TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Antivirus

Gratis antivirus för Windows, Mac och Android

Skribent:

Respons: 15 kommentarer

12 gratis antivirus för Windows och Mac OS XGratis antivirus har länge varit ett sätt för säkerhetsföretag att skaffa fler kunder. Genom att erbjuda en nedskalad variant av sina kommersiella produkter, lockar de nya användare i hopp om att de förr eller senare ska uppgradera till betalversionen.

Ett gratis antivirus är ett bra alternativ att köra på exempelvis din sekundära dator, om du inte vill lägga pengar på ett komplett säkerhetspaket. För din huvuddator rekommenderar jag ett riktigt helskydd, men om du har en bärbar dator som du inte använder varje dag räcker det som regel med ett gratis virusskydd. I den här artikeln har jag samlat ihop inte mindre än 12 gratis antivirusprogram för både WindowsMac OS X och Android!

När du tänker på gratis antivirus brukar AVG och Avast vara de första du kommer på. De har hängt med i många år, men de senaste åren har allt fler alternativ dykt upp. Stora och kända utvecklare av kommersiella säkerhetspaket har börjat erbjuda enklare gratis virusskydd.

Gratis och kommersiella antivirus

Panda Security, Kaspersky och Bitdefender är tre av de största säkerhetsföretagen som numera ger dig möjlighet att köra gratisversioner av deras populära programpaket. De kostnadsfria versionerna brukar oftast bara innehålla just skydd mot skadlig kod, medan de kompletta versionerna har allt från brandvägg, integritetskydd, föräldrarkontroll, skydd mot farliga webbsidor och så vidare.

Antivirus är det mest väsentliga och gratisversionerna har som regel samma motor som de kommersiella paketen innehåller. Det kan vara vissa skillnader, exempelvis när det gäller den kontinuerliga uppgraderingen av virusdatabaserna. Betalande användare kan prioriteras av nedladdningsservrarna när nya så kallade definitionslistor släpps.

Den här listan över gratis antivirus för Windows och Mac OS X (inte alla har Mac-utgåvor) är just en lista – inte något jämförande test. Framöver har jag planerat att testa de olika programmen fristående, men tills dess är det en rätt kortfattad lista för att visa hur många gratis antivirusprogram du faktiskt har att välja mellan.

Har dina vänner gratis antivirus? Tipsa gärna dem på Facebook genom att klicka på knappen:

 

Traditionella datorvirus som sprider sig själva genom att infektera filer är på god väg att dö ut. Det betyder dock knappast att det är säkrare idag. Tvärtom. Hoten är annorlunda idag. Det kommer fortfarande gott om farlig kod som du skyddar dig mot med ett antivirus, men Internetkriminella försöker hitta andra metoder att lura dig på.

Idag handlar de mesta hoten om att nätbrottslingar försöker lura dig på pengar och information, samt att infektera din dator med så kallade botnät-trojaner. Dessa trojaner installerar sig på din dator och låter därefter en botmaster utnyttja din dator för att genomföra attacker, skicka ut skräppost och annat.

Skadlig kod, framför allt trojaner, sprids till stor del genom att infektera webbsidor med en speciell kod som utnyttjar säkerhetshål i program du har installerade – ofta tillägg i din webbläsare – för att utan din vetskap installera trojaner och annan bråte på datorn.

Bedrägerier på Facebook

Facebook och andra sociala nätverk är stora vattenhål för cyberskurkar som vill stjäla dina pengar och personliga uppgifter. Missa inte artikeln 9 tips för att bli säker på Facebook!

Nätfiske och bedrägerier är det nya stora

För övrigt ligger hoten i olika former av bedrägerier; nätfiske (phishing) är populärt. Det innebär att man försöker lura dig till att själv lämna ifrån dig dina personliga uppgifter. Användarnamn och lösenord, kreditkortsnummer och så vidare. Denna typ av hot är svårt för antivirus att stoppa eftersom man inte kan hindra användare från att själva lämna ifrån sig privata uppgifter.

Ett bra säkerhetsprogram som skyddar dig mot allt, behöver alltså dels hålla koll på att ingen farlig kod installeras eller körs på din dator, samt att du inte infekteras när du besöker smittade webbsidor. Dessutom måste man försöka hindra dig från att besöka sidor som är gjorda för nätfiske.

Gratis antivirus innehåller sällan alla funktioner. Syftet med gratis antivirus är att du ska gilla programmen så mycket att du köper deras fullversioner. Det betyder inte att programmen inte fungerar i gratisversionen. Gratis antivirus har alla standardfunktioner du behöver för ett grundläggande skydd. De ger dock inget komplett skydd, som kompletta säkerhetspaket gör. Däremot är de betydligt bättre än ingenting alls.

