TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Böcker

Boktips: Svenska hackare – Intressant skildring av nätets subkultur

Skribent:
Publicerad: , 07:16
Uppdaterad: 2012-01-01, 22:38
Respons: 8 kommentarer

Svenska HackareUnder min vecka som pappaledig roade jag mig, när sonen sov middag, med att äntligen läsa boken Svenska hackare – En berättelse från nätets skuggsida. Författarna Daniel Goldberg och Linus Larsson har skrivit en riktigt bra skildring av historiken fram till dagens politiska och ekonomiska hackare.

Jag är själv ingen hackare, och har aldrig varit, men jag har fördelen av att vara född på 70-talet och fick därför uppleva revolutionen inom hemdatorer. Med ett brinnande intresse för hur datorer fungerar snöade jag in mig på områden riktigt ordentligt, och därför känner jag ofta igen mig i boken. Det gör den ännu bättre.

Svenska hackare tar avstamp i bland annat BBS-världen, som var omfattande före Internet slog igenom. Det är med en nostalgisk känsla jag minns tillbaka på tiderna då jag från pojkrummet med ett modem och min Amiga 500 (och sedan en 1200) kopplade upp mig på olika BBS:er och genererade telefonräkningar som förmodligen gav mina föräldrar deras första gråa hår.

Amiga BBSJag skaffade sen en egen telelina och startade en BBS. Många BBS:er var inriktade på att distribuera piratkopierade program och spel, men själv var jag mer intresserad av tekniken och framför allt kommunikationen mellan olika människor.

Som den asociala nörd jag var (är) öppnades en hel ny värld, där man kunde diskutera allt möjligt med andra personer utan att någon brydde sig om vem man var IRL. Om just detta handlar också Svenska Hackare. På BBS:erna, och därefter Internet, används handles (pseudonymer, nick) istället för sitt namn. Det enda som räknas är din kompetens.

Ålder, kön, hudfärg, religion, politisk färg och allt annat som avgör hur människor i den vanliga världen bemöter varandra, spelar i den digitala världen ingen roll. Det är därför personer som av något skäl inte passar in på exempelvis en skola, kan skapa sig ett alternativt liv i den digitala världen. Ett liv där kompetens och information värderas.

Hackande ungdomar

Många av de som genomfört till synes imponerande hack, såsom att ta sig in i CIA:s eller Aftonbladets servrar, har varit tonåringar som har sett intrånget som en spännande utmaning.

Inledningsvis handlade datorintrång om utmaningen. Många hackare samlade visserligen på sig en massa information, mest för att det gick, men det fanns inget bakomliggande syfte mer än att visa att man klarade av det.

AnonymousDärefter började politisk hacking ta fart – också kallad hacktivism. Olika enskilda och grupper av hackare hade politiska mål med sina attacker. Ofta handlar det om politiska beslut som på något sätt inskränker distributionen av information.

Du har säkert hört slagordet Information wants to be free. Hackare ser inte med blida ögon på politiker som på olika sätt försöker reglera den smula anarkistiska anda som Internet bygger på.

Wikileaks är ett exempel i boken. Sajten publicerar läckta eller stulna dokument som bland annat regeringar inte vill att allmänheten ska få läsa. Allra mest uppmärksamhet fick Wikileaks när de släppte hemliga dokument från USA:s handlingar i Irak. Videoklipp visade hur amerikanska soldater skrattande mejade ner civila. I vanliga fall hade sådant material inte lämnat krigsmakten. Men nu kom det ut.

En annan sorts hack är den rent kriminella. Det är hackare som stjäl hemlig företagsinformation och säljer till konkurrenter, utsätter sajter för DoS-attacker och utpressning, hotar att återpublicera medlemsregister och annat man kommit över.

Det här är något vi inte hör så mycket om. Inblandade företag går inte gärna ut med att deras system hackats (skulle en bank göra det?) och hackarna själva arbetar i det dolda och vill inte synas på någons radar-

Lagar i jakt på pirater

Andra exempel där politik spelat in är Ipred-lagen eller FRA-övervakning. Eller varför inte EU-lagförslaget som skulle göra det möjligt att stänga ute användare från Internet om man kom på dem med att kopiera upphovsrättsskyddat material?

