TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Säkerhet

“Din dator deltar i brott”

Skribent:
Publicerad: , 14:54
Respons: 10 kommentarer

botnet-virusIdag har Dagens Nyheter uppmärksammat botnät och zombiedatorer. Det var på tiden att det kommer ut bland allmänheten. Jag har skrivit kilometervis med texter om det här, men än så länge är det fortfarnade fler som läser DN.se än min blogg, så det är bra att de tar upp det.

Botnät är virtuella nätverk av datorer smittade med trojaner. Nätverket kontrolleras av Internetbrottslingar som utnyttjar datorerna till att skicka ut spam, samla ihop personlig data som de säljer vidare på svarta marknaden, sprida virus, genomföra DDoS-attacker och så vidare.

Sannolikheten för att din dator är eller har varit med i ett botnet är stor. Troligen märker du inget alls, men din dator är en potentiell medhjälpare till dataintrång som i sin tur kan leda till andra, grövre brott. DN.se fortsätter i dag att berätta om kampen mot brottslighet på nätet. [DN]

Skribenten Ossi Carp har skrivit fler bra artiklar som förklarat botnät, och hur det går till när din dator blir en del av nätverken, och därmed en så kallad zombie.

Till sin hjälp av Carp intervjuat flera personer, bland annat säkerhetsexperten André Rickarsson, som senast uppmärksammades för säkerhetsproblemet med kapade iPhones:

– Det allra vanligaste sättet att hamna i ett botnet är att man har klickat på en länk för att titta på någon rolig film eller så. Det kan vara i din browser, din mejl eller exempelvis en länkad annons, säger Säpos förre it-brottsutredare André Rickardsson som numera arbetar på it-säkerhetsföretaget Bitsec, till DN.se. [DN]

En artikel går igenom hur du skyddar dig mot att smittas av de trojaner som gör din dator till en zombie. Carp har även skrivit om att det är svårt att fälla dem som driver botnät.

Miljontals datorer infekterade

Ett bra exempel på hur omfattande botnät kan bli, är Mariposa-fallet där nästa 13 miljoner datorer kontrollerades av en grupp kriminella i Spanien. Men Mariposa är bara ett botnät – det finns massor av sådana, med allt från ett par tiotusen anslutna datorer till flera miljoner.

Problemet är att det är en vanlig missuppfattning att virus idag gör datorn seg, att skärmen blir grön och en dödskalle äter upp alla bokstäver – för att tramsa lite.

Botnättrojaner är väldigt skicka på att dölja sig och de gör sitt bästa för att inte upptäckas. De syns till exempel knappast i Aktivitetshanteraren. Jag har skrivit om att botnät är mer kraftfulla än världens alla superdatorer.

Så skyddar du din dator

En stor del av de anslutna datorerna är hos hemanvändare, men det är även datorer hos offentliga sektorer och företag. Ofta rör det sig om datorer som står och tuggar i någon vrå hos företaget, och som blivit ganska bortglömde. Sådana maskiner står överallt. De tar hand om någon liten uppgift och det är ingen som ser till att uppdatera dem mot nya säkerhetshål.

Förutom ett vettigt säkerhetspaket med antivirus, antispyware, brandvägg och skydd mot farlig webbsidor, finns det program som är specialiserade på att stoppa botnät. Ett sådant är RUBotted från Trend Micro.

Läs vidare:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

10 kommentarer

 1. Jerry2010-12-08 at 10:55Reply

  Nu har vi datahackers som hackar (kanske din dator) för att rädda sin hackerskung…!

  Frågan är när börjar de ge sig på alla som står i deras väg?

 2. Rolf Erikson2010-11-15 at 08:14Reply

  Tyvärr fungerar inte RUBottend för 64 bit OS. Har du något annat förslag?

 3. Fredrik Näs2010-11-14 at 23:34Reply

  Väldigt bra artikel, ska genast snacka med systemgruppen på jobbet och få dom att köra igenom alla servrar med trend verktyget du nämner!

  Vänligen,
  Fredrik Näs

 4. Christian2010-11-14 at 14:28Reply

  Skulle vara intressant att veta om mitt gratisantivirus verkligen skulle upptäcka det här :)

 5. danne2010-11-13 at 16:48Reply

  ”Vem är nätets mest oövervinneliga person?
  – IT-säkerhetsföretaget Sophos dammsuger nätet i ny kampanj

  Just nu genomför ett av världens ledande IT-säkerhetsföretag Sophos en global kampanj för att utse världens mest oövervinneliga person.

  Kampanjen utgår från sajten mostinvincible.com, som kommer samla de mest vågade filmerna från YouTube, videor som besökarna postar och då tävlar om en iPad.

  I slutet av november utser Sophos ””Världens mest oövervinneliga person””.

  För att marknadsföra tävlingen, har två filmer producerats med IT-chefer i huvudrollen

  http://www.mostinvincible.com

 6. “Din dator deltar i brott” | Domäner, webb & seo - OmDomaner.se2010-11-13 at 16:04Reply

  […] DN.se än min blogg, så det är bra att de tar upp det. Botnät är virtuella nätverk av […] Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet Spara / dela med […]

 7. Tweets that mention “Din dator deltar i brott” -- Topsy.com2010-11-13 at 02:26Reply

  […] This post was mentioned on Twitter by Tommy k Johansson, Richard Siverman. Richard Siverman said: “Din dator deltar i brott” http://bit.ly/cIpts3 […]

 8. Mats2010-11-12 at 22:09Reply

  Det jag alltid har undrat är om dagens virusprogram upptäcker ett botnät, och om de gör det så är det väl ingen större risk. De flesta av mina vänner har ett uppdaterat virusprogram, ett fåtal inte. Och det läget säga att: citat ”Sannolikheten för att din dator är eller har varit med i ett botnet är stor” blir ju helt fel. Eller om de inte gör det så kan man slänga virusprogrammet åt helvete och spara dom pengarna

 9. Stefan2010-11-12 at 18:20Reply

  Det är en bra artikel förutom ”Chansen… stor”. Jag vägrar tro att folk är så dåligt skyddade att chansen faktiskt är stor (Med ”stor” menar jag 40% chans eller mer).
  Dock finns det ungefär 10% av svenskarna som struntar / inte vill förstå / aldrig läser tidningar som VÄGRAR ha virusprogram. Jag tror att det är de 10% som ALLTID blir smittade av ALLA virus.

 10. Fredriik2010-11-12 at 15:24Reply

  Det är jobbigt med alla skadliga programkoder. Jag har två datorer som är helt låsta, av programmet ”Security Tools”. All programvara var uppdaterade likaså brandväggen.

  Önskade att det fanns kraftfullare verktyg som kan stoppa dessa illasinnade virus.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.