TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Böcker

Boktips: Minecraft – Block, pixlar och att göra sig en hacka

Skribent:
Publicerad: , 17:24
Respons: 1 kommentar

Minecraft - Block, pixlar och att göra sig en hackaMinecraft är enormt fascinerande. Det som till en början sågs som ett tämligen ”bisarrt” indiespel blev mot alla odds en otrolig succé. Under förra året, 2012, betalade företaget Mojang ut licenspengar till skaparen Markus Perssons privata bolag på totalt 640 miljoner kronor. Hur är det möjligt? Varifrån kommer idéerna till spelet?

Hur kommer det sig att Perssons säregna spel Minecraft nått sådana här framgångar, trots att han till synes inte brytt sig om marknadsföring och försäljningslösningar, eller proffsens strategier? Vad händer när en nörd, som älskar att sitta framför datorn nätterna igenom och programmera egna små spel, och som brinner för indiescenen, plötsligt sitter på en succé som alla vill ha en del av? Författarna Daniel Goldberg och Linus Larsson har skrivit Minecraft – Block, pixlar och att göra sig en hacka, en djupdykning i fenomenet och hjärnan bakom det. Det är en bok jag varmt rekommenderar.

Minecraft – Block, pixlar och att göra sig en hacka är ingen ny bok – den har funnits ute i ett tag, och i mars kom den i pocketutgåva. Jag tycker dock att bra böcker har rätt lång levnadstid, så istället för att så snabbt som möjligt skriva en recension av en ny bok, tipsar jag hellre om böcker jag tycker är läsvärda.

Minecraft, bok om Markus Notch PerssonMinecrafts hemsida finns en räknare som visar hur många som har köpt spelet för PC/Mac (vilket är exklusive versionerna för iOS, Android och Xbox 360). I skrivande stund visar räknaren 9970423 men siffran ökar för varje sekund. Gränsen för tio miljoner kommer sålunda att passeras inom kort.

En enkel statistiksida visade igår kväll att man under de senaste 24 timmarna sålt närmare 18000 exemplar av spelet. En licens kostar €19,95, motsvarande cirka 167 kronor. Mojang hade alltså under det senaste dygnet sålt spel för tre miljoner kronor. Produkten är helt digital, så vinstmarginalen är rätt rejäl…

För den som är intresserad har Markus Persson själv postat en kommentar på Reddit om hur det är att plötsligt bli miljonär på sitt indiespel.

Vad är Minecraft?

Idag har Minecraft över 25 miljoner spelare på de olika plattformarna. Vad är det då som lyckats locka så många? Minecraft är mer än ett spel. Och det är definitivt inget spel i traditionell mening. Det finns ingen klar början, handling eller slut.

Minecraft har jämförts med Lego, och det är inte felaktiigt. Markus Persson lekte mycket med Lego som barn och det märks att han gillar det. I Minecraft travar du runt i en pixelerad värld uppbyggd av block, som du kan använda för att bygga saker. Du kan välja att mellan två spellägen; Survival respektive Creative. I det förstnämnda finns det faror i form av monster och annat, och precis som namnet antyder ska du kämpa för att överleva i världen.

Minecraft på iPhone och iOS

Creative har dock visat sig vara det spelläge som lockar flest. Här finns det inga monster som försöker riva det du bygger upp, och du har fri tillgång till olika block.

Enbart fantasin sätter gränser för vad du kan bygga. Det finns massor av olika typer av block som inte bara skiljer sig utseende utan även funktion. Det finns till exempel ett block som genererar elektricitet, vilket går att använda för att bygga saker som kan kontrolleras av elektricitet. Ett exempel är avancerade bergodal-banor (kolla Beetle Juice).

Ett av skälen till varför Minecraft har blivit så stort, är att det pumpas ut videoklipp på YouTube från spelare som vill visa upp sina kreationer. Det finns massor av exempel på otroligt avancerade byggnader som har tagit månader att skapa. Ta en titt på Starship Enterprise, eller sök bara på Minecraft och bläddra bland videoklippen.

