TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Blu-ray & HD-DVD

Bluray hett för filmälskarnas julafton

Skribent:
Publicerad: , 20:29
Respons: 8 kommentarer

inglourious basterdsBluray har haft ett bra år och det ser ut att sätta fart ytterligare framåt jul. Det berättar Discshop när jag pratade med dem idag angående Bluray vs DVD.

Jämfört med den tio första månaderna förra året, och i år, har ökningen varit 132 procent. Och siffrorna förväntas fortsätta att öka, speciellt framåt jul.

Discshop är en av Sveriges största återförsäljare av film och de har blivit väldigt omtyckta bland filmälskare. En stor del av deras kunder är ”filmnördar” som ofta ligger lite längre fram i teknikutvecklingen än de vanliga konsumenterna. Det märks bland annat på att Quentin Tarantinos nya film Inglourious Basterds har fått fler förhandsbeställningar på Bluray än på DVD.

blurayJag har varit ganska skeptisk till Bluray, eftersom jag tror att det är ett mellanformat mellan DVD och strömmande högupplöst video. Jag är tveksam till att Bluray någonsin kommer att konkurrera ut DVD. Det verkar mer troligt att tjänster med strömmande video, där man kan beställa hem filmerna direkt via TV:n, kommer att bli nästa stora steg. För att få reda på hur det verkligen ligger till ringde jag upp Discshop och pratade med dem angående utvecklingen.

DVD är så klart fortfarande det ledande formatet och en majoritet av filmerna som säljs är på DVD. Av Discshops omsättning stod Bluray för 13 procent under de första tio månaderna i år, samt sex procent av volymen. Skillnaden beror på att priserna på Bluray-filmer fortfarande är rätt högt, till skillnad mot DVD där det går att köpa väldigt billiga filmer.

Julförsäljningen har inte riktigt kommit igång än, berättar Discshop, men man talar om att det är många Bluray-titlar på väg in. Bland annat ovan nämnda Inglourious Basterds, som blivit en favorit bland filmälskare.

playstation-3-blurayDet finns idag rätt många Bluray-spelare på marknaden och vi lär få se prissänkningar och rabatterbjudande nu inför jul. Jag skulle inte vilja peka ut Bluray som årets julklapp, men det kommer garanterat att säljas en hel del. Som ett alternativ till Bluray-spelare har Playstation 3 blivit populärt. Spelkonsolen använder sig av en Bluray-spelare och det går således att kolla på Bluray-filmer med en Playstation 3. Det har jag testat och det fungerar ypperligt.

Discshop nämner också att de har en kampanj på gång, tillsammans med filmbolag och elektronikjätten LG. Kampanjen ska gå igång under november och den går ut på att du som köper tio stycken Bluray-filmer från ett visst sortiment, får en Bluray-spelare från LG på köpet.

Personligen tycker jag inte att Bluray är värt sina pengar idag. Visst blir bildkvaliteten bättre än DVD, men det skiljer sig ärligt talat inte jättemycket. Man märker det mest när man sätter igång filmen, men efter en stund tänker man inte på det.

Det går inte att jämföra med övergången mellan VHS och DVD. När man sett en DVD-film och går tillbaka till VHS, är VHS-kvaliteten helt groteskt usel. En sådan upplevelse är det inte att gå från Bluray till DVD. På min 46-tums test-TV med Full HD blir Bluray väldigt klart, medan det på DVD märks att bilden måste skalas upp och därför blir aningen suddigare. Skillnaden är dock marginell, för en ordinär filmkonsument som mig.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

8 kommentarer

 1. Johan2009-11-13 at 11:15Reply

  Visst kan du utan problem få plats med en 1080p och tex DTS på ca 9gb men det som blir lidande är ju bitraten. Upplösningen är ju den samma men du plockar ju bort mer och mer information i bilden så mindre du gör storleken. Men bilden kommer ju skilja sig för den som sitter hemma med sin 42 tums tv och den som kör ut bilden på sin 80-100 tums duk och projektor. Och detta faktum kommer du aldrig runt så strömma hd material kommer aldrig vara en bra lösning för alla eftersom de sitter på olika tekniker.

  Jag tycker också youtubes och andra sidors 720p klipp funkar klockrent på min 22 tums monitor men drar jag ut den på min 46 tum i vardagsrummet blir det genast inte lika imponerande. Allt handlar ju om findetaljerna i bilden och vad du själv vill se/ha.

 2. Henrik L2009-11-13 at 11:10Reply

  @ME igen..
  *Bandbredd!
  (att det ska va så svårt vissa dagar..) :)

 3. Henrik L2009-11-13 at 11:09Reply

  @ME
  *Brandbredden vet jag inte om den räcker men Banbredden ska nog göra det…

 4. Henrik L2009-11-13 at 11:08Reply

  Det jag villa ha sagt är att det är inte ljusår långt bort med att streama filmer med Full-HD kvalitet.

  Sedan att dagens brandbredd räcker till för att streama en hel BD.

  Men som sakt smaken är sin egen, och personligen så föredrar jag streaming framför BlueRay även i dagsläget på grund av enkelheten.

 5. Aemony2009-11-13 at 10:28Reply

  @Henrik L
  Bredbandet är givetvis största anledningen till att streaming av 1080p inte finns i nuläget och är också varför digitalboxars HD-kanaler bara sänds i 1080i. Angående hårddisken så även gamla ATA (IDE100) tillräckligt snabba för att spela upp en HD-film.

