TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bloggar

Bloggtips: Bestäm dig för vem du bloggar för!

Skribent:
Publicerad: , 18:40
Respons: 2 kommentarer

Skriva för bloggarJag får ofta frågan om hur man ska få fler besökare, göra sin blogg mer intressant, få fler länkar och så vidare. Det är svårt att ge något allmänt svar på en sådan fråga eftersom det beror helt på vad det är för typ av blogg. Ett tips jag dock kan ge till alla bloggare, är att bestämma vem du skriver för.

Du behöver inte definiera en hel målgrupp i den här personen – som kan vara allt från en fiktiv till en levande eller död person. Men det är bra att ha en konkret person att skriva för. Då kommer det du skriver att bli mer personligt och dessutom blir det en form av röd tråd genom dina bloggposter.

De läsare du lockar behöver inte vara exakt som den person du skriver för. Absolut inte. Men om de delar det minsta lilla intresse med personen, är chansen stor att din blogg tilltalar dem. Rätt gjort – och med en portion tur – kommer läsaren att känna att dina bloggposter är skrivna för honom eller henne.

Personligen har jag två personer i åtanke när jag skriver. Dels har jag mig själv som yngre, nyfiken datornörd. Det var mycket jag inte kunde då, som jag kan idag, och den kunskapen försöker jag förmedla till mitt yngre jag.

Mammafilter för att stoppa dumheter

Den andra personen jag skriver för är min mamma. Men det handlar inte så mycket om ämnena jag bloggar om, eftersom hon är tämligen ointresserad av datorer och Internet. Istället har jag ett mammafilter som hindrar mig från att skriva något jag kanske skulle ångra senare.

Som bloggare är det lätt att skriva impulsiva dumheter, exempelvis när man blir uppretad på något. Mitt mammafilter gör att jag stoppar mig själv. Allt jag skriver ska jag kunna visa för mamma utan att skämmas.

Det är något många bloggare (och egentligen alla som någonsin skriver på Internet; oavsett om det gäller egna webbsajter, Twitter eller Facebook) borde ta efter. Speciellt bland yngre bloggare – men ofta även bland äldre, som borde veta bättre – publiceras bloggposter som får en att rysa vid åtanken vad som händer när de här bloggposterna dyker upp på en anställningsintervju om fem år, eller om bloggaren om tio år vill satsa på en karriär i offentligheten som politiker eller inom media. Internet glömmer ingenting. Utgå från att allt som skrivs lever kvar för evigt. För det gör det.

Att skriva till en person

När du valt en person att skriva till, är det lättare att formulera dina bloggposter. Glöm bort att dina texter kanske läses av tusentals människor och skriv enbart för din persons räkning. Skriv till henne eller honom, skriv personligt. Se det ungefär som om du skriver ett mejl till personen (fast du kanske ska rättstava det innan du postar, om du inte brukar använda dig av SMS/mejl/chatt-språk på bloggen).

Ett vanligt skäl till varför bloggare drabbas av skrivkramp är för att man får prestationsångest. Man tänker för mycket på att det är många som läser det man skriver, och då är det lätt att fundera över hur relevant det man skriver är.

Kanske vet redan många av läsarna det du tänkte skriva om, och då kanske de struntar i att läsa det? Skit i det. Det är betydligt viktigare att du håller en röd tråd genom allt, vilket det blir automatiskt om allt du skriver är riktat mot en specifik person.

Mer om att skriva för bloggar:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

2 kommentarer

  1. Samuel Gustafsson2012-07-30 at 22:10Reply

    Mycket bra inlägg

  2. erik2012-07-30 at 19:19Reply

    Sen är det ju väldigt viktigt att blogga om något som man brinner för annars är det lätt att man tappar sugen och lägger ner bloggen när man får motgångar.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.