TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Fildelning

BitTorrent via mobilt bredband går segt

Skribent:
Publicerad: , 09:37
Uppdaterad: 2010-05-21, 09:54
Respons: 22 kommentarer

Det har kommit en fråga från flera olika läsare som har mobilt bredband, och det fungerar fint bortsett från att det går väldigt sakta när de försöker ladda ner filer via BitTorrent – alltså torrent-filer från exempelvis The Pirate Bay.

Jag har dragit mig lite för att svara på det här, eftersom det ligger i en moralisk gråzon. Jag förespråkar naturligtvis inte piratkopiering, men samtidigt går det faktiskt att använda BitTorrent till att hämta och skicka lagliga filer. Det finns även en hel del legalt material på Pirate Bay, så jag beslutade att forska lite i det.

Telenor och uTorrent

Till att börja med provade jag själv att ladda ner en torrent-fil via mitt mobila bredband från Telenor och md klienten uTorrent. Det gick förskräckligt långsamt, trots att det fanns gott som seeders. Att ladda ner en fil via FTP var dock inga problem, utan hastigheten sjönk bara när jag hämtade en torrent-filer via uTorrent.

Efter lite googlande fick jag reda på att det verkar som om Telenor har strypt bandbredden vid användning av uTorrent. Jag är dock osäker på hur detta fungerar rent tekniskt, om det är möjligt, så kommentera gärna detta här nedanför. Problemet försvann när jag istället laddade ner Free Download Manager (FDM). Då gick det att hämta torrent-filer i bra hastighet.

Ett tag senare slutade även FDM att fungera. Jag provade då ett antal andra torrent-klienter utan några större framgångar. Det ser sålunda onekligen ut som om Telenor på något sätt strypt bandbredden på torrent-nerladdningar. Det är däremot inte den gräns för hur mycket data man får ladda ner per månad som har uppnåtts, då Telenor inte har en sådan gräns och hastigheten var bra på allt annat än torrent-nedladdningar.

Många olika lösningar

När man spenderar tid för research inom problem med BitTorrent över mobilt bredband, kommer med att inse att det inte finns något klockrent svar. Det finns däremot hur många teorier som helst. Det vanligaste tipset är att du ska prova någon annan BitTorrent-klient;

Prova också att göra ändringar i programmets inställningar. Du kan exempelvis ändra antalet öppna portar, hur många som ladda upp och ner filer samtidigt.

Internetoperatören misstänker fel

I diskussionsforumet 99.se hittade jag ett inlägg som säger sig förklara hur Telia och Comhem fungerar. Detta gäller dock det vanliga bredbandet och inte mobilt bredband, men det är troligt att samma sak används på mobila tjänster.

När Telia och Comhem upptäcker att din dator plötsligt öppnar massor av portar som det sker mycket trafik över, kommer operatörernas säkerhetssystem strypa portarna. Det officiella skälet är att de misstänker DDOS-attack.

Huruvida detta är sant eller inte har jag tyvärr inte hunnit kontrollera ännu. Lösningen är dock att hålla nere antalet öppna portar i din torrent-klient.

Du har nått maxgränsen

Som jag nämnde inledningsvis har Telenors tjänst för mobilt Internet ingen gräns för hur mycket data man får överföra per månad. Detta är något de så vitt jag vet är ensamma om i Sverige. Övriga operatörer har olika gränser för antal nerladdade GB per månad.

Om du då har ett Telia-abonnemang som erbjuder max 5 GB och om du laddar ner en DVD-rip av en film, så är den på 4,7 GB. Då är det inte mycket kvar att surfa för under den månaden.

Drivrutiner till Mac

Sitter du på en Mac, kan det vara problem med drivrutinerna till 3G-modemet, om du har ett Huaweimodem. Kontakta din operatör om du är osäker på vad det är för modem du har och vaf du kan hitta drivrutinerna.

Alternativ till The Pirate Bay

Det finns också en klar möjlighet att din operatör har spärrat The Pirate Bay. Då kan du kan komma runt detta genom att hitta andra torrent-sajter att använda. Det finns rätt många sådana, speciellt efter att man lagt upp öppna torrent-trackers; Torrent-trackers villersätta The Piratebay.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

22 kommentarer

 1. Sparky2012-03-15 at 13:04Reply

  Hej

  jag hade telenor mobilt bredband i ca 14 dagar men hyffsad nerladdning hastighet. Men vad telenor inte berättar är att de har en Fair Share polecy som inebär att de stryper hastigheten för att alla ska kunna nyttja bredbandet. Efter långt om länge erkännde en på telenor support detta å då fick de tillbaka sitt bredband samma dag med. Så allt skitsnack med supporten att de inte gör något sånt stämmer inte över huvudtaget. tack för mig

 2. Telenorsupport2011-11-21 at 22:53Reply

  Hej
  Jag jobbar på Telenor och vi stryper inte hastigheten när det gäller BitTorrent nedladdningar! Det är bara paranoida personer som tror det. Får flera samtal i veckan att personer tror att Telenor stryper eller blockerar trafiken bara för att jävlas, så är det naturligtvis inte.

