TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Annonsnätverk

Bloggare ska kunna fakturera utan att ha egen firma

Skribent:
Publicerad: , 14:01
Respons: 1 kommentar

Fakturera utan att ha eget företagMånga som driver en blogg gör det på hobbybasis och har ingen egen firma. Det ställer till det när det kommer till annonsförsäljning, eftersom du måste ha F-skattesedel och eget företag för att kunna skicka fakturor. Bloggagenturen arbetar med att hjälpa företag att synas på bloggar, och de tar upp problemet i samband med att de har en lösning.

Bloggagenturen har ett nätverk av bloggar som de säljer olika typer av annonser på. Då många av bloggarna saknar företag har det blivit mycket administration i och med att intäkter måste betalas ut som lön. Det är ett kostsamt och tidsödande arbete. Deras lösning är ett samarbete med Coolcompany. Samtidigt belyser samarbetet möjligheten att fakturera utan företag.

Det vanligaste sättet att tjäna pengar på en blogg, är att använda dig av annonser. Här finns det flera olika alternativ, allt från affiliateprogram och annonsnätverk som Google AdSense, till att sälja egna annonser. Problemet är att du som bloggare ofta behöver kunna skicka fakturor. Bara ett par av de svenska affiliteprogrammen betalar ut vanlig lön.

Tjäna pengar på din blogg
image-23387

Har du en blogg, och vill börja tjäna pengar på att blogga? Då hittar du många artiklar i TkJ:s arkiv! Här får du lära dig massor.

I ett pressmeddelande (PDF) berättar Bloggagenturen att man ingått i ett samarbete med Coolcompany för att göra det möjligt för bloggare att skicka vanliga fakturor, och sedan få intäkterna utbetalade i lön från Coolcompany. Då sköts alla skatteavdrag och liknande av Coolcompany. I praktiken är det smidigt.

Det finns en rad andra sådana här tjänster, som låter dig skicka fakturor utan att ha egen firma. Fakturorna skickas från ett annat företag och dessa tar sedan emot betalningen, drar av skatt och arbetsgivaravgift samt administrationsavgift, och betalar ut det som är kvar i form av lön. Här är några exempel:

Dessa tjänster underlättar naturligtvis. Du behöver inte ha ett företag och du behöver inte ordna bokföring och de papper som krävs. Istället får du en vanlig lön som automatiskt hamnar på din deklaration.

Så skickar du fakturor utan att ha en egen firma
image-23388

Om du inte har ett eget företag men behöver skicka en faktura, kan du anlita företag som Coolcompany. De skickar fakturan åt dig och betalar sedan ut intäkten som vanlig lön.

Fördelar med egen firma

Men innan du hoppar på det här, rekommenderar jag ändå att du överväger att starta ett företag. För att driva en egen firma krävs att du skaffar ett F-skattebevis och momsregistreringsbevis. Det gör du från Skatteverket och så länge du inte har en massa betalningsanmärkningar eller näringsförbud är det väldigt enkelt. Du kan fixa allt via webbplatsen Verksamt.

Starta eget företag, registrera F-skatt och momsregistreringsbevis
image-23389

Via tjänsten Verksamt kan du enkelt beställa ett F-skattebevis och ett momsregistreringsbevis för att dra igång din egen firma. Svårare än så är det inte.

Fördelen med att ha egen firma är att du får hela din intäkt till ditt företagskonto. Säg att du tjänar 1000 kronor exklusive moms. Om du har egen firma får du 1250 kronor betalt till ditt konto (1000 kr + 25% moms). Om du däremot anlitar en av ovan firmor och låter dem fakturera en kund på 1000 kronor plus moms, får du ut ungefär 500 kronor i lön.

Nu kommer du fortfarande att få skatta bort en hel del av dina 1250 kronor. 250 kronor ska betalas i moms. Sedan får du betala vanlig lönskatt. I slutändan får du behålla lite mer än om du anlitar ett företag. Men en stor fördel är att du kan köpa och dra av saker du behöver i din firma.

Behöver du en ny dator för 5000 kronor, behöver du med egen firma fakturera för 4000 kronor plus moms (vilket blir 5000 kronor). Sedan köper du datorn och drar av den i din bokföring. Om du däremot inte har en firma utan behöver köpa datorn med lön, så måste du fakturera för 10000 kronor plus moms (12500 kronor) innan du har fått ihop 5000 kronor.

Däremot behöver du med egen firma sköta din bokföring och själv se till att all skatt betalas. Du kan få hjälp med allt det här genom en bra revisor, men är du villig att betala för att slippa det, är faktureringstjänster ett bra val.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

En kommentar

  1. kim andersson2018-03-07 at 20:11Reply

    Hej,
    Jag driver en Youtube kanal. Jag har tänkt att använda Frilans Finans men vet inte hur jag ska fakturera Google/Youtube. I nuläget får jag pengarna instatta oskattade på mitt privata bankkonto. Jag vill inte skapa problem och riskera att något går fel med framtida betalningar. Finns det en chans att man kan fakturera Google eller är det endast insatta pengar på konto som gäller? Skulle uppskatta ett svar.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.