BitTorrent Sync synkroniserar filer säkert mellan dina datorer | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Annonser

Bank Norwegian Låna pengar snabbt! Privatlån mellan 5.000 och 500.000 kr till vad du vill!

Fello Mobilabonnemang Inga anslutningsavgifter eller öppningsavgifter och bäst av allt inga bindningstider. Välj surfnivå!

Storytel Gillar du ljudböcker så kommer du älska Storytel! Njut av tusentals bra ljudböcker och e-böcker direkt till din telefon, surfplatta eller dator.

Nextory Marknadens största utbud av ljudböcker & e-böcker!

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.

Feedburner

TkJ RSS

Fildelning

BitTorrent Sync synkroniserar filer säkert mellan dina datorer

BitTorrent SyncFöretaget BitTorrent, som ligger bakom protokollet med samma namn och de två klienterna BitTorrent och uTorrent, har lanserat en tidig version av en lösning de kallar för BitTorrent Sync. Det används för att synkronisera filer mellan dina olika datorer, på samma sätt som Dropbox, SkyDrive och Google Drive gör.

Till skillnad mot de stora lagringstjänsterna har BitTorrent Sync dock ingen lagring i molnet. Istället lagras alla filer ”bara” på dina datorer. För dig som inte vill lägga dina filer hos någon annan, men som ändå vill kunna ta del av den utmärkta möjligheten att synka filer mellan dina datorer, är BitTorrent Sync värt att ta en titt på.

BitTorrent Sync består av en programvara som finns för både Windows, Mac OS X och ett par olika Linux-distributioner. Några av Linux-versionerna används av nätverkshårddiskar (NAS), vilket betyder att du kan synkronisera dina filer även till din NAS.

Så synkar tjänsterna filer

Dropbox få mer gratis utrymme

Dropbox, SkyDrive och Google Drive är i första hand en lagringsplats i molnet, som gör att du kan komma åt dina filer från vilken dator som helst så länge du har tillgång till Internet. Som en extrafunktion för tjänsterna erbjuder de en programvara som gör att filerna i din lagringsplats automatiskt synkroniseras till och från din dator (du kan synka till flera datorer och det finns också mobila applikationer).

Det här är väldigt smidigt om du har flera datorer eller om du vill kunna överföra till exempel bilder från din smartphone till datorn enkelt. När du tagit ett foto med din smartphone, använder du exempelvis din Dropbox-applikation för att ladda upp bilden där. Synkroniserinsprogrammet på din dator kommer att automatiskt ladda ner bilden till din dator.

Så fort du lagrar något på molntjänsten kommer filen att synkroniseras till alla de datorer som du kör programmet på. Och om du lägger till en fil i den synkroniserade mappen på en av datorerna, kommer den att skickas till molntjänsten och sedan vidare till de andra datorerna.

Det här är väldigt smidigt för dig som använder flera datorer. Personligen tycker jag den här funktionen är det största skälet till varför jag använder Dropbox. Lagringsplatsen i molnet ser jag mest som en backup.

BitTorrent Sync utan molntjänst

BitTorrent Sync är alltså ett nytt intressant alternativ för oss som gillar själva synkroniseringsdelen i Dropbox, SkyDrive och Google Drive. Det finns ingen lagring i molnet hos BitTorrent Sync, och det kan säkert tilltala en hel del användare som inte är intresserade av att lägga sina filer i molnet.

BitTorrent Sync, program för OS X

Eftersom all lagring bara sker på dina egna datorer, har du full kontroll över filerna. Tekniken i BitTorrent Sync innebär ett par andra fördelar. Det finns till exempel ingen begränsning på lagringsutrymmet. Dropbox och konkurrenterna har sina begränsningar på hur mycket du kan lagra, men med BitTorrent Sync är det dina egna hårddiskar som sätter gränserna.

I och med att inga filer behöver mellanlagras på en server, ska synkroniseringen gå betydligt fortare. Om du med Dropbox vill överföra en fil mellan dina datorer, sparar du filen i din Dropbox-mapp på din första dator, varpå synkverktyget kommer märka detta och skicka den nya filen till Dropbox molntjänst. Slutligen kommer synkverktyget på din andra dator notera att det ligger en ny fil på molntjänsten, som inte finns i Dropbox-mappen på hårddisken, och slutligen ladda ner den.

På pappret kanske detta ser ut som en rätt långsam process, men i praktiken fungerar det imponerande snabbt. BitTorrent Sync bör dock gå ännu snabbare eftersom man tar bort hela steget med molntjänsten.

Säkerhet en viktig faktor

BitTorrent har fokuserat på att göra en säker och snabb synkroniseringstjänst. Överföringar sker med BitTorrent-teknik, men trafiken och filerna är naturligtvis inte tillgängliga för någon annan. För att kunna ansluta en dator till ditt egna lilla filnätverk, krävs en lång säkerhetsnyckel. Denna nyckel används också för att kryptera all trafik mellan de olika datorerna.

Programmet är som sagt fortfarande i en tidig testversion, men BitTorrent har nu öppnat för att vem som helst kan testa lösningen. Tidigare har man bara haft ett par utvalda testare.

Vill du testa, läs mer på BitTorrent Labs.

Källa: TorrentFreak

Gilla oss på Facebook, så missar du inget nytt!

Vad tycker du? Diskutera! Skriv kommentar!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2017 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.

Erbjudande: Köp .se-domän för 9 kr!

Är du sugen på att skaffa några nya domäner, ska du passa på just nu! Webbhotellet Loopia låter dig för tillfället köpa .se-domäner för så lite som 9 kronor styck! Har du en idé till en ny sajt kan du testa utan att riskera några summor...
Läs mer och köp din domän idag!

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Sponsorer

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick