TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Integritet

VPN: Varför ska du använda och vilken är bäst?

Skribent:
Publicerad: , 14:25
Uppdaterad: 2018-07-24, 22:13
Respons: 6 kommentarer

Skaffa bäst VPN-tjänstVill du surfa anonymt, vara säker på öppna WiFi-nätverk, eller komma åt strömmande video som bara är tillgängligt i andra länder via så kallad geoblockering? Då ska du skaffa en VPN-tjänst!

Med hjälp av VPN – Virtual Private Network – sker all din datatrafik från och till datorn genom en krypterad tunnel via din VPN-leverantör. Sajter och tjänster du besöker och använder kommer att tro att du har ett annat IP-nummer, vilket både gör dig anonym och går runt geoblockering.

Intresset för VPN har ökat ordentligt de senaste åren. Från att bara ha varit något som privata användare utnyttjat för att kunna använda Internet anonymt, finns det idag goda skäl till varför vem som helst ska överväga att skaffa en sådan här tjänst. De som tittar på Dreamfilm och liknande tjänster inom Internets gråzon, håller sig anonyma med en VPN.

Om du till exempel ofta är på resande fot, och kopplar upp dig via öppna WiFi-nät på flygplatser, tågstationer, köpcentrum och restauranger, gör du rätt i att ansluta via en VPN-tjänst. De här nätverken är klart osäkra att skicka och ta emot känslig information över. Det gäller allt från affärshemligheter till dina privata inloggningsuppgifter till olika sajter.

Använd en VPN

Att använda en VPN-tjänst är idag väldigt enkelt. De flesta programmen fungerar likadant. Du installerar dem, och loggar in med dina uppgifter som du har fått när du köpt ett abonnemang – eller fått ett testkonto.

PrivateVPN

Som läsare på TkJ.se får du 56% rabatt samt 5 månader gratis när du tecknar ett abonnemang hos PrivateVPN.

Därefter kan du välja via vilket land du ska surfa, något som låter dig komma runt geoblockeringen, och slutligen ansluter du. Svårare än så är det inte. Nu kommer all trafik att skicka genom tunneln via VPN-leverantören.

Vilken VPN-tjänst är bäst?

Du har ett stort utbud av VPN-leverantörer att välja mellan idag. Det är som sagt ett hett område, så du gör rätt i att tänka till lite extra innan du köper en prenumeration hos första bästa företag.

Med det sagt låter de flesta dig beställa en enskild månad i taget, så du kan lägga en femtiolapp – eller vad tjänsten kostar – för att utvärdera den ett tag. Därefter sparar du en slant om du köper flera månader, upp till ett år, då månadskostnaden sjunker.

Det du bör fundera över är:

 • Bandbredden. Eftersom all din trafik skickas via VPN-tjänsten så bör du undersöka om det finns någon maxgräns på trafik. Du bör också kolla hur pass kraftig uppkoppling de har – de bör ha ordentligt med bandbredd för att det inte ska bli långsamt. Det här märker du enklast genom att testa tjänsten.
 • Lagring av data. Välj en tjänst som inte lagrar några loggar. Om de gör det kan de bli tvingad att lämna ifrån sig loggarna, och då försvinner hela grejen med att surfa anonymt. Det här är framför allt viktigt om du till exempel är visselblåsare eller journalist.
 • Hur många noder de har. I vilka länder har de servrar som du kam surfa och använda Internet via? Det här ska du hålla koll på om du vill komma runt geoblockering. Om tjänsten inte har bra servrar i USA, kommer du exempelvis och hypotetiskt inte att kunna kolla på Netflix USA.

Det var vad du behöver veta för att välja rätt tjänst. Om det finns fler punkter du tycker är viktiga, lämna gärna en kommentar nedan.

Tipsa dina vänner! Lär dina kompisar om hur de kan bli säkrare på Internet.

 
Freedome VPN

Säkerhetsföretaget F-Secure har en VPN-tjänst kallad Freedome VPN.

VPN-tjänster på marknaden

Det finns som sagt gott om tjänster att välja mellan på marknaden. Här har jag samlat ihop ett gäng populära alternativ. Har du tips på fler, hör av dig i kommentarerna!

De angivna priserna är inte helt rättvisa att jämföra, eftersom tjänsterna erbjuder olika långa prenumerationer. En månad kostar till exempel mer än om du köper sex eller tolv månader, då månadskostnaden blir lägre.

Personligen använder jag PrivateVPN och den fungerar ypperligt. Men du kan absolut testa de andra, många låter dig prova gratis, innan du väljer!

 • PrivateVPN – Som besökare hos TkJ.se får du 56% rabatt på PrivateVPN. Populär! För Windows, Mac, Linux, Android och iOS. Läs mitt test. Testa gratis. Rekommenders!
 • NordVPN – cirka 28 kr/månad – Snabb och superlätt att använda – rekommenderas!. Läs mitt test.
 • F-Secure Freedome – 32 kr/mån – Även för Android och iOS. Testa gratis! Läs mitt test.
 • PureVPN – från 21 kr/månad – Populär! Fler miljoner nöjda kunder.
 • OVPN – 50 kr/månad

Läs gärna vidare i min artikel om 4 gratis och 4 kommersiella VPN-tjänster! Här kan du ladda ner gratis VPN-applikationer för att testa hur det fungerar. Gratisalternativen fungerar rent tekniskt men ofta är de betydligt långsammare – på grund av överbelastning – än kommersiella där utvecklaren har råd att bygga ut plattformen.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

6 kommentarer

 1. Sam2017-09-13 at 17:03Reply

  Jag hittat den här bloggen som presenterar gratis VPN tjänster https://hpip.blogspot.se/

 2. Magnus Liljeqvist2017-03-01 at 12:40Reply

  Hittade denna tråd på sweclockers om vpn.
  http://www.sweclockers.com/forum/trad/1114180-basta-vpn-eller-anonymitetstjanst-framst-for-torrent?p=4

 3. Varg i Veum2017-02-26 at 10:57Reply

  Jag har använt Anonine i några år nu. Mest har jag använt den till när jag laddat ner filmer, men på senare tid för att ha den påslagen hela tiden när jag surfar. När man laddat ner film har jag oftast fått nästan full nedladdningshastighet (300/100Mb lina) men surfningen lider ibland. Dröjer ibland tiotal sekunder innan vissa sidor laddas. Vet inte riktigt vad som är problemet, kanske många anonineanvändare samtidigt? Är det samma på andra tjänster?

 4. Magnus Liljeqvist2017-02-25 at 18:40Reply

  Testade Freedom:
  Kom upp i mellan 150 och 200mbit in och alltid 200 ut på dom 4 omgångarna jag körde bredbandskollen. Tror dom begränsar på 200mbit faktiskt då man hamnar så exakt.

  Även OVPN fick ett test med. ungefär 150in och 230 ut.

 5. Magnus Liljeqvist2017-02-25 at 18:03Reply

  Testade PrivateVPN nu. Har 1000/500mbit lina å får 700/500mbit på bredbandskollen utan vpn och med PrivateVPN 120/120mbit ungefär.

 6. Daniel Haaf2017-02-25 at 15:38Reply

  PureVPN är helt galet bra. Ruskigt bra tillgänglighet, hastighet och stabilitet.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.