  • TkJ2011-11-22 at 09:03Reply

   Telenorsupport: Hur förklarar du då att hastigheten i en känd Bittorrent-klient maxar på 40 kb/s på Telenors mobila Internet, men om man använder en mindre känd klient – med precis samma torrent-nerladdning – kan man komma upp i 1-2 Mbit? Slump?

 3. Kott2010-10-27 at 12:19Reply

  Jag instämmer med Marcus ovan, efter midnatt drar det på av bara sjutton, skillnaden kan vara stadiga 20k till 400+, om det sen är belastingen på nätverket av många användare eller strypning vet jag inte (använder f.ö. inte Telenor och den s.k. datagränsen är bara hypotetisk). Vilka skäl finns det att tro att klienten spelar roll när de jobbar på precis samma vis? µTorrent läses ’microtorrent’ för det är vad tecknet betyder; skrives altgr + m.

 4. Marcus2010-08-11 at 13:35Reply

  Jag vet att detta är en gammal artikel, men jag ville bara kommentera på Telenors strypning av P2P-trafik. Efter att ha prövat mig fram så har jag dragit slutsatsen att deras beslut inte har någonting att göra med den lagliga aspekten, utan de har valt att strypa P2P för att frigöra bandbredd åt andra betalande kunder vilket jag har full förståelse för. Till skillnad från fast bredband så hyr man ju inte en fast bandbredd, eller ”hastighet”, utan man delar sin uppkoppling med ett ospecifierat antal användare. Och de flesta av oss vet säkert hur det är när någon kör bittorrent på hemnätverket till exempel. Alla i nätverket blir lidande. Samma princip gäller för mobilt bredband.

  Och varför jag är säker på att strypningen inte har något med vad lagen säger är för att Telenor faktiskt släpper strypningen efter ett visst klockslag, runt 1 eller 2 på natten då antalet användare är lågt, och då går det verkligen undan. Jag är inte säker på när de börjar strypa igen, jag vet bara att det är tidigt på morgonen, mellan 6 och 10 skulle jag tro.

 5. Andreas2010-06-06 at 22:51Reply

  Hastigheterna funkar fint om man kör via VPN, de är ett förslag för dem som vill kunna fildela med full hastighet.

  Testa lägga till vpn o se om de gör någon skillnad för dig.
  http://www.mobilabredband.se/forum/viewtopic.php?pid=11103#p11103

 6. KlangIT2010-05-28 at 01:14Reply

  Jag har hört att mobilt bredband är bra för mail, surf och streaming, men inte för annan Internet-trafik och att det beror på teknikens uppbyggnad. 3G är så som jag har förstått det inte anpassat för den typen av Internet-trafik. När jag ansluter till en dator remote över SSH så laggar det jag gör om jag asnluter med mobilt bredband, men inte om jag ansluter med fast lina som har samma hastighet. Jag misstänker helt enkelt att det är typen av trafik som ställer till det. BitTorrent-trafiken kanske påminner om trafiken mellan två datorer över SSH och att det är därför fildelningen går trögt?

 7. TkJ2010-05-26 at 08:57Reply

  Daniel: Jag tror inte det är så många som använder mobilt bredband via router. Än.

 8. Daniel2010-05-26 at 00:09Reply

  Brukar vara antal anslutningar som ställer till det. Ibland behöver man gå och starta om den trådlösa routern utan ”andledning” och det är oftast pga att man tillåter för många anslutningar som inte routern klarar av (alla billiga routers för hemmet dvs). Prova att ställa in torrentprogrammet med få anslutningar så bör det tuffa på bättre och givetvis öppna upp rätt port i windows brandvägg och ev. router.

 9. Urban Sundström2010-05-24 at 20:37Reply

  Dags för dig att skaffa en Flattr -knapp: https://flattr.com/profile/urbansundstrom

 10. Daniel Sundgren2010-05-24 at 17:59Reply

  Även jag har full spetta med utorrent och 3 mobilt bredband

 11. Edvinsson2010-05-24 at 17:46Reply

  Härligt att se att du vågar diskutera sådana här laddade ämnen igen! Liksom Aemony tror jag på att digital distribution av all möjlig media via P2P är framtiden, vare sig”motståndsmännen” vill eller inte.

 12. rawson2010-05-24 at 11:06Reply

  Jag har aldrig haft några som helst problem med hastigheten på torrentsajter med 3 mobilt bredband.

