TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Konsument

Läsare drabbade av telefonbedragare från ”Microsoft”

Skribent:
Publicerad: , 14:31
Respons: 10 kommentarer

microsoft +1000181-bedrageriFörra veckan skrev jag om ett nytt bedrägeri där engelskspråkiga personer ringer upp svenskar (från numret +1000181) och försöker lura dem att installera fjärrstyrningsprogram på sina datorer. Efter att jag skrivit om det i mitt nyhetsbrev fick jag flera mejl från drabbade användare.

Bedragarna verkar använda sig av flera metoder men det handlar i samtliga fall om engelskspråkiga personer som ringer upp och säger att personens dator drabbats av virus och andra säkerhetsproblem. Personerna sig vara från antingen Microsoft eller ett företag som samarbetar med Microsoft.

Efter att jag skrev om nyheten i mitt nyhetsbrev har jag fått ett tiotal mejl från läsare som har blivit uppringda. Metoden är att bedragarna uppger sig jobba för Microsoft, och att de ringer på grund av att de märkt att användarens dator är smittad av virus. För att råda bot på detta erbjuder man sin hjälp.

Läsaren Göran berättar att de ringt upp ett par tillfällen, och erbjöd honom en lösning för $199 – motsvarande cirka 1300 kronor. Göran föll inte för knepet utan bad dem identifiera sig ordentligt, varefter de slutade ringa.

En annan läsare, Olle, berättar att han belv uppringde av en kvinna som sade sig arbeta på Microsoft och att de fått en indikation på att Olles dator var infekterad av farlig kod. Hon ville att läsaren skulle sätta sig vid sin dator och göra som tillrådd (gissningsvis ville hon att han skulle beställa deras ”tjänst” för 1300 spänn) men när Olle började ifrågasätta hennes motiv blev hon allt mer irriterad och otrevlig.

Ett par andra läsare rapporterar också om telefonsamtal som de dock avslutat avbrupt. En läsare säger sig också ha polisanmält händelsen.

Telefonnummer +1000181

Som jag skrev förra veckan verkar de flesta telefonsamtal kommer från numret +1000181. Läsaren Berndt blev erbjuden att ringa ett svenskt nummer, något på 08. Förmodligen var det ett påhittat nummer.

Jag tackar alla läsare för era berättelser. Det är kul att läsa att så många av er snabbt agerar korrekt och ifrågasätter samtalen! Varken Microsoft eller något annat stort företag skulle någonsin få för sig att börja ringa upp användare på det här sättet. Det är ett rent bedrägeri, och det är uppenbart att syftet är att sälja in tjänsten för $199.

Om du känner någon som har fallit för bedrägeriet, se till att dels snabbt kontrollera datorn efter eventuell farlig kod som installerats (om de följt instruktioner att installera program, det vill säga). Om de betalat för något, ta kontakt med banken för att dels försöka stoppa betalningen och dels spärra kortet.

Microsoft varnar också för bedrägeriet.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

10 kommentarer

 1. Frostis2014-02-16 at 07:39Reply

  Vi skulle fara med bilen till flygplatsen när en kvinna ringde angående stora problem med vår dator.
  Jag sa ” I have eat My Saab for frukost” , och hon upprepade det hon sa, och jag upprepade mitt svar.
  Höll väl på i någon minut, hon blev mer och mer upprörd, till slut la hon på :-)

 2. Anonym2012-08-14 at 00:17Reply

  Hej!
  Dum som jag är så gick jag på alltihop, men nu undrar jag om alla risker försvinner om jag formaterar om datorn?

 3. helge skår2012-04-12 at 16:42Reply

  fick precis ett samtal,han pratade engelska med indisk brytning.Påstod att han ringde från Microsoft i Californien,ville jag skulle starta datorn.Då blev jag misstänksam ,han påstod att jag laddat ner ett skadligt prog.Min dator var inte på under dagen.Frågade efter ett id-nummer men fick inget….

 4. Bedrägeri per telefon | Adarobloggen2012-01-25 at 17:16Reply

  […] slags bedrägeriverksamhet. Ut på Google (det farliga) och ganska snabbt hittar jag exempel på liknande samtal. Tydligen är planen att man skall tillåta dem att fjärrinlogga och då installerar de någon […]

 5. Varning för “Microsoft Technical Department” | Niklas Smith2011-12-06 at 16:58Reply

  […] Har du blivit uppringd av någon som utger sig att ringa från Microsoft? Om inte du har själv ringt till dem och bett dem att ringa tillbaka så är det ett garanterat bluff. I själva verket är det en liga som försöker få tillgång till din dator genom att försöka “hjälpa” dig med att få bort skadlig programvara från din dator. Istället vill de ladda ned fjärrstyrningsprogram som länsar din dator på inloggningsuppgifter och lösenord. Ibland försöker de få folk att uppge sina bank- eller kontokortsuppgifter. […]

 6. Noman2011-08-22 at 16:35Reply

  Nu har de säkert ringt tio gånger hem till oss vi har sagt att vi ringer polisen. Denna gången bad jag att få prata med chefen som kunde bättre engelska. Han var ganska tyken: ”det är ingen idé att du ringer svenska polisen, för vi avlönar dem”, ”vet du inte att det är du som betalar samtalet”, ”betala oss 200 dollar så slutar vi ringa”…

 7. johannes2011-07-29 at 23:55Reply

  Mycket bra initiativ av dig Tkj,tror själv inte att jag skulle gå på deras lurenderi. Däremot vet jag hur jag ska skämma ut dem nu XD

 8. Pentti2011-07-29 at 17:22Reply

  Jag hoppas jag får samtal om detta så jag kan slösa på deras tid. Har tidigare haft ganska roligt med Nigeriabrev :)

 9. Anders2011-07-29 at 15:00Reply

  Undrar när sånt här får ett slut? Man blir så förbannat trött på alla som ska luras. Vore gött med ett kunna skicka ett spam på 200 000 mail till nån mailadress de har. Bara för att. :)

  Checka in tävlingen på min blogg. Vinst: Egen .se domän och webhotell ett helt år.

 10. Jonas Björk2011-07-29 at 14:46Reply

  Jag har fått samtalet, men skrattade mest. Jag kör Ubuntu Linux…

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.