TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bredband

Bredband skapar klyfta mellan stad och landsbygd

Skribent:
Publicerad: , 12:47
Uppdaterad: 2015-05-02, 19:33
Respons: 1 kommentar

Bredband på landsbygdenTillgången till fungerande bredband har skapat en digital samhällsklyfta mellan stad och landsbygd. Det visar SVT:s granskning #ettsverige. Samtidigt som allt mer kräver Internet – det är bara en tidsfråga innan så gott som all TV, radio och telefoni går över Internet – sker utveckling av bredband inte jämnt över landet.

När man, som undertecknad, bor på landsbygden och i mindre orter, är bredband via fiber knappast en självklarhet. Visst byggs det ut, men det kostar mycket att få fiber till sitt hem när det gäller småorter. ADSL används av många, men det gamla kopparnätet håller på att monteras ner. Kvarstår gör mobilt bredband. Och det fungerar väldigt dåligt på många ställen…

Bor man på landsbygden, antingen helt ute på vischan eller i mindre orter, finns det som regel inte många val för att få tillgång till Internet. Framför allt inte om du vill ha en snabb uppkoppling som du kan utnyttja ordentligt. SVT har under en tid bevakat det här under namnet #ettsverige, och varnar för att det blivit en digital klyfta mellan städer och landsbygd, vilket är ett demokratiproblem.

Så hur ser det ut inom bandbredd på landsbygden?

ADSL och VDSL används av många, en teknik där man utnyttjar det gamla kopparnätet för telefoni. Som användare får du ett modem som snabbt kopplar upp sig mot operatörens nät. Hastigheten du får beror på i hur bra skick kopparledningarna är, samt hur långt från telestationen du bor.

ADSL försvinner när kopparnätet läggs ner

xDSL-teknikerna fungerar som regel relativt bra, men det är långt ifrån alla ställen där man uppgraderat till VDSL och snabbare former av ADSL, vilket gör att du är begränsad till 8 Mbit – minus förluster beroende på kvalitet och avstånd på ledningarna.

Problemet med dessa lösningar är att de som sagt använder kopparnätet. Det är ett urgammalt nät som inte är byggt för datatrafik. Eftersom vi idag använder mobiltelefoner sker det inte något underhåll av kopparnätet. Det finns inte tillräckligt med ekonomi i xDSL-kunderna för att lägga jobb på det.

Därför håller kopparnätet så sakteligen på att rasa samman. Samtidigt arbetar Skanova, som äger nätet, på att helt sonika montera ner det. xDSL är sålunda en utdöende teknik som inte kommer finnas kvar speciellt länge in i framtiden.

Dagens alternativ är därmed begränsat till fiber och mobilt bredband. Det mobila nätet byggs ut och det är bra täckning på de flesta ställen, men åker du ut på landsbygden fungerar det inte alltid så bra. På många ställen går det knappt att ringa via mobilnätet, än mindre använda Internet.

(Fotnot: Jag använder Telenor 4G här i Ryssby, har en signalstyrka på runt 85% och klockar in på drygt 40 Mbps.)

Mobilt bredband har begränsningar

Mobilt bredband har, utöver kvalitetsbristerna på ställen med lite befolkning, ett par problem. Hastigheten är på grund av kvaliteten ibland väldigt långsam. Att strömma musik eller video kan du glömma. Tele2 och Telenor arbetar med att bygga ut sitt 2G- och 4G-nät, men de har inte klarat de mål som sats upp av Post- & Telestyrelsen.

Ett annat viktigt problem är de trafiktak som finns på mobila bredband. Jag har full förståelse för varför man har dessa. Men när det inte finns några andra alternativ för bredband ställer det till problem. Visserligen har operatörerna höjt gränserna idag, fast det är ändå inte speciellt mycket och det är kostsamt om du vill ha de högsta taken på 100 GB trafik, och mer, i månaden.

100 GB låter kanske jättemycket. Om några år är jag övertygad om att en majoritet av vårt TV- och filmtittande sker via Internet. Och tar man in i beräkningen att distributörerna ökar upp bildkvaliteten (4K är ju på gång), försvinner 100 GB snabbt. Tittar du på TV några timmar per dag, och till viss del i Full HD-upplösning, räcker inte 100 GB per månad.

Det här innebär att mobilt bredband inte är speciellt framtidssäkrat som ditt huvudsakliga bredband.

Kvarstår gör då fiber…

I en drömvärld skulle alla svenska hem få fiberanslutning. Men så är det inte verkligheten. Vill du få fiber in till hemmet i små orter och landsbygd, får du betala för dig.

Här i Ryssby, där jag bor, kommer man inom kort börja att dra in fiber till de som vill ha det. Kostnaden för att koppla in fiber hos villaägare har sats till 15000 kronor. Priset bestäms av var man bor, så på andra ställen vet jag att kunder fått betala 40000 kronor för att få fiber.

Det är mycket pengar. Men vill man bli framtidssäkrad måste man betala det, för det finns inga andra alternativ. Och skulle man strunta i det och istället ansluta sig vid ett senare tillfälle, kommer prislappen gå upp rejält.

Så visst finns det en digital klyfta i samhället, som SVT säger i sin bevakning #ettsverige. Det är ett demokratiskt problem om många löper risken att stå utan vettigt Internet.

Läs Expressens artikel Larm: Digitala klyften ett demokratiproblem

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

SURFA MOBILT!: Sponsrade länkar

Mobilt bredband hos Tre Upp till 64 Mbit och 200 GB trafik i månaden – betydligt mer än vad konkurrenterna erbjuder!

Kommentarer

En kommentar

  1. Jonas Edlund2015-04-30 at 12:54Reply

    jag skulle gladeligen betala 15k och kanske även 40 om någon bara var intresserad av att dra fiber, vilket ingen är #ettsverige

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.