TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

VPN

Bittorrent via VPN, hur mycket långsammare är det?

Skribent:
Publicerad: , 09:09
Uppdaterad: 2018-11-14, 17:55
Respons: 3 kommentarer

VPN och BittorrentEn VPN-tjänst låter dig använda Internet utan att lämna något fotspår i form av din riktiga IP-adress. Istället går all trafik krypterat via en tunnel och ett IP-nummer som ägs av VPN-tjänsten. Ditt riktiga IP göms. Men hur fungerar det ihop med Bittorrent?

Eftersom du skickar och tar emot all data via en speciellt digital tunnel, som dessutom är krypterad för skydda dig extra mycket, innebär detta att du förlorar en hel del bandbredd. I alla fall i teorin. Tack vare våra snabba fiberanslutningar är det inte säkert att du i praktiken märker av förlusten. Jag har testat!

Jag vill redan inledningsvis påtala att det här är väldigt långt ifrån ett vetenskapligt test. Det finns många andra faktorer som spelar in. Den viktigaste är att jag bara har testat med en VPN-tjänst – PureVPN – vilket råkade vara den jag för tillfället har installerad.

Resultatet lär skilja sig mellan de olika VPN-tjänsterna, eftersom deras prestanda i form av av uppkopplingar, hårdvara och programvara, kommer att påverka resultatet märkbart. Därför ska jag framöver samla ihop alla stora VPN-tjänster och göra ett mer omfattande test.

Syftet med dagen test är att eventuellt sticka hål på den gamla myt om att VPN-tjänster slöar ner din uppkoppling kraftfullt. Och om du använder dig av en gratis VPN-lösning, eller till exempel populära Tor, kommer du att märka att hastigheten tar stryk.

Men företag som tar betalt för sin produkt har av uppenbara skäl större möjligheter att utveckla och förbättra sin plattform. Det finns idag en hel uppsjö av olika VPN-företag som hjälper kunder att bli anonyma och säkra på Internet. För runt 50-lappen i månaden får du en VPN.

Jag har skrivit en del om VPN, och här hittar du tre av mina artiklar:

Jag har börjat recensera tjänsterna och har hittills skrivit om PrivateVPN och NordVPN.

Anonymitetstjänsten PrivateVPN
image-26595

PrivateVPN är en riktigt bra VPN-tjänst som gör dig anonym på Internet, skyddar din trafik och stoppar geoblockering.

Hur långsammare är Bittorrent med VPN?

Det största användningsområdet för fildelningslösningen Bittorrent är givetvis att ladda ner framför allt piratkopierade versioner av filmer och TV-serier. Det ska understrykas att det inte är lagligt.

Med det sagt är det svårt att som IT-bloggare undvika ämnet, eftersom det är så populärt. Idag har nedladdningen av piratfilmer minskat en del till fördel för kommersiella tjänster som Netflix, så filmindustrin går åt rätt håll.

Just eftersom det är olagligt är det många som funderar över att skaffa en VPN-tjänst att använda vid nedladdning från Bittorrent-sajter. I och med att ett av syftena med VPN-tjänster är att gömma ditt publika IP-nummer, går det inte att spåra nedladdningar till dig.

Men det finns en fråga som ofta återkommer, och det är hur det blir med hastigheten när all trafik går via en VPN-tunnel. När du aktiverar VPN så kommer all din trafik att skickas krypterat via en digital tunnel mellan dig och VPN-tjänstens servrar, innan den går vidare till tjänsten du använder.

Bittorrent utan VPN
image-26596

Att tanka via Bittorrent utan VPN toppade som mest på 6,5 MB per sekund i nedladdningshastighet. Hyfsat bra.

Kommersiella VPN:er är inte som Tor

Historiskt sett har det här påverkat hastigheten ordentligt. VPN-tjänster har helt enkelt inte haft tillräckligt snabba Internetuppkopplingar och servrarna har varit överbelastade. Det ledde till att användarnas bredband ströps.

Det här märks inte minst hos Tor, ett gratis alternativ till att surfa gratis. Tor fungerar genom att skicka trafiken via olika servrar som upprätthålls av entusiaster. Det gör att kvaliteten är varierande och det påverkar hastigheten.

En kommersiell VPN-tjänst, som har gott om kunder och ett stadigt ekonomiskt flöde för att finansiera bredband och servrar, ska dock ge dig bättre resultat. I alla fall i teorin – så hur fungerar det i praktiken?

Jag har testat att ladda ner från Bittorrent med uTorrent via PureVPN. Jag valde en fil på runt 2,5 GB och tankade först utan VPN och därefter med. Det finns en rad andra alternativ som också har bra kvalitet; NordVPN och PrivateVPN är två favoriter.

Snabb Bittorrent via PureVPN

När jag testade PureVPN satt jag ensam på en fiberuppkoppling med 250 Mbit bredbandsuppkoppling. Jag provade först att ladda ner en stor fil utan att vara ansluten till VPN-tjänsten, och jag toppade på 6,5 MB per sekund.

Det bör anses som hyfsat bra nedladdningshastighet. Jag var tveksam till hur bra hastighet det skulle bli när jag väl aktiverade PureVPN. All trafik skulle då, som sagt, skickas via en anonymiserad tunnel. Och sådant bör dra ner prestandan märkbart.

Därför blev jag förvånad när hastigheten med PureVPN hamnade som mest på 6,4 MB per sekund. Det är i princip lika snabbt som utan VPN. Som jag påpekat är det här inte data som kan anses vara vetenskaplig.

Bittorrent med PureVPN
image-26597

Bittorrent med PureVPN påverkade inte hastigheten nämnvärt jämfört med utan VPN.

Det finns rätt många faktorer som spelar in när det kommer till hastighet på Bittorrent. Men trots det trodde jag att VPN-tjänsten skulle påverka hastigheten mer. PureVPN har till skillnad mot de flesta andra konkurrenterna en del inställningar, och jag hade valt att köra PureVPN i torrent-läge.

Du som läser det här, har du upplevt några stora skillnad mellan att använda Bittorrent med eller utan VPN, och vilken tjänst använder du i så fall?

Mer om Bittorrent och VPN

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

3 kommentarer

 1. Bengt Samuelsson2018-10-19 at 09:22Reply

  Tor och VPN är väl helt olika tekniker

  • Tommy k Johansson2018-10-20 at 08:31ReplyAuthor

   Stämmer absolut, Bengt, du har helt rätt! Men de används båda för att bli anonym på nätet. Jag ville få fram att det kan vara värt att betala för en kommersiell VPN-tjänst istället för att använda en gratis som Tor, eftersom bl a hastigheten är bättre.

 2. Bengt Samuelsson2018-10-19 at 09:21Reply

  Tor är väl något helt annat än VPN

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.