TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Hårdvara

9 smarta tips för längre batteritid till din bärbara PC!

Skribent:
Publicerad: , 15:08
Uppdaterad: 2011-01-26, 11:56
Respons: 14 kommentarer

Spara batteritid på din laptopBatteritiden är alltid ett problem för bärbara datorer. Köper du en billig dator kommer batteriet inte att vara speciellt roligt. Men även lite dyrare datorer erbjuder sällan några supertider. HP skapade emellertid rubriker igår, när de presenterade sin HP EliteBook 6930p som ska ha ett batteri som klarar 24 timmar!

Det finns en del tips på hur du kan göra för att förbättra batteritiden i din bärbara PC. Här har jag samlat ihop ett par tips. En del ger bättre batteritid, en del gör att ditt batteri lever längre. Batterier slits nämligen och ju äldre de blir desto kortare batteritid får de.

1. Ladda upp från start
När man får en ny dator kastar man sig över den och börjar leka direkt. Egentligen ska du låta datorn laddas fullt, sedan använder du den till batteriet är tomt och därefter laddar du upp den igen. Det är ett bra tips att göra så här en gång i månaden för att öka livtiden på batteriet.

2. Inget batteri vid strömadapter
När du har datorn ansluten till strömadaptern så att du får elektricitet från vägguttaget, bör du koppla ur batteriet. Annars kommer batteriet att konstant befinna sig i uppladdningsläge, vilket skadar livslängden.

3. Koppla ur om du inte använder
Ska du inte använda din bärbara dator bör du plocka ut batteriet. Lägg det på ett ställe där det är mörkt och rumstempererat, exempelvis i en garderob.

4. Undvik värme och kyla
Hög värme och kyla är inte bra för batterier. Det mest vanliga tillfället när detta problem uppstår, är när du lämnar din bärbara dator i bilen under sommaren. Det är inte nyttigt för batteriet.

5. Ändra energiinställningarna
Här kan du öka batteritiden ordentligt. I Windows finns många inställningar för hur datorn ska spara energi. Ta en titt under Kontrollpanelen och energialternativ. Har du Windows XP finns det inte jättemycket att välja mellan, men om du har Windows Vista kan du justera massor. Du kan exempelvis ställa in hur effektivt processorn ska arbeta.

6. Dra ner ljusstyrkan
Skärmen drar naturligtvis en del ström. Genom att helt enkelt dra ner ljusstyrkan kommer du att få mer batteritid.

7. Stäng av trådlöst nätverk
De flesta bärbara datorer har idag stöd för trådlöst nätverk, och en del har även Bluetooth. Använder du inte dessa funktioner bör du stänga av dem. Ofta finns det en knapp för att snabbt stänga av ditt trådlösta nätverkskort – leta efter en knapp som heter WiFi eller liknande. De trådlösa funktionerna drar mycket ström, så här får du avkastning.

8. Koppla bort extraprylar
Om du har externa tillbehör, drar dessa ström. Vanligast är så klart USB-enheter. Du kanske använder en extern mus, USB-minnen, externa hårddiskar och så vidare. Om du inte nödvändigtvis behöver dem, koppla ifrån dem.

9. Undvik CD/DVD
Din CD/DVD-spelare (till det räknas givetvis Blu-ray) kräver en hel del för att få skivan att rotera. Du kan komma ifrån detta genom att kopiera materialet på skivan till datorns hårddisk.

Har du fler tips på hur man kan öka batteritiden i bärbara datorer? Lämna gärna en kommentar här nedan!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

BATTERI: Sponsrade länkar

Powerbank som klarar bilbatteri!
Vooni Jumpstarter Powerbank räddar din dag oavsett vilket batteri som tagit slut! Jumpstarter klarar nämligen att både ladda smartphones, surfplattor och datorer – och starta bilen när bilbatteriet är tomt. Det här är en väldigt bra pryl att ha i bilens handskfack… 10 adaptrar för olika strömuttag medföljer.
Läs mer om Vooni Jumpstarter!

Kommentarer

14 kommentarer

 1. [email protected]2013-02-25 at 20:26Reply

  Allt jag säger e inte lögn…

 2. Laptop batteri2010-06-17 at 10:52Reply

  […] http://blogg.tkj.se/batteritid/ […]

 3. Mackan2009-08-30 at 15:10Reply

  Vad är det verkligen nu som gäller med nya batterier? :-)

  Får en ny laptop (Acer) nu i veckan och jag vill gärna ha reda på hur jag ska ta hand om mitt batteri från början.

  Kanske jag ska vända mig till acer och fråga vad dom rekomenderar om sina batterier?
  Ska jag följa dom råden som står skrivna här ovanför?
  Nån som har några tips?

  Mvh.

 4. Hans2009-05-11 at 09:35Reply

  Kan rekommendera det Intel-utvecklade programmet Powertop i Linux. Letar rätt på energislukande enheter/processer och ger förslag på åtgärder för att minska energiförbrukningen. Visar förbrukningen i watt.

  Annars ger kommandot ’cat /proc/acpi/battery/BAT0/state’ (testat på en EeePC med Linux) information hur mycket energi ens bärbara använder i batteriläge. Strömförbrukningen mäts i mA. Dividerar man kapaciteten (mAh) med detta tal ges en uppskattad batteritid i timmar (h).

  Har gjort lite tester och fått ner förbrukningen på en HP från 22 W till 14 W och från 9 W till 6 W på en EeePC. Så visst har det betydelse.