Sådana lagar kommer vi att få se mer av. SOPA i USA är ett bra exempel. Problemet med dessa lagar är att de bara kostar extrema mängder pengar att applicera, samtidigt som de på ett rent obehagligt sätt censurerar Internet.

All information som går att digitalisera, är superenkel att kopiera. Det går inte att stoppa den formen av kopiering. Användare som vill kopiera information kommer alltid att kunna göra det utan några större problem.

På samma sätt är det ofta en barnlek att komma runt systemen som används för att censurera Internet. Det finns redan lösningar för att gå runt de filtreringsfunktioner som SOPA använder sig av, för att hindra amerikanska medborgare att besöka sajter som medieindustrin misstänker kan länka till upphovsrättsskyddat och kopierat material.

Rekommenderad läsning!

Daniel Goldberg och Linus Larsson har i boken Svenska Hackare genomfört många intervjuer med alla möjliga personer. Hackare kommer från alla tre lägerna; white hat (det vill säga de som inte skadar), grey hat (de i mitten) och black hat (de rent kriminella). Man har även pratat med säkerhetsexperter, IT-tekniker och många andra.

Resultatet är en riktigt läsvärd historia. Bitvis blev jag riktigt nostalgisk. Flera av historierna har jag själv rapporterat om, men författarna har fördjupat sig betydligt mer än vad jag gjort.

I en värld som är så pass digitaliserad och uppkopplad som vår, har hackare enorm makt. Svenska Hackare bevisar det här. Om du har minsta intresse av hackande kan jag varmt rekommendera boken.

Svenska Hackare finns sedan i början av december även i pocketutgåva, och du kan bland annat köpa den från Bokus för 41 kronor.

Besök bokens hemsida.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

8 kommentarer

 1. Property Marbella2012-01-03 at 08:27Reply

  Är i Sverige över jul och nyåret och jag har redan köpt boken, ser fram emot att läsa den av samma nostalgi känsla när jag kommer hem till solen och hängmattan.

  //Lennart

 2. Linus2012-01-02 at 21:41Reply

  Den tar jag och och beställer direkt! 41 kronor är ju grymt. Tackar och bockar för tipset tommy :)

 3. Johnny2012-01-02 at 21:31Reply

  Ja den verkar riktigt bra och intressant!

 4. Dator Reparation2012-01-02 at 18:51Reply

  mycket bra blogg……. ;)

 5. Boktips: Svenska hackare – Intressant skildring av nätets subkultur | TkJ blogg | IT och Äldre | Scoop.it2012-01-02 at 14:13Reply

  […] jQuery("#errors*").hide(); window.location= data.themeInternalUrl; } }); } blogg.tkj.se – Today, 2:13 […]

 6. Nic2012-01-02 at 13:11Reply

  Välkommen tillbaka
  Hoppas du haft en skön pappaledighet.

 7. Rasmus2012-01-02 at 11:18Reply

  Verkar vara en väldigt spännande bok som du har kommit över. Jag är själv också väldigt intresserad av hacking. Precis som du är jag ingen hackare men tekniken bakom allting fascinerar mig något oerhört.

  Priset på 41 kr är överkomligt och jag ska nog beställa boken själv.

  Tack för tipset och hoppas att 2012 har börjat kanonbra för dig :)

 8. Johan2012-01-02 at 08:20Reply

  Gillar också den här boken och hela genren för den delen. Men det blir extra roligt när det handlar om svenska hackare och historier som man faktiskt själv följde i press och bloggosfär.

  Gillar man genren så kan jag starkt rekommendera Jonathan Littmans böcker The Fugitive Game (om Kevin Mitnick) och The Watchman (om Kevin Poulsen). Speciellt The Fugitive Game är väldigt bra.

  // Johan

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.