TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bloggar

Därför ska du aldrig byta webbadressen till din blogg!

Skribent:
Publicerad: , 21:21
Uppdaterad: 2016-04-26, 05:34
Respons: 4 kommentarer

Skaffa WordPress på egen domänNär folk vill starta en blogg idag, är det vanligt att de vänder sig till en av alla de gratistjänster som finns. WordPress.com, Blogger, Tumblr, och så vidare. Det är inte så konstigt – det är ju trots allt gratis.

Men det finns goda skäl till varför du ska glänta på plånboken och investera i en egen domän och ett schysst webbhotell (en del av de fria bloggtjänsterna låter dig dock koppla en egen domän till tjänsten). Det kostar en liten slant men det är värt det i längden.

Om du väljer till exempel WordPress.com för din blogg, kommer du snabbt igång och kan börja publicera poster inom några minuter, och du får en adress av typen dittnamn.wordpress.com. Samma sak gäller de flesta andra gratis bloggtjänster.

Det här är smidigt och gratis, men det kan bli jobbigt framöver, om du fastnar för bloggandet. Tänker du bara blogga ett litet tag och är helt inställd på att lägga ner det framöver, är gratistjänsterna bra. Men vill du bli seriös och känd bloggare, är det här ingen bra idé.

Jag får ofta kommentarer från läsare som vill starta en blogg, och som undrar om de inte kan börja på en gratistjänst och sedan skaffa egen domän och webbhotell när de börjar få tillräckligt med besökare. Som regel rekommenderar jag att gå direkt till domän och webbhotell.

Citynetwork - bra svenskt webbhotell
image-24467

City Network är ett av de bästa webbhotellen i Sverige – jag använder deras tjänst för TkJ.se – läs mer på CitySites.

Byt aldrig adress på din sajt!

E-böcker om att bloggaAnledningen är att det är helt värdelöst att byta adress på din blogg. Hur ofta går du inte till en blogg där det står att ”Bloggen har flyttat till ny adress!”. Det är ett säkert sätt att förlora de allra flesta besökarna.

Det är nämligen så att dina flesta besökare förmodligen kommer via sökmotorer eller från andra sajter som länkar till dina gamla bloggposter. Dessa besökare kommer aldrig att se meddelandet om att du flyttat, utan kommer vara kvar på din gamla blogg. Sett ur perspektivet från din blogg, har du således förlorat dem.

Läs också: Så kopplar du egen domän till din Tumblr

Varje gång du byter adress så får du i princip börja om från början. Google prioriterar en mängd olika saker när de väljer hur de ska positionera dina sidor i sökträffarna. Åldern på webbadressen spelar in, och hur mycket material det finns på domänen är viktigt.

När du då flyttar till en ny adress, så har du en helt ny webbadress och det finns inget material där. Därför är du tillbaka till noll hos Google.

Egen domän för din blogg
image-24468

Jag rekommenderar varmt att skaffa en egen domän till din blogg – det har många fördelar och är värt pengarna.

Skaffa en egen domän

Om du har en egen domän kan du peka den var som helst, så skulle du vara missnöjd med ett webbhotell eller en tjänst, kan du byta och peka om domänen till den nya.

Allt eftersom tiden går och du arbetar med din blogg kommer du att få fler besökare. Du kommer att få länkar från andra bloggar, diskussionsforum och länksajter, och Google, Bing och de övriga sökmotorerna kommer att indexera dina sidor. Allt det här är väldigt värdefullt. Och att dumpa hela den webbadressen för en ny, är inte alls smart.

Slutligen brukar jag också ge tipset att om du lägger ut några hundralappar på en egen domän och ett webbhotell, så har du därmed gjort en ekonomisk investering i bloggandet. Det är en psykologisk faktor som hjälper dig att fortsätta blogga även om du får skrivkramp. Om du bara har en gratistjänst så förlorar du den effekten.

WEBBHOTELL: Sponsrade länkar
Webbhotell Pris/mån Utrymme Trafik Domäner
Loopia REK! 84 kr 75 GB 750 GB Obegränsat
City Network REK! 49 kr 250 GB 5000 GB Obegränsat
One.com 15 kr 15 GB Fri* 1
FSData REK! 149 kr 20 GB 300 GB Obegränsat
Crystone 12:50 kr 250 GB 5000 GB Obegränsat
Surftown 18 kr 10 GB 30 GB 1
Cliche 24 kr 5 GB Fri* 1
Inleed REK! 29 kr 5000 GB 250 GB Obegränsat
Webbdo 9 kr 1,5 GB 40 GB 11
Ev startavgift & domänkostnad tillkommer. Pris uppdaterat 140415.
* Fritt så länge du inte har för mycket
REK = Rekommenderas

Min domän TkJ.se
image-24469

En liten anekdot; jag skaffade domänen tkj.se redan 1997 och på den tiden var det gratis att registrera så länge du hade ett företag. Registreringen skedde genom att faxa till Björn Eriksen på Sunet… :-)

En egen domän kostar olika beroende på vilken toppdomän du väljer. Jag rekommenderar att du använder .se om du bloggar på svenska. En sådan domän får du för ungefär en hundring om året (webbhotell brukar ofta ha erbjudanden där du kan köpa domännamn extra billigt). Sedan tillkommer webbhotell för några några hundralappar om året.

Det finns jättebilliga webbhotell, men jag rekommenderar varmt att du går upp i pris så att du får hög kvalitet. City Network, Loopia och FS-Data är tre riktigt bra webbhotell.

Gillade du artikeln? Dela den gärna på Facebook, Twitter eller LinkedIn!

 

Läs mer om att blogga på egen domän

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

4 kommentarer

 1. Ludwig Sörmlind2016-07-03 at 09:51Reply

  Mycket bra inlägg med många tips som man inte riktigt tänker på förrän man läser dom i skrift. Jag avundas din förmåga att koppla ihop äldre inlägg med nya så att man alltid hittar något mer att läsa oavsett hur man landar på bloggen. Well done!

 2. Jonathan Sulo2016-04-26 at 10:02Reply

  bra inlägg! Här är mer läsvärt i ämnet: https://t.co/FgemhlUuT9

 3. Lobuz2016-04-26 at 05:13Reply

  Prova https://t.co/N6DFPGUZzv

 4. Bengt Samuelsson2016-04-25 at 23:58Reply

  Mycket bar ide att skaffa egen domän. Jag har några stycken hos http://one.com ca 350:- / år för 15G och alla finesser du behöver + några till, suverän support.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.