  För att säga riskerna snabbt (det finns otroligt många):
  * Bandbredden hos tittaren
  * Bandbredden hos leverantören (av streamingen)
  * Felkonfigurerat nätverk
  * etc

  Alltså alla saker som kan hända med bredbandskablarna och/eller i alla komponenter någonstans på vägen. Givetvis behöver detta inte hända ofta, men jag tar hellre och köper en film som har bättre kvalité, enormt bättre ljud och ett trevligt fodral och som också är lättare att titta på om jag tror jag kommer att se på filmen flera gånger.

  Sedan är ju att tillägga att med runt fem datorer i huset, där alltid någon är ute samtidigt och gör allt från Facebook till YouTube till Flashspel samt någon server som använder BitTorrent för att hjälpa seeda olika mjukvara som Linux-distros eller VODO-filmer (http://vodo.net/) så är streaming definitivt inte ett faktum för uppenbara anledningar.

  Och streaming av 1080p-filmer är ändå inte så krävande eftersom det är ljudet som tar plats på en Blueray-skiva och inte bilden. Rätt kodad så får du plats med en två timmars lång film i 1080p med två olika ljudstreams (2.0 och AC3 5.1) på en dubbellagrig DVD-skiva. Så om man inte bryr sig om högre ljudkvalité är streaming av 1080p-filmer inte så farligt redan i nuläget. Vi ser ju hur bra YouTube streamar 720p-klipp, och pixelmässigt är 1080p bara 2,25 gånger större (1920×1080 / 1280×720).

 6. Henrik L2009-11-13 at 09:49Reply

  @Aemony & @Johan
  Jag håller med om att skillnaden är stor på en BlueRay och en DVD film. Men det Tommy påpekade var att när man kommit in i filmen så ”glömmer man bort” att man tittar på respektive format.

  Men smaken är våran egen!

  ..Sen kommer nummer två..
  När ni säger att det inte går att streama BlueRay format i 1080p vad baserar ni det på? Att hårddisken är för slö för att spela upp den? Att grafikkortet inte räcker till? Att CPU’n är för gammal för att hinna med?
  Om alla de övre faktorerna är tillräckligt färska för att klara av en 1080p24 så kan vi gå till nästa steg.

  Bredbandet.
  8mbit/s ADSL klarar att ta emot 0,9-1MB~ i sekunden.
  Alltså 3,6 GB~ i timmen -Räcker inte till för 1080p24

  24mbit/s ADSL (i teorin 3MB sekunden) brukar ligga på 1,5-2,5MB~ i sekunden
  7,2 GB~ i timmen -Vi börjar redan se resultat. Men inte tillräckligt.

  100mbit/s LAN/Fiber här har vi en teoretisk siffra på 12,5MB sekunden men här spökar så många andra faktorer, så den faktiska siffran brukar ligga mellan 5-7MB sekunden (ni får säga ifrån om jag är helt ute och cyklar)
  21~ GB i timmen -Nu pratar vi! Det är nästan en hel Single-Layer BD, en film på 1:30 kan vi se i ett sträck med god marginal.

  Alla har inte tillgång till 100mbit internet, men med den utveckling vi har så är bland annat inte 4g så långt borta.

  Eller är jag helt fel ute? Säg till i så fall.
  Förresten; vad är det för risker med streaming Aemony?

 7. Johan2009-11-12 at 22:47Reply

  Jag håller med Aemony på det mesta. Dvd har sämre bild och sämre ljud om du har utrustningen att utnyttja blu-ray fullt ut. Och om man importerar filmer (de flesta är regionsfria ändå) så kan man få ner priserna i dvd klass. Betalar i snitt 120-160kr för mina bluray filmer med vissa undantag. Men jag kan förstå att många normal användare ”inte” ser skillnaden som stor som oss andra entusiaster. De sitter ju nöjda med sina analoga tvkanaler med högst stereo och en rejäl vhs hylla ;)

  Dock tror jag strömmande material är rejält långt bort innan det kan ersätta den kvalite du får av blu-ray. Sverige må va i toppen på bredband och IT men sån bandbredd finns inte i nuläget att klara 1080p med något högupplöst ljudformat.

 8. Aemony2009-11-12 at 22:10Reply

  Jag märker att du inte är en fan av filmer, upplösning, skärpa, kontrast, upplevelse, ljud och mer. Skillnaden mellan DVD och Bluray är enorm, och där du inte ser det ser jag det. På vissa filmer, speciellt nyare som använder sig av den höga upplösningen på ett annat sätt, är skillnaderna som natt och dag. Warners Speed Racer är ett bra exempel på detta. DVD och Bluray-versionerna skiljer sig åt som aldrig förut, och att se filmen på DVD borde förbjudas.

  Och för mig och min familj kommer vi aldrig att använda oss av streamade filmer från nätet. Streams från nätet och via TV:n skickas max i 1080i, vilket innebär att bilden uppdateras i två steg istället för ett som i 1080p, vilket också ger en mycket bättre skärpa och bättre ”flyt” i snabba sekvenser.

  Bluray kommer vi även att fortsätta köpa många av eftersom ljudet är helt okomprimerat på vissa filmer och är i DTS HD i andra. Detta är omöjligt något man kan få streamat (kanske 5.1 DTS) eftersom detta också är det som tar mest plats på skivan.

  De enda filmerna jag inte tycker är lönt att köpa till Bluray än är de äldre filmerna, där du får en bättre bild men där den ofta är oregelbunden och har vissa scener ur nyans med resten av filmen. Alla andra nya filmer är Bluray ett måste om man har en spelare och en Full HD TV på 40” eller mer.

  Personligen är jag skeptisk mot streaming av filmer i nuläget. Det är inte intressant idag eftersom majoriteten bara är av DVD-kvalité och inte mer, och med priserna så kan man lika bra köpa sig en DVD-skiva och en spelare med uppskalning så kan man få lika bra kvalité som streamen från nätet, utan riskerna som tillkommer.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.