TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Internet-bedrägerier

Bedragare på nätet lurar dig med falska ransomware

Skribent:
Publicerad: , 21:53
Respons: Skriv en kommentar!

Ransomware - skydda digDet förmodligen största problemet med säkerhet idag är så kallade ransomware. Jag har skrivit om dessa vid ett flertal tillfällen. Ransomware är en typ av skadlig kod som låser din dator eller krypterar dina filer, för att sedan kräva att du betalar en lösensumma för att få tillbaka åtkomsten.

Metoden har visat sig vara väldigt effektiv ur bedragarnas perspektiv. Många av de som drabbats av ransomware ser ingen annan utväg än att betala pengarna. Det enda sättet att komma runt att betala för en krypteringsnyckel, är om du har bra säkerhetskopior på alla dina viktiga filer. Något som många slarvar med.

De flesta ransomware fungerar genom att först infektera din dator, och därefter kryptera dina dokument och filer. Sedan visar de ett meddelande som helt enkelt talar om vad man gjort, och för att kunna dekryptera filerna krävs du på en lösensumma (därav namnet).

I och med att krypteringar idag är så pass avancerade, går det i praktiken inte att knäcka koden. Har du ingen backup på dina filer, och om du inte klarar av att se filerna försvunna, finns det inte så mycket val än att betala.

Dela till dina vänner! Hjälp dina kompisar att lära sig hantera ransomware. Det viktigaste skyddet mot alla faror på Internet är kunskap.

 

Kaspersky och Intel Security har visserligen en tjänst som heter No More Ransom, där man försöker hjälpa offer med gratis krypteringsnycklar. Dessa har företaget samlat ihop genom att ta sig in i cyberbrottslingarnas command & control-servrar (C&C-servrar). Det finns dock ingen garanti för att dessa nycklar fungerar.

Jag har också läst att säkerhetsprogrammet AntiMalwareBytes kan hjälpa dig att stoppa en del ransomware. Förmodligen inte sådana som krypterar dina filer, men det finns också ransomware som låser din dator. Den så kallade polistrojanen är en sådan.

Ransomware
image-24850

Ransomware är en kassako för cyberkriminella, och något vi behöver få stopp på.

Många betalar lösensumman

När till och med FBI rekommenderar företag att helt enkelt betala lösensumman, eftersom det inte finns så mycket alternativ, kan man förstå hur stort problemet är…

Nu skriver TechWorld om en undersökning som har räknat ut att två av fem ransomware-attacker faktiskt aldrig krypterar några filer. Istället förlitar brottslingarna sig på att begreppet är så pass välkänt att man kan lura offer till att betala lösensumman ändå.

Rapporten visar även att en tredjedel av offren betalar lösensumman. Det är alltså inte svårt att se varför cyberkriminella lockas av ransomware. Det rör sig om enorma summor pengar som brottslingarna tjänar på sina bedrägerier.

Skydda dig mot ransomware

Det första steget i att skydda dig mot ransomware, är att skaffa ett bra antivirusprogram – antingen ett komplett säkerhetspaket eller ett gratis antivirus. Nu räcker det dock inte för att helt stoppa angrepp.

Idag sprids trojaner ofta genom att utnyttja säkerhetshål i framför allt tillägg i din webbläsare (Acrobat Reader och Flash Player är två tillägg som är skyldiga till många säkerhetshål).

Om de skript som körs på infekterade webbsidor – det kan vara vilka webbsidor som helst, inga är helt säkra – hittar ett bra säkerhetshål, försöker de infektera datorn utan att du som användare ens märker av det. Såvida du inte har ett effektivt antivirusprogram.

En annan metod för att sprida farlig kod är att exempelvis använda phishingmejl. PostNord har varit drabbade av att brottslingar använt dem som avsändare för att lura mottagare till att klicka igång infekterade bifogade dokument. (Källa: GP)

Kan bedragarna lura användare att själva klicka igång skadlig kod, är det svårt för antivirusprogram att stoppa det. Virusskydd kan inte hindra användare från att göra dumheter.

Dekryptera ransomware
image-24851

Tjänsten No More Ransom försöker hjälpa dig att gratis hitta krypteringsnycklar för att rädda dina drabbade filer.

När trojanen väl har infekterat datorn, kan du antingen betala lösensumman för att få krypteringsnyckeln, eller så kan du blåsa hela systemet och leva med att du förlorat filerna. Men innan du gör det kan du prova ovan nämnda No More Ransom – har du tur hittar du en fungerande nyckel.

Det enda säkra kortet för att slippa ge pengar till brottslingarna, är att ha en fungerande backup-lösning. Har du ordentliga och ständigt uppdaterade säkerhetskopior på alla dina viktiga filer, kan du strunta bedragarnas hot. Då kan du formatera om hela systemet och sedan återskapa allt från säkerhetskopiorna.

De flesta av de företag som betalat lösensummor efter att blivit drabbade av ransomware, har nog sett över sina rutiner för säkerhetskopior. Men det är ju ganska trist att de inte gjorde det förrän de blivit blåsta av nätbrottslingar…

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.