 13. Andreas Hultgren2010-05-23 at 23:39Reply

  För några månader sen märkte jag också att hastigheten för torrents minskade ordentligt med telenor. Ett tag var det så illa att det gick fortare att surfa med iphonen som modem…

  Känner också igen problemet med comhem, med skillnaden mot telenor att inte bara torrents går långsamt, utan _all_ internettrafik dör om man startar µtorrent..

 14. T. Peters2010-05-23 at 22:16Reply

  Hur funkar mobilt bredband (t.ex Telenor) med strömmad video t.ex. SVT:s direktströmmar?
  Överväger att byta ut mitt ADSL mot mobilt bredband.

  TP

 15. Anders2010-05-23 at 20:45Reply

  Jag vet inte om Telenor har implementerat strypning, men rent tekniskt bör det vara fullt möjligt att sänka en enskild mobilanvändares hastighet baserat på datainnehåll. Det finns i alla fall en nod i mobilnäten som ansvarar för att kategorisera datatrafik och anpassa debiteringen.

  Det enklaste exemplet är MMS, där användaren betalar ett fast pris per meddelande och datatrafiken som används till MMS:et ska vara gratis (även för kontantkortsanvändare). Här identifierar noden vilken data som hör till MMS:et och sätter inte upp den datatrafiken på räkningen.

  På liknande sätt borde systemet kunna titta på andra typer av datatrafik och sänka användarens hastighet.

  I övrigt bör man vara medveten om att det finns många naturliga orsaker till att hastigheten varierar: mottagning, närhet till basstation/mobilmast, antalet andra användare i cellen (område kring en mast) och tillgänglig kapacitet i cellen m.m.

 16. Janne2010-05-23 at 17:46Reply

  Har svårt att se hur och varför de skulle strypa, beror nog mer på öppna i portar i routers eller att TPB är segt i allmänhet då inga seedar eller stryper sin egen upload.

 17. Janne2010-05-23 at 17:45Reply

  Att comhem skulle strypa finns inte, jag har haft comhem i flera år fram tills i vintras och jag har kunnat maxa min lina alltid.

 18. Mattias2010-05-23 at 14:43Reply

  Ni kan testa att strypa UPPladdning till hälften. Ett annat tips är att ladda ned Peerblock, som är en fortsättning på PeerGuardian. Den blockar IP som inte är godkänt av dem, dvs ett sorts filter.

  Annars är jag helt övertygad om att Telenor inte har någon gräns just pga att dem stryper din hastighet när du tankar. Men 3G är inte gjort för att surfa med egentligen, utan video samtal och liknande.

  4G är byggt från början med tanken att surfa och kommer därför vara helt klart mycket intressantare än 3G är nu.

 19. Aemony2010-05-23 at 12:27Reply

  Det är fullt möjligt att hastigheten stryps om mängden portar som öppnas överskrider ett satt värde men det är nog inte relevant i detta fallet eftersom BitTorrent-klienter använder sig av en fast port som den ansluter igenom. Däremot är det nog antalet anslutningar som strular till det. Mobila bredband klarar inte av att hålla lika många öppna anslutningar igång lika bra som fast gör, och vi talar om 400 fler anslutningar än om du t.ex. laddar ner via FTP eller HTTP.

  Men Telenor verkar strypa trafiken. Det gör de lätt genom att blockera alla paket som skickas via BitTorrent-protokollet (och antagligen uTP-protokoller som uTorrent använder sig av) och bara släppa igenom en viss mängd. Antar att det slöar ner trafiken för deras andra kunder och gör därför det lätta och ”straffar” de kunder som använder mest, istället för att uppgradera deras enheter att klara av mer.

  Jag har länge trott att strypning (throttling på engelska) inte skulle förekomma i ett sådant högt IT-land som Sverige eftersom vi brukar veta bättre, men det är bra att veta för det spelar ju roll när man funderar över att välja Telenor/Bredbandsbolaget som sin ISP.

  Och snälla, sluta med att ta alla möjliga P2P-protokoll som en synonym med piratkopiering. Det är 2010 och mängder av gratismaterial som filmer, musik och spel distribueras med P2P för att hålla kostnaderna nere hos utgivarna. Spana bara in http://www.vodo.net/, http://www.mininova.org/, http://www.legittorrents.info/ och http://www.gameupdates.org/. Allt fullt gratis och lagligt. Och Flash 10.1 kommer ju med P2P-funktion också >_<

  P2P är framtiden, vare sig det används i olagligt syfte eller ej.

 20. J2010-05-23 at 11:05Reply

  Jo det funkar att strypa endast vissa protokoll / tjänster. Om du söker på ”Traffic shaping” så finns det mycket information.

 21. Peter Carlberg2010-05-23 at 09:44Reply

  3 hade också fri nedladdning tills för någon vecka sedan då det stod nedladdningsgräns 20GB på den versionen jag har 3 kontant mobilt bredband (29, 99, 299) och ingen hint får man att dom sätter gränser blir lite syrak på det..

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.