TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

E-böcker för bloggare

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Guider

Windows 8 för nybörjare

Ad: Antivirus

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 594 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 899 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dar!
Pris: 645 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 499 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 400 kr.

Feedburner

TkJ RSS
Follow on Bloglovin

Smartphones

Svenskar ska vända Blackberry uppåt igen

Skribent: Tommy k Johansson
Publicerad: 2013-01-30, 23:16
Respons: 1 kommentar

Blackberry Z10För ett par år sedan var mobilerna Blackberry enormt stora i framför allt USA, men även andra delar av världen. En av styrkorna tillverkaren RIM hade var ett eget system för meddelanden som var klart bättre och billigare än SMS. Men sedan kom smartphones, med iPhone i fronten, och med dessa appar som gjorde meddelanden rätt blasé.

Efter en nedåtgående trend behövde RIM hitta på något helt nytt, och för två år sedan köpte man Malmöföretaget TAT, som var fokuserade på att skapa bland annat gränssnitt för smartphones. Och nu är det dags att visa upp de här årens hårda arbete. Blackberry 10 är det nya operativsystemet som debuterar på två smartphones Blackberry Q10 och Z10. Blackberry har aldrig varit stort i Sverige men det är en spännande lansering.

Det är inte bara faktumet att det är ett Malmö-företag som ligger bakom gränssnittet och mycket av annat i Blackberry 10, som gör det intressant. En detalj jag fastnade för i dagens nyhetsflöde i och med lanseringen var utbudet av applikationer. Blackberry 10 kommer nämligen redan från start att ha 70000 applikationer redo.

Bland apparna som finns nämns, hos Slashgear, Angry Birds, Twitter och Skype. Facebook och Kindles e-bokläsare är på gång. Enligt vad jag har hört från mina källor, har RIM arbetat hårt för att underlätta för utvecklare, och det verkar ha givit avkastning. Verktygen för utvecklare ska vara lätta att arbeta med, och det har varit enkelt för utvecklare att porta appar till Blackberry 10.

En imponerande bedrift

Under de senaste åren har vi sett mängder av olika försök med att bygga upp nya eko-system med hårdvara, appar, operativsystem, utvecklingsramverk och så vidare. Många har provat, men få har lyckats. Jag är rätt härdad, men när jag läser om Blackberry 10 blir jag seriöst imponerad.

Blackberry 10

Jag skrev idag om att Windows 8 passerat 40000 applikationer sedan lanseringen i oktober. Och här kommer RIM med sitt nya Blackberry 10, och grundar med 70000 appar.

Och som om det inte räcker med alla de här applikationerna, har Blackberry 10 också möjligheten att köra Android-appar. Det har gått rykten om att RIM arbetat på det, men när jag först hörde om det så hade man inte fått ordning på det. Det fungerade inte speciellt bra, helt enkelt. Idag ska det dock vara löst och det ska gå fint att köra Android-appar på en Blackberry-smartphone.

Computer Sweden har intervjuat Jonas Norberg, platschef på RIM i Malmö (det vill säga tidigare TAT), och han tror på succé.

– Vi tycker att det ska bli jättekul. Vi har ju jobbat stenhårt med det i två års tid sedan TAT blev uppköpta av RIM. Det är nu våra saker kommer med i telefonen. Nästan all design du ser i telefonen är från oss. [Källa: Computer Sweden]

Vad jag tror? Tja… Blackberry har som sagt aldrig varit stora i Sverige, så jag har ingen större erfarenhet av dem. Så fort jag får möjlighet ska jag testa deras nya Blackberry Z10.

RIM är fortfarande ett rätt starkt varumärke, även om deras försäljning tagit stryk de sista åren, mycket på grund av att man inte kommit med några nyheter. Om man lyckas övertyga app-utvecklare att bygga eller porta 70000 appar till ett system som inte lanserats, är det uppenbart att man har fått dem med sig.

Nu återstår att se om man även får kunderna med sig.

Gillade du artikeln? Dela den gärna – eller skriv en kommentar!

Gratis nyhetsbrev, din mejl:

WINDOWS 8: Uppgradera din PC!

Microsoft Surface Pro 3 Större, lättare och bättre! 12-tumsskärm, bättre tangentbord. Surface Pro 3 en suverän kombination av laptop och surfplatta. Läs mitt test av Surface Pro 3.

Uppgradera till Windows 8.1 Kör du fortfarande Windows XP, Vista eller Windows 7? Nu kan du enkelt uppgradera till Windows 8.1 Pro online! Läs mer om hur du uppgraderar och vad Windows 8 innebär – klicka här!

  • Paul

    Ser verkligen fram mot nya Z10. Jag har kvar en gammal fin vanlig telefon och nu har jag hittat en smarttelefon som jag verkligen vill ha.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande bloggar för entusiaster om datorer och Internet. Den startades 2007 av Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Utgivare: TkJ Media AB.

Sponsorer

Mina e-böcker

Läs min nya e-bok Skriva för Bloggar! Lär dig hur du hittar nya uppslag varje dag, skriver briljanta bloggposter, skapar ditt personliga språk, engagerar dina läsare och lockar nya besökare och behåller dem på sajten.
Läs mer om e-boken!
Lär dig hur du tjänar pengar på din blogg. E-boken riktar sig till såväl nybörjare som bloggproffs. 65 sidor indelade i 12 kapitel som går igenom många olika sätt att börja tjäna pengar på din blogg - antingen som en liten extrainkomst eller som heltidsjobb.
Läs mer om e-boken!

Följ oss på Facebook

Arkiv

april 2015
m ti o to f l s
« Mar    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Ad: Affiliatenätverk

Commission Junction Världens största affiliate-företag! Bra system, lätt att tjäna pengar!

Affelix Svenskt affiliatenätverk som dels har mycket lead-kampanjer men även säljer CPM.

EuroAds Affiliatenätverk med bland annat program inom hälsa.

Affiliator Affiliatenätverk: du får 70 kr direkt!

Double Tjäna pengar på din hemsida!

Tradedoubler Sveriges största affiliatenätverk

Zanox Tjäna pengar genom att länka till företag

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick