TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bizniz

Så här blir du en frilansare – tips och råd

Skribent:
Publicerad: , 12:02
Uppdaterad: 2009-11-30, 21:31
Respons: 23 kommentarer

Skriva, skriva, skrivaDrömmer du om att skriva på frilans? Det tror jag är speciellt vanligt bland alla bloggare. Tänk att få jobba på egna timmar, skriva roliga texter och kunna försörja sig på det… Eller, tja, riktigt så fungerar det inte i Sverige. Vi har ett för litet land med för få och små tidskrifter för att det ska vara en lätt match att slå sig fram som frilansare, och kunna välja och vraka mellan buden.

Bloggen Write to Done har publicerat 10 tips för att komma igång som frilansare. Där tycker jag att det finns flera goda råd som är värda att ta del av. Jag har själv givit dem till polare som frågat samma sak; hur kan jag bli frilansare?

De tips jag själv kan ge är:

Var envis, ha självförtroende och lär dig ta ett nej. Om du blir sittande gråtandes i badkaret för att en tidning tackat nej till din artikel, så bör du nog satsa på ett annat yrke. Du kommer att få nej flera gånger, både i början och under hela karriären.

Kontakta redaktörer för tidningar du gillar och vill skriva för. Skapa en personlig kontakt. E-post går utmärkt för de flesta. Berätta kort om dig själv. Skicka uppslag på artiklar, synopsis etc. Det är sällan man skriver en hel artikel och sedan försöker sälja in den.

Skaffa F-skattesedel. Den ekonomiska biten blir mycket lättare om du kan skicka en faktura, än om tidningen ska behöva betala ut lön, med allt jobb det innebär.

Korrekturläs. Och korrekturläs igen. Om din första kontakt med en redaktör består av ett e-post med särskrivningar, dåliga förkortningar, massa ”….”, smileys och annan bråte – då kommer redaktörens [Del]-knapp gå varm.

Våga kontakta igen. Bara för att en tidning tackat nej till ett av dina uppslag behöver det inte betyda att de inte är intresserade av dina andra uppslag. Skicka fler. Bombadera inte dem, men låt inte det rinna ut i sanden. Våga påminna dem.

Tidningsredaktörer är inte farliga. Ibland får jag en känsla av att en del som drömmer om ett jobb som frilansare har satt tidningar och dess medarbetare på en pedistal. För fan. Kolla på mig – verkar jag vara någon som borde sitta på en pedistal? Knappast. Det är inget magiskt bakom tidningsproduktion. Det är ett jobb precis som allt annat.

Hitta tidningar och uppdrag. Gå till Pressbyrån (eller Tidningsbutiken) och köp på dig tidningar som du vill skriva för. Studera språket, artikeluppslagen och allt runt omkring. Ett bra uppslag är intressant för tidningens målgrupp, är aktuellt på något vis och det skadar så klart inte om det finns ett allmänintresse som gör att tidningen kan sälja fler lösnummer med hjälp av artikeln…

Om du älskar att skriva och skulle vilja jobba heltid som frilansare, finns det ingenting som hindrar dig att prova. Du kan börja på fritiden för att komma igång. Det finns inte något skäl till att inte prova! För jag kan lova dig att det är skitkul.

Läs mer om skrivande:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

23 kommentarer

 1. viktkoll 1on12012-05-13 at 00:41Reply

  Ja det är verkligen inte lätt detta! Frilansare är nog inte min grej!

 2. TkJ2011-05-10 at 20:23Reply

  Maria: Ja, då frilansar du. Och som frilansare betalar tidningen dig för det material du producerar – det spelar ingen roll om du jobbar på kvällstid eller mitt på dagen. Det kan inte tidningen ta ansvar för.

  700 kr låter rimligt om det är en lokal tidning. Men sen får du ju räkna med att man förmodligen drar drygt 50 procent i skatt på det också (soc avg, samt A-skatt) eftersom du inte har egen firma och själv skattar.

  Att leva på att skriva om kultur på frilans är i stort sett omöjligt i lilla Sverige.

 3. maria2011-05-10 at 18:56Reply

  Hej!

  Gammalt inlägg, jag vet, men hoppas på att få svar ändå.
  Jag har börjat skriva om kultur & nöje för en tidning, men jag är inte anställd utan dom bara ringer in mig när jag behövs. Hittills har jag gjort två artiklar, så vi har inte diskuterat pengar och sådant ännu. Men jag undrar, så fort man skriver för en tidning och inte är anställd – frilansar man då? Eller måste man ha eget företag/vara egenföretagare för att räknas som frilansare? eller vad ”är” jag när jag skriver för en tidning, fast att jag inte är anställd?

  Sen en fråga som jag ser har kommit upp, hur mycket man tjänar då.. Jag har skrivit 1200 tecken per artikel och jobbat kväll/obekväm arbetstid. Har läst att det är normalt att få en krona tecknet. Men jag har ingen journalistutbildning eller något motsvarande, lägger jag ribban för högt om jag vill ha 700:- per artikel?

  MYCKET mycket mycket tacksam för svar! – gärna till min mail som jag skrev i här ovanför.