  Som du nämner är det en superb idé att inaktivera enheter man inte använder. Tex. bluetooth, cd/dvd, SD-enhet, wlan, webcam etc. Ett annat trick är att använda ett temporärt filsystem (tmpfs) som lagrar data på ramminnet så hårddisken används i mindre utsträckning. För journalförande filsystem som ext3 kan man dessutom ändra tiden för writeback-intervall.

 5. DappleGeisha2009-05-10 at 11:48Reply

  Tar du ut batteriet när du använder ström, även om batteriet har lithiuminhalt, haaller det mycket längre, samt behaaller sitt originella användningstid.

 6. Elin2009-01-13 at 08:38Reply

  Jag har noll koll på batterier, så jag skulle bli glad för ett litet råd. Jag har en ganska ny bärbar dator, och har aldrig använt batteriet än (inte ens laddat det–då jag tog ur det innan jag använde datorn första gången). Kan batteriet skadas av att jag använder det för sällan?

 7. Ulf2008-11-08 at 17:24Reply

  Batterier ja. Mycket myter och gamla råd är det.

  1 Batteriet tar inte skada av att sitta i när du har strömkabeln ansluten. Moderna datorer ser till att inte ladda ett batteri mer än det behövs. Tar du ur batteriet en längre tid så riskerar du att ladda ur det backup-batteri som finns i en del datorer.

  2 Att man ska börja med att ladda ur och ladda upp batterierna på en modern dator, beror på att man ofta har en intelligent laddning av batterierna. Genom att ladda ur/ upp batterierna första gången ”lär” sig datorn ditt batteris kapacitet och kan därmed ladda det på bästa sätt. Dessutom får du en bättre visning av hur mycket batteritid du har kvar.

  3 Man förstör inte batterierna genom att låta datorn ladda ur dom helt. Detta beror på att datorn stänger av och alltid lämnar lagom mycket laddning kvar i batteriet.

  Alla gamla rykten om minneseffekt urladdning mm kan ni glömma när det gäller moderna datorer och batterier.

  Ett batteris (eller som det heter ackumulator) livslängd anges i hur många laddningscykler det ”tål” (brukar ligga runt 1000). Med laddningscykel menas totalt ur och uppladdning.
  Laddar man ur ett batteri helt och sen laddar upp det, har man förbrukat en laddningscykel.
  Laddar man ur ett batteri 10% och sen laddar upp det tio gånger har man även då förbrukat en laddningscykel.

  Annars så var tipsen bra i artikeln. Var rädd om batteriet och utsätt det inte för för hög värme (gäller även datorn)

  Kom ihåg, elektronik åldras minst när det används.

  Så använd er dator och ha trevligt.

  Ulf (tele/ data-tekniker)

 8. Peter2008-09-11 at 02:27Reply

  Enligt http://www.batteryuniversity.com så är råd nr 1 fel. Rådet att helt ladda ur batteriet stämmer för NiCd-batterier. För NiMH gäller var tredje månad. Ett Li-ion batteri, vilket är det vanligaste i dagens laptops, skall helst inte laddas ur till mindre än 20%. När man tar ur ett Li-ion för att lagra det så skall det helst vara laddat till 40% och ligga i en väl försluten plastpåse i kylen (inte frysen).

 9. Fredrik2008-09-10 at 22:23Reply

  Hm. Mindes tydligen en detalj fel – batteriet vill inte vara varmt när det är fulladdat vilket kan vara ett problem i en bärbar som är på, så under långvarig extern strömförsörjning är det lämpligt att ta bort batteriet.

  Rekommenderar sajten Battery University vars täckning vad gäller batterier slår det mesta: http://www.batteryuniversity.com/parttwo-34.htm

 10. Fredrik2008-09-10 at 22:12Reply

  Det är Li-On som är de nyaste batterierna som används: http://en.wikipedia.org/wiki/Lithium_ion

  Dessa har *inte* samma samma minnesproblem som Ni-MH har. De behöver varken laddas fullt eller tömmas helt – det finns till och med risk för att vissa batterier slutar fungera om de laddas ur helt. Man vinner inget på att ta ur batteriet när man har extern ström ansluten då batterierna faktiskt inte är fulladdade när så indikeras; då är det fortfarande ett par procent kvar att ladda som tar lång tid (flera timmar).

 11. Mattias2008-09-10 at 18:23Reply

  Tvåan stämmer inte om man har nyare dator (med vista?)

 12. Ola Johansson2008-09-10 at 16:21Reply

  Hade själv tänkt att skriva om detta men det är jävligt svårt. Känns som det finns oändligt med myter och teorier om det hela.

  Jag menar som t.ex saken med att man inte ska ha i sladden när man använder datorn. Varför gör inte datortillverkarna så att den inte ”befinner sig i konstant laddningsläge”? Typ att man kan ställa in så att ”börja ladda först när batteriet är på 70%” eller något sådant. Tycker det verkar lite mysko allting.

 13. TkJ2008-09-10 at 16:16Reply

  Gustav: Rätta mig gärna, men Li-On-batterier är väl de som sitter i äldre datorer? Numera har man Ni-MH-batterier och de ska laddas ut helt. Eller?

 14. Gustav2008-09-10 at 16:05Reply

  Enligt FriedBeef så ska man inte låta nyare batterier ladda ur helt, utan det är endast för äldre datorer med minnesproblem (punkt 8).

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.