TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Mobilt

Känslig data på begagnade mobiler återskapades enkelt

Skribent:
Publicerad: , 15:38
Respons: 4 kommentarer

Hemliga och raderade filer återskapade på begagnade smartphones/mobilerDet finns en omfattande marknad för begagnad elektronik i form av mobiltelefoner och datorer. I de flesta fall väljer man att köpa nya mobiler och datorer när man vill ha något nytt, inte för att den gamla gått sönder. Därför är det vanligt att man säljer vidare de begagnade, istället för att låta dem samla damm i förrådet.

Även företag säljer vidare sina gamla prylar. Computer Sweden har låtit göra en undersökning av begagnade företagsmobiler, och i så många som var tredje mobil fanns det känslig information. Med hjälp av programvaror som vem som helst kan skaffa, lyckades man återskapa data som företagen trodde att de raderat.

Företag som säljer sina begagnade mobiler bör vara mer noggranna med att radera all data. Det är vanligt att man bara återställer mobilen, med Restore to Factory Settings (Fabriksåterställning), men det räcker inte för att datan ska försvinna. Precis som med raderade filer på en dator, går det ofta att återskapa filer som raderats.

Kundlistor, bilder på pass och id-kort, bankinformation, hemmagjord pornografi och anteckningar från styrelsemöten. Smarttelefoner som säljs på andrahandsmarknaden innehåller mängder av känslig information och är en enorm säkerhetsrisk. [Källa: Computer Sweden]

Computer Sweden lät säkerhetsföretaget Bitsec granska 50 begagnade smartphones. Mobilerna har köpts in av Inrego, ett företag som sysslar med att köpa och sälja begagnad IT-utrustning. Mobilerna har varit fabriksåterställda, men det räcker alltså inte för att datan verkligen ska raderas från mobilernas interminne.

ID-kort, bankuppgifter och namnunderskrifter

Återställ raderade filer på mobilMan hittade någon form av information i 39 stycken av de 50 mobilerna. I 16 av mobilerna fanns information som klassas ”känslig”. Bitsec kommenterar att det här inte är ovanligt när det gäller privatpersoner, men att det är oroväckande när det gäller företag.

Bara från en telefon, som tillhört en fastighetsmäklare, har de rekonstruerat bilder på kundernas pass och id-kort och flera dokument med bankuppgifter, namnunderskrifter och information om personförhållanden.

De mobiler där man lyckats återskapa raderad data kör Android respektive Symbian. Man lyckades inte återskapa någon information på iPhone. Det här beror gissningsvis på att Android och Symbian (som baseras på Linux) har ett rätt öppet filsystem, till skillnad mot iPhone.

Det betyder inte att Android är mindre säkra än iPhone, men däremot betyder det att man måste vara mer noggrann när man rensar en smartphone med Andorid eller Symbian, innan man säljer vidare den. Det framgår inte hur Windows Phone klarar sig.

– När en mobil fasas ut från verksamheten bör man radera minnet med särskilda raderingsprogram. Det räcker inte att göra en fabriksåterställning. [Källa: Computer Sweden]

För att radera all information på din smartphone, innan du säljer den begagnat, rekommenderar Inrego programvara från företaget Blancco. Hur mycket programmet kostar, eller om det ens finns för konsumenter, framgår inte av hemsidan. Jag har mejlat Blancco och väntar på prisuppgifter.

Om du känner till något annat program – gärna gratis – som privatpersoner kan använda för att rensa en mobil säkert, får du gärna tipsa om det i en kommentar här nedan.

Källor: Computer Sweden, DN, Inrego

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

4 kommentarer

 1. Ken Burns Effect2013-01-10 at 20:21Reply

  Skall vara stort S i Skivverktyg, Disk Utility för oss som OS X på engelska!

 2. Ken Burns Effect2013-01-10 at 19:54Reply

  ”Man lyckades inte återskapa någon information på iPhone. Det här beror gissningsvis på att Android och Symbian (som baseras på Linux) har ett rätt öppet filsystem, till skillnad mot iPhone.”

  iPhone har inbyggd kryptering vilket försvårar dataåtkomst.

  Vad gäller vanlig formattering raderas vanligen endast själva filallokeringstabellen, data ligger kvar oförändrade. För att radera säkert måste data skrivas över ett flertal gånger med lämpligt verktyg, ex vis skivverktyg för Mac OS eller appen ProtectStar iShredder för iOS.

 3. Pär2013-01-10 at 16:24Reply

  …för övrigt är det ju snarast en ”feature”, inte ett problem att sd-kortet inte raderas. Så att man inte plötsligt förlorar alla sina foton mm bara för att man gör en systemåterställning av en telefon man kanske tänkt fortsätta använda själv. Bara man vet om vad man måste göra.

 4. Pär2013-01-10 at 16:22Reply

  Ett av de största problemen med Android är väl att sd-kortet inte automatiskt formateras vid en systemåterställning, och det är troligtvis där de hittat de känsliga uppgifterna. Man måste alltså välja att både formatera sd-kortet OCH fabriksåterställa mobilen. Vet inte om man behöver anstränga sig så hemskt mycket mer om man inte har extremt känsliga data i mobilen.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.