 4. Louise2011-04-05 at 15:08Reply

  Christian, har du tips på hemsidor som man kan skriva för?

  Jag behöver lite hjälp och jag antar att detta är rätt forum :) Hur gör man när man fått ett jobb och ska fakturera första gången som frilansare? Jag har inget företag, måste man det och hur går man i så fall till väga? Jag skriver krönikor för en känd tidning mest för nöjes skull medan jag studerar.

  Tacksam för svar!

 5. Christian2010-10-25 at 17:10Reply

  Men är det bara jag som frilansar lite på nätet? Jag menar, måste det vara tidningar man skriver för då? Personligen skulle jag rekommendera skrivjobb på nätet för den som gillar att skriva. De är enkla att få, framför allt om man kan visa upp tidigare jobb, och när man gjort det ett tag har man ju i alla fall vissa ”arbetsprover” att visa upp för tidningar, om det nu är där man vill skriva.

  Jag har själv testat detta, och är förvånad över att så få utnyttjar den chans man har till att skriva för olika hemsidor, bloggar mm.

 6. Android är hetare än iPhone i Sverige2010-08-06 at 08:26Reply

  […] Att bli frilansare […]

 7. Mia2010-04-28 at 18:20Reply

  Om jag skickat in en artikel till en tidning och inte fått något svar på om det finns intresse eller ej. Hur länge skall jag vänta innan jag skickar artikeln till en annan tidning?

  • TkJ2010-04-29 at 20:55Reply

   Mia: Skicka en påminnelse till tidningen, och får du inte svar på den på en vecka, skicka artikeln till ny tidning.

 8. Johanna2010-03-25 at 11:12Reply

  Intressanta tips, men hur trovärdigt blir det när man inte kan stava till piedestal…?

 9. Webbdo2010-01-25 at 14:01Reply

  Frilansare inom sökmotoroptimering kan gärna kontakta mig på Webbdo.se ! Söker även de som har intresse för att skriva artiklar om kost, hälsa och träning!

 10. Anna Gustavsson2009-11-22 at 21:25Reply

  Hej
  Vilka bra tips, jag älskar att skriva, jag har läst medie-o-kommunikationsvetenskap, och har en filkandexamen i ämnet. Jag vill mest av allt arbeta med text, skriva och vara kreativ.

  Jag har tänkt tanken länge, att frilansa, men jag vet inte hur och var jag ska börja? Nu ska jag ta tag i det här, jag vet att jag kan.

  MVH Anna Gustavsson (Borås)

 11. Linda2009-07-17 at 11:21Reply

  Hur fungerar det att ta betalt då? Vad är ett genomsnitt för en granskande artikel? Ska man skriva utan att ta betalt i början? Kan man skicka in samma uppslag på artiklar till olika tidningar? Kan tidningarna ta ens uppslag? Vad gäller för copyright på dessa?

  • TkJ2009-07-17 at 11:28Reply

   Linda: Det är så extremt olika att det inte går att säga. Att skriva utan att ta betalt tycker jag dock inte att man ska göra, av samma skäl att man inte jobbar gratis på industri i ett par månader innan man söker lön.

 12. Jack H2009-05-25 at 18:14Reply

  Kan du skriva kan du redan leva på det. Men är du bara halvbra så behöver du tipsartiklar som denna :)

 13. Frilansare | theblackjacker.se2009-04-11 at 10:57Reply

  […] övrigt vill jag rekomendera den utmärkta guiden på TKJ.se för […]

 14. Mikael2008-10-26 at 00:22Reply

  Glöm inte bort reklambranschen. Jag har själv arbetat på reklambyrå som copywriter, men frilansar sedan 2,5 år tillbaka. Som frilansare går det utmärkt att kombinera redaktionellt skrivande för tidningar med att skriva reklamtexter åt reklambyråer/företag. Och så kan man ju peta in lite bloggande när man känner för det.

  http://studio.blogotang.com/

 15. tobbesanda2008-10-14 at 13:59Reply

  Innan jag fick mitt första frilansjobb för massor av år sedan :) som sportskribent på en tidning i Småland så skickade jag in artiklar en gång i veckan till ett tretal olika tidningar och till slut nappade ett av dem.

  Efter att skrivit ett tag så blev dom andra jag skickat in till också intresserade så det går om man vill och är ambitiös!

 16. Så här blir du frilansare - tips & råd2008-07-17 at 11:54Reply

  […] Här finns det bra tips om man vill bli en frilansskribent. (vad är det för fel på smileys..? ) […]

 17. Artikel 192008-02-25 at 14:04Reply

  TkJ:

  Ja, men på en genomsnittlig artikel i en vanlig tidning?

 18. TkJ2008-02-25 at 09:00Reply

  Artikel 19: Det är ju helt omöjligt att svara på. Beror givetvis på hur mycket du jobbar, för vilka du jobbar och hur mycket du får betalt.

 19. Artikel 192008-02-24 at 19:48Reply

  Vad tjänar man då?

 20. Tyskungen2008-02-24 at 12:21Reply

  Bra skit. Riktigt bra skit.

  http://tyskungen.blogspot.com

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.