TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Entreprenörskap

Börja tjäna pengar på din blogg: Tips, guider & artiklar!

Skribent:
Publicerad: , 14:35
Respons: 2 kommentarer

Tjäna pengar på din bloggOm du redan driver en egen blogg, är steget till att börja tjäna pengar på din blogg inte speciellt stort. Faktum är att det är väldigt enkelt att komma igång. Google AdSense är en populär lösning som är helt automatiserad – det enda du behöver göra är att placera en bit annonskod på din sida, så kommer det att börja visas annonser som du får betalt för.

Hur mycket pengar du kan tjäna beror på flera faktorer; hur många besökare du har, vilken typ av besökare det är, vad du bloggar om, vilka annonsörer det finns inom området och hur duktig du är på att underhålla dina annonser. I princip kan man säga att ju mer tid du lägger ner, desto mer pengar tjänar du. I den här bloggposten har jag samlat ihop en rad artiklar som lär dig mer!

Jag har genom åren skrivit en hel del artiklar och små tips på hur du tjänar pengar på att blogga. Som säkert bekant livnär jag mig själv på att blogga. Annonserna som finns här på TkJ.se finansierar min lön.

Det finns flera olika vägar att gå när du vill tjäna pengar på din blogg, men det absolut vanligaste är så klart att visa annonser på sajten. Förr krävdes det att du, antingen själv eller med hjälp av professionella säljare, sålde annonser. Idag har det här i stort sett automatiserats. Tack och lov, eftersom jag är en total katastrof som säljare…

Google AdSense är helt automatiskt

Google har via sitt annonssystem AdWords visat vägen inom automatiserad annonsförsäljning. Företag som vill annonsera lägger själva upp annonser och betalar för att synas mot utvalda sökord. Dessa annonser visas när du gör en sökning på Google.

Tjäna pengar på AdSense

Men Google nöjde sig inte med att sälja in annonser på sina egna sajter. Därför lanserade de Google AdSense, som låter webbplatsägare visa annonser från AdWords och dela intäkterna med Google. För att lära dig mer om grunderna inom Google AdSense, läs min artikel Tjäna pengar på din blogg med AdSense.

Det fina med AdSense är att eftersom Google via sin sökmotor har indexerat dina sidor och vet vad de innehåller, kan de rikta rätt annonser. Ta till exempel en titt på mitt annonsblock i vänsterspalten; oftast visas här annonser som är knutna till vad det är jag skriver om i bloggposten.

Tjäna pengar på Google AdSense:

För att komma igång med Google AdSense behöver du anmäla ditt intresse hos Google. Du behöver få din webbplats godkänd för att inkluderas i Googles nätverk. Det här är som regel inga problem, så länge du följer grundläggande policys. I stora drag handlar det om att din sajt inte ska vara olaglig eller omoralisk.

Affiliatenätverk ger dig provision på försäljning

Det andra mest vanliga sättet att tjäna pengar med annonser på din blogg, är att ansluta dig till affiliatenätverk. Ett affiliatenätverk är ett företag som samlar ihop massor av olika annonsörer på ett och samma ställe, och som låter dig ansöka om att marknadsföra de olika företagen.

När du blir godkänd som affiliate åt ett företag (ett så kallade affiliateprogram) betyder det att du kan lägga upp annonser – allt från stora grafiska banners till textlänkar – för att marknadsföra företaget på din blogg. Hur företaget betalar varierar men de allra flesta betalar provision på försäljning till de besökare som kommit från din blogg.

Affiliatenätverk gör att du kan välja och vraka bland annonsörer som du tror passar dina besökare. Du behöver inte själv kontakta företaget för att sälja annonser, och du behöver inte pilla med fakturering och annat. Affiliatenätverket samlar ihop alla intäkter från de affiliateprogram du arbetar med och betalar som regel ut dina intäkter en gång i månaden.

Tradedoubler

Tradedoubler är det största svenska affiliatenätverket.

För att ta ett exempel, säg att du driver en blogg där du skriver om ekonomi. Du ansluter du dig till olika affiliatenätverk som har banker bland sina program. Ansök till de olika bankernas affiliateprogram och när du godkänts kan du börja lägga upp annonser och länka till bankerna via dina unika affiliatelänkar.

