TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Internet-bedrägerier

Cyberkriminella vill stjäla dina pengar via dessa mejl

Skribent:
Publicerad: , 07:51
Respons: 2 kommentarer

Bedrägerier via mejl, del 1 av 2Ett av de vanligaste bedrägerierna på nätet idag, är phishing-mejl som försöker lura användare att lämna ifrån sig sina uppgifter för bankkort och inloggningsuppgifter. Med tanke på mängden sådana här mejl, och fantasin hos bedragarna, är det uppenbart att de tyvärr fungerar.

För att inte falla för tricken de använder sig av, gäller det att vara kritisk. Med säkerhetsprogram som antivirus, antispam och verktyg som varnar för farliga webbsidor kommer du relativt långt, men det absolut viktigaste skyddet är kunskap. Och det är just detta jag vill demonstrera i denna bloggpost.

Ett problem med antivirusprogram är att de invaggar användare i lite för stor tro om att de är skyddade mot alla faror på Internet. Så är inte fallet. Och det är bland annat därför nätfiskephishing – fungerar.

Dessa är inte någon form av farlig kod utan bara ett vanligt mejl, med en länk till en sajt där bedragarna försöker lura användare att lämna ifrån sig personliga uppgifter. Inga antivirusprogram, eller andra säkerhetsprogram, kan stoppa användare från att göra korkade saker om de envisas.

För att göra en liknelse, är det som att skaffa ett superavancerat larm till ditt hem – men om du får besök av en bedragare som lurar dig på pengar, så hjälper inte larmet ett smack.

Det bästa skyddet är…

Genomskåda bedrägerier på nätetKunskap är sålunda det absolut viktigaste vapnet mot bedrägerier. Lär dig själv att genomskåda lurendrejarna, och se till att du hjälper dina vänner att också lära sig det. Ett problem vi som skriver om sådant här har, är att ni som läser våra artiklar är intresserade av datorer och Internet. Ni faller med största säkerhet inte för sådana här bedrägerier.

Men alla era vänner som inte är lika intresserade av teknik och därmed inte heller läser datortidningar, webbsajter och bloggar inom ämnet, missar informationen. Det du kan göra är att tipsa dina vänner. Hjälp dem genom att visa hur det fungera.

Sprid kunskapen gratis! Hjälp dina vänner att lära sig känna igen bedrägerier genom att tipsa om den här artikeln på Facebook. Du behöver bara klicka på knappen Rekommendera här under. Det tar en sekund! :-)

 

Vill du hellre tipsa via Google+ eller Twitter, hittar du länkar dit längst ner i artikeln. Du får hemskt gärna även pusha för artikeln om du använder den utmärkta länktjänsten Pusha.

7 exempel på bedrägerier via e-post

Jag har skummat igenom den senaste tidens mejl som jag fått, och hittat sju exempel på hur nätfiske kan se ut. Som du märker använder man kända företag som avsändare, gärna med deras logotyp. Det är för att lura mottagaren till att tro att det är ett legitimt mejl.

Mejlen spammas ut till miljontals adresser, och genom att utnyttja kända varumärken kan man vara säker på att i alla fall en del av mottagarna är kunder hos företaget. Så om du får ett phishing-mejl som säger sig vara från Telia eller Swedbank, beror det inte på att de ha fått tag på din adress från ett kundregister hos Telia. Det råkar bara vara så att du, liksom miljontals andra svenskar, är kunder hos Telia…

Nätfiske, bedrägeri som utnyttjar VISA

VISA och MasterCard är två varumärken som gärna utnyttjas av bedragare. De flesta har ju ett betalkort av något slag, som för det mesta är av typen VISA eller MasterCard. Om du lämnar över all information till bedragarna, är det lätt för dem att handla på kortet eller ta ut pengar.

Kom ihåg att det är du själv som har ansvar för att inte lämna ut uppgifter till fel personer. Skulle du falla för ett bedrägeri och blir av med pengar, kommer din bank inte att ersätta dig.

