytterst sällan hur mobilt bredband fungerar i praktiken.

Problemet är att operatörerna länge marknadsförde mobilt bredband som en lättanvänd och smart lösning som ger “upp till 7,2 Mbit”. Så är det naturligtvis inte alls i praktiken. Hastigheten beror helt på hur nära en 3G-mast du befinner dig, hur mottagningen är, och hur många andra bredbandsanvändare som är anslutna till den specifika masten.

Problemet är felaktig marknadsföring

Konsumentombudsmannen sa till slut till på skarpen och krävde att operatörerna ändrade sin marknadsföring. Numera använder man vad man kallar för faktisk hastighet, vilket som regel också är skitsnack, även om det är närmare sanningen. Idag brukar det stå runt 6 Mbit – men för de flesta användare är en mer trolig siffra 2-3 Mbit. Om ens det.

mobilt-bredband-pr

Jag anser inte att detta är ett tekniskt problem. Det är så här 3G fungerar. Sitter du inne i ett hus nere i en dal, får du katastrofdålig uppkoppling. Det är samma sak med vanliga mobiltelefoner, men ett samtal tar långt ifrån lika mycket bandbredd som datatrafik.

Problemet är främst, som jag skrev ovan, att mobilt bredband har marknadsförts felaktigt. Operatörerna har “lurat” till sig kunder och fått dem att skriva på avtal på 12 eller 24 månader, i tron om att de får ett bredband som ger dem 7,2 Mbit var de än befinner sig. Det finstilta i avtalen stämmer inte helt överens med reklamskyltarna… Idag lyfter operatörerna fram faktan mer tydligt, efter KO:s påtryckningar.

Den andra delen av problemet är att många operatörer har låtit ansluta alldeles för många kunder, så att de blivit överbelastade. Av egen erfarenhet vet jag att Telenor ofta känns väldigt segt. Jag kan däremot inte klaga på kundservicen, eftersom den alltid fungerat fint.

Telia och 3 är bäst

Telia och 3 är de två operatörer som får allra bäst betyg av sina kunder.

När det gäller mobilt bredband så får Telia och 3 högst betyg av privatkunderna och Telenor står för årets förbättring. Det allra viktigaste för användarna är frågan kring tillgänglighet till tjänsten och den tekniska kvaliteten och där är Telia bäst. 3 får högst betyg på servicekvalitet och är den mest prisvärda aktören. [Källa: Tele- och datakombranschen 2010, PDF]

Det var inga oväntade siffror. 3 är ett bra val som operatör, de erbjuder bra kvalitet. Och även om alla älskar att klaga på Telia, så när det väl kommer till kritan erbjuder de bra grejor.

Rapporten från SKI berättar även om vad användarna tycker om bredband. Telia och Bredbandsbolaget är de bästa valen, medan Comhem som alltid har flest missnöjda kunder.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

SURFA MOBILT!: Sponsrade länkar

Mobilt bredband hos Tre Upp till 64 Mbit och 200 GB trafik i månaden – betydligt mer än vad konkurrenterna erbjuder!

Kommentarer

4 kommentarer

 1. The Bredbaands2010-11-18 at 09:42Reply

  På internet-bredbånd.dk finder du de bedste og billigste tilbud på bredbånd fra danske internetudbydere. Vi har gjort det let for dig at overskue tilbuddene og her er direkte links til langt de fleste selskaber, der tilbyder billigt internet, billigt bredbånd og billigt mobilt bredbånd i danmark. Vi håber du finder siden nyttig. Du kan få gode råd samt opdatering på de seneste nyheder under vores artikler i højre side.

 2. Hanna2010-10-25 at 15:22Reply

  Jag skrev lite om detta för mina stackars föräldrars räkning för ett tag sedan: ekferjan.wordpress.com/2010/07/08/internet-for-alla/ och kan ju bara konstatera att man ljuger sig blå, i såväl marknadsföring som ute bland säljare. Rätt vidrigt, faktiskt.

 3. Magnuz2010-10-25 at 14:42Reply

  Har provat dom flesta operatörers mobila bredband
  Telenor har jag kört med nu i 8 månader
  och är jag sjukt nöjd med dom
  bor 6 km ut i skogen från närmsta samhälle

  äkta fri surf och aldrig nedkopplad och hastigheterna är vad som lovas enligt Telenor =)

 4. Thomas2010-10-25 at 14:25Reply

  Har under flera veckor haft bedrövlig uppkopplingshastighet via 3:s bredband. Har varit i kontakt med supporten ett tiotal gånger, men de bara rycker på axlarna och påstår sig inte kunna göra något. Skaffade därför ett 16 Mbits modem och trodde i min enfald att det skulle bli bättre, men ack vad jag bedrog mig. Som sämst (och ofta) var jag nere på 0,8 ned och 0,02 upp, enligt bredbandskollen. Bytte därför operatör i förra veckan till Tele2. Nu har jag mellan 5-6 Mbits ned och 1-2 Mbits upp, på ett 16 Mbitsmodem. Dessutom utan begränsning som många andra operatörer har och bara 30 svenska nödmynt dyrare än 3. :-)

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.