Min nördblogg TkJ.se fyller 10 år! | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Annonser

Topplista appar

Annonser

Bank Norwegian Låna pengar snabbt! Privatlån mellan 5.000 och 500.000 kr till vad du vill!

Fello Mobilabonnemang Inga anslutningsavgifter eller öppningsavgifter och bäst av allt inga bindningstider. Välj surfnivå!

Storytel Gillar du ljudböcker så kommer du älska Storytel! Njut av tusentals bra ljudböcker och e-böcker direkt till din telefon, surfplatta eller dator.

Nextory Marknadens största utbud av ljudböcker & e-böcker!

Feedburner

TkJ RSS

Off Topic

Min nördblogg TkJ.se fyller 10 år!

Skribent:
Publicerad: , 17:39
Uppdaterad: 2017-05-27, 06:54
Respons: 24 kommentarer

TkJ.se fyller 10 år!En sen kväll för tio år sedan satt jag i vår dåvarande lägenhet, och i ett princip oplanerat infall installerade jag WordPress på subdomänen blogg.tkj.se. Att starta en teknikblogg hade jag då funderat på i ett par år men det hade aldrig blivit av.

På den tiden var jag chefredaktör för en datortidning som hette Allt om PC. Jag hade börjat bli irriterad på problemet med pressläggningstid. Hittade jag en spännande nyhet som jag skrev om, tog det flera veckor innan den nådde läsarna, och under den tiden kunde vad som helst hända.

Det främsta skälet till varför jag startade min teknikblogg var just pressläggningstiden. Med en blogg försvann hela det problemet och när jag hittade något kul kunde jag publicera en text väldigt snabbt. Även om bloggen var min egna privata, såg jag den inledningsvis som ett komplement till Allt om PC jag jobbade på.

I början uppdaterade jag ett par gånger om dagen och ett bra tag låg antalet besökare på runt 10 om dagen. Men allt eftersom jag satt på kvällarna och nätterna och publicerade nya texter spred sig bloggen, och snart passerade jag 100 besökare om dagen. Sedan 500. Och 1000.

Med ett par schyssta evergreen-poster hamnade jag på ett antal tusen dagliga läsare, de flesta kom från sökmotorer och personer som letade efter lösningar på sina datorproblem.

 

I bra takt växte bloggen…

Efter så där ett till två år började bloggen växa på flera sätt. Dels genererade annonserna bra med intäkter, och dels var antalet besökare riktigt bra för att ändå vara en ganska hårt nischad sajt.

Men det hände också en spännande sak gällande mediabyråer, presskontakter och andra som ofta mejlade och ringde mig med nyheter. De började få upp ögonen för bloggen och till en början tyckte de att det var kul när jag snappade upp en nyhet i bloggen – utöver tidningen.

Snart var de enbart intresserade av bloggen. Det var där de ville att jag skulle skriva om deras produkter och tjänster. Runt mitten av 2009 var det många som inte brydde sig alls huruvida de fick sin nyhet i papperstidningen. Det var bara bloggen som var väsentlig.

TkJ.se år 2008.

Så här kunde TkJ.se se ut för tio år sedan. Det har hänt lite sedan dess.

Bloggande på heltid

I slutet av 2009 började vi flytta från en dyr bostadsrätt i Växjö ut på landet till byn Klavreström, och jag gick och funderade på huruvida jag skulle säga upp mig från den fasta tjänsten för att satsa helhjärtat på bloggandet.

Jag behövde dock inte välja själv, skulle det visa sig. Som en del av er säkert vet, har jag Crohns sjukdom, och i början av 2010 gav min tunntarm upp. Det var så mycket sår och ärrbildningar i tarmen att det blev stopp.

Jag blev väldigt, väldigt sjuk, och skulle spendera ungefär sju veckor i en sjuksäng, med en diet bestående av näringsdropp, kortison och morfin. När jag fick åka hem vägde jag 53 kilo (fördelat på 183 cm, ett BMI på 15,8 – jag var inte så biffig alltså, haha). Läkarna gav mig en lektion i Crohns versus stress, och sa i princip rakt ut att jag inte kan fortsätta med två jobb utan måste välja ett av dem och lugna ner mig.

Så jag valde bloggen.

Bloggen TkJ.se fyller 10 år

Default-arbetsplatsen; en Asus Republic of Gamers med två extraskärmar, och bakom mig sticker kanten av min MacBook 12-tum fram. Det här är mina två favoritdatorer.

När kropp och själ haltar

De senaste åren har inte gått perfekt. Ni som följer mig har märkt att jag inte uppdaterat varje dag. Det har varit mycket strul i privatlivet och med hälsan som satt käppar i hjulet på min produktivitet.

Sedan 2010 har jag dragits med långa perioder av svår depression och ångest. Det är något jag haft sedan tonåren, men det har aldrig varit så illa som det varit de senaste åren. Efter en rad läkarbesök fick jag förra sommaren diagnosen bipolär typ 2. Så förutom att ha en kronisk fysisk sjukdom som inte syns utåt (Morbus Crohns), fick jag även en kronisk psykisk sjukdom som inte syns utåt… D’oh!

Diagnosen var både tung och lättande. Det förklarade mycket och läkarna kunde ändra medicineringen från antidepressiva till sådana framför allt för just bipolära patienter, och jag tycker att det har fungerat oväntat bra. De andra hjälpte inte alls, men det har de här gjort. Jag kommer upp ur sängen på morgonen och saker och ting är lite enklare att hantera.