Nätfiske som ser ut att komma från Telia

Något som har blivit allt mer populärt är att påstå att ett köp du gjort, har dragits två gånger från ditt betalkort. Enligt bedragarna behöver du brara besöka en webbsida, där du ombeds lämna ifrån dig alla dina kortupgifter, så att de kan tömma det på pengar.

Blocket 340 kronor återbetalning, bedrägeri

Det är lätt att förstå hur ovana användare, som inte känner till hur nätfiske fungerar, faller för det. Givetvis vill man ha tillbaka pengar om man betalat en faktura två gånger… Så här arbetar naturligtvis inte Telia – eller något annat företag.

Om du klickar på länken i ett sådant här mejl, kommer du som regel till en sajt som påminner om det riktiga företagets. Här ovan kan du se ett exempel på sidan jag kom till när jag klickade på en länk i ett mejl som hävdade att jag hade betalat 340 kronor för mycket till Blocket. Genom att ange mina kortuppgifter skulle jag få tillbaka pengarna…

Telia Sonera, nätffiske lurar dig på pengar

Samma metod används med andra kända varumärken. Visa och MasterCard är som sagt populära bland bedragare, eftersom det finns så otroligt många konsumenter som handlar om kort av dessa typer.

Bedrägeri försöker stjäla dina kreditkortsuppgifter

Hör kommer ytterligare ett exempel av samma model:

Phisshing och nätfiske används för att lura dig att lämna ifrån sig personliga uppgifter

Det sista exemplet spelar hårt på att utnyttja flera kända varumärken för att inge förtroende, och därefter försöker man skrämma mottagaren genom att påstå att ens betalkort har använts utomlands. Det är klart att ovana användare blir nervösa och alldele snabbt klickar på länken och försöker rätta till problemet…. Med resutatet att bedragarna kan börja plocka ut pengar från kortet.

Kända varumärken används av bedragare för att angi förtroende

Gemensamt för de flesta phishing-bedrägerier, är att språket i mejlen ofta är dåligt. Det beror på att det så gott som alltid är kriminella organisationer i andra länder som gör de här utskicken, och de använder sig av till exempel Google Translate för att översätta sina texter.

Något annat som de alla har gemensamt, är att inga stora företag skulle få för sig att mejla sina kunder och be dem om personliga uppgifter. Kortnummer och andra viktiga uppgifter ska aldrig skickas via mejl, eller från webbsajter som inte kryterar trafiken (https istället för http).

Bedrägerier på Internet och hur du skyddar dig och dina pengar onlineDen här artikeln är delad i två, där jag i andra delen går igenom olika typer av Internetbedrägerier – både sådana via e-post och andra kanaler. Fokus ligger dock främst på e-post. Jag förklarar hur bedrägerierna fungerar och hur du undviker dem. Läs vidare: Så skyddar du dig och dina pengar!

Här hittar du artiklar och program som hjälper till att skydda mot bedrägerier:

Gillade du den här artikeln? Tipsa dina kompisar genom att dela den på de sociala nätverken. Du hittar länkar för Facebook, Twitter och Gogole+ här under. Start tack till alla er som tipsar!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

2 kommentarer

  1. Så skyddar du dig mot bedrägerier på nätet2013-12-17 at 22:02Reply

    […] sprids på många olika sätt. För att återknyta till den första delen i den här artikeln – De vill stjäla dina pengar via dessa mejl – är e-post en metod. Det är ett billigt och effektivt sätt att snabbt nå miljontals […]

  2. Cyberkriminella vill stjäla dina pengar vi...2013-12-15 at 09:35Reply

    […] Ett av de vanligaste bedrägerierna på nätet idag, är phishing-mejl som försöker lura användare att lämna ifrån sig sina uppgifter för bankkort och inloggnin  […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.