TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Så löser du problemet att det går slött att surfa

Skribent:
Publicerad: , 12:59
Uppdaterad: 2016-09-13, 00:59
Respons: 2 kommentarer

Tycker du att det går väldigt långsamt att surfa på Internet på din dator? I den här artikeln får du lära dig knep för nybörjare som vill öka surfhastigheten. Tipsen förklaras noggrant, så att alla kan förstå dem.

Trevlig läsning!

1. Uppdatera din webbläsare

Om du använder en gammal webbläsare, får du mycket bättre prestanda genom att skaffa en ny. Antingen laddar du ner en uppgradering av den webbläsare du idag använder, eller så skaffar du en helt annan.

Du använder förmodligen antingen Internet Explorer, Google Chrome, Firefox eller Opera. Jag rekommenderar idag antingen Internet Explorer 9 eller den senaste versionen av Google Chrome. De är idag de snabbaste webbläsarna.

Om du byter från en webbläsare till en annan, kan det ta en stund innan du lär känna användargränssnittet. Men det är värt att lära dig det. När du installerar en ny webbläsare kommer du oftast få upp en fråga om att importera bokmärken från din tidigare webbläsare.

Här följer länkar till sajter där du kan ladda ner den senaste versionen av webbläsare:

2. Städa bort verktygsfält och annat

Något som drar ner hastigheten på din webbläsare, är om du har en massa extra verktygsfält och andra finesser installerade. Tyvärr är det många programvaror som lägger till funktioner i verktygfält i webbläsaren och detta tar datorprestanda.

Ett första steg är att ta en titt bland alla installerade tillägg. Avaktivera dem du inte använder, eftersom de allra flesta tar lite prestanda, och som man säger: många bäckar små. Tänkt på att du lika enkelt kan återaktivera tillägg om du skulle sakna en funktionalitet. Du kommer sålunda inte förstöra någonting genom att inaktivera ”fel” tillägg.

Internet Explorer: Klicka på ikonen som ser ut som ett kugghjul uppe till höger. Välj Hantera tillägg. Här ser du vilka tillägg och verktygsfält som är aktiva. I och med Internet Explorer 9 visas även hur lång tid varje respektive tillägg tar att köra igång. Markera och klicka Inaktivera för att stänga av något.

Google Chrome: Klicka ikonen som ser ut som en skiftnyckel, och välj Verktyg -> Tillägg. Här hittar du alla tillägg.

Firefox: Välj menyn Verkyg -> Tillägg. I fönstret som öppnas kan du stänga av tillägg du inte använder.

Ofta går det också att, i de flesta webbläsare, högerklicka på ett verktygsfält, för att få fram en meny där du kan kryssa bort de verktygsfält du vill stänga av.

3. Rensa bort spyware och adware

Det är också vanligt med så kallade spyware och adware, som infekterar din webbläsare med verktygsfält som ställer till med problem. Denna typ av skräp installeras ofta av gratisprogram som finansieras av reklam, samt av den typ av program som ofta är virusinfekterade; codecs, verktyg för att skapa serienummer eller cracka kommersiella program, samt skärmsläckare.

Det finns flera bra gratisprogram för att hitta och städa bort spyware och adware. Ad-Aware är det mest kända, och det hittar du på Lavasoft. Ad-Aware finns i flera versioner, varav en är gratis – den som heter Free.

Ladda ner och installera Ad-Aware Free och kör igång programmet. Det är rätt lätt att förstå. Du behöver bara klicka igång en skanning av datorn, och vänta på att programmet söker igenom din hårddisk efter farlig kod.

När vi ändå talar om säkerhet, ska du vara noga med att ha antivirus och brandvägg. Speciellt brandvägg behövs för att stoppa oönskad Internettrafik till eller från din dator.

4. Kolla nätverkstrafiken i datorn

Något som drar ner hastigheten på ditt surfande, är om det ligger program i bakgrunden som använder din Internetuppkoppling. Det här kan vara legitima program som du kanske glömmer bort. Ett vanligt exempel är om du kör uTorrent, eller något annat verktyg för att ladda ner filer.

BitTorrent-applikationer laddar inte bara ner, utan laddar även upp till andra användare. Om du inte rensar bort filer du har laddat ner kommer de att fortsätta att ladda upp – så kallad seeding. Markera filer som laddats ner till 100% i din BitTorrent-klient och tryck [Del]. Filen kommer att ligga kvar på hårddisken, det är bara i programmet de försvinner.

Högerklicka i ditt aktivitetsfält och välj Aktivitetshanteraren. Välj fliken Prestanda och klicka på Resursövervakaren. I detta verktyg väljer du fliken Nätverk. Här får du fram en lista över applikationer som använder sig av nätverket, och du kan utläsa om det är något som utnyttjar mycket trafik.