Det finns rätt mycket fördomar och felaktiga uppfattningar om antidepressiva av olika slag. Att de kallas för ”lyckopiller” till exempel. Det är en absurt inkompetent term. Du blir inte lycklig av att ta antidepressiva mediciner.

Bipolär sjukdom typ 2.Vad de gör är att försöka stabilisera dig, genom att kapa lite på toppar och dalar. De kan inte bota din depression, utan ska ge dig lite hjälp på vägen. Att bli av med en depression kräver massor av jobb, såsom KBT-övningar, rutiner och stark vilja. Psykologer, terapeuter, speciella appar och mängder av saker du behöver göra, vilket inte har med medicinering att göra.

Det fungerar liksom inte som att du ligger och stirrar i taket i tre månader, tar en tablett och sedan är frisk, glad och med kämparglöd.

Jag har varit på gång att bli hyfsat normal ett antal gånger, men så har den ena saken efter den andra inträffat och det krävs inte så mycket för att döda de rutiner du spikat upp de senaste veckorna.

Som de här senaste två veckorna… Jag har inte uppdaterat speciellt ofta, vilket beror på att 5-årigen blev sjuk och hamnade på sjukhuset och de letade efter riktigt allvarliga sjukdomar. Tack och lov visade prover och röntgen att det inte var vad de trodde – men det tog hårt på mig och barnens mamma.

Lagom till att han började bli kry igen, fick 8-åringen hög feber och buksmärtor, så han blev också inlagd på sjukhuset då de misstänkte blindtarmen. I samband med det blev jag dålig och liggande i hög feber som vägrade gå ner på flera dagar. Det var dock inte hans blindtarm så det löste sig också. Men man blir rätt nedslagen när ens barn blir så sjuka.

Tweeta

Att skriva om datorer och teknik

Okej, jag inser att det här har blivit en typisk TLDR-text, på tok för negativt laddad för att du ska ha orkat läsa igenom allt… Men med allt det här sagt är jag ändå helt inställd på att vända tillbaka min blogg. Det kommer säkert att ta rätt lång tid, fast det är det enda jag vill yrkesmässigt.

Att ha det här som jobb är inget annat än ett drömyrke. Att skriva om datorer, Internet och teknik är det enda jag någonsin velat jobba med. Jag var tolv år när jag såg Datormagazin och bestämde mig för vad jag ville jobba med och jag har inte avvikit från den vägen. När jag var 15 år fick jag min första artikel publicerad i en datortidning. Därefter fortsatte jag bara. Nu i mars fyllde jag 40, så egentligen har jag sysslat med det här i 25 år.

Bloggen har varit mitt främsta arbete sedan 2010. Jag har inga planer på att sluta med det, utan är inställd på ytterligare 10 år. Vi får se vad som har hänt år 2027… :-)

Tills dess vill jag tacka er alla som följer min blogg, som skriver kommentarer och delar artiklar på sociala nätverk, som tipsar kompisar om sajten, som länkar hit och på alla andra sätt hjälper till att sprida sajten! Ett varmt tack!

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

 • Grattis ;-)
  Tack för allt! Mycket värdefulla tips. Må hälsan stå dig bi!

 • Bre4koff

  Har följt din blogg i många år! Du gör ett grymt jobb och jag ser fram emot att följa den i många år till :)

 • Hjalle Persson

  I september 2007 så hade jag just köpt en PC med Windows Vista installerad, jag ville bara gråta till en början segare och slöare dator hade jag aldrig varit med om men tack vare din blogg och tips om hur man kunde slå av bakgrundsfunktioner i Windowa Vista så fick jag iaf datorrn att fungera hyfsat, jag är dig evigt tacksam, ständig följare sen dess!

 • Grattis ! -Trodde att Du skulle se äldre ut ! (y)

  • 😆 Jag är ”bara” 40… Haha :)

  • ..och ljuset är dåligt – med högre upplösning hade det synts att jag är gråhårig och rynkig. :)

  • Tommy K Johansson Fortsätt som hittills, och lite rynkor klär ´intellektet´ ;)

 • Lars Olsson

  Du skall själv ha Tack Tommy. Har följt din blogg i flera år och har fått många bra tips. God fortsättning.

 • Patrick

  Inte alls TLDR. Stadig sida på min RSS sen många år.
  Fortsätt så! Tack

 • Grattis. Bästa sidan om data. Tack för alla tips. Hoppas du håller på länge till.

 • Se bara till att hålla dig frisk och kry så du orkar <3

 • Håll det goda arbetet uppe!

 • Grattis alltid lika spännande och läsa din blogg.

 • Stort tack för allt.

 • Ett stort tack till Dig! Mycket intressanta vinklingar! GraTTis❗

 • Grattis och tack för allt!

 • Lärt mycket av dig ! Tack :-)

 • Jag har läst allt du skrivit med stort intresse. Du har lärt mig en hel del också. 10 år? Tiden går fort när man har roligt!

 • Woho! Bra jobbat herr Tkj. Kör nu på i tio år till!

 • Stort GRATTIS TkJ.se (Y)

 • får vi som stått ut med dig i mer än 10 år någon medalj?

 • Har även jag hängt med sedan starten. Skrämmande att det är 10 år sedan. :O

 • Grattis! Du är en krigare. Har följt dig sedan starten. Tack som sagt för alla goda råd under åren :) Verkligen, du är bäst!

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.