TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

NEXSTORY: Ljudböckerna för dig! Sveriges trognaste och ledande tjänst för att lyssna på tusentals ljudböcker till fast månadsavgift!
Prova gratis 14 dagar >>

Billaddare
MOBILLADDARE FÖR BILEN!
Den här laddningsadaptern sätter du i bilens kopphållare, kopplad till 12V-uttag. Ladda mobiler via de två USB-portarna.
Supersmidigt - kolla själv!

REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN! En av världens största och snabbaste VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. NU HÖG TkJ-RABATT!!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Väldigt stor VPN-tjänst, världens snabbaste VPN-tjänst! Passar för dig som laddar ner mycket.

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

OVPN - svensk säkerhet! OVPN är en svensk VPN-tjänst med hög kvalitet - rekommenderas!

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Hitta RÄTT banklån! Behöver du låna pengar, använd Lendo för att hitta den bank med bäst villkor för just dig!

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Smartphones

Svenskar ska vända Blackberry uppåt igen

Blackberry Z10För ett par år sedan var mobilerna Blackberry enormt stora i framför allt USA, men även andra delar av världen. En av styrkorna tillverkaren RIM hade var ett eget system för meddelanden som var klart bättre och billigare än SMS. Men sedan kom smartphones, med iPhone i fronten, och med dessa appar som gjorde meddelanden rätt blasé.

Efter en nedåtgående trend behövde RIM hitta på något helt nytt, och för två år sedan köpte man Malmöföretaget TAT, som var fokuserade på att skapa bland annat gränssnitt för smartphones. Och nu är det dags att visa upp de här årens hårda arbete. Blackberry 10 är det nya operativsystemet som debuterar på två smartphones Blackberry Q10 och Z10. Blackberry har aldrig varit stort i Sverige men det är en spännande lansering.

Det är inte bara faktumet att det är ett Malmö-företag som ligger bakom gränssnittet och mycket av annat i Blackberry 10, som gör det intressant. En detalj jag fastnade för i dagens nyhetsflöde i och med lanseringen var utbudet av applikationer. Blackberry 10 kommer nämligen redan från start att ha 70000 applikationer redo.

Bland apparna som finns nämns, hos Slashgear, Angry Birds, Twitter och Skype. Facebook och Kindles e-bokläsare är på gång. Enligt vad jag har hört från mina källor, har RIM arbetat hårt för att underlätta för utvecklare, och det verkar ha givit avkastning. Verktygen för utvecklare ska vara lätta att arbeta med, och det har varit enkelt för utvecklare att porta appar till Blackberry 10.

En imponerande bedrift

Under de senaste åren har vi sett mängder av olika försök med att bygga upp nya eko-system med hårdvara, appar, operativsystem, utvecklingsramverk och så vidare. Många har provat, men få har lyckats. Jag är rätt härdad, men när jag läser om Blackberry 10 blir jag seriöst imponerad.

Blackberry 10

Jag skrev idag om att Windows 8 passerat 40000 applikationer sedan lanseringen i oktober. Och här kommer RIM med sitt nya Blackberry 10, och grundar med 70000 appar.

Och som om det inte räcker med alla de här applikationerna, har Blackberry 10 också möjligheten att köra Android-appar. Det har gått rykten om att RIM arbetat på det, men när jag först hörde om det så hade man inte fått ordning på det. Det fungerade inte speciellt bra, helt enkelt. Idag ska det dock vara löst och det ska gå fint att köra Android-appar på en Blackberry-smartphone.

Computer Sweden har intervjuat Jonas Norberg, platschef på RIM i Malmö (det vill säga tidigare TAT), och han tror på succé.

– Vi tycker att det ska bli jättekul. Vi har ju jobbat stenhårt med det i två års tid sedan TAT blev uppköpta av RIM. Det är nu våra saker kommer med i telefonen. Nästan all design du ser i telefonen är från oss. [Källa: Computer Sweden]

Vad jag tror? Tja… Blackberry har som sagt aldrig varit stora i Sverige, så jag har ingen större erfarenhet av dem. Så fort jag får möjlighet ska jag testa deras nya Blackberry Z10.

RIM är fortfarande ett rätt starkt varumärke, även om deras försäljning tagit stryk de sista åren, mycket på grund av att man inte kommit med några nyheter. Om man lyckas övertyga app-utvecklare att bygga eller porta 70000 appar till ett system som inte lanserats, är det uppenbart att man har fått dem med sig.

Nu återstår att se om man även får kunderna med sig.

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

SURFACE: Microsoft Surface!

Microsoft Surface Pro 4 Större, lättare och bättre! 12-tumsskärm, bättre tangentbord. Surface Pro 4 en suverän kombination av laptop och surfplatta. JUST NU firar Microsoft 5 år med Surface och du kan få över 2600 kronor i rabatt när du köper en Surface!

 

En kommentar

  1. Paul2013-01-31 at 10:16Reply

    Ser verkligen fram mot nya Z10. Jag har kvar en gammal fin vanlig telefon och nu har jag hittat en smarttelefon som jag verkligen vill ha.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.