TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bredband

I höst kommer bredband på 1 Gbit – vill du ha?

Skribent:
Publicerad: , 12:16
Respons: 14 kommentarer

BredbandsbolagetBredbandsbolaget kommer i höst att börja erbjuda en del av sina kunder bredband med hastigheten 1 Gbit (alltså 1000 Mbit). De är dock inte ensamma, utan flera andra operatörer är också på gång med mycket högre hastigheter.

Det här låter så klart väldigt spännande, även om det är långt ifrån alla som kan skaffa tjänsten. För att det ska fungera behöver du bo i ett hus där det finns fiber indraget. Samtidigt byggs fibernäten hela tiden ut, och målet är att täcka in så många svenska hem som möjligt.

Själv bor jag ute på vischan och vi får nöja oss med ADSL på 8 Mbit, mer än så finns det inte här. Men när jag var och besökte kompisar i en annan lanthåla i Småland, hade de precis fått VDSL med flera gånger snabbare hastigheter, så utvecklingen står inte still även för oss som är långt från fiber.

IDG har sammanfattat läget i en artikel, där man berättar hur statusen är hos de olika Internetoperatörerna:

Telia, Tele2 och Bredbandsbolaget har de senaste åren arbetat intensivt med att uppgradera sina nät från 100 till 1 000 Mbit/s, men det är först i höst som privatkunderna kan börja få tillgång till de snabba näten.

I faktarutan hos IDG skriver man att 1 Gbit bredband innebär att du kan ladda ner en DVD-film på en minut. Det stämmer inte alltid i praktiken. En anslutning på 1 Gbit innebär inte att du har 1 Gbit fritt blås till Internet, utan att du har 1 Gbit till Internetoperatörens nät. Maxhastighet nås då bara om du tankar från någon som sitter på operatörens nät.

Ett annat tekniskt problem med de här hastigheterna är att det finns andra flaskhalsar. När vi bodde i ett bostadsrättsgetto i Växjö hade vi 100 Mbit och då märkte jag att hårddiskarna i datorn blev problemet – de kunde inte skriva data lika fort som jag kunde ladda ner…

Nu ska det dock tilläggas att jag i den datorn inte hade nyare SATA-gränssnitt till diskarna. Det är i och för sig ett lyxproblem, men det är ändå ett tekniskt problem.

På ett par ställen i landet går det redan nu att skaffa bredband på 1 Gbit, men det kostar runt tusenlappen i månaden, vilket gjort att kunderna dragit sig för att skaffa det. När konkurrensen kommer igång lär priserna sjunka.


Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

BREDBAND: Sponsrade länkar

Mobilt bredband!
Det i många fall smidigaste sättet att skaffa Internet – oavsett på resande fot eller i hemmet – är mobilt bredband. Jag har använt Telenors abonnemang sedan starten och har alltid varit nöjd. Finns även med FRI TRAFIK! Ingen bindningstid.

Kommentarer

14 kommentarer

 1. Andreas Jansson2012-10-06 at 19:02Reply

  Hej Andreas: Jag tycker du har ett utomordentligt billigt bredbandsavtal! Vilket bolag erbjuder detta?

 2. Andreas Johansson2011-09-25 at 11:33Reply

  Vem behöver 1 Gbit egentligen? Och framför allt till det otroligt höga priset..

  Själv har man just nu 100 mbit för 100kr/mån. Där ligger vi på en normal nivå tycker jag. Både när det gäller hastighet och pris.

 3. Rasmus2011-09-09 at 13:14Reply

  Inget nytt med 1Gbit bredband. Har kunnat haft det i över ett år från Tele2 via deras fiber. Bor i Ystad.

 4. Andreas2011-09-04 at 15:32Reply

  Det är nog svårt att utnyttja så mycket bandbredd för en vanlig privatperson. Jag tror att 100 Mbit/s räcker och blir över för de allra flesta. Men det är bra att det erbjuds, för de som vill betala den högre månadsavgiften och kan utnyttja den höga hastigheten.

