TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Digital-TV

Boxer till Viasat – Som att byta från modem till fiber

Skribent:
Publicerad: , 13:46
Uppdaterad: 2019-02-02, 00:10
Respons: 7 kommentarer

ViasatDet här är lite off topic, även om jag skriver om TV då och då. Anledningen till att det är off topic är snarare att jag inte brukar skriva om prylar jag har skaffat privat på det här sättet, men jag kan inte låta bli att posta några rader om att vi har bytt från Boxer till Viasat. Kvalitetsmässigt är det nämligen som att gå från ett 2400-baudsmodem till fiber för Internet…

Om du använder Boxer idag, kan jag varmt rekommendera att du byter till Viasat. Boxer använder marknätet för att skicka TV-signalerna och du tar emot dem via en vanlig TV-antenn. Upplösningen är relativt låg, vilket inte minst märks när man har en stor platt-TV. Viasat använder däremot parabol och satellitmottagning och har en hel del TV-kanaler som sänder i Full HD.

Vi har en platt-TV på 46 tum, och det är en ganska normal storlek. Sedan några år har vi, liksom väldigt många andra, Boxer för att ta emot TV-sändningar. Boxer sänder via marknätet, det vill säga det gamla vanliga TV-nätet som för ett antal år sedan gick över till digital-TV. Nackdelen med marknätet är att bandbredden är väldigt begränsad, så TV-signalerna håller låg upplösning och är rätt hårt komprimerad. Bilden blir grynig, suddig och pixelerad.

Fantastisk bildkvalitet!

Viasat sänder däremot via satellit och kräver att du har en parabol. Våra svärföräldrar fick ett erbjudande för ett par månader sedan, där Viasat bjöd på parabol och installationskostnad. Eftersom de skulle skaffa en till TV – sammanlagt två – behövde de köpa en till Boxer-box samt skaffa ett tvillingkort. Det är väldigt kostsamt hos Boxer, så när de fick erbjudandet från Viasat och det kostade lika mycket, bytte de.

När vi fick se kvaliteten på Viasat beslöt vi att också byta ut Boxer. Skillnaden är enorm. Om vi gör en liknelse med bredband så är Boxer ett 2400-baudsmodem och Viasat är 100 Mbit fiber. En annan mer tydlig liknelse är att Boxers bildkvalitet är som VHS-kassett medan Viaplay är som Bluray.

Bildkvalitet Boxer vs Viasat

Jag fotade TV:n med Boxer (överst) respektive Viasat. Det ger knappast en helt rättvist blid av kvaliteten, men man kan se skillnaderna.

En del av kanalerna hos Viasat sänds i Full HD, och det är verkligen helt knivskarpt. Jag upplever det som Bluray – möjligtvis med marginellt hårdare komprimering, men det är ändå fantastiskt jämfört med Boxer.

Boxer är egentligen rätt dåligt…

Problemet med Boxer och marknätet är att bandbredden som sagt är väldigt begränsad. Det är därför som att man inte gått över helt till Full HD-sändningar i marknätet, även om det faktiskt finns några kanaler (SVT, TV4 och Kanal 5) som sänds i HD-kvalitet. Kvaliteten är dock klart bättre via satellit. Den som förväntar sig att marknätet ska börja innehålla material i Full HD ska inte hålla andan… Det är mer troligt att marknätet fasas ut till förmån för TV via Internet.

En annan fördel med Viasat är att tekniken är bättre. Skulle något strula kan Viasat omedelbart sända ut kontrollsignaler till din specifika box. Det är värre med Boxer. Vi hade under cirka två år ett tvillingkort för vårt Boxer-abonnemang, för att vi skulle kunna titta på TV i sovrummet på övervåningen. Det har dock aldrig någonsin fungerat med bägge korten.

Varje gång vi klagat hos Boxer så har de gjort något som fått tvillingkortet att börja fungera, men i samma sekund har huvudkortet slutat funka. Och när man kontaktat kundtjänst igen har det upprepats åt andra hållet; huvudkortet har börjat fungera men tvillingkortet slutat. Vi har fått nya kort och kämpat på men vi har aldrig kunnat se på TV både uppe och nere, och då har vi betalat runt hundra kronor i månaden för tvillingkortet. Nu när vi har Viasat fungerar det utmärkt med TV både i vardagsrummet och sovrummet.

En god bieffekt av att byta från marknätet till satellit, är att vår TV-mottagning blivit avsevärt bättre. Enligt teknikern som riktade in vår parabol har vi utmärkt signalstyrka – till skillnad mot Boxer och den vanliga TV-antennen där signalstyrkan låg på runt 25 procent. Marknätet är känsligt för väder, men det är inte samma problem om du kör satellit. Det räcker att det regnar och blåser för att Boxer ska börja fungera dåligt hos oss.

Viaplay via fjärrkontrollen

DovadoEn extrafunktion som medföljde i paketet var Viaplay – det vill säga tillgång till Viasats Internettjänst Viaplay, där du kan kolla på strömmande filmer, TV-serier och sportevent. Det medföljer en liten 3G/4G-router av märket Dovado med två Ethernetportar; en ingång för att ansluta enheten via kabel till din router/modem, samt en vanlig nätverksport till vilken du ansluter din TV-box. Har du ett mobilt bredband är det bara att plugga in dongeln till Dovado-routern, ansluta till den från en dator via WiFi och sedan konfigurera den för att den ska kunna använda ditt mobila bredband. Det är enkelt.