Ponera att bankens ersättning är att de betalar 200 kronor per ny kund. Varje gång en av dina besökare klickar på en av dina affiliatelänkar till banken, och sedan bli kund, kommer affiliatenätverket att registrera detta och du tjänar 200 kronor.

Det finns massor av olika affiliatenätverk som varje rymmer många olika program. Jag rekommenderar att du ansluter dig till så många nätverk som möjligt, för att hitta de bästa programmen; här hittar du en lista över affiliatenätverk. En del företag har program på flera olika affiliatenätverk, och då är det värt att kolla vilket affiliatenätverk som betalar bäst provision eftersom det kan variera.

Slutligen vill jag påpeka att du har möjligheter att tjäna betydligt mer pengar via affiliatenätverk än Google AdSense. Men det kräver en hel del jobb och tålamod. För att bli en framgångsrik affiliate behöver du hela tiden testa nya program, olika annonstyper och så vidare.

Du måste ha is i magen för att kunna hitta rätt affiliateprogram för just din sajt. Till skillnad mot Google AdSense kommer intäkter från affiliatelänkar inte omedelbart. Dina besökare som klickat sig vidare till ett affiliateföretag från din blogg, kanske inte handlar något förrän efter ett par veckor, och först efter att de har köpt och betalat ser du det i statistiken.

Ett vanligt nybörjarmisstag är att ansluta till ett affiliatenätverk, ladda ner en banner och lägga upp den på bloggen, bara för att dagen efter plocka ner den eftersom annonsen inte genererat några pengar. I sådana här fall har man konstaterat att resan till Australien var värdelös innan man ens satt foten på Arlanda…

Tjäna pengar på affiliatenätverk:

De flesta svenska affiliatenätverk kan betala ut intäkter till såväl företag som privatpersoner. Så om du inte har något företag, kan du ändå ansluta dig till ett svenskt affiliatenätverk. Dina intäkter betalas då ut i form av en vanlig lön, och rapporteras per automatik till Skatteverket. Det är väldigt smidigt. Du behöver i de flesta fall vara myndig, alltså 18 år.

Traditionell försäljning av annonser

Rollen som annonssäljare har visserligen fått sig en törn av Google AdWords och affiliatenätverk, men det finns dock fortfarande utrymme för traditionell försäljning. Dels kan du sälja själv eller så kan du ansluta dig till något av de annonsnätverk som finns. Idag är det inte många kvar av dessa, men de finns.

Inom bloggar i Sverige är det Tailsweep som utan konkurrens är ledande. De samarbetar med en stor del av de största bloggarna i Sverige – TkJ.se är till exempel ansluten och de säljer ofta in annonser till större kunder inom mitt område; Microsoft, Sony, LG, Telia, Telenor och så vidare.

Som ansluten till ett annonsnätverk kommer deras säljare dels sälja in annonser specifikt för din sajt, och dels till alla alternativt ett urval av sajter i nätverket. Till skillnad mot affiliatenätverk och AdSense, tar Tailsweep främst betalt per annonsvisning.

För att din sajt ska vara aktuell att plockas upp av ett sådant här nätverk, krävs det att du har en riktigt bra blogg, samt att du kan leverera hyfsat bra med trafik (annonsvisningar). Det beror på vilken nisch du fokuserar på, och hur stor den är, men du måste räkna med att du har minst ett par tusen unika besökare om dagen – betydligt fler om du har en bred och oklar målgrupp.

Som jag skrev ovan, är jag personligen en riktigt usel säljare. Jag hade aldrig kunnat driva runt TkJ.se om jag hade varit begränsad till egen försäljning. Men om du har förmåga att sälja annonser själv, är det givetvis ett klart bra alternativ. Då kapar du bort alla mellanhänder, eftersom du inte har något företag som ska ha provision för att förmedla och hantera kontakten mellan mellan dig och annonsörerna.

