TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Digitalfoto

Så tar du bättre digitalfoton med din iPhone

Skribent:
Publicerad: , 17:45
Uppdaterad: 2012-05-17, 10:18
Respons: 6 kommentarer

Bättre digitalfoto med iPhoneÄven om allt fler köper digitala systemkameror, är det mobilen vi alltid har med oss. Och den bästa kameran är alltid den du har med dig. Här får du tips om hur du tar bättre foton med din iPhone – även om de flesta tipsen även fungerar för andra mobiler.

iPhone har blivit extremt populär som digitalkamera. På fotosajten Flickr är numera iPhone den mest använda digitalkameran, vilket talar sitt tydliga språk. I och med iPhone 4 har kameran blivit riktigt bra för att vara mobilkamera.

Om jag ska vara ärlig är jag personligen rätt dålig på att verkligen använda mina digitalkameror. Jag glömmer helt enkelt bort det. Men sedan jag skaffade Camera+, som jag tar upp nedan, har det blivit roligare att använda mobilkameran.

Min fru är betydligt bättre på att fota och hon använder sin iPhone 4 väldigt aktivt. Själv har jag jämt race mellan min iPhone, min billiga kompaktkamera och min gamla hederliga Nikon D70.

Gör det lätt att starta kameran

En sak som sätter käpp i hjulet för att ta foton med din mobilkamera, är om det inte går snabbt att starta kameran. Du vill kunna ta upp mobilen och en sekund senare ta ett digitalfoto.

Kameran i iPhone 4Om du har barn eller husdjur vet du vad jag menar – varken barn eller djur sitter kvar i sin posé under tiden du letar upp kameraapplikationen i din mobil…

Till att börja med ska du se till att din kameraapplikation ligger på ett ställe där du snabbt når den. I din iPhone flyttar du runt ikoner genom att hålla nere fingret på en valfri ikon. Då börjar alla att vibrera och nu kan du flytta.

Du kan till exempel lägga din kameraapplikation nere i dockan, så att du når den oavsett vilken skärm du befinner dig på. Annars är det lämpligt att lägga den på första hemskärmen.

Kamera-appen som medföljer iPhone är inte jättebra, eftersom den är rätt simpel (i alla fall i iOS4). Ett vanligt problem är att den kan ta väldigt lång tid att öppna. Det beror på att du har för många digitalfoton i ditt album. Du löser det genom att ansluta din iPhone till datorn, och flytta över bilderna från mobilen. Passa på att ta en extra backup!

Bra appar för bättre digitalfoton

Camera+ iPhoneDet finns mängder av bra kamera-appar som du kan använda som alternativ till den vanliga. Jag rekommenderar Camera+, som är grymt bra. Den kostar 15 kronor och är värd varenda öre. Du laddar ner Camera+ här.

Två smarta fördelar när du fotograferar med Camera+, är att du kan ta flera bilder i följd – bilderna som tagits bearbetas i bakgrunden så du kan fortsätta fotografera omedelbart, och att du ser ett rutnät enligt tredjedelsregeln (se tips om att komponera bilder här nedan).

Camera+ låter dig redigera dina digitalfoton när du tagit dem. Du kan förändra färger och beskära, men det finns även massor av filter och ramar som gör dina bilder mycket snyggare. Det är väldigt lätt att få bilder att bli riktigt snygga i Camera+.

Komponera dina bilder snyggt

Det är så klart lätt att bara ta en bild rakt upp och ner, men om du lägger en halv sekund på att komponera bilden blir den hundra gånger bättre.

Ovan nämnda tredjedelsregeln är ett lysande tips som används av alla fotografer. Du tänker dig ett rutnät över bilden som delar in den i 3×3 rutor (ovan nämnda app Camera+ visar ett sådant rutfält) och sedan ska du se till att objektet i bilden placeras där linjer korsas. Jämför gärna med ett porträttfoto där personen placerats precis mitt i bilden.

Ta dig ner till objektets nivå. Ska du fotografera barn eller husdjur – gå ner på knä eller lägg dig ner. Fotografera inte uppifrån, såvida du inte, av någon sadistisk anledning, tydligt vill markera att barnet är underställt dig. Kvällspressen använder den här metoden; offer fotograferas ovanifrån, förtryckare underifrån.

Digitalfoto barn

Ett annat tips är att inte kapa folk vid knäna. Får du inte plats med helbild, kapa hellre strax ovanför midjan.

Du kan läsa fler tips om hur du kan komponera snygga bilder i artikeln 9+ tips för att ta roligare digitalfoton.

Tänk på bakgrunden i dina digitalfoton

Mobilkameror låter dig ytterst sällan ställa i bländaren (f-värdet) så att skärpedjupet blir kortare. Istället tas alla bilder med långt skärpedjup, vilket betyder att saker både nära och långt borta är i skärpa.

I vanliga digitalkameror kan du sänka skärpedjupet så att bakgrunden blir suddig. Normala mobilkameror låter dig inte göra det. Därför är det bra att tänka på vad som finns i bakgrunden innan du tar din bild. Ska du ta ett porträtt, flytta personen så att det inte är något konstigt i bakgrunden.