Minecraft – Block, pixlar och att göra sig en hacka

När Markus Persson – eller aliaset Notch som han på nätet är mer känd som – startade företaget Mojang var det en dröm som gick i uppfyllelse. Mojang skulle vara en så kallad indieutvecklare (från indepentent; det vill säga utvecklare som är fristående från stora företag), och inte alls som de stora spelföretag där Notch tidigare arbetat hos. Men en punkt som Minecraft – Block, pixlar och att göra sig en hacka flera gånger sätter fingret på, är huruvida en spelutvecklare som drar in tre miljoner kronor per dygn verkligen är indie?

På flera sätt kan tyckas att Mojang har växt sig till att likna de stora spelutvecklare som Notch hatade så mycket när han jobbade för dem. Å andra sidan, inte alls. Attityden hos en indieutvecklare verkar ha bibehållits hyfsat bra.

Minecraft - Game of Thrones

Bild: Gillar du Game of Thrones? Här har några byggt en modell från TV-serien i Minecraft-världen… Läs mer här.

Minecraft-boken – som har undertiteln ”Historien om Markus ”Notch” Persson och spelet som vände allt upp och ned” – berättar biografin om Markus Persson, om hur hans uppväxt var, om hur hans liv, i likhet med så många andra i ”vår” generation, förändrades i samma sekund som pappan under 80-talet kom hem med en Commodore 128 (de flesta av oss hade en Commodore 64).

Personligheten känns igen. Lite blyg, lite tillbakadragen, och inte så bra på det sociala planet. Datorns tilltalande logik, och glädjen när man med hjälp av programmering lärde sig kontrollera den, och hur man kunde försvinna in i datorn och tappa all uppfattning om tid och rum. Det verkar vara rätt vanligt att den här typen av personer har någon form av problem runt omkring sig, så att datorns värld blir en tillflyktsort. Så även Notch.

Jag skulle gissa på att flera av er som följer min blogg känner igen sig. Till skillnad mot Markus Persson kvalar vi (eller i alla fall inte jag – jag kan ju inte tala för er andra) dock inte in i Mensa, och även om alla oändliga timmar framför datorn förmodligen givit oss ett schysst jobb, har vi inte skapat något som gjort oss mångmiljonärer och rockstjärnestatus.

Minecraft Taj Mahal

Bild: Här är det något som byggt en modell av Taj Mahal

Klart läsvärd bok!

Notch är utan tvekan väldigt intelligent. Det är en fascinerande historia som Daniel Goldberg och Linus Larsson berättar. De målar upp en bra bild av huvudpersonen, så pass bra att man efter att ha läst ut boken känns som om man känner Notch personligen.

Gillar du Minecraft, entreprenörsskap, biografier, spelprogrammering, datorspel eller indiekulturen generellt sett, kan jag varmt rekommendera boken.

Jag blev till och med lite sugen på att damma av mina programmeringskunskaper och börja bygga egna små spel igen (inte för pengarnas skull, utan för att jag minns det som riktigt roligt att skriva kod). Fast det var ett tag sedan jag skrev indiespel. Utvecklar man fortfarande i AMOS?

Daniel Goldberg och Linus Larsson har tillsammans skrivit en annan bok jag också recenserat; Svenska hackare – En berättelse från nätets skuggsida. Även den var riktigt bra, intressant och välskriven. Samarbetet mellan Goldberg och Larsson är bra och vi kommer att få se fler IT-relaterade böcker från duon.

Mer läsning om Minecraft:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PROGRAMMERING: Sponsrade länkar

Utveckla med Microsoft? Många verktyg och tjänster för dig som utvecklar webbapplikationer, Windowsprogram, mobila appar och mycket mer…

Kommentarer

En kommentar

  1. Juri2013-04-03 at 19:17Reply

    AMOS ger nostalgikänslor i hela kroppen :)

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.