TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Surfplattor

Blackberry Playbook – Kan den ge iPad en match?

Skribent:
Publicerad: , 20:02
Respons: 1 kommentar

blackberry-playbookBlackberry Playbook är den efterlängtade och väldigt omtalade surfplattan från RIM. Mottagandet har varit varierat, eftersom den första versionen saknade en hel del finesser som tillförts via kontinuerligt uppgraderingar av mjukvaran.

Blackberry Playbook finns ännu inte att köpa i Sverige, och varumärket Blackberry har aldrig varit speciellt stort här hemma. I USA är det annorlunda. Där har Blackberry en stor del av marknaden bland mobiltelefoner även om de hamnat på efterkälken jämfört med iOS och Android.

Jag tycker att det ändå är värt att nämnda Blackberry Playbook, eftersom RIM relativt nyligen köpte upp Malmöföretaget TAT, som börjat arbeta med gränssnittet och mjukvaran i Blackberry.

TATThe Astonishing Tribe – är ett ungt Malmöföretag som gjort sig kända för att utveckla gränssnitt för mobiltelefoner. Flera av de ledande mobiltillverkarna använder gränssnitt skapade av TAT. Ett av mina syskon jobbar på företaget, så jag har hört om en hel del coola grejor de gjort.

Det kanadensiska företaget RIMResearch in Motion – har gjort sig kända för sin Blackberry-smartphone. iPhone och Android har dock sprungit förbi Blackberry i utvecklingen, och jag skulle tippa på att det var därför de köpte upp TAT. De behövde helt enkelt några som snabbt och skickligt kan fixa till deras system.

Tester av Blackberry Playbook

Engadget skrev för ett tag sedan en lång recension av Blackberry Playbook, där åsikterna var blandade. Nyligen publicerade IDG, här i Sverige, en recension som är är väldigt positiv till Playbook. Det mest negativa med Playbook är, i IDG:s test, avsaknaden av appar. Playbook har ett eget operativsystem och utvecklingen av bra applikationer har inte kommit igång.

Här kommer TAT in i bilden. I en intervju med sajten CrackBerry demonstreras en del 3D-teknik som TAT byggt och ska göra tillgänglig för tredjepartsutvecklare som vill bygga appar för Blackberry Playbook:

TechRadar publicerade idag en artikel som listar de 10 bästa applikationerna för Blackberry Playbook. Det är vissa saker som verkligen saknas – exempelvis Twitterklient, Skype och bra spel (Angry Birds är på gång).

Blackberry Playbook vs konkurrenterna

En annan video på YouTube demonstrerar skillnaderna i webbläsarna på Blackberry Playbook versus Apple iPad. Jag har som bekant själv en iPad, men jag använder den inte för att surfa på.

Huruvida Blackberry Playbook kommer att bli en succé eller inte återstår att se. Jag ska väl erkänna att jag tror det är svårt att slå sig in på marknaden för surfplattor med ett “nytt” operativsystem.

iOS och Android har bitit sig fast ordentligt, så det är nog inte lätt att övertyga app-utvecklare att hoppa på Blackberry. Det beror så klart lite på hur komplicerat det är att konvertera befintliga appar till Blackberry.

Samtidigt är marknaden för surfplattor fortfarande i sin linda. Vad som helst kan hända. Nästan vad som helst, för iPad kommer att sitta kvar på tronen ett bra tag till…

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

En kommentar

  1. Anders Å2012-07-10 at 10:43Reply

    Funderar på att införskaffa en Blackberry Playbook. Var ju en tid sen du skrev detta. Några uppdateringar ang hur de löste några av problemen som du har nämnt ?

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.