Se till att du har tillräckligt med ljus

Ljus är A och O för att ta bra bilder. Sensorn i iPhone 4 är visserligen rätt bra men i dålig belysning tenderar foton att bli kassa. Du löser det här genom att tända en lampa.

iPhone 4 har en inbyggd blixt, som också kan tändas och fungera som en lampa. Det är väl ingen höjdarfunktion men om det är alldeles för mörkt och du inte kan skaffa annan belysning, är det bättre än ingenting. Du trycker på Blixt-ikonen i din kamera-app för att aktivera lampan.

Glöm inte att rengöra linsen

Erkänn att du inte behandlar din mobil likadant som din systemkamera! Nejdå, mobilen far upp och ner i byxfickan, den kastas och tappas, och har du barn springer de gärna iväg med den och leker med den med matkladdiga fingrar.

En del mobilkameror har linsskydd, men det saknar iPhone. Därför behöver du med jämna mellanrum rengöra linsen. Använd dig av en antistatisk duk, exempelvis sådan som medföljer glasögon. Undvik att torka med diskhandduken eller våtservetter. Innan du torkar bör du blåsa av linsen ordentligt, så att det inte finns några små hårda dammkorn som repar glaset när du torkar.

Undvik den digitala zoomen

Digital zoomiPhone fick i och med en uppgradering av iOS en digital zoom. Precis som på alla digitalkameror som har digital zoom ska du undvika att använda dessa. Om du vill zooma behöver du en optisk zoom.

Digital zoom innebär att kameran mjukvarumässigt zoomar upp bilden, vilket gör att kvaliteten blir usel. Det är samma princip som om du öppnar en bild i Photoshop och sedan förstorar bilden. Resultatet blir grynigt.

Det är bara en dåliga TV-serier som man kan zooma upp bilder och ta fram detaljer som inte finns med i originalet. :-)

Våga experimentera!

Det sista tipset jag vill ge, är att strunta i alla tipsen jag givit! På sätt och vis. Det absolut bästa med digitalkameror är att du kan fotografera hur mycket som helst, utan att det kostar något, och att du kan redigera bilderna efteråt.

Utnyttja detta faktum och låt fantasin flöda. Ta bilder ur konstiga perspektiv, använd annorlunda ljussättning, fokusera på fel saker. Testa och lek! Ju mer du fotograferar, desto bättre fotograf kommer du att bli. Visst är en del människor mer kreativa än andra, men träning ger erfarenhet.

Fyll gärna på med andra tips! Du får gärna komma med förslag på andra kamera-applikationer du gillar – både för iPhone, Android, Symbian, Windows Phone 7 eller andra system.

Inspiration: The Next Web

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Apple iPhone!: Sponsrade länkar

Tillbehör för iPhone 8 Här hittar du massor av tillbehör; headset, skal och så vidare…

Kommentarer

6 kommentarer

 1. Lena2012-08-08 at 23:27Reply

  Bra information. Jag fotade mkt förut innan de digitala kamerornas era. Såklart skaffade jag enkel digitalkamera, men samma entusiasm infinner sig inte som förr. Men nu har jag återfått en del av det roliga med att jag skaffade mig en Iphone 4s som jag fotar med och videofilmar. Men kan du el ngn hjälpa mig? När jag lagt över bilder från Iphone 4s till PC, Windows fotogalleri så går det inte att rotera bilderna, ingen redigering alls går. Det kommer upp en ruta som säger att ”Det går inte att rotera den här bilden, den är antingen skrivskyddad eller används i ett annat program” Inget av det stämmer. Snälla hjälp mig.

 2. Ingo2012-06-28 at 07:22Reply

  En reflektion:
  Sen iOS 5?, så finns snabbgenväg till iphones egna kamera app direkt på låsskärmen.
  Visst är inte originalet det bästa, med den smidigs tillgången till kameran väger upp detta.

  Med senaste versionen av dropbox finns automatisk uppladdning av bilder och filmer, så möjligheterna är goda att aldrig ha för mycket bilder i kameraalbumet som påverkar starttiden av appen.

  Blev visst två reflektioner.

 3. Rob2011-08-03 at 21:31Reply

  Mycket bra jobbat, bra info, sjukt bra !!

 4. Sebastian2011-08-01 at 21:36Reply

  Bra jobbat, men det känns som du skrivit detta förut? Eller har jag helt fel?

  • TkJ2011-08-01 at 23:24Reply

   Sebastian: Jag har skrivit 4500 blogginlägg, så jag börjar bli som The Simpsons – det är svårt att göra något helt nytt. ;)

 5. Nils2011-08-01 at 21:05Reply

  Bra information. Personligen tar jag mycket bilder med min iPhone och känner att de bilderna jag tar inte behöver bli tagna av någon proffsig kamera utan att min iPhone räcker väl till. Problem som ofta uppstår är dock att jag är så darrig på handen – dvs bilderna blir ibland suddiga. Kan låta lite löjligt men finns det någon pryl som till ex. ett miniatyrstativ eller liknande man kan köpa till en billig penning?

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.