5. Testa din bredbandshastighet

Med hjälp av onlinetjänsten Bredbandskollen kan du enkelt testa hur bra hastigheten är. Stäng först av alla Internetapplikationer, såsom webbläsare, e-postprogram, BitTorrent-klient och så vidare. Gå sedan till Bredbandskollen och klicka igång testet.

Nu kommer hastigheten för upp- respektive nerladdning att testas och du får reda på huruvida din hastighet är godkänd. På den här webbplatsen får du även tips om hur du ska förbättra din Internetuppkoppling.

6. Starta om hårdvaran

Beroende på vad du har för typ av bredband, har du extra hårdvara. Du har förmodligen en router och har du ADSL eller liknande uppkoppling via telenätet, har du också ett modem. Dessa prylar innehåller små datorer och de kan strula precis som vanliga datorer.

Ett bra tips är att kontinuerligt starta om dem. Det gör du enklast genom att helt sonika dra ut strömsladden, vänta i tio sekunder och sedan koppla in dem igen. Faktum är att detta kan rätta till slöa hastigheter eftersom programvarorna i din router och ditt modem kan krångla.

Du kan i de flesta routrar uppdatera programvaran, en så kallad firmware. Exakt hur du gör detta beror på vilken hårdvara du har. Som regel gör du det här genom att logga in på din routerns webbgränssnitt. Öppna din webbläsare och gå till adressen http://192.168.0.1 för att komma till webbgränssnittet.

Om det här inte fungerar, kan routern ligga på en annan adress. Välj då Start -> Kör och skriv cmd. Skriv sedan ipconfig, så får du reda på vad din dator har för IP-adress. Ersätt sista siffran med en 1:a och knappa in denna adress istället. För det mesta börjar adressen på 192.168 men den tredje siffran kan vara 1, 100 eller något annat.

Leta efter ett menyval om firmware-uppdatering. När du genomför en sådan får du absolut inte stänga av routern. Ha gott om tålamod. Efter en uppdatering kan routern få nya funktioner, bli stabilare och även snabbare. De flesta routrar kan ladda ner och installera firmware med ett musklick. Andra kräver att du själv går till tillverkarns hemsida, letar upp och laddar ner ny firmware, och sedan laddar upp den via routerns gränssnitt.

7. Felet kan ligga någon annanstans…

Om det inte alltid går segt att surfa, utan om det bara är vissa sajter, ligger förmodligen inte felet hos dig. Då kan det vara sajten ifråga som har problem med sin Internetanslutning eller om servern är överbelastad. I dessa fall finns det inget du kan göra mer än att vänta.

8. Testa smarta verktyg

När jag surfar på mobilt bredband och på en slö dator, brukar jag trimma hastigheten genom att stänga av Flash. Ofta används Flash för att visa snygga webbannonser, men kan du leva utan detta kan du stänga av Flash.

Till Google Chrome och Firefox finns det ett tillägg som heter Flashblock. Med det installerat och aktiverat kommer Flash-animationer inte att laddas förrän du aktivt klickar igång dem. Det förbättrar prestandan. Dels slipper du att ladda ner en massa onödig data, och dels gör det att datorn fungerar smidigare eftesom Flash tyvärr kräver mycket datorkraft.

9. Gratisprogram städar Internetproblem

Det finns ett litet gratisprogram som heter Complete Internet Repair. Verktyget går igenom flera punkter i systemet som kan ställa till med problem för din Internetanslutning. Programmet städar och nollställer de olika objekt i Windows som kan sätta käppar i hjulet för ditt nätverket.

Jag har skrivit ett blogginlägg om Complete Internet Repair, där du kan läsa mer om vad programmet gör.

Förhoppningsvis har dessa tips hjälpt dig att få ordning på din dator och din Internetanslutning, så att du kan surfa snabbt och smärtfritt igen!

Fotnot: Den här artikeln var tidigare en betalartikel, men är numera gratis.

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

2 kommentarer

  1. M-B2011-08-22 at 01:09

    Tack för en läsvärd o nyttig artikkel, skönt att äntligen få tag på nån som kan allt möjligt inom datavärlden och jag har lärt massor redan!
    Ser fram i mot nästa artikel redan..

  2. Mimmi i Falun2011-07-04 at 08:04

    Så där – nu har jag i alla fall beställt artikeln, får se om jag begriper hur jag ska göra också :-) Men det ser ganska lätt ut, också för en som inte kan så mycket. Så i eftermiddag, när jag vaknat (har jobbat natt) ska jag sätta igång och jag ser verkligen fram emot de möjligheter till bättre prestanda som jag tror blir resultatet :-)

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.