Därefter har du fixat Internetaccess till din TV-box. Jag provade med 4G, och jag är lite tveksam till om 3G räcker till att störmma video på ett tillfredsställande sätt. Väl installerat kommer du åt Viaplay med hjälp av fjärrkontrollen. Här kan du bläddra bland alla filmer och TV-serier. Det är en helt okej lösning för att bredda ditt utbud med en tjänst där du kan kolla på film och TV-serier när du själv har tid och lust. För sådana som mig och hustrun, som älskar att plöja TV-serieboxar, är tjänster som Viaplay praktiska.

Du behöver inte använda routern, utifall att du inte har 3G/4G. Det sitter en Ethernet-port på TV-boxen, så du kan ansluta den direkt till ditt nätverk. Faktum är att det faktiskt finns stöd för WiFi i den box – Samsung ViaSat Plus HD – vi valde att ha nere i vardagsrummet, men Viasat har valt att deaktivera hårdvaran, förmodligen för att man inte kan garantera mottagningen. Det blir helt enkelt för dyrt med alla supportsamtal från missnöjda kunder som inte får Viaplay att fungera ordentligt på grund av att deras router står i andra änden av hemmet.

Min högst subjektiva rekommendation

Jag vet inte vad jag ska kalla den här bloggposten… Det är knappast en test – mer av en hyllning. Just nu sitter jag och tittar på en Woody Allen-film på Viasat Film HD (man får testa alla filmkanalerna i nån månad när man skaffar tjänsten) och jag är impad. Man har vant sig vid Boxers bildkvalitet, vars upplösning egentligen inte är avsedd på större skärmar än 15-20 tum, så när jag nu kan se TV i Full HD inser jag hur uselt marknätet är.

I likhet med våra svärföräldrar utnyttjade vi ett erbjudande hos Viaplay, där man inte behövde betala några större summor för parabol, installation och två boxar. Månadskostnaden är ungefär densamma.

Har du Boxer idag kan jag varmt rekommendera att byta till Viasat. Efter en vecka är det uppenbart att Viasat antingen är grymt bra, eller att Boxer är fruktansvärt uselt. Skillnaden mellan marknätet och satellit är så enormt stor att det är omöjligt att inte imponeras av det.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

SURFA MOBILT!: Sponsrade länkar

Mobilt bredband hos Tre Upp till 64 Mbit och 200 GB trafik i månaden – betydligt mer än vad konkurrenterna erbjuder!

Kommentarer

7 kommentarer

 1. Mattias Wahlberg2013-05-30 at 10:14Reply

  Jag har bra bild med Boxer och tycker det är skönt att slippa dra om antennkabel m.m. Snart tar ju ändå streaming och on-demandtjänster över. Broadcast TV är en era på väg bort.

 2. notbugs2013-05-29 at 16:39Reply

  Har slutat att titta på tablålagd TV utan använder nästan uteslutande onlinetjänster som Netflix, Viaplay och SVTPlay m.fl. Skulle jag vilja titta på något direktsänt program så har vi 15-20 kanaler som iofs matas analogt via hyresvärdens kabelnät, men då det är så pass sällan jag ser tablålagd tv finner jag ingen anledning till att skaffa abonnemang för vare sig marksänd- eller satellit-tv. Att bildkvaliteten är lite sämre de gånger man ser direktsänt kan jag köpa då det analoga kabeltvpaketet ingår i hyran och inte går att välja bort.

 3. Kerstin Hauge Andersen2013-05-29 at 16:15Reply

  Ser att det påpassligt nog ligger länkar/anonser till Canal Digital mellan dina inlägg. Jag tycker det känns lite orättvist att bara puffa för Viasat när CMore / Canal digital har samma utbud i princip. Jag har haft parabol och Canal Digital i massor av + tvillingkort och det har fungerat oklanderligt.

  • Tommy k Johansson2013-05-30 at 10:35Reply

   Det är Google AdSense-annonser – de har jag inte kontroll av.

   Och det är klart att det finns alternativ till Viasat. Men som jag skrev och underströk flera gånger är det här ingen test. Det här var enbart min personliga uppfattning om hur det var att byta från Boxer till Viasat. Det är verkligen inget jämförande test.

 4. Viasat Support2013-05-29 at 15:06Reply

  Hej, Tommy!

  Jättekul att lovordas så här! Vi blir mycket glada för ditt beröm, och nu ska vi se till att du fortsätter vara nöjd med vår tjänst framöver också.

  Ha det gott!

  Mvh Carl
  Viasat Support

  • Pontus Edgren2013-06-03 at 22:23Reply

   Hur mkt betalade ni för att han skulle skriva detta? :)

   • Tommy k Johansson2013-06-05 at 17:49Reply

    Naturligtvis ingenting – jag skrev det spontant efter att ha blivit väldigt imponerad efter att ha dragits med Boxers usla teknik i flera år. Om jag tycker något är grymt bra skriver jag det – på samma sätt som jag sågar saker som är dåliga. Bara för att jag hyllar något betyder det inte att jag fått betalt.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.