TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Fildelning

BitTorrent Sync synkroniserar filer säkert mellan dina datorer

Skribent:
Publicerad: , 15:49
Respons: Skriv en kommentar!

BitTorrent SyncFöretaget BitTorrent, som ligger bakom protokollet med samma namn och de två klienterna BitTorrent och uTorrent, har lanserat en tidig version av en lösning de kallar för BitTorrent Sync. Det används för att synkronisera filer mellan dina olika datorer, på samma sätt som Dropbox, SkyDrive och Google Drive gör.

Till skillnad mot de stora lagringstjänsterna har BitTorrent Sync dock ingen lagring i molnet. Istället lagras alla filer ”bara” på dina datorer. För dig som inte vill lägga dina filer hos någon annan, men som ändå vill kunna ta del av den utmärkta möjligheten att synka filer mellan dina datorer, är BitTorrent Sync värt att ta en titt på.

BitTorrent Sync består av en programvara som finns för både Windows, Mac OS X och ett par olika Linux-distributioner. Några av Linux-versionerna används av nätverkshårddiskar (NAS), vilket betyder att du kan synkronisera dina filer även till din NAS.

Så synkar tjänsterna filer

Dropbox få mer gratis utrymme

Dropbox, SkyDrive och Google Drive är i första hand en lagringsplats i molnet, som gör att du kan komma åt dina filer från vilken dator som helst så länge du har tillgång till Internet. Som en extrafunktion för tjänsterna erbjuder de en programvara som gör att filerna i din lagringsplats automatiskt synkroniseras till och från din dator (du kan synka till flera datorer och det finns också mobila applikationer).

Det här är väldigt smidigt om du har flera datorer eller om du vill kunna överföra till exempel bilder från din smartphone till datorn enkelt. När du tagit ett foto med din smartphone, använder du exempelvis din Dropbox-applikation för att ladda upp bilden där. Synkroniserinsprogrammet på din dator kommer att automatiskt ladda ner bilden till din dator.

Så fort du lagrar något på molntjänsten kommer filen att synkroniseras till alla de datorer som du kör programmet på. Och om du lägger till en fil i den synkroniserade mappen på en av datorerna, kommer den att skickas till molntjänsten och sedan vidare till de andra datorerna.

Det här är väldigt smidigt för dig som använder flera datorer. Personligen tycker jag den här funktionen är det största skälet till varför jag använder Dropbox. Lagringsplatsen i molnet ser jag mest som en backup.

BitTorrent Sync utan molntjänst

BitTorrent Sync är alltså ett nytt intressant alternativ för oss som gillar själva synkroniseringsdelen i Dropbox, SkyDrive och Google Drive. Det finns ingen lagring i molnet hos BitTorrent Sync, och det kan säkert tilltala en hel del användare som inte är intresserade av att lägga sina filer i molnet.

BitTorrent Sync, program för OS X

Eftersom all lagring bara sker på dina egna datorer, har du full kontroll över filerna. Tekniken i BitTorrent Sync innebär ett par andra fördelar. Det finns till exempel ingen begränsning på lagringsutrymmet. Dropbox och konkurrenterna har sina begränsningar på hur mycket du kan lagra, men med BitTorrent Sync är det dina egna hårddiskar som sätter gränserna.

I och med att inga filer behöver mellanlagras på en server, ska synkroniseringen gå betydligt fortare. Om du med Dropbox vill överföra en fil mellan dina datorer, sparar du filen i din Dropbox-mapp på din första dator, varpå synkverktyget kommer märka detta och skicka den nya filen till Dropbox molntjänst. Slutligen kommer synkverktyget på din andra dator notera att det ligger en ny fil på molntjänsten, som inte finns i Dropbox-mappen på hårddisken, och slutligen ladda ner den.

På pappret kanske detta ser ut som en rätt långsam process, men i praktiken fungerar det imponerande snabbt. BitTorrent Sync bör dock gå ännu snabbare eftersom man tar bort hela steget med molntjänsten.

Säkerhet en viktig faktor

BitTorrent har fokuserat på att göra en säker och snabb synkroniseringstjänst. Överföringar sker med BitTorrent-teknik, men trafiken och filerna är naturligtvis inte tillgängliga för någon annan. För att kunna ansluta en dator till ditt egna lilla filnätverk, krävs en lång säkerhetsnyckel. Denna nyckel används också för att kryptera all trafik mellan de olika datorerna.

Programmet är som sagt fortfarande i en tidig testversion, men BitTorrent har nu öppnat för att vem som helst kan testa lösningen. Tidigare har man bara haft ett par utvalda testare.

Vill du testa, läs mer på BitTorrent Labs.

Källa: TorrentFreak

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.