Att själv hantera försäljning av annonser är tidskrävande, men är du en skicklig säljare och har en bra och populär sajt, genererar det betydligt mer pengar än vad AdSense och affiliatenätverk gör. Fast det kräver så klart att du vet vad du sysslar med.

Det finns gott om sajtägare som försöker sälja egna annonser, och det märks direkt om de saknar säljvana. När någon som inte kan ett smack om försäljning, försöker sälja annonsplatser på sin sajt, skickar de ut ett standardmejl till alla adresser de hittar, där det står typ ”Hej! Vill ni annonsera på min sajt? Det kostar 1000 kronor.” Sådana mejl får jag ett par gånger i månaden.

Ska du få en marknadsansvarig att lägga pengar på att synas på din sajt, måste du lyckas övertyga den här personen om att han eller hon gör en riktigt bra affär genom att köpa annonsplats hos dig.

Prislappen är sällan det avgörande. Innan man har övertygat personen om varför han eller hon ska synas på sin sajt, är prislappen helt oväsentlig. Hade man skickat ut mejlet ovan, fast ersatt ”Det kostar 1000 kronor” med ”Det kostar ingenting” hade man ändå inte fått ett enda svar.

Vill du lära dig mer om att sälja, kan jag rekommendera sajten Redaktionen.se. Här hittar du många smarta böcker, och bland annat ett gratis e-postnyhetsbrev som heter Säljtipset.

Vad krävs för att tjäna pengar på annonser?

Att tjäna pengar på din blogg är ingen hemlig genväg till att bli miljonär. Det är precis som med alla andra företag – vill du lyckas behöver du jobba hårt och ha tålamod. Om du redan idag har en blogg som har hyfsat många besökare, är det dock rätt enkelt att komma igång. Det kräver inte några stora tekniska kunskaper.

Hur mycket tid du vill lägga på det beror på hur mycket pengar du vill tjäna. Har du som sagt redan en någorlunda välbesökt blogg, kan du skapa en trevlig extrainkomst utan allt för mycket jobb.

Men om du ska börja från grunden, och är ute efter att skapa en karriär av det, krävs det mycket jobb. Det tar tid och det kräver mycket tålamod. Med tiden kommer du dock att lära dig vilka typer av annonser som fungerar på din blogg, och ju mer du lär dig, desto stabilare kommer din inkomst att bli.

Ett tips är att stå på flera ben. Använd dig av många olika affiliateprogram, och komplettera med Google AdSense och eventuellt egen försäljning och/eller något annonsnätverk.

Med det sagt vill jag inte skrämma bort någon från att våga prova, genom att säga att det kräver mycket jobb. Som jag har skrivit vid flera tillfällen tidigare, rekommenderar jag varmt att fokusera på en blogg vars ämne du brinner för. Då kommer det att vara betydligt enklare att hålla liv i bloggen och låta dig testa fram nya annonsintäkter.

Jag kan också ge tipset att låta dig göra misstag. För det kommer du göra. Vissa satsningar inom affiliateannonser kommer att gå och skogen. Men se det inte som att du har förlorat pengar genom att slösa bort annonsvisningar på ett dåligt affiliateprogram – se det som en nödvändig kunskap. För om du är ute efter att hitta rätt affiliateprogram för din sajt, kommer du många gånger välja fel. Det måste man göra, innan man vet vad som är rätt…

Här hittar du fler artiklar om att tjäna pengar på din blogg:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

2 kommentarer

  1. Fanny Klasson2016-03-17 at 13:28Reply

    Jag kan tipsa om http://www.stylewish.se. Det är ett nischat annonsnätverk mot bloggare. Där får man betalt per klick till olika nätbutiker (Nelly, Zalando osv, totalt ca 100 st).

  2. Mikael Svensson2014-01-12 at 18:23Reply

    Jag undrar om det skulle gå att tjäna pengar som musikproducent/artist och blogga om det? Känns som om det är enklare att blogga om någonting mera välkänt/bekant för andra. Som it, mode, inredning eller andra ”vanliga” saker. Än att som artist(som inte är känd) blogga om sina musikprojekt. För man gör ju inte direkt en låt om dagen..

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.