Du bör därför komplettera gratis virusskydd med antispyware (exempelvis SuperAntiSpyware) samt ett skydd mot farliga webbsidor (SiteAdvisor är ett bra val).

Svenska kommersiella säkerhetspaket

Innan vi går igenom de fem bästa gratis antivirusprogrammen kommer här en lista över alla svenska säkerhetspaket, som innehåller allt skydd du kan tänkas behöva. Just nu rekommenderar jag Symantec Norton Security, som jag gav 9 av 10 i betyg för ett litet tag sedan.

2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.

12 gratis antivirus, Windows och Mac

1. 360 Total Security

Plattform: Mac OS X, Windows
360 Total Security har jag ingen personlig erfarenhet, men jag har fått flera rekommendationer från läsare. En intressant detalj är att själva virusskyddet är kombination av motorer från 360 Cloud Scan Engine, 360 QVMII AI Engine, Avira och Bitdefender. Mac-versionen hittar du under menyn Products. Här finns även ett antivirus för Android.

2. Ad-Aware Free Antivirus+

Plattform: Windows
Ad-Aware var under många år de facto-standard för antispyware. Nu har företaget vidareutvecklat programmet till att även innehålla ett antivirus. Den senaste versionen av Ad-Aware Free Antivirus 12. Programmet skannar efter och eliminerar hot i form av virus, trojaner, ransomware, spyware och annan farlig kod.

TkJ Rekommenderar, liten

3. Avast Free Antivirus

Plattform: Mac OS X, Windows
Ett av de äldsta gratis antivirusprogrammen är Avast, som numera finns i flera versioner med olika prislappar – den gratis versionen finns så klart fortfarande kvar. Avast Free Antivirus finns översatt till svenska och för både Windows och Mac OS X.

Avast gratis antivirus

Avast Free Antivirus är ett av de äldsta gratis antivirusprogrammen, med hundratals miljoner användare.

4. AVG Free Anti-Virus

Plattform: Mac OS X, Windows
AVG Free Anti-Virus är det andra mest kända gratis antivirusprogrammet, som har många år på nacken och med miljontals användare. I likhet med Avast har även gratisversionen flera funktioner utöver själva virusskyddet.

5. Avira Free Antivirus

Plattform: Mac OS X, Windows
Aviras gratis antivirus finns numera även i ett mer heltäckande paket, som förutom virusskydd även innehåller skydd mot ransomware, skydd av din privata integritet samt skötsel av systemet för att hålla din dator i trim.

Gratis antivirus, Avira för Mac OS X

Skärmdumpen kommer från Aviras version för OS X, men det ser ungefär likadant ut på Windows.

6. Bitdefender Antivirus Free Edition

Plattform: Mac OS X, Windows
Bitdefender har flera kommersiella säkerhetspaket med olika mängder finesser. Deras gratisalternativ Bitdefender Antivirus Free Edition är däremot ordentligt nedskalat, och passar därmed fint för dig som vill ha ett tystlåtet och väldigt lättanvänt virusskydd. De har även säkerhetsappar för surfplattor respektive smartphones med Android.

7. Chili Security Free Antivirus

Plattform: Mac OS X, Windows
Chili Securitys alternativ på marknaden är ett program avsett att arbeta i det tysta och utan att slöa ner din dator. Förutom skydd mot virus och annan farlig kod erbjuder programmet även spamskydd. Enligt egen utsago är det också fritt från annonser.

8. Comodo Antivirus

Plattform: Linux, Mac OS X, Windows
Comodos gratis antivirus är det enda i listan som utöver OS X och Windows även finns för Linux. Programmet har fått god kritik från olika testlab som genomför tester för att bedöma hur pass effektivt virusskyddet är.

9. Kaspersky Free Antivirus

Plattform: Windows
Kaspersky är ett av de stora kända säkerhetsföretagen som erbjuder en gratisversion av sitt virusskydd. Kaspersky Free Antivirus skyddar mot farlig kod, skadliga webbsidor och det skyddar din personliga integritet – och det utan att påverka datorns prestanda. Det kan även hjälpa dig att optimera ditt system.

10. Panda Free Antivirus

Plattform: Windows
Panda Free Antivirus hette tidigare Panda Cloud Antivirus, och jag har skrivit ett antal poster om det programmet. Ett av målen med programmet är att skapa ett så lättanvänt och krångelfritt program som möjligt. Det sänker inte prestandan på din dator och det tar automatiskt hand om uppdateringar och konfigurering.