 5. Pentti2011-09-02 at 12:09Reply

  Jag ringde till BBB och frågade när vi kunde få det, men det är bara några områden i Stockholms innerstad och Landskrona (vill jag minnas) som blir testområden. Så för min del lär det dröga ett par år..
  Men när man tänker efter så vet jag inte, trots att jag är dator/tekniknörd och har pengarna, om jag skulle tycka det vore värt de 900 kronorna per månad det skulle kosta.
  Jag parafraserar Bill Gates: ”Man behöver inte mer än 100Mbit”

 6. Anders Nordgren2011-08-31 at 21:53Reply

  Egentligen ointressant för hemmabruk av den enkla anledningen att brandväggar/routers för hemmabruk inte har kapacitet för detta. Det kan vara så att Wan-porten är 1 Gbit MEN själva brandväggen klarar som bäst en 70-80 Mbit. Vill man ha snabbare brandväggar så är det helt andra priser som gäller.

 7. Rustan Werling2011-08-31 at 20:55Reply

  När det gäller behovet av snabb lina så kan det i sammanhanget vara värt att påpeka att vi får fler prylar i hemmen som tar bandbredd. Om jag t.ex skulle skaffa tv via mitt fibernät och skaffar hd-box till 2 tv-apparater så tar en hd-kanal 20 Mbit. Låt oss säga att båda boxarna står på en hd-kanal så tar dom 40Mbit även om inte tv:n är på. Sen kanske det är 3 i hushållet som surfar samtidigt och någon kanske dessutom laddar ner någon stor fil, någon annan kanske spelar ett XBOX-spel online och samtidigt är din Logitech Sueezebox Radio på i köket där din kära hustru lagar middag. Då kan det kännas lite trångt med 100 Mbit faktiskt. Jag är medveten om att detta är ett extremt exempel men vi går mot fler prylar som kräver bandbredd i framtiden.

 8. Rustan Werling2011-08-31 at 20:49Reply

  Jag har något så unikt som fiber på vischan, det var ett projekt där EU, kommunen och vi abbonenter satsade pengar och byggde vårat eget ”stadsnät” (borde kanske heta bonn-nät). Varje abbonent fick betala 18000 kr för anslutningen och dessutom lägga ner en hel del tid på ideellt arbete med grävning och annat. Hur som helst så är det en lätt surrealistisk känsla att sitta mitt i skogen med 100-lina och möjlighet till både telefon och tv via fibern. Nu är det bara att hoppas att någon av de bolag vi har i nätet kommer att erbjuda 1 Gbit i framtiden.

 9. Henrik2011-08-31 at 14:01Reply

  Lägg resurserna på att förbättra för de som sitter med skakiga ADSL-linor

 10. Internetblogg2011-08-31 at 13:49Reply

  Många bra poänger här. Jag håller med om att det förmodligen inte kommer att bli någon vidunderlig skillnad eftersom våra datorer kommer att sätta stopp för det hela, så att säga. Sen är det också så att det känns väldigt onödigt att ha just den hastigheten. Men vi får väl helt enkelt se, kanske kommer någonting som gör det hela värt det.

 11. Stiffe2011-08-31 at 13:00Reply

  Jag hade för ett par år sedan förmånen att åtnjuta 100Mbit fiberlan.
  Fick så klart skaffa en snabbare router som klarade 1 Gbit men trots snabb dator/diskar mm så kom man aldrig upp över 80 Mbit i peakarna om man hade tur.
  För min egen del så räcker det långt med betydligt långsammare uppkoppling, har inte så brått…

 12. Joakim2011-08-31 at 12:46Reply

  Jag har idag 100Mbit för i princip inga pengar alls. De närmsta åren räcker det gott och väl för mig.

 13. Elias2011-08-31 at 12:43Reply

  Skillnaden mot 100 Mbit kommer att bli i stort sett obefintlig pga alla flaskhalsar.

 14. Hessi2011-08-31 at 12:30Reply

  Jag sitter på en 100 Mbit/s fiber-lina. Jag känner faktiskt inget sug alls på att uppgradera, skulle nog t.o.m klara mig galant på 30 Mbit/s. Visst, skänks priset till 250 kr så är det ju taget, men annars ser jag ingen anledning, för mig i alla fall. (ja, jag överför stora filer hit och dit)

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.