Nu blir det billigare att använda mobilen utomlands! | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Annonser

Bank Norwegian Låna pengar snabbt! Privatlån mellan 5.000 och 500.000 kr till vad du vill!

Fello Mobilabonnemang Inga anslutningsavgifter eller öppningsavgifter och bäst av allt inga bindningstider. Välj surfnivå!

Storytel Gillar du ljudböcker så kommer du älska Storytel! Njut av tusentals bra ljudböcker och e-böcker direkt till din telefon, surfplatta eller dator.

Nextory Marknadens största utbud av ljudböcker & e-böcker!

Feedburner

TkJ RSS

Telekom

Nu blir det billigare att använda mobilen utomlands!

EU och roamingavgifterEfter många år av tragiska historier om hur familjer kommit hem från semesterresan, och hittat en femsiffrig räkning från sin mobiloperatör, verkar ha nått sitt slut. EU:s beslut om att sätta spiken i kistan på de vansinniga så kallade roamingavgifterna tog ett stort steg nu i helgen.

Roaming innebär att din mobiltrafik skickas via någon annan operatör om du befinner dig utom räckhåll för din vanliga. Det innebär att när du är på semester i ett annat land, så kommer ditt mobilabonnemang ansluta till en lokal operatör. Den avgift som tas ut av operatören för att forsla vidare din trafik till din operatör kallas för roamingavgift – och den har varit absurt hög.

Att det var väldigt dyrt att ringa mobilsamtal eller skicka SMS hem till Sverige när du varit utomlands har vi levt med länge. Visst har det resulterat i saftiga räkningar, men problemet blev ohanterbart när vi började skicka och ta emot datatrafik för Internetanvändning i våra smartphones och surfplattor.

Det var många användare som glömde bort det här, och fortsatte surfa, använda appar för sociala medier (Facebook, Instagram, Twitter och så vidare), spela mobilspel som skickar data över nätet, och kanske framför allt strömma video från filmtjänster, TV och YouTube.

Då brast det. Ett par timmar på TV4 Play blev många MB data, och med roamingavgifter på upp emot hundralappen per överförd MB är det inte svårt att räkna ut varför folk tappade solbrännan när de kom hem till en mobilräkning på 150000 kronor

Roamingavgifterna inom EU
image-24482

Nu har äntligen de nya reglerna gällande roamingavgifter slagit igenom, och det blir upp till 70 procent billigare för svenskar att använda sina mobilabonnemang utomlands.

För några år sedan började mobiloperatörerna sätta upp spärrar så att du inte kunde surfa hur mycket som helst när du var utomlands. Det var vanligt att operatören hojtade till och varnade när du passerade exempelvis 500 kronor.

Det här upptäckte jag själv när jag var i Seattle, gick vilse och nödgades slå på Internet i mobilen för att kolla Google Maps. Efter tio minuter med orientering av GPS:en så kom ett meddelande om att jag nu bränt igenom mina 500 kronor.

70 procent lägre priser

I helgen började EU:s nya regler angående roamingavgifterna att gälla. De har diskuterat det här fram och tillbaka i ett par år.

Jag skrev bland annat en nyhet om att EU kommit fram till att man drastiskt måste minska roamingavgifterna. Den nyheten publicerade jag i juli 2011, och nu – bara fem år senare – har man visat att byråkratin kan ta seriöst snabb fart när det verkligen gäller.

Från och med lördag är det upp till 70 procent billigare att ringa, skicka SMS och använda mobilt Internet för oss svenskar när vi är utomlands, skriver Expressen. Operatörer inom EU får inte längre ta ut mer än max 50 öre per överförd MB, 50 öre per minut röstsamtal och 18 öre per SMS.

Och om ett år ska roamingavgifterna vara helt slopade och det kommer att kosta lika mycket som när vi använda mobilabonnemangen här hemma.

Källa: Breakit

Läs vidare om roamingavgifter…

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

Apple iPhone!: Sponsrade länkar

Tillbehör för iPhone 8 Här hittar du massor av tillbehör; headset, skal och så vidare…

iPhonebutiken Över 700 tillbehör för iPad och iPhone!

  • Skulle behöva hjälp med hur man kan ringa och ta emot samtal från t ex Norge utan att räkningen skenar iväg?

    • Andreas Froby

      Har du telia kommer inte räkningen skena, för inom Norden och Baltikum har Telia med den senaste sänkning av roamingsavgifterna nu samma pris som när du ringer hemifrån.

  • andersemanuel

    Helt underbart och väldigt ”på tiden” Vi kommer att får se en boom i nya tjänster och Europa kommer att börja fungera mer som ett land när det gäller snabba enkla mobila applikationer. Svenska specialiteter :) Men det har varit segt. T.o.m vår förra IT-minister Anna-Karin Hatt röstade ner det förra förslaget.. http://www.dn.se/ekonomi/hatt-motsatter-sig-roaming-forslag/

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.