11. Sophos Home

Plattform: Mac OS X, Windows
Sophos använder samma teknik som deras säkerhetsprogram riktade mot företag, för att skydda dina datorer mot farlig kod, skadliga webbsidor, ransomware och annan bråte. Sophos Home är gjort för att vara enkelt att använda och effektivt.

Sophos gratis antivirus för OS X

Sophos gratis antivirus finns även för Mac OS X.

12. ZoneAlarm Free Antivirus+

Plattform: Windows
ZoneAlarm är kanske mest kända för deras brandvägg, som under många år var den bästa gratis brandväggen för Windows. ZoneAlarm Free Antivirus+ har kommit i version 2017 och det skyddar mot skadlig kod och hackerangrepp och andra intrångsförsök i din dator. Det skyddar även din personliga integritet.

Vilket antivirusprogram använder du? Kör du gratis antivirus eller kommersiellt säkerhetspaket? Lämna gärna en kommentar här nedan!

Skydda dig mot hot på Internet

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

15 kommentarer

 1. Går allting att hacka?2018-03-30 at 22:56Reply

  […] olika sätt eftersom att man kan göra det svårare för en angripare att genomföra intrånget. Därför är det viktigt att skydda sig och därför är det också en bra start med ett gratis anti… Du kan också skydda dig på andra sätt med t.ex. en brandvägg, eller plugins (eller andra […]

 2. Iréne Walton2017-04-12 at 11:42Reply

  Hej! Jag har precis försökt ladda ner Avast och AVG till min LG dator fr. 2009. Har aldrig haft den typen av problem förr. Det är på slutet av nerladdningen som det inte lyckas. Jag har Mozilla Firefox. Någon som kan ge mig ett tips eller hjälpa mig? Iréne

 3. GGG2015-08-14 at 17:51Reply

  Tycker dom flesta större vanliga antivirus program har blivit väldigt blotade, massor av popupprutor om extra funktioner som de vill man ska köpa, osv, kör Avast free, men börjar tröttna på allt detta, vill ha en enkelt men effektivt antivirus som gör sitt jobb och håller tyst..

  • Tommy k Johansson2016-07-18 at 23:16Reply

   Jag ska hålla utkik efter detta, men jag håller med dig. Gratisversionerna har blivit rätt tjatiga om att man ska uppgradera till fullversion…

   Å andra sidan; en fullversion är en rätt billig försäkring för att hålla sin dator skyddad.

   Men jag vet att alla inte har råd eller lust att betala, så jag tänker fortsätta tipsa om gratis antivirus.

   • Ronny Gustavsson2017-08-30 at 20:46Reply

    Bara trams att man inte orkar klicka bort en eller två popups från Avast när man får ett utmärkt program gratis. Bästa Online-scannern som också är gratis är ESET. Den tog två virus som Avast inte klarade. Så det är bra att köra brett.

 4. Henrik Wilson2015-08-13 at 15:51Reply

  Jag har använt AVG i många år och det har fungerat bra, tills nu när jag installerade den senaste uppdateringen 2015.0.6125. Då fungerar det inte att skriva i dagboken i programmet Sport Tracks 3.1.5681. Det kommer upp ett felmeddelande och programmet stängs. Efter att jag har avinstallerat AVG, så fungerar Sport Tracks igen.

 5. Mole2015-03-09 at 12:05Reply

  Tack för den fina redovisningen men varför finns inte ”ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall 2015” med i din lista?

 6. Lars2015-02-24 at 10:54Reply

  Undrar varför 360 Internet security(QIHO) aldrig nämns i diskussionen,
  då det är både gratis och högt rankat av AV-comperatives och AV-test?

 7. TB2015-02-24 at 07:24Reply

  Har prestandan hos AVG:s webbsideskydd förbättrats? När jag testade det för några år sedan var jag tvungen att stänga av detta, då det segade ner surfandet väldigt mycket. Att skanna alla länkar på en sida tar tid.

  • Tommy k Johansson2015-02-25 at 09:41Reply

   Good point. Ska testa det. Du har rätt i att den funktionen har varit tokseg.

 8. Håkan Andersson2015-02-23 at 22:11Reply

  Avast är bäst enligt mig.

 9. Henrik Andersson2015-02-23 at 22:00Reply

  är det inte lite tidigt att ut nämna bästa gratis antivirus 2015 2 månader in på året? :)

  • Tommy k Johansson2015-02-25 at 09:41Reply

   De flesta 2015 års versioner av antivirus kommer i slutet av 2014. Så jag chansar. ;) Kan ju alltid uppdatera och ändra åsikt om så behövs. :)

 10. Hasse Persson2015-02-23 at 21:23Reply

  Har kört Avast i många år.Fungerar bra.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.